Dodaj do ulubionych

podatki urząd skarbowy

IP: *.146.224.151.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.02.18, 22:33
jak muszę się opodatkować będac rencistką pracując na umowę zlecenie dorywczo dla dużej firmy .?
Pracuje glównie dorywczo, mam stronę inter. z ktorej mam zlecenia plastyczne, ale nieregularne. Miałam kiedyś firmę ale jest zawieszona. Chce uniknąć płacenia zusu, prowadzenia firmy, ale chce płacić podatki.
Na jakiej zasadzie mam się rozliczać z urzędem skarbowym?
Obserwuj wątek
    • kaja.120 Re: podatki urząd skarbowy 20.02.18, 01:33
      nikt nie doradzi ?
      • Gość: szpak Re: podatki urząd skarbowy IP: *.centertel.pl 20.02.18, 05:21
        Będąc plastykiem i robiąc różne, sporadyczne zlecenia z tej dziedziny, możesz robić to na umowę o dzieło. Takie zlecenia nie spowodują odwieszenia działalności.

Koszty masz 50%, tylko że ten podatek rozlicza zlecający, wpłaca pobraną zaliczkę do US na PIT-8A. Jesteś jego "pracownikiem". Po zakończeniu roku składa do US roczny PIT-8A i PIT-11 za ciebie, a ty na podstawie PIT-11 wpisujesz te przychody do swojego zeznania. Możesz te rozliczenia zrobić w jego imieniu, on tylko podpisuje druki.

Jest jeszcze trzecie wyjście. Możesz się umówić, że pracujesz na umowę zlecenie lub o dzieło, minus podatek jaki zyska zlecający wpisując sobie to w koszty. Po zakończeniu pracy i zapłacie umówionej kwoty umowa ląduje w twoim koszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka