Dodaj do ulubionych

O Musierowicz... i forum też ;-)

27.11.18, 20:19
kultura.onet.pl/wywiady-i-artykuly/100-lat-polsko-1977-objawienie-literackie-na-jezycach/wk9p751
Obserwuj wątek
    • ciotka.scholastyka Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 27.11.18, 21:31
      "Żal mi ludzi, którzy nie wierzą w istnienie dobroci. Nie może to być, żeby się z nią nigdy nie zetknęli - zapewne tylko nie umieli jej rozpoznać, bo byli zbyt podejrzliwi, zbyt szyderczy, zbyt skrzywdzeni albo zagniewani. Albo mieli w sobie zbyt wiele podejrzliwości - a ta przecież bierze się z lęku. Mówią pogardliwie: słodkie! Tak, dobroć jest naprawdę słodka. Miłość jest słodka. Słodka jest radość. I co w tym złego? Czy wszystko musi koniecznie mieć smak żółci albo octu? Zresztą - trzeba uważać: miód jest naprawdę słodki. Sacharyna: jest obrzydliwie przesłodzona! To, co prawdziwe - jest słodkie".

Ho ho ho, jakoś mi się to kojarzy... ;)
      • sayoasiel Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 27.11.18, 21:57
        Z Rodinem ?
        • ciotka.scholastyka Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 27.11.18, 22:03
          sayoasiel napisał(a):

> Z Rodinem ?

Nie - z autorką.
    • zachariasz93 Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 28.11.18, 23:30
      Mam mieszane uczucia. Z jednej strony piszą o forum, o problemach z neojeżycjadą, zacytowali mój wątek, jest mi z tego powodu bardzo miło, itd. Z drugiej zaś stukam się w głowę czytając. Olbrzymia platforma, bo onet mały nie jest, umówmy się. A przecinki w cały świat. Nie mają dziennikaza z minimalnym wyczuciem interpunkcji? Nie mają tam korekty?
      • tt-tka Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 28.11.18, 23:50
        No wiesz, trudno o dobre korektorki :D, a jeszcze takie z biegla znajomoscia kilku jezykow, ekonomii, historii i co tam jeszcze to ho, ho !
        • zachariasz93 Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 29.11.18, 07:20
          Jak się za dużo wymaga, to wychodzą twory przecinkowopodobne, jak ten wyżej wspomniany. :) Korektorka ma korektorować, ewentualnie korektorzyć!
          • lili_liliana Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 29.11.18, 13:28
            zachariasz93 napisał(a):

> Jak się za dużo wymaga, to wychodzą twory przecinkowopodobne, jak ten wyżej wsp
            > omniany. :) Korektorka ma korektorować, ewentualnie korektorzyć!

Korygować;) Wiem, bo sama korygowałam:)
      • jakgdyby.nigdynic Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 29.11.18, 09:30
        zachariasz93 napisał(a):

Olbrzymia platforma, bo onet mały nie jest, umówmy
        > się. A przecinki w cały świat. Nie mają dziennikaza z minimalnym wyczuciem int
        > erpunkcji? Nie mają tam korekty?

O!
        Czytając takie teksty (jak ów na Onecie) zmieniam się w Pieroga! Paskudnego, czepialskiego Pieroga, który z lubością rzuca ciężkimi spojrzeniami i złośliwie wylicza: interpunkcja, styl, semantyka!!!
        A potem w łzawą Gabrielę: Boże, jakie ten Onet ma dziennikarki!
        IMHO tekst napisany bardzo brzydko i bez pomyślunku, niestety.
      • marutax Re: O Musierowicz... i forum też ;-) 29.11.18, 16:50
        zachariasz93 napisał(a):

>Olbrzymia platforma, bo onet mały nie jest, umówmy
        > się. A przecinki w cały świat. Nie mają dziennikaza z minimalnym wyczuciem int
        > erpunkcji? Nie mają tam korekty?

Onet ma ten problem od dawna. Kiedy jeszcze puszczano komentarze "na żywioł" to niemal pod każdym artykułem wytykano co najmniej kilka błędów. I to takich, że przecinki to przy nich nic: stylistycznych, ortograficznych, merytorycznych... A najgorsze jest to, że nawet jeśli ktoś błąd wytknie, to i tak nikt z Onetu go nie poprawia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka