daga_leszkowicz 04.10.06, 16:19 Słuchajcie, czy ten facet z brodą, który pojawił się we śnie Bodziowi, to nie przypadkiem Norwid? Bo tak mi się z Norwidem skojarzyło. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: "facet z brodą" w CP 04.10.06, 16:31 W sumie jak są tam meble matki Słowackiego (w Śmiełowie znaczy), to może i Norwid ;-) Ale wedle zamierzeń autorki miał być chyba Mickiewicz jednak. Odpowiedz Link
daga_leszkowicz Re: "facet z brodą" w CP 04.10.06, 17:05 No, ale to był sen Bodzia. Może MM chciała pokazać jego ignorancję w kwestii fizjonomii wielkich poetów? Odpowiedz Link
iwoniaw Re: "facet z brodą" w CP 04.10.06, 17:53 No, tu na pomniku w Poznaniu ma coś na kształt brody: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Pomnik_Adama_Mickiewicza_Pozna%C5%84.jpg w Krakowie też: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Adam_Mickiewicz.JPG Choć fakt faktem, że na większości podobizn jest albo gładko wygolony, albo ma jedynie bokobrody... Odpowiedz Link
iwoniaw Więcej obrazków 04.10.06, 17:58 tu ogólnie: mickiewicz.kulturalna.com/b-1.html A tu tendencyjnie wybrane - z brodą: www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ILUSTR/PORTRETY/POPSTAT.HTM www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ILUSTR/PORTRETY/10.HTM www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/PT051225/ILUSTR/PORTRETY/11.HTM Odpowiedz Link
ginestra Re: Więcej obrazków 04.10.06, 21:51 Super te zdjecia i ilustracje! Ja mysle, ze jednak ta broda nie byla bardzo okazala, ale kto wie co konkretnie sie Bodziowi snilo. Na moj gust raczej powinien byl krzyknac, ze przysnil mu sie jakis facet z rozwianym wlosem i groznym spojrzeniem, bo broda naprawde nie rzucala sie w nim w oczy. Chyba, ze faktycznie przysnil mu sie inny poeta, a niekoniecznie nasz Micek Adamkiewicz ;) Odpowiedz Link
daga_leszkowicz Re: Więcej obrazków 05.10.06, 14:24 otóż to. Tym bardziej, że broda nie jest cechą charakterystyczną naszego wieszcza. A Norwida - i owszem. Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Więcej obrazków 16.12.06, 17:28 a propos Norwida - chodziłam do liceum, którego patronem był właśnie Kamil Cyprian N. i napatrzyłam sie na jego podobizny: faktycznie miał brodę i to pokaźną a propos snu Bodzia - a może śnił mu sie jakiś "zwykły" brodacz, a nie Mickiewicz? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Więcej obrazków 16.12.06, 18:28 laura-gomez napisała: > a propos snu Bodzia - a może śnił mu sie jakiś "zwykły" brodacz, a nie > Mickiewicz? Jezeli to nie byl wieszcz,to cala scena nie miala sensu- po co Bodziu mial robic zamieszanie z powodu snu o zwyklym brodaczu?:) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Więcej obrazków 17.12.06, 10:20 > Jezeli to nie byl wieszcz,to cala scena nie miala sensu- po co Bodziu mial robi > c zamieszanie z powodu > snu o zwyklym brodaczu?:) moze chciał rozluźnić napiętą atmosferę? ;) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Więcej obrazków 17.12.06, 12:08 Moze:). Ale ja to odebralam w ten sposob, ze i na niego zaczela dzialac wreszcie atmosfera Smielowa:). Takie malutkie nawrocenie Bodzia:))) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Więcej obrazków 17.12.06, 13:34 > a propos Norwida - chodziłam do liceum, którego patronem był właśnie Kamil > Cyprian N. O, to Ty byłaś Cykanderką? (patrz Niziurski) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Więcej obrazków 17.12.06, 15:05 the Dzidko, you admin majesty :) czy jest jakies forum Niziurskiego? bo jak nie, to zaraz cie wciagne ( i pewnie spora czesc towarzystwa) w offtopikowe dyskusje na temat Cymka, (mgr Szy)Konia i reszty :))) Odpowiedz Link
jottka helou:) 17.12.06, 20:39 jeśli chodzi o dyskusje intelektualne na temat bestselerów młodości, to jezdem jak zwykle:) niziurski forewer, ale tak apropo to właśnie skończyłam 'pana samochodzika i zagadki fromborka', przeboju pod hasłem nie będzie niemiec pluł nam w twarz:) Odpowiedz Link
truscaveczka Re: "facet z brodą" w CP 12.02.07, 10:16 A mnie w oczach Bernard stanął :D Odpowiedz Link