Dodaj do ulubionych

Słodka dziurka, 7milowy, Benhauer - nietypowe n...

14.03.11, 13:13
To jeszcze nic. W centrum Warszawy, na Świętokrzyskiej, jest kawiarnia Tree Some Cafe i sklep monopolowy John Thomas.
Obserwuj wątek
    • Gość: Papcio a co powiecie na nazwę exodus dla ubojni zwierząt IP: 83.238.5.* 14.03.11, 14:43
      Widuje często samochody tej firmy w Krakowie
    • Gość: designer Polskie nazwy to porażka IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 14:47
      Polska zdecydowanie przoduje w słabych nazwach, niestety nadal królują patologiczne nazwy jak;. BUDPOL, POLMLEK, MEBLEX, imiona żony lub dzieci w nazwie jak ,,Sklep Grażyna'' czy naiwne nazwy w stylu ,,Kwiaciarnia Goździk''. niestety Polacy nie znają siły marki. Marka i cała identyfikacja wizualna ( logo, kolory, układ, company id i wiele innych elementów ) są kluczowe. Brak dobrej nazwy, dobrego loga to strzelanie sobie w kolano. Ilość brzydkich reklam, żenujących nazw jest w Polsce powalająca. 80% reklam to gwałt estetyczny. pozdrawiam nocuje.net
      • afiag Re: Polskie nazwy to porażka 14.03.11, 15:27
        Kwiaciarnia goździk to dobra nazwa, nie naiwna. Siła marki nie pozwoli jej zostać potentatem na światowym rynku wiązanek, ale założę się że Pani Celina - właścicielka kwiaciarni nie ma ambicji podboju giełd światowych i poprzestanie na agresywnej ekspansji, a później brutalnej dominacji ekonomicznej w swojej dzielnicy.
        • Gość: immoderate Re: Polskie nazwy to porażka IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 15:55
          niestety sugerujesz iż Pani Celin jest ograniczona i nie posiada ambicji. Sorry ale wg mnie nazwa Kwiaciarnia Goździk jest zła z przynajmniej 10 powodów.. jakiś przykład?
          - Prawdopodobnie w Polsce jest przynajmniej kilka takich samych nazw Kwiaciarni.
          - Polskie znaki w nazwie nie pomogą jej w w tak wielu powodów iz nie bede ich wymieniał
          - Nazwa podświadomie sugeruje iż po tej Kwiaciarni nie można spodziewać się czegoś wyjątkowego ,,bo skoro nawet nazwa jest banalna to co dopiero produkty''

Dobry design należy się wszystkim, bez wyjątków

dodam tylko że uczestniczyłem ostatnio w kreacji właśnie kwiaciarni która poprzednio nosiła nazwę ,,maciejka'' i wyglądała jak za czasów PRL. Wykreowałem nową markę ,,ART&FLOWERS'' łącznie z całą identyfikacją i wnętrzem. całość styl minimal GLAMOUR.

ludzie muszą zrozumieć że dobra nazwa, logo, polityka marki to wartość sama w sobie która można np sprzedać w formie licencyjnej.
          • Gość: Ja Re: Polskie nazwy to porażka IP: *.home.aster.pl 14.03.11, 16:02
            Wybacz, ale "wykreowałeś" nazwę równie banalną i prymitywną w formie, co "kwiaciarnia Goździk". Różni się tylko tym, że potencjalny przechodzień uzna "o, światowy właściciel, zna dwa angielskie słowa". Myślisz, że to spowoduje, że klienci będą walić drzwiami i oknami do "wykreowanej" kwiaciarni z angielsko brzmiącą nazwą? Abstrahując, że w tym kraju obowiązuje parę ustaw związanych z językiem polskim i ..... no właśnie...

Natomiast zgadzam się co do Twojego zdania, jednak jak dla mnie, Twój post pisały dwie osoby... ta druga właśnie napisała ostatnie zdanie.
          • Gość: tigga ROTFL IP: 160.83.30.* 14.03.11, 16:42
            Trzeba było pojechać jeszcze bardziej po bandzie FLOWERS DEVELOPMENT, albo FLOWERS SPA (to modne teraz) albo jeszcze FLOWERS LIMITED.
            Korposzczury z Kabat będą wniebowzięte.

Kilka kwiaciarni w Polsce? A jeździsz po kwiaty do Bydgoszczy bo wszystkie inne kwiaciarnie masz poobrażane? Pojedziesz specjalnie na drugi koniec miasta bo ważne jest kupić wiecheć w ART&FLOWERS?

Rzuć proszę tymi "wieloma powodami" o polskich literach bo się chyba tu po prostu wykręciłeś. Tylko mi nie pisz, że będzie problem z notowaniem na NASDAQ please
          • Gość: zv Re: Polskie nazwy to porażka IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 14.03.11, 17:10
            Nie ma w języku polskim słowa design - jest wzór, projekt. Jestem osobą dwujęzyczną, szkoła średnia i studia w USA, ale nie trawię angielskich słów w języku polskim które używa się zamiast istniejących już od dawna polskich odpowiedników. Jak wprowadzać nowe słowa, to takie które polskich odpowiedników nie miały, inaczej to brzmi to pretensjonalnie. To już wole polglish, przynajmniej jest on autentycznym językiem mniej wykształconej Polonii.
          • Gość: zv Re: Polskie nazwy to porażka IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 14.03.11, 19:58
            Pretensjonalny jesteś do kwadratu. Art & flowers , czy ta kwiaciarnia jest w PL czy UK, USA, RPA itp. ? Śmieszą mnie Polacy w Polsce obnoszący się często z korporacyjnym angielskim a jak przyjdzie im zagadać to słabo mówią. Chyba do takich ludzi kierujesz kwiaciarnie o angielskich nazwach. to już lepiej nazwać flałery z pałerem
    • sselrats Prawda, nalezy troche zastryknac kreatywnosci 14.03.11, 16:58
      do polskich nazw firm, np.

dom szczesliwej starosci "Old Fart"
      uslugi dostarczania zakupow do domu "Shop Lifter"
    • ulanzalasem Słodka dziurka, 7milowy, Benhauer - nietypowe n... 14.03.11, 17:14
      PO - Partia Oszustów lub Partia Ogłupiałych/Obiboków
      PiS - Prawo i ...spieprzaj dziadu
      PSL - Polskie Stronnictwo Leserów
      SLD - Socjaliści l*d dymający :D
    • Gość: maju ..a czemu nic nie ma o moim ulubionym producencie IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 17:22
      ...soków ...DICK BLACK...co to nawet kiedyś sponsorował drużynę siatkówki żeńskiej w Andrychowie, i chyba nawet w pucharach europejskich dziewczyny występowały pod nazwą sponsora :)) ...potem coś pamiętam zamieniono nazwę na BICK BLACK chyba , zupełnie bez sensu moim zdaniem, zamiast wypromować jakieś egzotyczne drinki kokosowo-ananasowe czy cóś :))
      • alik-w-plomieniach Re: ..a czemu nic nie ma o moim ulubionym produce 14.03.11, 23:24
        Przecież Dick Black znaczy RYSZARD CZARNECKI!!!

...tak, do takiej nazwy produktu też bym się nie przyznawał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka