Dodaj do ulubionych

premiera 14 listopada!!!

21.10.08, 22:32
"Sprężyna" ma się ukazać 14 listopada. Tak napisano na stronie
akapit-press.
ciekawe, ze jakos nie wierze w ta sensacyjna wiesc:P moze chodzi o
14 grudnia? :P
Obserwuj wątek
    • idomeneo Re: premiera 14 listopada!!! 21.10.08, 22:38
      świetna wiadomość :)
    • laura-gomez Re: premiera 14 listopada!!! 21.10.08, 22:43
      zieleniack napisała:

> "Sprężyna" ma się ukazać 14 listopada. Tak napisano na stronie
      > akapit-press.
      > ciekawe, ze jakos nie wierze w ta sensacyjna wiesc:P

Ja też nie, ale cóż: pożyjemy, zobaczymy :))
      O ile dobrze pamietam, premiera CP była przekładana minimum raz.
      Sytuacja może się powtórzyć :(
    • anhes Re: premiera 14 listopada!!! 21.10.08, 22:49
      2009 roku?
    • iwoniaw "kto był sprężyną ważnych wydarzeń" 21.10.08, 23:37
      w rodzinie Borejków - hmm... Czyżby nie tylko Laura miała "za uszami z powodu
      intryg na rzecz Nerwusa? ;-)
    • klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 01:06
      Jesli to jest prawda, to oznacza ile? 2 tygodnie na korekte i redakcje? Slabo
      rokuje, moim zdaniem :(
      • ginny22 Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 11:01
        Dwa tygodnie na redakcję i korektę cienkiej książki to jest czasu do
        licha i trochę ;) Bo na redakcję merytoryczną w tym wypadku nie
        liczę, to nie te czasy, kiedy MM po uwagach redakcji przerabiała
        całe "Opium".
        • klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 23:10
          A przydalaby sie merytoryczna. Ja wiem, mam troche ostatnio kontakow ze
          wspanialym zawodem korektora- dwa tygodnie to jest kupa czasu :))) Tylko ze nie
          o to chodzi :(
        • zieleniack Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 23:00
          no ale chyba w sumie nie wiadomo, kiedy dokladnie ta ksiazka zostala
          ukonczona? czy wiadomo? bo ja slyszalam jedynie ogolna informacje,
          ze skonczona zostala, ale bez konkretów, kiedy. Moze juz dawno,
          tylko nikt nic nie mowil?
          oswieci ktos? :)
          • szprota Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:24
            Notka ze strony pani M.M. mówi o skończeniu "Sprężyny" 16.10.
    • jhbsk Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 09:38
      No to czekam z niecierpliwością.
      • ding_yun Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 13:34
        cholera jasna psiakrew, tydzien po tym jak wyjade z Polski i na
        miesiąc przed tym jak będę z powrotem :/:/
        • veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 22:49
          może ktoś mógłby Ci przesłać - rodzina, znajomi? zawsze to lepsze niż czekanie
          miesiąc i zdenerwowanie spowodowane omijaniem wątku o książce, który pewnie
          szybko urośnie w siłę :)
          • mamalilki Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:23
            Tez Was tak laskocze dziwnie w żołądku? Ze strachu?
            • lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:40
              mamalilki napisała:
              > Tez Was tak laskocze dziwnie w żołądku? Ze strachu?

Tak! Ze strachu
            • supervixen Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:58
              Mnie nie łaskocze, bo się nastawiłam, że będzie powtórka z Żaby i
              CzP. Najwyżej się miło rozczaruję. (Bo chyba gorzej nie będzie,
              prawda? Prawda??)
              • ssssen Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:12
                Niestety, jestem pewien, że będzie gorzej. Cytowane tu na forum wypowiedzi pani
                MM, jak to 12- czy 13-latki rozumieją jej twórczość tylko to potwierdza. Ale nic
                to, przekonam się za niecały rok, bo mniej więcej wtedy ta książka pojawi się u
                mnie w bibliotece. Ani grosza na mnie już pani MM nie zarobi.
                • anutek115 Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:25
                  ssssen napisał:
                  Ale nic
                  > to, przekonam się za niecały rok, bo mniej więcej wtedy ta książka pojawi się u
                  > mnie w bibliotece. Ani grosza na mnie już pani MM nie zarobi.

Słowem - witaj w klubie :-(. Ja się dowiem wcześniej, bo pożyczę książkę od
                  kuzynki, która kupi na pewno. Ja przed sprawdzeniem, czy rzecz się nadaje do
                  wielokrotnego przeczytania, nie kupię.

I taki odpływ starych fanów, i to, że są tacy, co kupią, ale ich nie łaskocze w
                  zołądku, mnie by chyba bardziej zmartwił niż krytyka, gdybym była autorką książek...
            • veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 16:37
              ja jestem chyba niepoprawną optymistką :) co ma być, to będzie - jeśli będzie
              lepiej, to wspaniale, a jeśli nie - i tak dowiem się pewnie po tym, jak już
              książkę zakupię i przeczytam (bo wątków o Sprężynie śledzić nie planuję zanim
              sama po nią nie sięgnę), więc wyjdzie prawie na to samo ;)
            • dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:15
              Mnie nie laskocze ani ze strachu, ani z radosnego oczekiwania. Jakos tak bez
              emocji do tego podchodze. Ksiazke pewnie przeczytam, zeby miec komplet, ale
              zobaczymy kiedy.
    • sir.vimes A ja sobie wyobrażałam, ze na Mikołajki 22.10.08, 22:16
      będzie.

Że wejdę do Empiku, skryję się za regałem - i po kilku kartkach będę wiedziała
      czy mi coś Mikołaj przyniósł czy rozczarował;)
    • limotini Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 00:33
      A mnie nie łaskocze.

Ale może dlatego, że wiem, że moja Mama na pewno ją kupi jak tylko
      się pojawi, a znowu ja odwiedzę Rodziców pewnie dopiero na Święta.
      Mogę więc spokojnie czekać i nie muszę o niczym decydować.

A w międzyczasie się i tak dowiem (od Was, od Was) co mam o Sprężynie
      myśleć :)
    • juzeffa Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 11:43
      No nareszcie. A tam dziecko Róży już pewnie chodzi i gada. Aurelii też.
      Wydaje mi się, że będą duże zmiany. Żaba już dorosła, Ignacy Grzegorz
      gimnazjalistą....
      • ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 28.10.08, 21:40
        Ach, rąbek tajemnicy co do treści Sprężyny uchylony na stronie pani MM, a
        konkretnie w Galerii, gdzie pokazane są (z pewnej odległości, lub w jakichś
        fragmentach, szkicach i strzępkach) ilustracje do Sprężyny. ;)

Nie wiem czy dobrze rozpoznałam postaci (oczywiście poza Ignacym Borejko, który
        jest akurat dobrze widoczny ;) ), ale wydaje mi się, że widziałam Laurę i
        Wolfiego, Pulpecję (a przynajmniej jakąś blondynkę z kręconymi jasnymi lokami),
        jakąś postać dziewczęcą lub kobiecą siedzącą w kucki z twarzą okoloną długimi
        czarnymi włosami (?), no i chyba rozpoznałam jeszcze Gabę (na kartce stojącej za
        komputerem pani MM). Jakieś pojęcie to daje o fabule, a przynajmniej o
        bohaterach, prawda? To znaczy nie wiem czy ta para to Laura i Wolfi, ale chłopak
        ma takie długawe włosy, to pewnie on. Można coś sobie powyobrażać.

W galerii są też piękne krajobrazy na zdjęciach (nie ilustracjach tym razem) i -
        nie wiedzieć czemu - jezioro Baltony! Może ono też odegra jakąś rolę? Może część
        akcji będzie odbywała się w okolicy leśnej (vide okładka z całującą się parą)
        tam, gdzie mieszka Pulpecja z Baltoną?

Ach i pani Musierowicz w kilku wpisach poleca czytelnikom posłuchanie utworu
        Mozarta o nazwie "Sinfonia concertante Es-dur" ze wskazaniem na jej fragment
        Andante. Myślę, że ten utwór też odegra jakąś rolę w Sprężynie - ale jak może
        odegrać rolę nie tylko z nazwy, ale tak, żeby trzeba go było wcześniej usłyszeć?
        Nie kojarzę osobiście tego utworu, ale znajdę z ciekawości.

Ja myślę, że kupię Sprężynę - ciekawa jestem treści. Czekałam na nią dość długo.
        No i przecież następna książka (o ile będzie), to dopiero za parę lat. Sprężyna
        musi nam wystarczyć na długo do rozmawiania. :) Myślę, że wszyscy jakimiś
        drogami zdobędą i przeczytają. ;) A pani Mm potwierdza na stronie, że to 14
        listopada!
        • ananke666 Re: premiera 14 listopada!!! 28.10.08, 22:01
          Jeśli blondi to Pulpa, to łomatkobosko, jaka STARA... Obsesja jakaś z tym marszczącym się pod oczami kostiumem, czy co?
          • onion68 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 18:34
            Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć ;)
            Poza tym, im więcej kalorii, tym więcej wolnych rodników, przeczytałam ostatnio
            gdzieś.
            • k_linka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 00:15
              Ale na tluszczowej podkladce skora daleko mniej sie marszczy... Wiec sznse na
              zmarszczki sie rownowaza!

onion68 napisała:

> Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć
              > ;)
              > Poza tym, im więcej kalorii, tym więcej wolnych rodników, przeczytałam ostatnio
              > gdzieś.
            • szprota Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:20
              onion68 napisała:
              > Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć ;)

Chciałam odruchowo zaprotestować, że Pulpa jest ode mnie zaledwie trzy lata starsza - w 1993 zdawała maturę. Ale potem sobie uświadomiłam, że to oznacza, że ma 34 lata, więc cholera, faktycznie blisko.
              PS Jak to jest, że im się marszczy, a nam nie?!
    • malgorzata722 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 10:13
      Bardzo rzadko się odzywam, ale czytam Was ciągle. Sprężynę kupię na
      pewno, już z przyzwyczajenia, żeby mieć na półce wszystkie książki
      MM. Czekam na nią jednak z nadzieją, że może.......może troszkę
      powieje dawnym klimacikiem. Dziecko Róży jest rówieśnikiem mojego
      synka.
    • hobiala Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 17:31
      Z ostatnich zapowiedzi wydawniczych reklamujących Sprężynę:
      "Łusia Pałys w roli sprężyny wszystkich nieoczekiwanych zdarzeń. Czy związek
      Tygrysa i Wolfiego przetrwa? Jaką rolę odegra Mozart, a jaką róża "Nuits de Young"?
      Hmmm.......
      • paulina.galli Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 17:34
        a ja kupie!
        raz sie zyje :)
        termin 14-tego nadal aktualny?:)
        • onion68 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 18:31
          Ja kupię; będzie o czym pogadać, i córka też chce przeczytać :)
          • ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 21:34
            Witaj Małgorzato i pisz śmiało! :)

A widzicie? Mozart odegra jakąś rolę... ten utwór chyba! Tylko zachodzę w głowę
            jak. :)

Tak sobie myślę, że naprawdę fajnie będzie otworzyć nowiutką Sprężynę... :) 14
            listopada potwierdzony przez samą panią MM. To już bardzo niedługo :)
            • jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 23:04
              Będę codziennie zaglądać do Empiku na 2 - 3 dni przed czternastym, i
              jak całe okno wystawowe zapełni się "Sprężynami", wrzucę książeczkę
              do koszyka bez zaglądania do środka, bez tchu zapłacę i ruszę przed
              siebie, czytając. Tak było z każdym tomem od Pulpecji poczynając, i
              tak będzie, bo czemu miałoby inaczej być...

A że czasem trochę pozrzędzę...
              • the_dzidka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 09:51
                Ja oczywiście zrobię to samo. Krytykując zdanie po zdaniu ;-PPP
                Teraz przygotowuję się, czytając trzy ostatnie tomy, żeby sobie to i
                owo przypomnieć.
                • ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 09:58
                  I to jest dobra myśl Dzidko! :)
                  Warto przypomnieć sobie najświeższe części, bo przecież parę lat upłynęło i
                  możemy nie pamiętać różnych ważnych rzeczy - no i jak będziemy dyskutować? :)
                  Jak czas pozwoli, to i ja sobie te książki odświeżę.

Ostatnio przypomniał mi się warszawiak Bodzio - chciałabym zobaczyć go w
                  Sprężynie, ale pewnie nie ma szans. ;)
                  • jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 10:16
                    Ja się napawałam Trollą, Żabą i Czarną Polewką przez ostatnie lata,
                    więc nawet odświeżać nie muszę. "Ty mi dopiero teraz mówisz?!",
                    wybuchnęła wczoraj moja Mama, kiedy Jej powiedziałam, że nowa MM już
                    za dwa tygodnie. :)
                  • nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 10:32
                    eee tam Ginestro, przecież niektórzy tutaj dyskutują o książkach, których wcale nie przeczytali (o czym otwarcie mówią), tylko wyrobili sobie opinie na podstawie opinii innych, czyż nie jest tak? :P
                    Ja kupię Sprężynę na pewno. Może z głupiego sentymentu, może z chęci osobistego sprawdzenia co i jak. Z Gwiazdki i Zakochanych zrezygnowałam, ale do Jeżycjady jednak ciągnie... :D
                  • the_dzidka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 12:26
                    Ginestro, no właśnie :) Nawiasem mówiąc, czytam teraz JT i jakos
                    bardziej mi sie podoba. "Pani życzyła widzieć szwagiera?"

A w ogóle to się lekko spłoszyłam, kiedy mi wyszło z obliczeń, że
                    Józinek ma juz 14 lat!
                    • ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 13:13
                      Nioszko, Dzidko - macie rację, że naprawdę sensowne jest przeczytać te książki
                      raz jeszcze (kto może oczywiście, bo nasi "zagraniczni korespondenci" mają na
                      pewno z tym trudniej). Ale jest duża korzyść w tym, że wówczas będziemy mieli
                      takie bardzo osobiste i jednocześnie bardzo aktualne zdanie na ich temat.

Uświadomiłam sobie właśnie, że teraz my wszyscy jesteśmy zupełnie innymi ludźmi
                      niż te parę lat temu, gdy ukazał się Język Trolli czy Żaba czy CP. Dużo rzeczy
                      się wydarzyło w życiu każdego z nas i to jest fakt, a więc na pewno nasze
                      spojrzenie na wiele sytuacji i na samych bohaterów będzie różniło się od tamtego
                      pierwszego (może dość mocno zapamiętanego) spojrzenia. A może nasz odbiór będzie
                      teraz bardziej pozytywny?

Moim zdaniem fajnie by było móc tak zupełnie na świeżo, bez uprzedzeń przeczytać
                      Sprężynę, a potem też rozmawiać o niej z takiej też świeżej perspektywy, niejako
                      zapominając na chwilę o tej krytyce, którą ciągle uskutecznialiśmy na forum
                      przez ostatnie lata z braku pożywki w postaci nowych książek ;). Jakby biorąc tę
                      krytykę w nawias. Nie wiem czy to jest możliwe, oczywiście.

Za tym odświeżaniem przemawia jeszcze to, że skoro już wiemy ponad wszelką
                      wątpliwość, że Sprężyna to kontynuacja losów Borejków, to tym bardziej dobrze by
                      było przypomnieć sobie te historie, żeby lepiej nam się dyskutowało, w sensie
                      pamiętania przeszłych wydarzeń z życia bohaterów i różnych szczegółów. Ale
                      oczywiście to indywidualna sprawa i zależy pewnie od czasu i chęci - jeśli komuś
                      się książka nie podobała, to trudno się do jej odświeżenia przekonać zapewne.

Ja w przeszłe wakacje przeczytałam sobie Czarną Polewkę, ale to też już było
                      ponad rok temu. Niemniej fajnie mi się ją czytało. Ale wyznam, że słabo pamiętam
                      już JT czy Żabę. Do 14-go listopada mało czasu zostało jednak, ale z kolei te
                      książki czyta się szybko, to jest szansa wyrobienia się z tym zadaniem do 14-go.
                      No bo Sprężynę kupię pewnie 14-go, jak znam siebie. :)

Też jestem ciekawa bohaterów. Ach, jak bym się ucieszyła, gdyby w Sprężynie była
                      wzmianka o tym, że Józinek wreszcie dał spokój Ignacemu Grzegorzowi albo wręcz,
                      że Ignacy G. zmężniał, przerósł go o głowę (ma już 15 lat), a ponadto, pod
                      wpływem przypadku czy też świadomie (James Bond vel Batman musi być sprawny)
                      zapisał się był parę lat temu na jakiś sport (wioślarstwo choćby czy szermierka
                      czy nawet karate - dużo w tym ostatnim medytacji i samodoskonalenia, a więc
                      klimat dla niego w sam raz - no i jeśli obejrzał Karate Kid, to tym bardziej
                      może się zmotywować, bo historia jest prawie jak o nim) i teraz jest fizycznie
                      lepiej zbudowany niż Józinek, ma kolegów, powodzenie u dziewczyn i w ogóle się
                      zmienił. I to, moim zdaniem, byłoby też prawdopodobne życiowo! A więc nadzieję
                      pewną mam. Naprawdę byłabym wdzięczna pani Musierowicz za taką ewolucję bohatera.

No i ciekawa jestem co się działo u tych innych bohaterów i jak się
                      pozmieniali... Co z tą Gabą i Pyziakiem??

Jeszcze nie wpisałam się do wątku o naszych zainteresowaniach, które nie zawsze
                      budzą aprobatę otoczenia, ale już tutaj wyznam, że bardzo lubię niektóre seriale
                      (np. M jak miłość) i też sobie czasem o tych bohaterach rozmyślam, sami mi się
                      przypominają po prostu, a więc również na podobnej zasadzie odczuwam ciekawość
                      "co u Borejków". :)

Naprawdę fajnie, że ta książka już na dniach wychodzi!
                      • nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 13:45
                        Ginestro, Dzidko, wy optymistycznie przyjmujecie widzę, że akcja będzie się
                        toczyć w 2008r.? :D
                        Przecież między wydaniem Żaby a CzP minęło też kilka lat, a akcja posunęła się
                        raptem o miesiąc czy dwa...
                        Ale oczywiście też bym chciała, żeby to było jak najbardziej aktualne, bo
                        trzymanie akcji w przeszłości niewiele wniesie w rozwój bohaterów.
                        • ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:02
                          Hej, Nioszko, ja myślę, że można mieć nadzieję, że jednak akcja książki toczy
                          się niedawno - pani MM napisała książkę ekspresowo jakoś ostatnio, a na pewno
                          łatwiej jej się pisało o czasie bardziej współczesnym chwili pisania. No, chyba,
                          że fabułę wymyśliła wcześniej i na potrzeby fabuły trzymała się wcześniejszego
                          okresu.

Jednakże.... trochę daje do myślenie ta wymiana okładki i uzasadnienie, że
                          minęło trochę czasu i Łusia podrosła, zmieniła się itp. (!)

Sprawdziłam właśnie, że CP ukazała się w 2006, a akcja jej rozgrywa się w 2004
                          roku. A więc, gdyby podobnie było i tym razem, to byśmy obcowali z bohaterami
                          Anno Domini 2006.
                          Ale przecież i to tylko domysły.

Wiem, że pani MM zapisuje sobie prognozy pogody z konkretnych kalendarzowych dni
                          i ta pogoda też jest jej potrzebna do rozwoju akcji. A więc to by przemawiało za
                          wcześniejszym czasem akcji (bo na przykład coś ma się wydarzyć podczas burzy i
                          wszystko już wymyślone, a więc jest też i data tego burzowego dnia, a po niej
                          dni konkretnej dalszej pogody i wtedy też coś się dzieje i to by wskazywało na
                          taki już obmyślony wcześniej okres). Z kolei jest to na pewno również wykonalne,
                          żeby ta konkretna pogoda, która jest tłem wydarzeń akcji "zagrała" też i latem
                          2008... No, ale czy to możliwe, żeby pisać wydarzenia "pod pogodę"?
                          Chyba się już zakałapućkałam do reszty. Co też to oczekiwanie robi z człowieka. ;)
                          Pozdrawiam!
                        • lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:20
                          Wy optymistycznie nadal zakladacie, ze Sprezyna naprawde wyjdzie za 2 tygodnie? ;P

Na stronie MM sugeruje, ze ta Sinfonia i Andante Mozarta beda mialy wplyw na
                          Laure i na kogos jeszcze (zapewne jej amanta).
                          Echhh, znowu Laura.. jak na nielubiany, czarny charakter wyjatkowo czesto jest
                          glówna bohaterka.. czy z tym Mozartem bedzie takie snobowanie jak z
                          Mickiewiczem? Oby nie!
                          I czy wyjdzie jej z tym amantem w koncu? Czy Mozarta bedzie sluchac z kims
                          innym, moze z Pyziakiem? I okrutny Pyziak stanie sie lagodna owieczka...
                          Btw. czy Laura juz nie ma okolo dwudziestu-paru lat? Mialo byc dla
                          dziewiecio-trzynastolatek ;P

• nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:30
                            będzie grubaska Ania do kompletu oraz jej siostra, Górska Nora :P, wiekowo chyba
                            akurat.
                            • jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:36
                              Ania i Łusia są zodiakalnymi bliźniaczkami. Może wreszcie ten fakt
                              zostanie jakoś wykorzystany...
                              • zieleniack Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 19:03
                                Ja mam nadzieje, ze MM z Ani w koncu zrobi jakas fajna postac:)
                                Odkąd tylko ta dziewczynka jest w Jezycjadzie, to mi jej szkoda, bo
                                MM opisuje ją raczej mało pozytywnie...
                          • klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 19:07
                            Laurka jest praktycznie w moim wieku, lat ma 22 lub 23, studia powinna juz
                            konczyc...
                            • sowca Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 21:22
                              Jeszcze tylko 15 dni! :) nie mogę się doczekać. Pójdę i kupię od
                              razu. Może i być słaba jak CP, nie obchodzi mnie to. MUSZĘ ją mieć :)
                          • iwoniaw Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 21:29
                            > Wy optymistycznie nadal zakladacie, ze Sprezyna naprawde wyjdzie za 2 tygodnie?
                            > ;P

No, skoro w Merlinie można zamawiać z dostawą za 2 tyg., to chyba wiedzą, co
                            robią? ;-)

> Btw. czy Laura juz nie ma okolo dwudziestu-paru lat? Mialo byc dla
                            > dziewiecio-trzynastolatek ;P

Toż Łusia pasuje jak żywa ;-) A kuzynka Laura będzie jako to Mroczne Widmo ;-)
                            • veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 31.10.08, 00:07
                              Właśnie zajrzałam na Merlina - z informacji wynika, że książka będzie miała 224
                              strony, jak na Jeżycjadowe tomy to wcale niemało :)
                              • meg_mag Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 00:55
                                To cudowna informacja jest! Mame wysylam do ksiegarni na czaty, a potem niech mi
                                piorunem sle! I jak zwykle sie wzrusze, pozzymam - jak to podczas spotkania ze
                                starymi, bardzo starymi znajomymi...
                                Ale przede wszystkim bede sie cieszyc!
                      • asia-fb Re: premiera 14 listopada!!! 13.11.08, 00:26
                        > No i ciekawa jestem co się działo u tych innych bohaterów i jak się
                        > pozmieniali... Co z tą Gabą i Pyziakiem??

marzą mi się rozterki sercowe wzorcowej Gaby, która przekonuje się, że jest
                        jednak w stanie kochać dwóch panów na raz. I ma problem w związku z tym ;)
    • ls48 Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:41
      Zawsze kupowałam wszystkie książki MM i jako pierwsza w tajemnicy
      czytałam je przed córkami.Ale od jakiegos czasu to sie mnienilo.
      Książki MM już nie maja tego klimatu co chociażby Kwiat kalafiora i
      Opium w rosole. I w ogóle takie jakieś są bezbarwne. Nie bedę sie
      spieszyla z kupnem, tylko poczekam na recenzje innych. A szkoda!
    • biljana Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 18:59
      Oczywiście pójdę do księgarni i kupię. Przeczytam. Ale boję się jednej rzeczy,
      że będzie to kolejna książka, którą przeczytam tylko raz! Że nie będę do niej
      wracać, tak jak wracam do starej Jeżycjady, że podzieli los Trolli, Żaby i
      Polewki... Tego się boję.
      • lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 19:04
        Ja nie kupie, czekam na wasze obfite streszczenia i analizy tutaj :)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: premiera 14 listopada!!! 09.11.08, 21:12
      Defetyzm w tym akurat przypadku nieuzasadniony. Na stronie autorki jest
      harmonogram spotkań promocyjnych w różnych miastach w listopadzie. Mają to już
      dopięte, więc książka będzie.
      • pajacyk124 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 17:50
        I co? Myślicie, że będzie w piątek? Trochę się boję rozczarowania,
        ale z drugiej strony nie mogę się już doczekać. Jeszcze tylko dwa
        dni i czytam :)
        • dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 19:53
          Mam nadzieje, ze tak. Jeszcze niedawno wydawalo mi sie, ze nie czekam zbytnio na
          ten tom, rozczarowana poprzednimi, ale im blizej premiery, tym bardziej jestem
          pewna, ze jednak Sprezyne kupie jak tylko sie ukaze. Ech.
          • kkokos Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:23
            merlin.pl/Sprezyna_Malgorzata-Musierowicz/browse/product/1,628219.html
            merlin uparcie twierdzi, że będzie :)

a droga będzie skandalicznie! przecież to podobno powieść dla młodzieży, która w
            zasadzie bazuje na kieszonkowym od rodziców.
            no ale pieniądze śmierdzą przecież...
            • dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:28
              CP kosztowala 33 zlote, bo mam ja przed soba. Wiec i tak jest taniej;-)
            • pajacyk124 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:28
              W Gandalfie 28.53 zł. Ale ja chyba i tak kupię w tradycyjnej
              księgarni. Będzie szybciej :))
              Cieszę się, że ma tyle stron. Myślę, że to dobra wróżba. Nie
              zabierajcie mi złudzeń :)))
              • kkokos Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:31
                pajacyk124 napisała:

> W Gandalfie 28.53 zł. Ale ja chyba i tak kupię w tradycyjnej
                > księgarni. Będzie szybciej :))
                > Cieszę się, że ma tyle stron. Myślę, że to dobra wróżba. Nie
                > zabierajcie mi złudzeń :)))

a tu jeszcze taniej:

www.allegro.pl/item469271448_sprezyna_musierowicz_jezycjada_t_18_wwa.html
                ale cena okładkowa to cena okładkowa, moim zdaniem bardzo wysoka

tak, też się cieszę, że będzie ponad 200 stron - nienawidzę chudych książek :)
            • agawa79 Re: premiera 14 listopada!!! 13.11.08, 11:48
              kkokos napisała:

> a droga będzie skandalicznie!

Zgadzam się. Za 33 zł można dostać coś lepiej wydanego, niż książka
              w miękkiej okładce, która ma zaledwie 240 stron.
    • kkokos a tu inny opis-streszczenie: 12.11.08, 20:28
      18 tom serii "Jeżycjada". Łusia Pałys w roli sprężyny wszystkich
      nieoczekiwanych zdarzeń. Czy związek Tygrysa i Wolfiego przetrwa? Jaką rolę
      odegra Mozart, a jaką róża "Nuits de Young"?

www.lideria.pl/Sprezyna-Malgorzata-Musierowicz/sklep/opis?nr=180681&id=12TZREQxrwQBA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka