Dodaj do ulubionych

podatek VAT

25.01.11, 20:14
Witam, mam pytanie dot. podatku VAT. Z góry przepraszam, bo kompletnie się na tym nie znam, a muszę szybko podjąć decyzję czy zakładać działalność czy nie. W skrócie wygląda to tak. Działalność jednoosobowa, firma dostaje zlecenie na budowę/remont statków, nie ma w zasadzie żadnych kosztów oprócz dojazdu do pracy (więc rozliczenie na ryczałt), i teraz zastanawiam się jak to dalej wygląda. Wystawiam fakturę (nie jestem pewna z jaką stawką) i od czego płacę VAT? Może to idiotyczne pytanie, ale naprawdę nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: vatek Re: podatek VAT IP: *.lodz.msk.pl 27.01.11, 10:57
      Przy fakturach VAT zawsze umawiasz się na kwotę netto, chyba że to jawnie zaznaczasz. Wystawiasz fakturę na przykład na 100 tys zł plus 23% VAT. klient płaci Ci 123 tys zł. jeśli nie masz kosztów ovatowanych to całe 23 tys niesiesz 25 następnego miesiąca do skarbówki. Jeśłi wujeździłeś na przykłąd 1000 zł na bilety (bilety są brutto) i możesz je uwzględnić jako koszt to w tych biletach jest około 80 zł VATu już zapłąconego, więc o tyle mniej musisz zanieść do skarbówki. Jak kupisz samochód (nowy albo na fakturę) to od tego roku do 6000 zł VAT możesz uwzględnić i tyle mniej niesiesz do skarbówki. Jak Ci się trafi, że natrzepiesz więcej VATu w zakupach, niż musisz zapłącić to należy CI się zwrot, ale nie zawsze jest to łatwe:
      dysonans.blox.pl/2011/01/Skarbowka-traci.html
      Co do zakładania działalności to zwyczaj jest taki, że firmy dzielą się z podwykonawcą/pracownikiem etatowym zyskiem z tego, że pracownik założył firmę po połowie. To znaczy, jeśli miałeś dostawać 10 tys zł brutto, czyli 6.5 tys netto w postaci umowy o pracę, to po wejściu w VAT umawiasz się na wystawianie faktury na 8250 plus VAT (obie strony zyskują). plus Ty zyskujesz, że płacisz mniejszy ZUS. plus możesz wybrać podatek liniowy. OCzywiście musisz pamiętać, że nie możesz wystawiać faktur tylko jednemu odbiorcy, bo zostaniesz przez skarbówkę potraktowany jako ukrywający umowę o pracę, więc wystarczy, że komuś na fakturę wykonasz podobną pracę, jaką na codzień wykonujesz dla głównego odbiorcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka