Dodaj do ulubionych

Oficjalna strona MM

• melomanka87 Re: Oficjalna strona MM 19.09.13, 23:41
      Wpis czytelniczki Z Księgi Gości:

Właściwy stosunek do telewizji to chyba cecha wspólna Ludu Księgi

Ech, elita.
      • jadwinia_t Re: Oficjalna strona MM 20.09.13, 01:57
        Oficjalna Strona MM to chyba najbardziej irytujące miejsce w internecie. Pamiętam moje rozczarowanie przy pierwszej wizycie. Liczyłam na wpisy autorki, w których będą jakieś ciekawostki o kulisach powstawania książek, rysunki wykonane na brudno, które nie trafiły od druku (tylko raz coś takiego się pojawiło). Zamiast tego mamy bazylion zdjęć jakichś bachorów, zdjęcia fanek MM z ich podróży (co to kogo obchodzi do cholery?), zdjęcia kwiatków, żarcia, zabawek, przepisy kulinarne, wiersze. Oraz zachwyty Wielkiej Pisarki nad dziećmi, jakie to śliczne, mądre, zajebiste. Słowem - strona nie ma jak dla mnie nic wspólnego z książkami, jest tak pełna wzajemnych pochlebstw, że można się porzygać. Wizyta w Księdze Gości również powoduje u mnie torsje. Towarzystwo wzajemnej adoracji gnojące każdego, kto odważy się mieć inne zdanie. MM pławiąca się w lukrze uwielbienia. Aż chciałoby się zacytować (kto to powiedział? Aniela?): "Uch! Co za babsko!"
        • jadwinia_t Re: Oficjalna strona MM 20.09.13, 02:29
          wpisy MM w księdze gości:
          "jeśli cokolwiek chcesz w życiu zrobić, wyłącz dwie rzeczy, które najbardziej w tym przeszkadzają:

a. telewizor
          b. życie towarzyskie.

Obie są czystą stratą czasu. I w pracy zawodowej oraz w rozwoju to one przeszkadzają, nie zaś - jak czasem słyszymy - życie rodzinne i wychowywanie dzieci.
          Poza tym wszystko jest kwestią dobrej organizacji. "

czyli już wiadomo, czemu książki przestały mieć cokolwiek wspólnego z rzeczywistością. Księga Gości służy do:
          a) powtarzania że telewizja jest zła i należy wyrzucić telewizor, oraz że książki są zajebiste i wspaniałe i czytanie to najlepsze co można robić
          b) spławiania czytelniczek domagających się podania terminu wydania nowej książki, zdradzenia szczegółów akcji nowej książki, albo proszących o wyjaśnienie nielogiczności poprzednich tomów
          c) wyjadania sobie z dzióbków

czasem wchodzą tam też osoby, które traktują internet jak konfesjonał. Mamy więc wpisy sfrustrowanych dziewcząt, że nie mogą znaleźć chłopaka/nie lubią szkoły/świat jest zły. Autorka zbywa je tekstami godnymi Gabrieli, okraszonymi obowiązkową emotką i dydaktycznym smrodkiem. Nie mogę uwierzyć, że "Starosta" to ta sama istota, która napisała inteligentne, pełne humoru i ironii pierwsze tomy Jeżycjady
          • meduza7 Re: Oficjalna strona MM 22.09.13, 18:28
            Ciekawe, że nie zaleca wyłączenia komputera...
            • verdana Re: Oficjalna strona MM 22.09.13, 19:56
              Więcej - nie bardzo wie, ze w Internecie można oglądać taki sam chłam, jak w telewizji. Co tam, taki sam - większy. No, ale komputer MM ma. Więc nie może być zły.
              Mój mąż ogląda na okrągło Mezzo. Zdecydowanie powinien wyrzucić telewizor, bo mnie strasznie denerwuje muzyka poważna. A i on powinien wiedzieć, że Bach z telewizora, to jak konserwa z Bacha - gatunek dla ubogich duchem.
              • kkokos Re: Oficjalna strona MM 22.09.13, 20:08
                verdana napisała:

> Więcej - nie bardzo wie, ze w Internecie można oglądać taki sam chłam, jak w te
                > lewizji. Co tam, taki sam - większy.

ale to jest baaaardzo powszechne - tysiące ludzi z taką dumą, ba, pusząc się jak pawie i ociekając swą lepszością od motłochu chwali się w internecie, że oni dawno już tv wyrzucili. tak jakby naprawdę nieumiejętność znalezienia czegoś wartościowego i w sam raz dla siebie w ofercie ponad 200 (!) kanałow polskojęzycznych była powodem do dumy. przecież publiczne chwalenie się tym, że nie odróżnia się kanału dokumentalnego od disco polo to jak publiczne przyznawanie się do nieumiejętności czytania...
                • jadwinia_t Re: Oficjalna strona MM 22.09.13, 22:13
                  tęsknię za czasami, kiedy Patrycja oglądała Dobranockę, Ida podniecała się filmem gangsterskim, kiedy oglądano monodram w wykonaniu Anieli, kiedy Ignacy zachwycał się komediami z Shirley. MM szybko radykalizuje poglądy. Jeszcze w Sprężynie telewizor nie był synonimem zepsucia i ogłupienia.
                  • j_a_ch Re: Oficjalna strona MM 23.09.13, 10:19
                    No właśnie czekamy na Wnuczkę i instrukcję "jak żyć". Czy wyrzucać te komputery bośmy za słabi by się oprzeć kisielku, czy może jednak się zaprzeć i tworzyć wyspy w wirtualu ;)
                    Stawiam na to drugie bo konsekwencji trudno oczekiwać.
          • mamuka_z_boru Re: Oficjalna strona MM 23.09.13, 09:42
            Nie, no, serio? MM gani życie towarzyskie??? Czyli spotkania grupy ESD tylko kradły młodzieży czas, który mógł być wykorzystany na rozwój własny? Elkę - Noelkę należało pogonić, a nie poić herbatką? Żadnych imienin / wigilii / spontanicznych herbatek, bo można było ten czas lepiej spożytkować?
            To już jakaś paranoja jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka