Dodaj do ulubionych

Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;)

04.04.07, 09:49
Przeglądałam forum fanów Joanny Chmielewskiej. Znalazłam tam taki pomysł,
ktory się zrodził przy głosowaniu na najlepszą książkę JCH, więc forumowicze
zrobili taki spis książek i każdą oceniali... Potem były dyskusje, liczenie
wyników.... Nie wiem, czy w końcu to się odbyło na ich stronie, ale możemy
zrobić taie coś swojego... Proponuję wypisanie wszystkich książek MM, nie
tylko Jeżycjady. Oceny mogą być takie :
0 : okropna
1 : absolutnie nie dla mnie
2 : nie podoba mi się
3 : ujdzie w tłumie
4 : dobra
5 : bardzo dobra
6 : rewelacyjna, świetna
------------
Co wy na to ;)
Długo mnie nie było na forum, więc pozdrawiam wszystkich ;)
Obserwuj wątek
    • klaudziol111 Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 04.04.07, 09:52
      Napisałam o tym troche mieszając czas przeszły z przyszłym i wogóle... ;)
      chodziło o to, że uczestnicy forum nie mogli wybrać najlepszej książki, więc
      postanowili zagłosować, ale nie wiem co wynikło z tych postanowień ;)
      -----
      Czy wyszła już Silva Rerum ?? Jeżeli źle napisałam przepraszam....Jak dawno
      mnie tu nie było ;)
      • nioszka Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 04.04.07, 12:27
        było już coś takiego jak ranking
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=44141744&v=2&s=0
        • ginestra Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 04.04.07, 14:01
          Klaudziolku! Witaj! Pozdrawiam Cię serdecznie!
          Twój pomysł bardzo mi się podoba. Myślę, że kryteria oceny książek podane przez
          Ciebie są bardziej przejrzyste niż te w przyklejonym przez Nioszkę wątku i przy
          ich zastosowaniu łatwiej byłoby liczyć głosy i opracować wyniki, gdyby ktoś
          pokusił się o ostateczne podsumowanie. Niemniej, w przyklejonym wątku, jeśli
          przeczytać wpisy z uwagą, to możemy zobaczyć czy jest ktoś kto ma podobny gust
          co my i w ogóle wiele informacji wynieść.

Nie wiem jak inni, czy chcieliby znów wziąć udział w ocenianiu książek tym
          drugim sposobem, bo sporo osób "wypisało" się już w poprzednim rankingu i nie
          wiem czy chcą..

Silva Rerum, o ile mi wiadomo, jeszcze nie wyszła..

Pozdrawiam raz jeszcze!
          • onion68 Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 04.04.07, 20:02
            Ja bym była za, bo po pierwsze, w tamtym wątku jakoś się nie udzieliłam, a po
            drugie, ten system rzeczywiście pomógłby nam wyodrębnić primam inter paris (na
            pewno coś gramatycznie nie tak, bo z łaciną miałam do czynienia dawno, ale nie
            mogłam się powstrzymać :)
            Więc jak się znajdzie więcej zainteresowanych, to chętnie wezmę udział według
            odczuć na dany dzień ;)
            • alitzja a może Eliminator? 04.04.07, 20:33
              Ja tu nie chcę bruździć koleżance w jej pomyśle;-), ale przyszło mi do głowy,
              że zabawę można odwrócić. Zagrać w "Eliminatora" (na forum mojego ulubionego
              zespołu tak wybieraliśmy najlepszą piosenkę).
              Polega to na tym, że np. przez tydzień wpisuje się najmniej lubianą książkę (z
              uzasadnieniem) - po tygodniu głosy się zlicza i eliminuje tę najgorszą (czyli
              tę, co zdobyła najwięcej głosów w danym tygodniu). Zabawę powtarza się - już w
              uszczuplonym składzie książkowym - tak długo, aż po wszystkich rundach zostanie
              tylka jedna, ta najlepsza książka. I wtedy można zrobić ranking.
              Oczywiście w danej rundzie można głosować tylko raz - a głosowanie można
              skrócić np. do jednego dnia (choć sądzę, że tydzień jest lepszy, bo więcej osób
              ma szansę wejść na forum i zagłosować).
              Co Wy na to? I przede wszystkim - czy założycielka wątku nie miałaby nic
              przeciwko temu? Ja przepraszam, że się tak niecnie wtrącam i mącę...;-)
              • lacitadelle a może Eliminator2? 05.04.07, 12:14
                a ja na amerykańskich forach widziałam jeszcze inny patent:
                1. wypisujemy wszystkie książki MM (ja dla przykładu wypiszę 3, żeby był
                łatwiejszy przykład),
                2. przy każdej pozycji stawiamy taką samą liczbę - liczba do ustalenia, bo od
                jej wielkości zależy długość trwania plebiscytu.
                3. wygląda to tak:
                Ida sierpniowa 50
                Kwiat kalafiora 50
                Kłamczucha 50
                4. Kolejna osoba wchodzi na wątek, odpowiada, kopiuje listę i odejmuje 1 od
                książki, którą lubi najmniej i dodaje 1 do książki, którą lubi najbardziej:
                Ida sierpniowa 49
                Kwiat kalafiora 50
                Kłamczucha 51
                5. Następna dla przykładu:
                Ida sierpniowa 50
                Kwiat kalafiora 49
                Kłamczucha 51
                5. I tak kolejne osoby (trzeba ew. ustalić, co będzie, jak dwie osoby napiszą
                jednocześnie, może być jakiś pilnowacz wątku, który wszystko odpowiednio
                skoryguje, ja się zgłaszam, bo lubię liczyć :).
                6. Jak tych głosów będzie więcej, to kolejne tomy wypadną z listy w momencie,
                gdy zostanie im zero punktów, aż w końcu zostanie tylko jeden najlepszy tom
                (kolejność pozostałych to kolejność odpadania z listy).

I jak Wam się podoba? Wydaje mi się, że system jest przejrzysty i łatwy w
                obsłudze, nie trzeba niczego podliczać, bo wyniki widać na bieżąco i nie musimy
                ustalać terminu, bo trwa do momentu, gdy zostanie jedna książka. Pozostaje tylko
                jedna kwestia do ustalenia: z jakiej liczby będziemy startować i czy każda osoba
                może głosować tylko raz - raczej to by było rozsądne wyjście, więc liczba
                powinna być dosyć mała, bo nie ma na forum aż tak wielu uczestników. A można też
                ustalić, że wolno głosować raz dziennie, bo wtedy zabawa na pewno kiedyś się
                skończy i liczba może być ciut większa.

Co Wy na to?
              • ready4freddy Re: a może Eliminator? 05.04.07, 14:49
                Eliminator- Terminator!

to ja od razu w to wchodze, czyli I'm game :)

JEZYK TROLLI (tak, krzycze wielkim glosem :)

I'll be back...
    • ginestra Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 05.04.07, 15:04
      Ja też bardzo chętnie wezmę udział w tym głosowaniu. Tu się pewnie ujawnia mój
      charakter, bo jeśli o mnie chodzi to dostosuję się do wyłonionego pomysłu. Nie
      jestem w stanie orzec, który mi się podoba najbardziej, bo wszystkie są fajne. :)

Z książek to proponowałabym wziąć pod uwagę te które tworzą cykl Jeżycjady, bo
      tych kulinarnych, felietonowych czy autobiograficznych wiele osób nie czytało.
      Chociaż - jeśli w osobnej kategorii - to ci którzy czytali też mogliby je
      ocenić. Pomyślcie nad Małomównym czy jego też włączyć do ocenianej liczby
      powieści ? - pewnie tak, choć jest najmniej znany, ale jest jakiś taki "osobny".
      Czy można uznać, że Jeżycjadowych pozycji jest 17?

Ja też niedługo wrócę i zobaczę co i jak. Może bardziej energiczne jednostki
      wyłonią już sposób głosowania :) Byłoby super zobaczyć która powieść wygrała i
      które są ogólnie najlepsze - jest to bardzo miarodajny i uczciwy wynik, wydaje
      mi się, warto spróbować zatem.

Pozdrawiam!
      • klaudziol111 Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 05.04.07, 16:43
        Dobra ja się podejmuję założyć wątek ;) lacitadelle będzie czuwać nad
        prawidłowym przebiegiem. Autorka pomysłu z odejmowaniem 1 pkt i dodawaniem 1
        pkt napisała, że głosować można tylko raz, ale mi się wydaje, że chodzi o to,
        że tylko raz gdy jest jakaś liczba książek, raz kiedy jest mniejsza liczba...
        Myślę, że to jest najlepszy pomysł. Wygodniej by było, gdyby zakładać nowy
        wątek, kiedy jedna z książek już odpadła. Obliczenia były by prostsze ;)
        Tak podjęłam ten pomysł, którejś z forumowiczek (loginu nie pamiętam;] ) nie
        wiem, czy wy się na niego zgadzacie, ale ja uważam, że jest najlepszy i nie
        będzie wielu problemów przy nim ;) PRZEDE WSZYSTKIM TRZEBA USTALIĆ WYJŚCIOWĄ
        LICZBĘ PKT DLA KAŻDEJ POWIEŚCI. PROPONUJĘ 17 - Z RACJI, ŻE TYLE jest części
        Jeżycjady, jeżeli w głosowaniu weźmiemy pod uwagę tylko Jeżycjadę. Można też
        wziąść na początek tylko 0, i będą liczby na minusie, ale myślę, że to nie
        wielki problem ;) Nagmatwałam tu strasznie, ale myślę, że domyślicie się co się
        kłębi w mojej trzynastoletniej głowie ;P Pozdrawiam ;)
        • lacitadelle Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 05.04.07, 17:18
          zaczynanie od zera nie ma sensu, bo wtedy nie wiadomo, kiedy się kończy
          plebiscyt. Myślę, że 17 na początek to dobry pomysł - zobaczymy, jak będzie nam
          szło. Żeby było łatwiej, nie trzeba nowych wątków, tylko osoba, która jako
          pierwsza zmieni 1 na zero, czyli wykluczy jakąś książkę, zmienia po prostu tytuł
          postu na "Jako pierwsza wypada ...", potem kolejna zmieni na "Jako druga
          wypada..." i wszystko będzie widać z drzewka i wiadomo będzie, że można znów
          zagłosować, jeżeli przyjmiemy zasadę głosowania raz na "odpadnięcie", czyli raz
          na zmianę tytułu postu. Aha, tu nie ma żadnych obliczeń, no chyba, że macie na
          myśli odejmowani i dodawanie jedynki :)
          • alitzja Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 05.04.07, 20:00
            Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że pomysł liczenia do zera nie do końca jest
            trafiony. Widziałam takie zabawy na innych forach i trwają one w
            nieskończoność. Czasem zdarza się też ktoś, kto fałszuje kopiowaną listę (choć
            sądzę, że tutaj to się nie zdarzy), żeby przeforsować swoje kandydatury - co
            jest trudne do uchwycenia. Przede wszystkim jednak problem widzę w tym, że
            trudno będzie z pierwszymi książkami zjechać do zera - bo taka delikwentka
            musiałaby się nie spodobać aż 17 osobom - przy założeniu, że nie ma żadnej
            konkurencji w postaci innego gniota i nikt nie doda jej punktu jako swojej
            ulubionej książce. Nie wiem, ile osób udziela się czynnie na forum, ale boję
            się, że w pewnym moemencie staniemy w miejscu i nie ruszymy.
            A nawet jeśli to się uda, to - jak rozumiem - idea jest taka, żeby przy każdej
            kolejnej książce zmniejszać liczbę punktów otrzymywanych przez nią na wstępie,
            tak? No to wyobraźmy sobie sytuację, gdy zostają już tylko dwie książki - wtedy
            wystarczą głosy dwóch osób, aby przesądzić o wyniku. Nie wydaje mi się to
            obiektywne.
            Zaproponowany przeze mnie Eliminator (i tak przyjemnie zaaprobowany przez
            Readiego - dzięki:-)) nie stwarza takiego problemu, bo liczy się bardziej czas
            i ogólna liczba głosów, a nie głosowanie do zera, które - jak wspomniałam -
            może trwać nieskończenie długo i nie być do końca obiektywne (choć wiadomo, że
            przy takich głosowaniach o obiektywizm i tak z założenia trudno;-)).
            Oczywiście dostosuję się do sposobu, który wybierzecie, ale Eliminator świetnie
            się sprawdził tam, gdzie w niego grałam. Właśnie sprawdziłam, że głosowanie na
            każdą piosenkę trwało 24 godziny, ale myślę, że można ten czas wydłużyć np. do
            dwóch dni albo tygodnia.
            Co Wy na to?
            Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie:)
            • alitzja Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 05.04.07, 20:19
              A nie, przepraszam, chyba nieuważnie czytałam. Po wyeliminowaniu książki
              licznik zostaje bez zmian, tak? Tak czy siak, dalej uważam, że zjechanie do
              zera będzie potwornie długo trwało i nie wiem, czy się w ogóle uda. Ale to Wy
              zdecydujcie:)
              Pozdrawiam raz jeszcze;)
              • klaudziol111 Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 06.04.07, 11:04
                Ale myślę, że nie trzeba schodzić do zera tylko przykładowo tak jak w różnych
                konkursach telewizyjnych np. Taniec z gwiazdami(nie oglądam <lol>) czy Jak oni
                śpiewają...itp. Można by dać na głosowanie tydzień i po tym tygodniu odpada
                jedna książka, która ma najmniej punktów ;)
                • emusia Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 06.04.07, 22:09
                  i robi sie to wtedy prawie eliminatorem. IMHO (nie wiem czy sie liczy, bo malo
                  pisze na ty forum, ale czytam wszystko) lepszy jest eliminator. Moze najpierw
                  glosowanie, ktorym glosowaniem wybierzemy najlepsza? :)
                  • strawberryfields Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 08.04.07, 11:55
                    To wcale nei trwa tak znowu długo, widziałam takie eliminatory na forach IMDB
                    przy eliminacji np. bohaterów serialu i poszło BIEGUSIEM:)
                    A propos-może w eliminację bohaterów tez sie pobawimy:)?
                    • borsuk_dawid Re: Jak dawno mnie tu nie było ;) Nowy pomysł ;) 09.04.07, 14:41
                      Ja tez jestem za eliminatorem. Mysle, ze latwiej bedzie zapanowac wtedy nad
                      caloscia glosowania. Nie bedzie ryzyka, ze ktos napisze posta w tym samym
                      czasie, co inna osoba, co mogloby spowodowac kompletne pogubienie sie w
                      liczeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka