Dodaj do ulubionych

Łucja Pałys

08.04.16, 13:55
Przez gazety się przetoczyły artykuły o dziewięciolatce z Pensylwanii, która prowadzi stronę internetową z lokalnymi informacjami i zamieściła relację ze śledztwa w sprawie lokalnego zabójstwa.
W taką Łusię Pałys jestem gotowa uwierzyć.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Łucja Pałys 08.04.16, 15:44
      Ja nie, przykro mi. By byc reporterka, trzeba czasem wyjsc z domu (dalej niz na kolko gramatyczne), interesowac sie swiatem zewnetrznym, a przede wszystkim - sluchac innych, a nie tylko samej gadac.
      Lusia to ewentualnie moglaby prowadzic bloga z wpadkami jezykowymi zaslyszanymi w szkole i w domu. No, ale nie robi tego.
      • kkokos Re: Łucja Pałys 08.04.16, 18:36
        weź przepluj przez lewe ramię, bo jeszcze ktoś przeczyta i uwzględni w kolejnym tomie
      • bupu Re: Łucja Pałys 08.04.16, 18:52
        tt-tka napisała:

> Ja nie, przykro mi. By byc reporterka, trzeba czasem wyjsc z domu (dalej niz na
        > kolko gramatyczne), interesowac sie swiatem zewnetrznym, a przede wszystkim -
        > sluchac innych, a nie tylko samej gadac.

Zważywszy na fakt, że wszyscy Borejkowie są zakiszeni we własnym gronie jak ogórki w beczce i zaizolowani od świata zewnętrznego w stopniu wręcz przerażającym (żadnych znajomych, przyjaciele w postaci jednego dyżurnego Bernarda na posyłki, żadnego życia towarzyskiego, ba, żadnego zainteresowania nierozpłodowego osobami spoza klanu, żadnych hobby związanych z wychodzeniem z domu), to podobnie jak ty, zupełnie nie widzę Łusi jako reporterki. Oni wszyscy są potwornie pozbawieni zainteresowania czymkolwiek, co nie jest ich rodziną. No, Łusia ma tę swoją obsesję na temat polszczyzny, ale ta obsesja też jakaś taka sucha i do wewnątrz jest, nie ma tam miejsca na zainteresowanie rozwojem języka, jego odmianami, tym jak ten język żyje, jeno poezyje i gramatyka. Poezyje też w wyborze konserwatywnym mocno.

> Lusia to ewentualnie moglaby prowadzic bloga z wpadkami jezykowymi zaslyszanymi
        > w szkole i w domu. No, ale nie robi tego.

Ty autorce takich rzeczy nie podpowiadaj... O_O
        • tt-tka Re: Łucja Pałys 08.04.16, 19:02
          Przeplulam. Trzy razy przez lewe ramie i soczyscie.
          (na wlasnym podworku, zeby nie bylo, ze pluje w miejscach publicznych)

osobiscie obawiam sie, ze altoressa wymyslila juz cos dla Lusi i to znacznie gorszego, niz ja bylabym zdolna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka