zieleniack 21.10.08, 22:32 "Sprężyna" ma się ukazać 14 listopada. Tak napisano na stronie akapit-press. ciekawe, ze jakos nie wierze w ta sensacyjna wiesc:P moze chodzi o 14 grudnia? :P Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura-gomez Re: premiera 14 listopada!!! 21.10.08, 22:43 zieleniack napisała: > "Sprężyna" ma się ukazać 14 listopada. Tak napisano na stronie > akapit-press. > ciekawe, ze jakos nie wierze w ta sensacyjna wiesc:P Ja też nie, ale cóż: pożyjemy, zobaczymy :)) O ile dobrze pamietam, premiera CP była przekładana minimum raz. Sytuacja może się powtórzyć :( Odpowiedz Link
iwoniaw "kto był sprężyną ważnych wydarzeń" 21.10.08, 23:37 w rodzinie Borejków - hmm... Czyżby nie tylko Laura miała "za uszami z powodu intryg na rzecz Nerwusa? ;-) Odpowiedz Link
klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 01:06 Jesli to jest prawda, to oznacza ile? 2 tygodnie na korekte i redakcje? Slabo rokuje, moim zdaniem :( Odpowiedz Link
ginny22 Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 11:01 Dwa tygodnie na redakcję i korektę cienkiej książki to jest czasu do licha i trochę ;) Bo na redakcję merytoryczną w tym wypadku nie liczę, to nie te czasy, kiedy MM po uwagach redakcji przerabiała całe "Opium". Odpowiedz Link
klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 23:10 A przydalaby sie merytoryczna. Ja wiem, mam troche ostatnio kontakow ze wspanialym zawodem korektora- dwa tygodnie to jest kupa czasu :))) Tylko ze nie o to chodzi :( Odpowiedz Link
zieleniack Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 23:00 no ale chyba w sumie nie wiadomo, kiedy dokladnie ta ksiazka zostala ukonczona? czy wiadomo? bo ja slyszalam jedynie ogolna informacje, ze skonczona zostala, ale bez konkretów, kiedy. Moze juz dawno, tylko nikt nic nie mowil? oswieci ktos? :) Odpowiedz Link
szprota Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:24 Notka ze strony pani M.M. mówi o skończeniu "Sprężyny" 16.10. Odpowiedz Link
ding_yun Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 13:34 cholera jasna psiakrew, tydzien po tym jak wyjade z Polski i na miesiąc przed tym jak będę z powrotem :/:/ Odpowiedz Link
veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 22.10.08, 22:49 może ktoś mógłby Ci przesłać - rodzina, znajomi? zawsze to lepsze niż czekanie miesiąc i zdenerwowanie spowodowane omijaniem wątku o książce, który pewnie szybko urośnie w siłę :) Odpowiedz Link
mamalilki Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:23 Tez Was tak laskocze dziwnie w żołądku? Ze strachu? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:40 mamalilki napisała: > Tez Was tak laskocze dziwnie w żołądku? Ze strachu? Tak! Ze strachu Odpowiedz Link
supervixen Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 13:58 Mnie nie łaskocze, bo się nastawiłam, że będzie powtórka z Żaby i CzP. Najwyżej się miło rozczaruję. (Bo chyba gorzej nie będzie, prawda? Prawda??) Odpowiedz Link
ssssen Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:12 Niestety, jestem pewien, że będzie gorzej. Cytowane tu na forum wypowiedzi pani MM, jak to 12- czy 13-latki rozumieją jej twórczość tylko to potwierdza. Ale nic to, przekonam się za niecały rok, bo mniej więcej wtedy ta książka pojawi się u mnie w bibliotece. Ani grosza na mnie już pani MM nie zarobi. Odpowiedz Link
anutek115 Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:25 ssssen napisał: Ale nic > to, przekonam się za niecały rok, bo mniej więcej wtedy ta książka pojawi się u > mnie w bibliotece. Ani grosza na mnie już pani MM nie zarobi. Słowem - witaj w klubie :-(. Ja się dowiem wcześniej, bo pożyczę książkę od kuzynki, która kupi na pewno. Ja przed sprawdzeniem, czy rzecz się nadaje do wielokrotnego przeczytania, nie kupię. I taki odpływ starych fanów, i to, że są tacy, co kupią, ale ich nie łaskocze w zołądku, mnie by chyba bardziej zmartwił niż krytyka, gdybym była autorką książek... Odpowiedz Link
veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 23.10.08, 16:37 ja jestem chyba niepoprawną optymistką :) co ma być, to będzie - jeśli będzie lepiej, to wspaniale, a jeśli nie - i tak dowiem się pewnie po tym, jak już książkę zakupię i przeczytam (bo wątków o Sprężynie śledzić nie planuję zanim sama po nią nie sięgnę), więc wyjdzie prawie na to samo ;) Odpowiedz Link
dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 13:15 Mnie nie laskocze ani ze strachu, ani z radosnego oczekiwania. Jakos tak bez emocji do tego podchodze. Ksiazke pewnie przeczytam, zeby miec komplet, ale zobaczymy kiedy. Odpowiedz Link
sir.vimes A ja sobie wyobrażałam, ze na Mikołajki 22.10.08, 22:16 będzie. Że wejdę do Empiku, skryję się za regałem - i po kilku kartkach będę wiedziała czy mi coś Mikołaj przyniósł czy rozczarował;) Odpowiedz Link
limotini Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 00:33 A mnie nie łaskocze. Ale może dlatego, że wiem, że moja Mama na pewno ją kupi jak tylko się pojawi, a znowu ja odwiedzę Rodziców pewnie dopiero na Święta. Mogę więc spokojnie czekać i nie muszę o niczym decydować. A w międzyczasie się i tak dowiem (od Was, od Was) co mam o Sprężynie myśleć :) Odpowiedz Link
juzeffa Re: premiera 14 listopada!!! 24.10.08, 11:43 No nareszcie. A tam dziecko Róży już pewnie chodzi i gada. Aurelii też. Wydaje mi się, że będą duże zmiany. Żaba już dorosła, Ignacy Grzegorz gimnazjalistą.... Odpowiedz Link
ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 28.10.08, 21:40 Ach, rąbek tajemnicy co do treści Sprężyny uchylony na stronie pani MM, a konkretnie w Galerii, gdzie pokazane są (z pewnej odległości, lub w jakichś fragmentach, szkicach i strzępkach) ilustracje do Sprężyny. ;) Nie wiem czy dobrze rozpoznałam postaci (oczywiście poza Ignacym Borejko, który jest akurat dobrze widoczny ;) ), ale wydaje mi się, że widziałam Laurę i Wolfiego, Pulpecję (a przynajmniej jakąś blondynkę z kręconymi jasnymi lokami), jakąś postać dziewczęcą lub kobiecą siedzącą w kucki z twarzą okoloną długimi czarnymi włosami (?), no i chyba rozpoznałam jeszcze Gabę (na kartce stojącej za komputerem pani MM). Jakieś pojęcie to daje o fabule, a przynajmniej o bohaterach, prawda? To znaczy nie wiem czy ta para to Laura i Wolfi, ale chłopak ma takie długawe włosy, to pewnie on. Można coś sobie powyobrażać. W galerii są też piękne krajobrazy na zdjęciach (nie ilustracjach tym razem) i - nie wiedzieć czemu - jezioro Baltony! Może ono też odegra jakąś rolę? Może część akcji będzie odbywała się w okolicy leśnej (vide okładka z całującą się parą) tam, gdzie mieszka Pulpecja z Baltoną? Ach i pani Musierowicz w kilku wpisach poleca czytelnikom posłuchanie utworu Mozarta o nazwie "Sinfonia concertante Es-dur" ze wskazaniem na jej fragment Andante. Myślę, że ten utwór też odegra jakąś rolę w Sprężynie - ale jak może odegrać rolę nie tylko z nazwy, ale tak, żeby trzeba go było wcześniej usłyszeć? Nie kojarzę osobiście tego utworu, ale znajdę z ciekawości. Ja myślę, że kupię Sprężynę - ciekawa jestem treści. Czekałam na nią dość długo. No i przecież następna książka (o ile będzie), to dopiero za parę lat. Sprężyna musi nam wystarczyć na długo do rozmawiania. :) Myślę, że wszyscy jakimiś drogami zdobędą i przeczytają. ;) A pani Mm potwierdza na stronie, że to 14 listopada! Odpowiedz Link
ananke666 Re: premiera 14 listopada!!! 28.10.08, 22:01 Jeśli blondi to Pulpa, to łomatkobosko, jaka STARA... Obsesja jakaś z tym marszczącym się pod oczami kostiumem, czy co? Odpowiedz Link
onion68 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 18:34 Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć ;) Poza tym, im więcej kalorii, tym więcej wolnych rodników, przeczytałam ostatnio gdzieś. Odpowiedz Link
k_linka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 00:15 Ale na tluszczowej podkladce skora daleko mniej sie marszczy... Wiec sznse na zmarszczki sie rownowaza! onion68 napisała: > Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć > ;) > Poza tym, im więcej kalorii, tym więcej wolnych rodników, przeczytałam ostatnio > gdzieś. Odpowiedz Link
szprota Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:20 onion68 napisała: > Czy dobrze kojarzę, że Pulpa ma teraz ok. 35 lat? Może się to i owo pomarszczyć ;) Chciałam odruchowo zaprotestować, że Pulpa jest ode mnie zaledwie trzy lata starsza - w 1993 zdawała maturę. Ale potem sobie uświadomiłam, że to oznacza, że ma 34 lata, więc cholera, faktycznie blisko. PS Jak to jest, że im się marszczy, a nam nie?! Odpowiedz Link
malgorzata722 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 10:13 Bardzo rzadko się odzywam, ale czytam Was ciągle. Sprężynę kupię na pewno, już z przyzwyczajenia, żeby mieć na półce wszystkie książki MM. Czekam na nią jednak z nadzieją, że może.......może troszkę powieje dawnym klimacikiem. Dziecko Róży jest rówieśnikiem mojego synka. Odpowiedz Link
hobiala Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 17:31 Z ostatnich zapowiedzi wydawniczych reklamujących Sprężynę: "Łusia Pałys w roli sprężyny wszystkich nieoczekiwanych zdarzeń. Czy związek Tygrysa i Wolfiego przetrwa? Jaką rolę odegra Mozart, a jaką róża "Nuits de Young"? Hmmm....... Odpowiedz Link
paulina.galli Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 17:34 a ja kupie! raz sie zyje :) termin 14-tego nadal aktualny?:) Odpowiedz Link
onion68 Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 18:31 Ja kupię; będzie o czym pogadać, i córka też chce przeczytać :) Odpowiedz Link
ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 21:34 Witaj Małgorzato i pisz śmiało! :) A widzicie? Mozart odegra jakąś rolę... ten utwór chyba! Tylko zachodzę w głowę jak. :) Tak sobie myślę, że naprawdę fajnie będzie otworzyć nowiutką Sprężynę... :) 14 listopada potwierdzony przez samą panią MM. To już bardzo niedługo :) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 29.10.08, 23:04 Będę codziennie zaglądać do Empiku na 2 - 3 dni przed czternastym, i jak całe okno wystawowe zapełni się "Sprężynami", wrzucę książeczkę do koszyka bez zaglądania do środka, bez tchu zapłacę i ruszę przed siebie, czytając. Tak było z każdym tomem od Pulpecji poczynając, i tak będzie, bo czemu miałoby inaczej być... A że czasem trochę pozrzędzę... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 09:51 Ja oczywiście zrobię to samo. Krytykując zdanie po zdaniu ;-PPP Teraz przygotowuję się, czytając trzy ostatnie tomy, żeby sobie to i owo przypomnieć. Odpowiedz Link
ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 09:58 I to jest dobra myśl Dzidko! :) Warto przypomnieć sobie najświeższe części, bo przecież parę lat upłynęło i możemy nie pamiętać różnych ważnych rzeczy - no i jak będziemy dyskutować? :) Jak czas pozwoli, to i ja sobie te książki odświeżę. Ostatnio przypomniał mi się warszawiak Bodzio - chciałabym zobaczyć go w Sprężynie, ale pewnie nie ma szans. ;) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 10:16 Ja się napawałam Trollą, Żabą i Czarną Polewką przez ostatnie lata, więc nawet odświeżać nie muszę. "Ty mi dopiero teraz mówisz?!", wybuchnęła wczoraj moja Mama, kiedy Jej powiedziałam, że nowa MM już za dwa tygodnie. :) Odpowiedz Link
nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 10:32 eee tam Ginestro, przecież niektórzy tutaj dyskutują o książkach, których wcale nie przeczytali (o czym otwarcie mówią), tylko wyrobili sobie opinie na podstawie opinii innych, czyż nie jest tak? :P Ja kupię Sprężynę na pewno. Może z głupiego sentymentu, może z chęci osobistego sprawdzenia co i jak. Z Gwiazdki i Zakochanych zrezygnowałam, ale do Jeżycjady jednak ciągnie... :D Odpowiedz Link
the_dzidka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 12:26 Ginestro, no właśnie :) Nawiasem mówiąc, czytam teraz JT i jakos bardziej mi sie podoba. "Pani życzyła widzieć szwagiera?" A w ogóle to się lekko spłoszyłam, kiedy mi wyszło z obliczeń, że Józinek ma juz 14 lat! Odpowiedz Link
ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 13:13 Nioszko, Dzidko - macie rację, że naprawdę sensowne jest przeczytać te książki raz jeszcze (kto może oczywiście, bo nasi "zagraniczni korespondenci" mają na pewno z tym trudniej). Ale jest duża korzyść w tym, że wówczas będziemy mieli takie bardzo osobiste i jednocześnie bardzo aktualne zdanie na ich temat. Uświadomiłam sobie właśnie, że teraz my wszyscy jesteśmy zupełnie innymi ludźmi niż te parę lat temu, gdy ukazał się Język Trolli czy Żaba czy CP. Dużo rzeczy się wydarzyło w życiu każdego z nas i to jest fakt, a więc na pewno nasze spojrzenie na wiele sytuacji i na samych bohaterów będzie różniło się od tamtego pierwszego (może dość mocno zapamiętanego) spojrzenia. A może nasz odbiór będzie teraz bardziej pozytywny? Moim zdaniem fajnie by było móc tak zupełnie na świeżo, bez uprzedzeń przeczytać Sprężynę, a potem też rozmawiać o niej z takiej też świeżej perspektywy, niejako zapominając na chwilę o tej krytyce, którą ciągle uskutecznialiśmy na forum przez ostatnie lata z braku pożywki w postaci nowych książek ;). Jakby biorąc tę krytykę w nawias. Nie wiem czy to jest możliwe, oczywiście. Za tym odświeżaniem przemawia jeszcze to, że skoro już wiemy ponad wszelką wątpliwość, że Sprężyna to kontynuacja losów Borejków, to tym bardziej dobrze by było przypomnieć sobie te historie, żeby lepiej nam się dyskutowało, w sensie pamiętania przeszłych wydarzeń z życia bohaterów i różnych szczegółów. Ale oczywiście to indywidualna sprawa i zależy pewnie od czasu i chęci - jeśli komuś się książka nie podobała, to trudno się do jej odświeżenia przekonać zapewne. Ja w przeszłe wakacje przeczytałam sobie Czarną Polewkę, ale to też już było ponad rok temu. Niemniej fajnie mi się ją czytało. Ale wyznam, że słabo pamiętam już JT czy Żabę. Do 14-go listopada mało czasu zostało jednak, ale z kolei te książki czyta się szybko, to jest szansa wyrobienia się z tym zadaniem do 14-go. No bo Sprężynę kupię pewnie 14-go, jak znam siebie. :) Też jestem ciekawa bohaterów. Ach, jak bym się ucieszyła, gdyby w Sprężynie była wzmianka o tym, że Józinek wreszcie dał spokój Ignacemu Grzegorzowi albo wręcz, że Ignacy G. zmężniał, przerósł go o głowę (ma już 15 lat), a ponadto, pod wpływem przypadku czy też świadomie (James Bond vel Batman musi być sprawny) zapisał się był parę lat temu na jakiś sport (wioślarstwo choćby czy szermierka czy nawet karate - dużo w tym ostatnim medytacji i samodoskonalenia, a więc klimat dla niego w sam raz - no i jeśli obejrzał Karate Kid, to tym bardziej może się zmotywować, bo historia jest prawie jak o nim) i teraz jest fizycznie lepiej zbudowany niż Józinek, ma kolegów, powodzenie u dziewczyn i w ogóle się zmienił. I to, moim zdaniem, byłoby też prawdopodobne życiowo! A więc nadzieję pewną mam. Naprawdę byłabym wdzięczna pani Musierowicz za taką ewolucję bohatera. No i ciekawa jestem co się działo u tych innych bohaterów i jak się pozmieniali... Co z tą Gabą i Pyziakiem?? Jeszcze nie wpisałam się do wątku o naszych zainteresowaniach, które nie zawsze budzą aprobatę otoczenia, ale już tutaj wyznam, że bardzo lubię niektóre seriale (np. M jak miłość) i też sobie czasem o tych bohaterach rozmyślam, sami mi się przypominają po prostu, a więc również na podobnej zasadzie odczuwam ciekawość "co u Borejków". :) Naprawdę fajnie, że ta książka już na dniach wychodzi! Odpowiedz Link
nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 13:45 Ginestro, Dzidko, wy optymistycznie przyjmujecie widzę, że akcja będzie się toczyć w 2008r.? :D Przecież między wydaniem Żaby a CzP minęło też kilka lat, a akcja posunęła się raptem o miesiąc czy dwa... Ale oczywiście też bym chciała, żeby to było jak najbardziej aktualne, bo trzymanie akcji w przeszłości niewiele wniesie w rozwój bohaterów. Odpowiedz Link
ginestra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:02 Hej, Nioszko, ja myślę, że można mieć nadzieję, że jednak akcja książki toczy się niedawno - pani MM napisała książkę ekspresowo jakoś ostatnio, a na pewno łatwiej jej się pisało o czasie bardziej współczesnym chwili pisania. No, chyba, że fabułę wymyśliła wcześniej i na potrzeby fabuły trzymała się wcześniejszego okresu. Jednakże.... trochę daje do myślenie ta wymiana okładki i uzasadnienie, że minęło trochę czasu i Łusia podrosła, zmieniła się itp. (!) Sprawdziłam właśnie, że CP ukazała się w 2006, a akcja jej rozgrywa się w 2004 roku. A więc, gdyby podobnie było i tym razem, to byśmy obcowali z bohaterami Anno Domini 2006. Ale przecież i to tylko domysły. Wiem, że pani MM zapisuje sobie prognozy pogody z konkretnych kalendarzowych dni i ta pogoda też jest jej potrzebna do rozwoju akcji. A więc to by przemawiało za wcześniejszym czasem akcji (bo na przykład coś ma się wydarzyć podczas burzy i wszystko już wymyślone, a więc jest też i data tego burzowego dnia, a po niej dni konkretnej dalszej pogody i wtedy też coś się dzieje i to by wskazywało na taki już obmyślony wcześniej okres). Z kolei jest to na pewno również wykonalne, żeby ta konkretna pogoda, która jest tłem wydarzeń akcji "zagrała" też i latem 2008... No, ale czy to możliwe, żeby pisać wydarzenia "pod pogodę"? Chyba się już zakałapućkałam do reszty. Co też to oczekiwanie robi z człowieka. ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:20 Wy optymistycznie nadal zakladacie, ze Sprezyna naprawde wyjdzie za 2 tygodnie? ;P Na stronie MM sugeruje, ze ta Sinfonia i Andante Mozarta beda mialy wplyw na Laure i na kogos jeszcze (zapewne jej amanta). Echhh, znowu Laura.. jak na nielubiany, czarny charakter wyjatkowo czesto jest glówna bohaterka.. czy z tym Mozartem bedzie takie snobowanie jak z Mickiewiczem? Oby nie! I czy wyjdzie jej z tym amantem w koncu? Czy Mozarta bedzie sluchac z kims innym, moze z Pyziakiem? I okrutny Pyziak stanie sie lagodna owieczka... Btw. czy Laura juz nie ma okolo dwudziestu-paru lat? Mialo byc dla dziewiecio-trzynastolatek ;P Odpowiedz Link
nioszka Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:30 będzie grubaska Ania do kompletu oraz jej siostra, Górska Nora :P, wiekowo chyba akurat. Odpowiedz Link
jamniczysko Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 14:36 Ania i Łusia są zodiakalnymi bliźniaczkami. Może wreszcie ten fakt zostanie jakoś wykorzystany... Odpowiedz Link
zieleniack Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 19:03 Ja mam nadzieje, ze MM z Ani w koncu zrobi jakas fajna postac:) Odkąd tylko ta dziewczynka jest w Jezycjadzie, to mi jej szkoda, bo MM opisuje ją raczej mało pozytywnie... Odpowiedz Link
klymenystra Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 19:07 Laurka jest praktycznie w moim wieku, lat ma 22 lub 23, studia powinna juz konczyc... Odpowiedz Link
sowca Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 21:22 Jeszcze tylko 15 dni! :) nie mogę się doczekać. Pójdę i kupię od razu. Może i być słaba jak CP, nie obchodzi mnie to. MUSZĘ ją mieć :) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: premiera 14 listopada!!! 30.10.08, 21:29 > Wy optymistycznie nadal zakladacie, ze Sprezyna naprawde wyjdzie za 2 tygodnie? > ;P No, skoro w Merlinie można zamawiać z dostawą za 2 tyg., to chyba wiedzą, co robią? ;-) > Btw. czy Laura juz nie ma okolo dwudziestu-paru lat? Mialo byc dla > dziewiecio-trzynastolatek ;P Toż Łusia pasuje jak żywa ;-) A kuzynka Laura będzie jako to Mroczne Widmo ;-) Odpowiedz Link
veranillo Re: premiera 14 listopada!!! 31.10.08, 00:07 Właśnie zajrzałam na Merlina - z informacji wynika, że książka będzie miała 224 strony, jak na Jeżycjadowe tomy to wcale niemało :) Odpowiedz Link
meg_mag Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 00:55 To cudowna informacja jest! Mame wysylam do ksiegarni na czaty, a potem niech mi piorunem sle! I jak zwykle sie wzrusze, pozzymam - jak to podczas spotkania ze starymi, bardzo starymi znajomymi... Ale przede wszystkim bede sie cieszyc! Odpowiedz Link
asia-fb Re: premiera 14 listopada!!! 13.11.08, 00:26 > No i ciekawa jestem co się działo u tych innych bohaterów i jak się > pozmieniali... Co z tą Gabą i Pyziakiem?? marzą mi się rozterki sercowe wzorcowej Gaby, która przekonuje się, że jest jednak w stanie kochać dwóch panów na raz. I ma problem w związku z tym ;) Odpowiedz Link
ls48 Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 13:41 Zawsze kupowałam wszystkie książki MM i jako pierwsza w tajemnicy czytałam je przed córkami.Ale od jakiegos czasu to sie mnienilo. Książki MM już nie maja tego klimatu co chociażby Kwiat kalafiora i Opium w rosole. I w ogóle takie jakieś są bezbarwne. Nie bedę sie spieszyla z kupnem, tylko poczekam na recenzje innych. A szkoda! Odpowiedz Link
biljana Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 18:59 Oczywiście pójdę do księgarni i kupię. Przeczytam. Ale boję się jednej rzeczy, że będzie to kolejna książka, którą przeczytam tylko raz! Że nie będę do niej wracać, tak jak wracam do starej Jeżycjady, że podzieli los Trolli, Żaby i Polewki... Tego się boję. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: premiera 14 listopada!!! 01.11.08, 19:04 Ja nie kupie, czekam na wasze obfite streszczenia i analizy tutaj :) Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: premiera 14 listopada!!! 09.11.08, 21:12 Defetyzm w tym akurat przypadku nieuzasadniony. Na stronie autorki jest harmonogram spotkań promocyjnych w różnych miastach w listopadzie. Mają to już dopięte, więc książka będzie. Odpowiedz Link
pajacyk124 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 17:50 I co? Myślicie, że będzie w piątek? Trochę się boję rozczarowania, ale z drugiej strony nie mogę się już doczekać. Jeszcze tylko dwa dni i czytam :) Odpowiedz Link
dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 19:53 Mam nadzieje, ze tak. Jeszcze niedawno wydawalo mi sie, ze nie czekam zbytnio na ten tom, rozczarowana poprzednimi, ale im blizej premiery, tym bardziej jestem pewna, ze jednak Sprezyne kupie jak tylko sie ukaze. Ech. Odpowiedz Link
kkokos Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:23 merlin.pl/Sprezyna_Malgorzata-Musierowicz/browse/product/1,628219.html merlin uparcie twierdzi, że będzie :) a droga będzie skandalicznie! przecież to podobno powieść dla młodzieży, która w zasadzie bazuje na kieszonkowym od rodziców. no ale pieniądze śmierdzą przecież... Odpowiedz Link
dakota77 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:28 CP kosztowala 33 zlote, bo mam ja przed soba. Wiec i tak jest taniej;-) Odpowiedz Link
pajacyk124 Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:28 W Gandalfie 28.53 zł. Ale ja chyba i tak kupię w tradycyjnej księgarni. Będzie szybciej :)) Cieszę się, że ma tyle stron. Myślę, że to dobra wróżba. Nie zabierajcie mi złudzeń :))) Odpowiedz Link
kkokos Re: premiera 14 listopada!!! 12.11.08, 20:31 pajacyk124 napisała: > W Gandalfie 28.53 zł. Ale ja chyba i tak kupię w tradycyjnej > księgarni. Będzie szybciej :)) > Cieszę się, że ma tyle stron. Myślę, że to dobra wróżba. Nie > zabierajcie mi złudzeń :))) a tu jeszcze taniej: www.allegro.pl/item469271448_sprezyna_musierowicz_jezycjada_t_18_wwa.html ale cena okładkowa to cena okładkowa, moim zdaniem bardzo wysoka tak, też się cieszę, że będzie ponad 200 stron - nienawidzę chudych książek :) Odpowiedz Link
agawa79 Re: premiera 14 listopada!!! 13.11.08, 11:48 kkokos napisała: > a droga będzie skandalicznie! Zgadzam się. Za 33 zł można dostać coś lepiej wydanego, niż książka w miękkiej okładce, która ma zaledwie 240 stron. Odpowiedz Link
kkokos a tu inny opis-streszczenie: 12.11.08, 20:28 18 tom serii "Jeżycjada". Łusia Pałys w roli sprężyny wszystkich nieoczekiwanych zdarzeń. Czy związek Tygrysa i Wolfiego przetrwa? Jaką rolę odegra Mozart, a jaką róża "Nuits de Young"? www.lideria.pl/Sprezyna-Malgorzata-Musierowicz/sklep/opis?nr=180681&id=12TZREQxrwQBA Odpowiedz Link