Dodaj do ulubionych

Założyłam firmę i co dalej ???

04.05.11, 14:51
Witajcie, bardzo bym Was prosiła o pomoc w następującej sprawie. Planuję założyć mała firmę jednoosobową, chciałabym, żeby był to komis z odzieżą i art. dziecięcymi. Wiem jak zarejestrować firmę itd. jednak nigdzie nie mogę znaleść nic na temat tego jak wygląda prowadzenie takowej firmy. Chodzi mi tu o te wszystkie formalności związane z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa na co dzień, jak to wygląda od środka bo co otworzę sklep przyjdę rano do pracy coś sprzedam ale co dalej jakieś faktury, umowy komisowe itd. Mam trochę czasu do otworzenie biznesu i chciałabym sie dobrze do tego przygotować ale bardzo mało wiem o tym podobno dobrym wyjściem jest obsługa firmy przez biuro rachunkowe. Znacie jakieś poradniki o prowadzeniu firmy? bo szukam i nic nie mogę znaleść, są tylko poradniki jak otworzyć firmę. Bardzo proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 15:42
      chyba jakas ksiegowa musi Ci na poczatek wytlumaczyc te wszystkie faktury itp :)
    • krzysztof_wimel Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 05.05.11, 09:40
      Tak, powinnaś wystawiać faktury lub rachunki. Poza tym musisz się jeszcze martwić tym, żeby co miesiąc robić dwa przelewy do ZUS-u i Urzędu Skarbowego.
      Ale najlepiej będzie rzeczywiście udać się do księgowej, bo ona wyjaśni wszystko od A do Z.
      • zestresowana_matka Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 06.05.11, 12:01
        Dzięki a znacie może jakieś książki czy poradniki, które szczegółowo opisywały by jak się prowadzi firmę?
        • marcus321 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 08.05.11, 19:04
          była kiedyś taka fajna ksiązeczka "ABC small biznesu" włodzimierza markowskiego,ale nie wime czy na rynku jest aktualne wydanie
          • zestresowana_matka Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 09.05.11, 09:10
            Witajcie serdecznie dziękuję za porady, mam prośbę do yoleczki napisz do mnie na priv :) Bardzo chętnie skorzystam z wszelkiej pomocy jak to mówią kto pyta nie błądzi :)
            • yoleczka Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 09.05.11, 20:00
              Witam ! Bardzo chętnie odpowiem na Twoje pytania w sprawie prowadzenia komisu dziecięcego. Prowadziłam taki komis w swoim mieście przez 4 lata. Mój synek własnie wtedy skończył 2 latka i zaczęłam od sprzedazy jego wyposażenia. Dziś bym to jednak inaczej zorganizowała, bo na dużej 150 m sali stało tylko jedno łóżeczko, jedna huśtawka i parę zabawek. Byłam przekonana, że ogrom ludzi będzie bardziej zainteresowany zostawieniem towaru niż kupowaniem. I tu się myliłam... więc trzeba otwierać komis dopiero jak będziesz miała dostatecznie wiele towaru, trzeba ogłaszać się, odpowiadać na ogłoszenia i jeśli to możliwe jeździć na giełdy, gdzie sprzedają towar z Niemiec z wystawek. Tyle na początek mojej rady, pytaj o co chcesz i pisz na maila emmanuel.legnica@gmail.com
              tutaj rzadko zaglądam na gazetowego maila.
              yoleczka
        • krowodrzak Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 04.08.11, 23:44
          No jasne księgarnie są pełne takich książek.
          Leżą one w dziale z innymi książkami pt "Jak w weekend zarobić milion", "Kwiaciarnia w 10 lat milion kwiatów" czy też "Firma Czarna Księga"
          Jeśli jesteś sama na świecie to musisz zadbać o dach nad głową i jedzenie.
          Ubrać się, ogrzać, "upolować jakiegoś zwierza" na obiad.
          Jeśli masz rodzinę, która to uczyniła za Ciebie lub faceta z identyczną zdolnością to nie czeka cię los dziewczynki z zapałkami.

Jeśli jesteś sama i nie masz nic swojego to czeka cię walka o byt.
          Z firmą jest właśnie tak jak z walką o ogień (polecam film o tym tytule świetny dla początkującej firmy:D)
          Jest też możliwe, że tata, mama, facet czy inne bliskie indywiduum da Ci cel w życiu i zapisze na Ciebie dajmy na to sklep. Twoja "firmowatość" będzie sie opierała na byciu dozorcą w już prosperującym folwarku.
          Jeżeli jesteś sama naprzeciw całemu światu to wystarczy pamiętać by zyski były większe niż koszty. Jak dla mnie możesz chadzać po sklepie w worku na ziemniaki i sprzedawać ubranka z kartonów pod okapem z blachy falistej.
          Byle towar był dobry i w miarę tani.

Nie ma czegoś takiego jak poradnik.
          Na pewno jednak można odwiedzić 17 sklepów z tym co chcesz sprzedawać w swoim lub najlepiej w obcym mieście.
          Wejść z buta i nawiązać rozmowę z pracownikami lub właścicielami owych przybytków.
          Dowiesz się wtedy więcej niż z 200 stronnicowej broszury, a przy okazji dowiesz sie o wymarzonej działalności więcej niż ktokolwiek tu na tym światłym forum jest Ci w stanie napisać.
          • lec_adas Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 07.08.11, 10:52
            Jak to co dalej? żyjemy w XXI wieku. Teraz biznes robi sie w internecie.
    • yoleczka Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 07.05.11, 08:46
      witaj! oprócz tego że jestem księgową to sama również prowadziałam taki komis przez kilka lat, największy w moim 120 tys. mieście. Mogę ci pomóc nie tylko od strony księgowej, ale także od strony praktycznej. Napisz na priv.
      • Gość: zosia Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.home.aster.pl 18.05.11, 14:17
        A zastanawialaś sie może nad mobilnym biurem ?
        Nie musisz pracowac gdzieś poza domem,tylko tu masz nawet mobilny fax
        A co wazne ,jak juz troszkę to wszystko rozkrecisz to dzięki tej ofercie oszczedzasz tez swoje pieniądze.
    • gadum4 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 11.05.11, 14:09
      Nie wiem, czy poradnik to dobry sposób na rozkręcenie własnego biznesu. Już lepiej śledzić tutoriale i przeglądać portale start-upowe typu mam startup. Zawsze jest szansa na znalezienie tam ciekawego wywiadu lub poradnikowego tekstu dotyczącego zakładania biznesu. Zawsze jest też szansa na uzyskanie wsparcia w biurach dedykowanych czy urzędzie pracy. No i jeszcze rady ludzi, którzy jakoś się wtłoczyli na rynek w kręgu najbliższych znajomych.
    • laptopek24 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 13.05.11, 14:39
      Z takim podejściem do sprawy są dwie drogi - albo dać sobie spokój albo poradzić się profesjonalistów od takich spraw.

Żeby sprzedać towar trzeba wiedzieć skąd go ściągnąć, a z tym różnie bywa - widzę, że mama nie ma pojęcia o tym.
      Później te nieszczęsne faktury i różne ZUSy. To akurat nie problem, bo za 100 zł można skorzystać z biura rachunkowego. Na favore.pl jest pełno takich ofert.

Czyli tak poprosić doradców bo są w jakimś programie jest kasa na założenie biznesu
      www.favore.pl/cat141112_doradztwo-posrednictwo.html
      Oraz poszukać sobie biura rachunkowego
      www.favore.pl/cat141119_ksiegowosc-kadry.html
    • Gość: tomek Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 16.05.11, 20:45
      myslalem ze jest to bardzo trudno, ale dostalem pozyczke na wlasna firme, moze byloby gorzej ale znajomy polecil mi openfinance wiec mialem oferty kredytowe jak na dloni
      • Gość: Piotrek1 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.11, 11:37
        Sam kredyt nie starczy
        Trzeba jeszcze wiedzieć skąd brać dobry towar w dobrej cenie
        Oraz potrafić go sprzedać - to nawet jest często ważniejsze w przypadku " świerzaka "
    • annasqo Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 22.05.11, 21:51
      Ja jednak bym Ci poleciła samej z początku wszystko ogarnąć. Na początku bowiem wszystko się kręci pomalutku (choć oczywiście życzę big boomu i w ogole powodzenia) i łatwiej wszystko poznać i się nauczyć, krok po kroku się wdrożyć. Jak się się firma rozpędzi to sama zdecydujesz czy skorzystać z usług księgowej, a jak już będziesz korzystać to dobrze by było żebyś się orientowała w podstawach. Wszystko jest w necie na forach życzliwi ludzie. Jestem pewna, że sobie poradzisz.
      Ja zaczynałam sama i jakoś daję radę a też mam 2 letniego łobuziaka :) mam też męża który był i jest wsparciem... i wszystkie nasze biznesy zaczynają się rozpędzać. Trzymajmy za siebie kciuki Babki !!!
    • ansie1 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 23.05.11, 09:40

Może najpierw spróbuj sprzedawać w internecie przez Allegro? Zorientuj się jak idzie sprzedaż dziecięcych ubranek, na jakie najbardziej jest popyt, zdobądź klientów, rozkręć się trochę, działalność gospodarczą i sklep internetowy zawsze zdążysz założyć, po co na pusto, gdy jeszcze nie zarabiasz płacić zus itd?

Na tej stronie znalazłam kilka artykułów i poradników m.in. o sprzedaży na allegro, o rozwoju firmy, jak wygrywać z konkurencją itp.

www100.jimdo.com/app/s007a3bdfa0e559ca/p41df24fc7d104324/#
      Powodzenia
      • ansie1 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 23.05.11, 09:44
        Przepraszam wkleiłam zły link do strony.
        Ten jest poprawny: egotika.jimdo.com/to-trzeba-wiedzieć/

Pozdrawiam
      • nchyb Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 05.06.11, 07:50
        > Może najpierw spróbuj sprzedawać w internecie przez Allegro? Zorientuj się jak
        > idzie sprzedaż dziecięcych ubranek, na jakie najbardziej jest popyt, zdobądź kl
        > ientów, rozkręć się trochę, działalność gospodarczą i sklep internetowy zawsze
        > zdążysz założyć, po co na pusto, gdy jeszcze nie zarabiasz płacić zus itd?

to nie jest głupi pomysł. Gdy już się rozkręci będzie łatwiej...
        A tak, na razie odpadnie konieczność płacenia chociazby za wynajem lokalu...
      • Gość: roza06 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.ptr.magnet.ie 24.06.11, 12:03
        Może najpierw spróbuj sprzedawać w internecie przez Allegro? Zorientuj się jak
        idzie sprzedaż dziecięcych ubranek, na jakie najbardziej jest popyt, zdobądź klientów, rozkręć się trochę, działalność gospodarczą i sklep internetowy zawsze zdążysz założyć, po co na pusto, gdy jeszcze nie zarabiasz płacić zus itd?

A co z urzędem skarbowym? Ja tez chciałabym zacząć handel na allegro, ale najpierw chciałabym zrobić to na próbę, bo nie wiem czy bedę zarabiać. Boję się jednak US.
      • Gość: Piotrek1 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.11, 11:42
        Allegro też nie jest łatwym rynkiem
        Np w moim przypadku wystawiałem produkty , które wołam od producentów non stop i ciągle mi mało a odzew był malutki , ludzie oglądali ale z kupowaniem już gorzej .
        Napewno była to po częsci moja wina bo nie mając doświadczenia w sprzedazy internetowej, dość kiepsko zaprezentowałem wystawiane przedmioty , ale jak pisałem - przy normalnej sprzedaży ( nie internetowej ) producenci nie pokrywają moich potrzeb ilosciowych przy tych samych produktach
    • Gość: Re Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: 194.146.120.* 02.06.11, 15:22
      Nie zapomnij o reklamie, np na www.uslugodawca.pl :-)
      • nchyb Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 05.06.11, 07:55
        reklama powinna być dostosowana do targetu potencjalnych klientów, a przy firmie z ciuszkami i artykułami dla dzieci, to chyba lepiej zareklamować się w innym miejscu, chociażby w okolicach przedszkoli, żłobków, placów i sal zabaw :-)
    • doktor50 Tylko kontakt z doradcą 22.08.11, 14:44
      Każdy biznes to inna filozofia działania.
      W przypadku ubrań najważniejsi są dostawcy, a resztę rzeczy (księgowość itd) można powierzyć komuś z zewnątrz. Za 80-100 zł spokojnie można wynająć biuro rachunkowe.
      Co do reszty to albo kontakt z doradcą albo z jakaś firmą/hurtownią sprzedająca odzież. Tylko gdzie takich szukać. Tu jest problem bo dobre ubrania w niskiej cenie trudno znaleźć.
      Ja znalazłem parę hurtowni na favore.pl
      www.favore.pl/uslugi/odzie%C5%BC%20u%C5%BCywana.html
      Co do cen to się nie odnoszę. Policzyłem i wyszło mi, że na początek wystarczy 5 tys. zł na towar i ok 1000 zł na inne wydatki. Tylko z domu trzeba sobie zrobić magazyn. Może warto sprzedawać na jakiś portalach aukcyjnych.
      • eula34 Re: Tylko kontakt z doradcą 22.08.11, 15:06
        Wydaje mi się, że poradników jest całkiem sporo, można tez posilić się o profesjonalnych doradców biznesowych. Na taką frazę dostaniesz całe mnóstwo wyników wyszukiwania. Podrzucam kilka linków, które wydają się sensowne:
        www.firmy-24.pl/jak-zalozyc-firme.php
        nabiznes.pl/dlaczego-prowadzenie-firmy-jest-tanie/
        malybiznes.pl/zakladanie_dzialalnosci_gospodarczej/dzialalnosc_gospodarcza.htm
        www.twoja-firma.pl/artykuly/2,zalety-i-wady-prowadzenia-wlasnej-firmy.html
        prowadzeniefirmy.wordpress.com/
        www.mlodykapital.pl/
    • Gość: tewje Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: 89.174.214.* 01.09.11, 16:03
      Zarejestruj sie jako bezrobotna. W Urzedzie pracy sa bezplatne kursy .
      Po zaopiniowaniu biznes planu mozesz dostac dofinansowanie .
      ok 16 tys.
    • sonia.beauty Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 02.09.11, 12:43
      Oczywiście możesz sięgnąć rady różnych poradników, jednak są to jedynie suche fakty, które może zapewnią wiedzę teoretyczną, jednak w praktyce może to wyglądać nieco inaczej. Obsługa firmy przez zewnętrzne biuro rachunkowe to lepszy pomysł. Znajdziesz specjalistów, którzy zaopiekują się Twoją firmą i co za tym idzie, sama masz mniej pracy. Jeśli masz firmę, możesz zorganizować przetarg na tego typu usługi, to znacznie ułatwi zadanie, np www.financetender.com/ wiem, że w moim biurze korzystano z takiej metody
    • Gość: johnny Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.vs.shawcable.net 04.09.11, 05:00
      Zeby prowadzic tak prosty interes trzeba az tylu formalosci ?
      Polska to chory kraj. Lepiej wyjedz gdzies gdzie cie urzedasy nie zniszcza zanim zaczniesz cokolwiek zarabiac
    • Gość: Mapet Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.11, 08:40
      Bardzo dobrze, że podejmujesz się takiej rzeczy! Aby więcej tak przedsiębiorczych ludzi. Proponuję ci poczytać gazety branżowe. Duży wybór czasopismo o różnej tematyce posiada "Infor System" (sam prenumeruję "Twój biznes" w wydaniu elektronicznym). Na pewno znajdziesz tam praktyczne porady i wskazówki dotyczące prowadzenia firmy.
      • zestresowana_matka Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 28.09.11, 21:21
        Bardzo wam wszystkim dziękuję za rady :) co prawda mam do tego czasu jeszcze 1,5 roku ale nie zaszkodzi się wcześniej zorientować co i jak, coś mi się obiło o uszy o inkubatorach przedsiębiorczości ktoś wie może czy tam udzielają porad dot. rejestracji i organizacji własnej firmy? mój urząd pracu biedny jak mysz kościelna ile czasu wcześniej trzeba sie tam zarejestrować żeby się o dotację starać? Gdzie się udać, żeby się dowiedzieć jak z unii kasę wyciągnać na rozruch firmy? Boję się kredytów zresztą jako bezrobotna to raczej nie mam na co liczyć:) przepraszam za błędy :)
    • Gość: Paula Re: Założyłam firmę i co dalej ??? IP: *.play-internet.pl 06.10.11, 18:10
      Jeśli chodzi o prowadzenie firmy, to diabeł tkwi w szczegółach. Myślę, że warto pamiętać nie tylko o tych najważniejszych sprawach, typu zorganizowanie fakturowania itd.,ale też o tych drobniejszych jak np. reklama i sam wizerunek firmy. Na pewno warto (a nawet trzeba) zainwestować w wizytówki, pieczątki itd. W takiej sprawie mogę polecić firmę AMB - zamówienie składa się przez Internet, wszystko jest sprawnie przeprowadzone, no i towar jest bardzo dobrej jakości. Wydaje mi się, że prowadzenie firmy bez tego typu "gadżetów" jest aktualnie prawie niemożliwe. Własna wizytówka wygląda bardzo profesjonalnie i uwiarygadnia całą działalność.
    • alala_22 Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 18.10.11, 12:37
      oczywiście przydadzą Ci się porady księgowych, jakieś poradniki, książki, ale np na dłuższą mete ksiegowej zatrudniac nie musisz..
      Idąc po kosztach zaopatrz się w program online do księgowania - nie musisz mieć siedzy tam jest wszystko wytłumaczone w zasadzie tylko uzupełniasz rubryczki;)
      Może jeszcze e-faktury, hurtownia i co bedziesz uwazać za słuszne, napweno ułatwi `ci to pracę a nie bedziesz musiala zatrudniac do tego osoby ;)
      wszystko znajdziesz na wfirma.pl za parę groszy
      aaaa jest jeszcze Program Aktywacja, który na pewno Ci pomoże ,na początek jak znalazł;)
      podaję link na FB - www.facebook.com/ProgramAktywizacja
    • krowodrzak Re: Założyłam firmę i co dalej ??? 19.10.11, 00:12
      Inkubatory Przedsiębiorczości to projekt który miał pomagać młodym ludziom w trakcie lub zaraz po studiach założyć własną firmę i uczyć się prowadzić ową firmę.
      Takie były założenia.
      Później to ewoluowała na w zasadzie każdego kto chce byle nie przekroczył 35 lat (kiedyś było 30, ale przymykają często na wiek oko)
      Jeśli chodzi o młode niedoświadczone osoby był to jakiś pomysł.
      Jeśli jednak ktoś jest dość obrotny, woli sam decydować o swoim losie i sam wybierać kierunki rozwoju to w inkubatorach miejsca nie zagrzeje.

Przede wszystkim firma jest na nich, a nie na Ciebie, oni występują w Twoim imieniu.
      Podczas podpisywania umów widniejesz na nich Ty (Twoje dane) i ich pieczątka, dane firmy (w tym przypadku wybranego inkubatora).
      Pieniądze za faktury wpływają na subkonto inkubatora, masz dostęp do nich on line jednak by wybierać pieniądze musisz mieć zgodę np. dyrektora inkubatora.
      Zapomnij o kartach i bankomacie.
      W większości wyłącznie przelewy.
      Co miesiąc płacisz jakąś kwotę za księgowość, za prawnika z którego można skorzystać, niektóre inkubatory wynajmują biura czyli po prostu box w sali z komputerem podłączonym do internetu.
      Czasem jest to stolik (jak w szkole) z rzędem krzeseł gdzie można usiąść i popracować.
      Można sobie w biurze przefaxować jakiś dokument czy wydrukować co się potrzebuje.
      Dostaniesz jakiś segregator i koszulki.
      Kilka lat temu było to jakieś ułatwienie, obecnie kiedy każdy ma 1-2 komputery, telefony komórkowe, internet i całą resztę innych ułatwień inkubatory i firmy działające w inkubatorach są marginalne.
      Tym bardziej, że często osoby prowadzące ów inkubator nad wszystkim chcą mieć kontrole (co jest de facto wpisane w umowę z inkubatorem)
      Szkolenia, kursy itd. to takie gadanie, w praktyce mało tam tego typu rzeczy.
      Praktyczne jest to, że nie płacisz ZUS.
      Skoro firma to inkubator to on płaci ZUS.
      Wiec jeśli nie ma pieniędzy na nic, można zapisać się do inkubatora, skorzystać parę miesięcy z stacjonarnego telefonu, komputera, internetu, ZUS, coś sobie wydrukować, zdobyć klientów, a później rezygnujesz i zakładasz własną firmę płacąc już 50% stawkę ZUS przez pierwsze dwa lata.
      Do tego najczęściej przydaje się młodym ludziom inkubator szczególnie jeśli nie są przekonani, że ich biznes wypali, a nie chcą narażać się na koszty.
      Uff :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka