Dodaj do ulubionych

Do kogo podobna jest Laura?

30.09.17, 19:05
Laurze, przez kolejne tomy, przypisuje się podobieństwo do ojca. Kłamie jak on i łypie jak on.
Przez to Mila Borejko kocha wnuczkę może nie mniej, ale trudniej (cokolwiek to znaczy). A kiedy Pyziakówny były małe, ich rodzona babcia musi się przekonywać do okazywania im równie ciepłej czułości, bo nie podoba jej się stosunek do życia Laury.

W McDusi zaś okazuje się, że Laura jest do tego stopnia fizycznie podobna do babci, że jest o 20 cm niższa niż każde jej z rodziców, bo wzrost i typ sylwetki ma po babci. Ale to nie wszystko. Mila Borejko tłumaczy mężowi, że ona i Laura są "bardzo podobne, zwłaszcza wewnętrznie". Ignacy przyznaje jej rację i dodaje "a więc nie przypadkiem tak dobrze ją znam i rozumiem. Zauważ, że ona tylko mnie słucha".

Moim zdaniem są cztery możliwe rozwiązania powyższej zagwozdki.
1. Laura się zmieniła lub została podmieniona. Ale w takim razie, czemu Ignacy rozumiał Tygryska od zawsze?
2. Borejkowie przez lata wmawiali Laurze, że charakter ma po ojcu, choć przynajmniej część z nich wiedziała, że to nieprawda. Tylko po co mieliby to robić?
3. Mila, skoro już nauczyła się kochać wnuczkę może nie bardziej, ale łatwiej, dopisała sobie wygodną historię. Ale w takim razie, co z rozmiarem sukienki?.
4. Mila jest podobna do Pyziaka.
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 19:10
      Laura zawsze miała charakter Milicji, ale nikt nie śmiał przypisać Kostusze jakichkolwiek wad. Więc nieobecny Pyziak stał się wygodnym wyjściem - kłamie jak ojciec, łypie jak ojciec, złośliwa jak ojciec... Tymczasem kłamie w oczy Miluchna [a nie mamy ani jednego kłamstwa Janusza, poza "rwaniem na kwiaty jabłoni czy tam muzykę skrzypcową w czasach nastoletnich], łypie takoż, a jej "miłe złośliwości" czy "urocza wredność" czy jak to autorka zażyczyła sobie określić - są znane od dawna...
      • przymrozki Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 19:16
        Faktem jest, że nie wyjaśniono, na czym polegały kłamstwa Pyziaka. Raczej nie podkładał Idzie róży i potem nie mówił, że to nie on.

Mila zaś przyznaje się, jeżeli nie do kłamstwa, to przynajmniej do mówienia bliskim niecałej prawdy. Jak Pyziak. Po prostu jak Pyziak.
    • zuzudanslemetro Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 22:24
      Mogli zupełnie bezrefleksyjnie wmawiać Laurze podobieństwo do Pyziaka. Mnie rodzina całe życie wmawiała, że jestem podobna do mojego ojca, którego ledwo co znałam, tylko z tego powodu, że podobnie jak on umiałam snuć opowieści niepostrzeżenie przechodząc w absurd. Ale ja byłam bardziej asertywna niż Laurka i powiedziałam rodzinie, że nie jest mi miło słyszeć o tym podobieństwie, skoro nikt go w rodzinie nie lubi. Przestali.
      Laura w jakiś sposób jest podobna do Pyziaka - choćby fizyczny a resztę tak już jej po prostu dopisują bo nie mają pomysłu jak zająć się rogatą latoroślą i nie przychodzi im do głowy, dlaczego ona taka jest.
      • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 22:47
        Ja tam nie widze podobienstwa, co zreszta niedawno udowodnila Pi.asia wstawiajac obrazki. Ani rysy (zwlaszcza ten orli nochal), ani reszta.
        • zuzudanslemetro Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 22:59
          Ale oboje są ładni, ciemni i pociągający.
          • gat45 Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 23:05
            I mają produkty metalurgii ciężkiej w oczach.
            • haszyszymora Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 00:57
              Gdzieś na forumie padła sugestia, poparta obrazkami, że Laura jest córką Krzysia. :D
              • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 01:09
                Ojcostwo Krzysia to samo wyszlo :), w watku "Kiedy pyziak klamal", polecam ! Niemlody, ale pyszny :)
                A obrazki tylko to potwierdzily...
                • zuzudanslemetro Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 08:32
                  no ale z Krzysiem to raczej Ida kręciła niż Gaba.
                  • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 10:16
                    W 78 roku. Laura zaistniala 14 lat pozniej.
                    • bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 11:34
                      tt-tka napisała:

> W 78 roku. Laura zaistniala 14 lat pozniej.

A się kumie czasoprzestrzeń w trąbkę zwinęła. Laura jest rocznik 84, znaczy zaistniała sześć lat później.
                      • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 12:18
                        bupu napisała:

> A się kumie czasoprzestrzeń w trąbkę zwinęła. Laura jest rocznik 84, znaczy zai
                        > stniała sześć lat później.

No widzi kuma, jak to sie udziela... czasoprzestrzen gumowa, rysy twarzy gumowe, lokale, powozka, wszystko rozciagliwe jak guma w starych majtach...

• bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 12:24
                          tt-tka napisała:

> bupu napisała:
                          >
                          >
                          > > A się kumie czasoprzestrzeń w trąbkę zwinęła. Laura jest rocznik 84, znac
                          > zy zai
                          > > stniała sześć lat później.
                          >
                          > No widzi kuma, jak to sie udziela... czasoprzestrzen gumowa, rysy twarzy gumowe
                          > , lokale, powozka, wszystko rozciagliwe jak guma w starych majtach...
                          >

Gumicjada po prostu.
    • diananawozku Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 23:23
      Może troche OT, ale raz kozie śmierć!
      Czy tylko mi się wydaję, że Laura z czasem zbrzydła? W moim umyśle Pyziakówna to ta z TiR i Imienin. Według mnie delikatne rysy twarzy i grzywka pasują do Tygryska bo jednocześnie pokazują jej dziecinność jak i kontrastują z charakterkiem :) Wiem, że nie można mieć całe życie dziecięcej urody, ale według mnie rysy twarzy Laury stały się jednak zbyt ostre, w takim wydaniu wygląda jak facet. No i zrezygnowanie z grzywki to też był zły pomysł. Kiedy czytałam nowsze tomy ( między innymi MCdusię) to ledwo poznałam mojego ukochanego Tygryska...
      No i kłóci się z tym, że MM opisuję Pyziakównę jako nie tyle ładną co piękną!
      • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 23:28
        Nie potrafie odpowiedziec. Opisow z McD nie pamietam, natomiast ilustracja przedstawiajaca Laure w wiencu slubnym porazila mnie do glebi. Tam nie tylko urody, ale niemal twarzy nie ma...
        • bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 30.09.17, 23:58
          tt-tka napisała:

> Nie potrafie odpowiedziec. Opisow z McD nie pamietam, natomiast ilustracja prze
          > dstawiajaca Laure w wiencu slubnym porazila mnie do glebi. Tam nie tylko urody,
          > ale niemal twarzy nie ma...

No jak twarzy nie ma? Jest przecie szczęka boksera wagi ciężkiej!
          • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 00:24
            Szczeka jest za dwie, za to reszta... nos, czolko, usta, te slynne skosne oczy... ech...
            • przymrozki Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 08:00
              Dlatego trzeba też poważnie wziąć pod uwagę możliwość podmiany Laury.
              • bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 11:38
                przymrozki napisała:

> Dlatego trzeba też poważnie wziąć pod uwagę możliwość podmiany Laury.

Sugerujesz, że niczym Danuśkę Jurandównę, wymienili ją na niedojdę co ma szczękę Wacha i umie tylko ziewać "Aaaadaaaaammmm"?
                • przymrozki Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 21:05
                  Tak. I rozmiar Mili. Tamta nosiła 38 (wiemy z "Czarnej polewki").
    • dominka1 Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 13:28
      Laura jest kompilacją toksycznych cech różnych członków rodziny:
      -skoncentrowana na sobie niczym Gaba
      - histeryczny i pokazowy bunt jak Ida
      -mało empatyczna jak młoda Patrycja
      -po poznaniu Adama robi się z niej sentymentalne Dziecko- podobieństwo do Natalii
      -oschła niczym Mila
      -leniwa i uchylająca się od codziennych obowiązków-po dziadku Borejko
      -antypatyczna jak ciocia Alma Pyziak
      -podobieństwa do Janusza,który był sympatycznym ,radosnym chłopakiem ja nie widzę ,chociaż "kłamie jak jej ojciec"
      • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 13:52
        dominka1 napisała:

> Laura jest kompilacją toksycznych cech różnych członków rodziny:

Pieeekne podsumowanie :)

> - histeryczny i pokazowy bunt jak Ida

Tu cichutki sprzeciw -
        15-letnia Ida ucieka w okreslonym przez nia kierunku, radzi sobie sama, znajduje zajecie, przyjaciol, zainteresowania (ktore juz jej pozostana) i pewnosc siebie (ktora juz jej nie opuszcza); chlopak i uzyskana wzajemnosc jest tylko jedna z wielu nagrod od losu za jej aktywna postawe :)
        19-letnia Laura pozwala sie uprowadzic, Wolfiemu pozostawiajac troske o kierunek, finanse, zalatwienie wszystkiego, wlacznie z taszczeniem jej samej. Tez jej niestety zostaje - jej bunt to facet, ktory ja zabierze z Roosevelta :(
        • bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 14:18
          tt-tka napisała:

> dominka1 napisała:
          >
          > > Laura jest kompilacją toksycznych cech różnych członków rodziny:
          >
          > Pieeekne podsumowanie :)
          >
          >
          > > - histeryczny i pokazowy bunt jak Ida
          >
          > Tu cichutki sprzeciw -
          > 15-letnia Ida ucieka w okreslonym przez nia kierunku, radzi sobie sama, znajduj
          > e zajecie, przyjaciol, zainteresowania (ktore juz jej pozostana) i pewnosc sieb
          > ie (ktora juz jej nie opuszcza); chlopak i uzyskana wzajemnosc jest tylko jedn
          > a z wielu nagrod od losu za jej aktywna postawe :)
          > 19-letnia Laura pozwala sie uprowadzic, Wolfiemu pozostawiajac troske o kierune
          > k, finanse, zalatwienie wszystkiego, wlacznie z taszczeniem jej samej. Tez jej
          > niestety zostaje - jej bunt to facet, ktory ja zabierze z Roosevelta :(

Zdumiewa mnie to, skąd u Pyziakówien takie rozmamłanie? Żadna z nich nie wykazuje samodzielnego myślenia i planowania, obie siadają na zadkach i czekają, aż wyręczy je w tym ktoś inny, najlepiej chłop. Nawet w sytuacjach tak podbramkowych jak nieplanowana ciąża, czy planowana ucieczka celem zawarcia małżeństwa obie siostry zwalają wszystko na innych. A one będą leżeć, pachnieć i czekać aż samosie zrobi.

Przestają mnie dziwić dwie rzeczy, to jest przywiązanie Róży do RoboFryca i zachwyt Larwy wycieczką do Wilna. No toż przecież, Elektroniczny Fryderyk to idealny partner dla Różyczki, on wszystko sam zaplanuje z ołóweczkiem w ręku tak, że Róża nawet jednego neurona nie będzie musiała uruchomić. A Laura, jasne, że ją wycieczka zachwyca, bo sama z siebie nie ruszyłaby się czegokolwiek załatwiać w tym kierunku. Aaaadam załatwił i jest cudownie oraz zachwycająco.
          • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 14:28
            bupu napisała:

Elektroniczny Fryderyk to ideal
            > ny partner dla Różyczki, on wszystko sam zaplanuje z ołóweczkiem w ręku

Z jakim oloweczkiem, Bupu ? Z jakim oloweczkiem, ja sie pytam ? Elektroniczny notes, wykresy w odpowiednim programie i ustawione przypominajki :)

A Laura, jasne, że ją
            > wycieczka zachwyca, bo sama z siebie nie ruszyłaby się czegokolwiek załatwiać
            > w tym kierunku.

Jak widac... 25 lat i pannica do wymarzonego ponoc miejsca jeszcze nie dotarla. Mezus zawiezie. Znaczy mezus ja zabierze, jak poinformowal.
            >
            • bupu Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 19:13
              tt-tka napisała:

> bupu napisała:
              >
              > Elektroniczny Fryderyk to ideal
              > > ny partner dla Różyczki, on wszystko sam zaplanuje z ołóweczkiem w ręku
              >
              > Z jakim oloweczkiem, Bupu ? Z jakim oloweczkiem, ja sie pytam ? Elektron
              > iczny notes, wykresy w odpowiednim programie i ustawione przypominajki :)

Z elektronicznym ołóweczkiem! No!

> A Laura, jasne, że ją
              > > wycieczka zachwyca, bo sama z siebie nie ruszyłaby się czegokolwiek zała
              > twiać
              > > w tym kierunku.
              >
              > Jak widac... 25 lat i pannica do wymarzonego ponoc miejsca jeszcze nie dotarla.
              > Mezus zawiezie. Znaczy mezus ja zabierze, jak poinformowal.

No więc. Mężuś zabierze. Mężuś przeprowadzi na nową chałupę we właściwym momencie. Ba, mężuś nawet tę chałupę, temi ręcyma, zbuduje! Mężuś wszystko, Laura nic nie musi.
              W sumie to nie tylko one tak mają. Za Agnieszkę w podbramkowym momencie też decydował Ignaś, ona w zasadzie jest totalną damsel in distress. Przez całą książkę Ignaś ją ustawicznie ratuje, a ona tylko wygląda wytwornie i od czasu do czasu coś sprzątnie albo pomaluje. Ale żeby tak kobita większą inicjatywę we własnych życiowych sprawach wykazała, to już nie.
              • tt-tka Re: Do kogo podobna jest Laura? 01.10.17, 19:45
                Bo to jest ten model zalecany dla dziewczecia, nawet jak dziewcze to juz kawal kobity. Lezec i pachniec, wzglednie wdziecznie wygladac siedzac pod katalpa i bedac prawdziwie, gleboko zaczytana. "Tak wlasnie widze wasz maj" i kolejne miesiace, kochane czytelniczki i bohaterki moich powiesci. Won telewizor i inne zrodla wiedzy o swiecie, zycie towarzyskie tylko przeszkadza w zyciu, ksiazki i rodzina to wszystko, co czytelniczkom sie zaleca, a bohaterkom da.
                Podejrzewam, ze jest to powod/jeden z powodow, dla ktorego znikaja z bachoriady Roza i Laura. Tak uksztaltowane za panienstwa w doroslym zyciu zaistniec nie potrafia, a altorka nie umie ich sobie wyobrazic poza Roosevelta i rodzina inna niz borejcza.
      • apersona Re: Do kogo podobna jest Laura? 12.05.19, 20:11
        dominka1 napisała:

> Laura jest kompilacją toksycznych cech różnych członków rodziny:
        > -skoncentrowana na sobie niczym Gaba
        > - histeryczny i pokazowy bunt jak Ida
        > -mało empatyczna jak młoda Patrycja
        > -po poznaniu Adama robi się z niej sentymentalne Dziecko- podobieństwo do Natal
        > ii
        > -oschła niczym Mila
        > -leniwa i uchylająca się od codziennych obowiązków-po dziadku Borejko
        > -antypatyczna jak ciocia Alma Pyziak
        > -podobieństwa do Janusza,który był sympatycznym ,radosnym chłopakiem ja nie wid
        > zę ,chociaż "kłamie jak jej ojciec"

Laura i młody Janusz bardzo chcą robić wrażenie na płci przeciwnej.
    • apersona Re: Do kogo podobna jest Laura? 02.10.17, 22:39
      "4. Mila jest podobna do Pyziaka. "

i to by wyjaśniało dlaczego Pyziak podobał się Gabi -widziała w nim matkę
      • iwoniaw Re: Do kogo podobna jest Laura? 02.10.17, 23:16
        Wyjaśniałoby to również niechęć Milicji od pierwszego wejrzenia do Pyziaczka - ponoć najbardziej u innych przeszkadzają nam nasze własne wady :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka