Dodaj do ulubionych

Agencja turystyczna

21.01.05, 15:44
Ja bym chciała założyć agencje turystyczna. Mam lokal, trochę się na tym znam
ale nie wiem od czego zacząć? Jak nawiązać pierwsze kontakty?
Całe życie sprzedaję dla innych. W tym jestem dobra. Jestem przedstawicielem
handlowym i od 10 lat sprzedawałam przeróżne rzeczy. Teraz coś chcę
sprzedawać dla siebie. Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • omira Re: Agencja turystyczna 04.02.05, 08:30
      Przede wszystkim musisz mieć odpowiednie kwaliikacje do prowadzenia agencji
      turystycznej - wykształcenie kierunkowe wyższe lub policealne + praktyka. Po
      drugie, nawiązać współprace z biurami podróży i organizatorami wypoczynku,
      uzgodnić zasady sprzedaży itp.
      • tetee Re: Agencja turystyczna 09.03.05, 23:18
        Przede wszystkim musisz miec doswiadczenie w branzy!!! Jezeli nie masz i nie
        zatrudnisz kogos kto ma to nie masz szans na powodzenie. W przypadku biur
        podrozy (wiekszosc z nich to agencje) konkurencja jest naprwde ostra.
        Oczywiscie wyksztalcenie nie ma znaczenia. Mozesz skonczyc nawet Politechnike i
        dobrze sprzedawac wycieczki. Zalezy tez o jakim miescie myslisz. Generalnie w
        tej branzy pierwszy rok walczy sie o przetrwanie...ewentualnie pozniej
        przyjdzie jakis zysk...ale to ciezki kawalek chleba.
    • emi2004 Re: Agencja turystyczna 16.03.05, 21:18
      jesli chodzi o wyksztalcenie to nie jest wymagane kierunkowe, zeby prowadzic
      agencje, poniewaz dzialaasz na zasadzie umow agencyjnych i sprzedajesz uslugi
      innych touroperatorow. Inaczej sprawa sie przedstawia jak chcesz ty cos
      organizowac, wowczas musisz wykupic ubezpieczenie i miec odpowiednie
      doswiadczenie. Aby dobrze sprzedawac uslugi turystyczne musisz znac dobrze
      produkt, czasami wystarczy znac dobrze ofetre katalogowa. Organizatorzy roznych
      kierunkow czesto organizuja tzn. study tour gdzie mozesz zapoznac sie z baza
      hotelowa. w zaleznosci o jakim miescie myslisz, czy jest duza konkurencja itd.
      Jest to zajecie, ktore charakteryzuje sie sezonowoscia, ale mozesz wprowadzic
      dodatkowe produkty np. ubezpieczenia, bilety lotnicze i autokarowe. Jedynym
      twoim wynagrodzeniem jest prowizja, ktora nie jest wysoka procentowo, ale jak
      masz lokal to duzo inwestycji nie potrzebujesz, komputer i internet oraz nawiaz
      wspolprace z dobrymi organizatorami. jak jestes zainteresowana to na adres
      gazety pisz. Chetnie pomoge. siedze w tym biznesie.
      Emi
      • anyaa77 Re: Agencja turystyczna 24.03.05, 19:49
        Zdecydowanie odradzam. Na tym rynku jest coraz gorzej. Mój mąż z tego powodu po
        10 latach pracy odszedł od branzy turystycznej. W dobie internetu isnienie
        agencji jest coraz mniej sensowne i na zachodzie już praktycznie takie "twory"
        nie istnieją. Rezerwację wycieczki możesz zrobic w kiosku ruchu na ulicy- bo
        mają dojście do sieci. Jeśli szukasz pomysłu na dłuższy czas to nie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka