Dodaj do ulubionych

Jaki fundusz wybrac dla dziecka??

27.01.07, 18:29
Witam, chcialabym zalozyc jakis fundusz dla dziecka, by po uzyskaniu
pelnoletnosci mialo juz jakies pieniadze na dalsza swoja przyszlosc.
Ale mam metlik w glowie. Jest ich tyle na rynku, ze zupelnie nie wiem ktory
wybrac. Co polecacie? Jakie kryteria powinnam brac pod uwage, by dobrze
wytypowac i nie dac sie oszukac?
Chcialabym wplacac jakies 150-200 zl co miesiac.
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie.

Obserwuj wątek
    • sorl2 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 27.01.07, 19:29

Program Systematycznego Oszczędzania połączony z inwestowaniem w bezpieczne
      fundusze, to znaczy takie, które mają bardzo mały udział akcji lub wcale ich
      nie posiadają. Wejdź na poniższy link jest tam broszurka: "Jak wybrać fundusz
      inwestycyjny".

www.kpwig.gov.pl/pdf/fundusze_inwest.pdf
      • paszczakowna1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 27.01.07, 22:07
        A niby czemu w bezpieczne fundusze?

Wszystko zależy od tego, ile lat ma dziecko. Jeśli do pełnoletnosci brakuje lat
        2 - to bezpieczne fundusze są właściwym instrumentem. Jeśli lat 14 - to wyższą
        stopę zysku pozwolą osiągnąć właśnie fundusze agresywne.

Fundusze rynku pieniężnego są przeznaczone głównie do inwestycji
        krótkoterminowych (przede wszystkim przeczekania okresu dekoniunktury).
        • sympatyczna2007 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 27.01.07, 23:22
          Dziecko ma teraz 1,5 roku. Jednak juz teraz chcialabym sie zorientowac,
          przesledzic a przede wszystkim podszkolic w tym temacie by za pol roku cos juz
          wybrac. A wiec, planuje zainwestowac na 16 lat.

Czyli, proponujecie np. fundusze akcji,..
          A co z opodatkowaniem? wszystkie fundusze sa opodatkowane podatkiem
          zryczaltowanym 19%? Jezeli tak, to kiedy sie go placi?

Pewnie takie fundusze maja tez wysokie prowizje. jak sie one ksztaltuja?

• sorl2 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 28.01.07, 19:25
            Ja nie proponuję funduszu akcji. Na akcjach najwięcej zarobisz, ale możesz też
            strarcić zainwestowany kapitał. Oczywiście długi horyzont przemawia za udziałem
            akcji... Moim zdaniem cel Twojej inwestycji przemawia za bezpieczniejszym
            inwestowaniem.
            Opodatkowane są zyski kapitałowe, tzn. inwestujesz 100 PLN i masz z nich zysk
            np. 10 PLN, zabierają ci podatek 19% z 10 PLN = 1,90 PLN. Do wypłaty zostaje
            108,10 PLN. Podatek jest pobierany w momencie sprzedaży jednostek funduszu
            inwestycyjnego.
            Prowizje są różne i nie muszą być wcale wysokie. Na rynku jest sporo promocji,
            skorzystaj np. z Planów Systematycznego Oszczędzanie, dzieki nim możesz być
            zwolniona z prowizji.

• paszczakowna1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 28.01.07, 20:39
              > Ja nie proponuję funduszu akcji. Na akcjach najwięcej zarobisz, ale możesz też
              >
              > strarcić zainwestowany kapitał.

Ponieść straty inwestując w fundusze akcyjne w horyzoncie 16 lat oczywiście
              można, ale a) jeśli jest to wpłata jednorazowa, b) trzeba mieć potwornego pecha,
              takiego raz na stulecie. Ponieść straty inwestując systematycznie jest, IMHO,
              praktycznie niemożliwe w tak długim okresie - nawet jeśli bedzie długotrwała
              bessa, koleżanka i tak skorzysta, bo za swoje 150 zl miesięcznie kupi wtedy
              więcej jednostek, i więcej zyska przy wzrostach. Horyzont 16 lat i inwestowanie
              systematyczne to podręcznikowy wręcz przypadek inwestora, który powinien wybrać
              fundusze akcyjne (lub zrównoważone z przewagą akcji) - i cel nie ma nic do tego.
              Natomiast warto pod koniec okresu inwestycji (zaczynając tak gdzieś na 3-4 lata
              przed) konwertować partiami do funduszy pieniężnych gdy giełda będzie stała
              wysoko - aby nie stracić na końcówce.

Fundusze pieniężne dają stopę zysku porównywalną do lokat (a bywa, że i niższą),
              i w długim terminie są nieco bez sensu - przewagę nad lokatami mają tylko taką,
              że podatek Belki płaci się jedynie na wyjściu, i przez cały okres pieniądze,
              które przy lokatach rocznych płaciłoby się co roku jako podatek, pracują na
              procent składany.

Prowizje funduszowi płacisz:

a) przy zakupie,
              b) stały procent za zarządzanie,
              c) przy sprzedaży.

Są pośrednicy (np. mbank, Multibank) gdzie nie płacisz a) i c), przy
              wspomnianych planach systematyczneog oszczędzania a) i c) przy długiej
              inwestycji są też często zerowe (ale uwaga - niekiedy możesz sporo zapłacić
              wycofując się przed czasem, na to trzeba zwrócić uwagę). Od b) nie uciekniesz,
              wliczone są w cenę jednostki.

Poczytaj wątki na tym forum, głównie te założone przez axel40, to są artykuły z
              różnych źródeł nt. funduszy. Zacznij od tego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44442&w=55980838
              • axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 28.01.07, 21:00
                Tylko fundusze akcyjne na okres 16 lat.Strategia jaką opisała paszczkówna.Można
                wybrać dwa fundusze i wpłacać równolegle do nich.Zdecydowanie wybrać
                fundusze,które nie pobierają prowizji przy zakupie i są w czołowce w ostatnich
                latach.
                To nie jest rekomendacja tylko mój punkt widzenia.
                • sympatyczna2007 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 28.01.07, 23:05
                  Dzieki serdeczne.
                  • axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 31.01.07, 22:28
                    No i sympatyczna wybrała Emila z Open Fin.choć powiedział jej to samo.Nie
                    zapomnij,że Open jest dystrybutorem i pobierze od ciebie prowizje.Twoja kasa
                    twoja decyzja.Powodzenia
                    • sympatyczna2007 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 31.01.07, 22:49
                      To prawda wink. Chcialam, potwierdzic to co mi doradzales wink
                      W koncu to wazna decyzja i nie nalezy podejmowac ja pochopnie. Lubie korzystac z
                      roznych zrodel wink
                      Jezeli Pan Emil "zaspiewa" mi spora prowizje, to nie skorzystam. Wole ta kase
                      wlozyc na fundusz (a propos, dzięki za ostrzezenie smile)
                      To co chcialam wiedziec, juz wiem i jestem przekonana, ze z wyborem funduszu
                      poradze sobie juz sama. W koncu czy to musi byc tylko jeden fundusz? Moze dwa? wink

Serdecznie pozdrawiam,

• axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 31.01.07, 23:23
                        I o to chodzi!!!Ciesze się ,że podejmujesz świadomie decyzje i wiesz o co w tym
                        wszystkim chodzi.Powodzenia
                        • axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 31.01.07, 23:26
                          I zapomniałem dodac ,ze za kilka tygodni wchodzi do mBanku parasol,PKO,oraz TFI
                          z 30 subfunduszami.Ale to nieoficjalnie.Oferta sie wzbogaca.
                          • ewa9923 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 07.02.07, 16:08
                            Nie chcę zakłądać nowego wątku, a problem mam podobny. Chcę zabezpieczyc
                            finansowo 5-letniego syna. Tylko niestety nie mam zielonego pojęcia o tych
                            sprawach, czyli finansach, funduszach itp.
                            Przeczytałam o Supermarkecie mBanku, ale tam przecież trzeba wiedzieć w co
                            zainwestować, kiedy zmienić itd.
                            W co ma zainwestować osoba taka jak ja, czyli zupełnie nieznająca tematu??
                            • paszczakowna1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 08.02.07, 16:11
                              Moim zdaniem, najlepiej w takiej sytuacji (zakładam horyzont inwestycyjny
                              minimum 15 lat) wybrać 2 fundusze akcyjne, który od kilku lat są w czołówce w
                              swojej klasie, a różnią się polityką inwestycyjną (np jeden inwestuje głównie w
                              Polsce, drugi w Polsce i za granicą), wpłacać stałą kwotę co miesiąc do każdego,
                              i nie przejmować się notowaniami giełdowymi (czyli żadnych zmian, bo na takowych
                              na ogół się traci - z wyjątkiem ewentualnej konwesji pod koniec inwestycji).
                            • elad6 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 08.02.07, 20:52
                              www.skandia.pl tam zagladnijcie naprawde warto,fajnie sa opisane programy
                              jakie maja w ofercie a firma solidna
                              • arfer Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 09.02.07, 23:58
                                Tyle, że - przyznasz - nie dla każdego odbiorcy. W pewnych sytuacjach produkty
                                U-L, zwłaszcza w "czystej" postaci (tylko korzyści podatkowe + szeroka paleta
                                funduszy, brak funkcji ściśle ubezpieczeniowych - w Polsce z tego, co wiem
                                występuje tylko jeden tego typu U-L, i to złożony z funduszy zagranicznych -
                                Hansard), są dobrym rozwiązaniem.

Jest i druga strona medalu - koszty, które nie zostaną zrekompensowane, jeśli z
                                owych korzyści nie będzie sie czerpać. A mimo wszystko w ramach Skandii, czy
                                Aegona, czas samych konwersji jest strasznie długi, by bardzo aktywnie zarządzać.
                • arfer Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 08.02.07, 15:39
                  Zdecydowanie wybrać
                  > fundusze,które nie pobierają prowizji przy zakupie i są w czołowce w ostatnich
                  > latach.

Jeśli jest taka możliwość w ramach np. Supermarketu TFI.

Tak się składa, że ogromna większość funduszy na całym świecie, a i w Polsce ta
                  tendencja zaczyna być wyraźna - najzyskowniej zarządzeją nie te fundusze,
                  których koszty są niewielkie (opłata za zarządzanie, prowizja), ale te, które za
                  zarządzanie kasuję sporo.

Na zachodzie fundusze akcyjne kasują czasami 6-8 % opłaty wstępnej, 4-6 %
                  management fee - i nikt nie narzeka, bo dla klienta o odpowiednim horyzoncie
                  czasowym inwestycji liczy się to, by fundusz zarobił np. 5 % więcej niż
                  bezpośrednia konkurencja (management fee i tak jest wliczona, więc wyniki
                  funduszy podawane są "netto").

Przykład w PL warunkach - Arka - z perspektywą kilku lat, Noble Funds - ostatnie
                  miesięce.
            • elad6 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 08.02.07, 20:50
              ja to chrzanie ale niektore tu namieszały szkoda gadac,jak sie ktos nie zna
              niech nie miesza , jedna zasada inwestujac w długim okresie czasu nawet
              niewielkie pieniadze np 200 pln miesiecznie,uzbierasz kapitał dziecku na
              przyszłosc ,ale i wypracujesz naprawde niezłe zyski,fundusze inwestycyjne ,ja
              polecam Skandie maja bardzo korzystne programy dla dzieci własnie.
              Pomyslcie logicznie czy z 50 zł miesiecznie jestescie w stanie uzbierac
              konkretne pieniadze nawet w ciagu 30 lat?? nie bo ta składka nie obroni sie
              nawet przed inflacja.Posiadacze tzw III filarow tez chyba nigdy nie
              przeliczyli na ile wystarczy im gwarantowana suma 40 czy 50 tysiecy pln czy
              takia kasa jest w stanie was zabezpieczyc na przyszłosc?? bo mnie nie sama
              inwestuje i widze zyski i nie obchodza mnie opłaty zwiazane z prowadzeniem
              programu bo mnie interesuja zyski!!!!!!!!!!!!!!!!! A ze te sa konkretne to olac
              pare zł opłaty w koncu dzis nikt nic za darmo nie daje a jesli jakis agent tak
              obiecuje to uciekajcie jak najdalej bo to przekret,nic za darmo dzis nie
              dostaniesz dla idei nikt nie pracuje,
              w razie pytan prosze,odpowioem chetnie bo znam sie na rzeczy
              • paszczakowna1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 09.02.07, 10:57
                Taaa...

Z ciekawości sprawdziłam sobie owe zachwalane zyski!!!!! w Skandii. Chwalą się
                stopą zwrotu w okresi 30.03.2002-30.09.2005, 97.08% dla "Portfelu Modelowego
                Akcyjnego" (najwyższa z podanych, rozumiem że to najbardziej agresywny portfel).
                Słupki wyglądają imponująco, prawda?

Tylko że np Unikorona Akcji miała w tym okresie 133%, a nawet stosunkowo słabo
                radzący sobie wówczas DWS Akcji (z którego uciekłam do wówczas jeszcze Korony)
                98%. Odpowiednie fundusze zrównoważone również zarobiły więcej niż z kolei
                "Portfel Modelowy Zrównoważony" Skandii. Bez zamrażania sobie dostępu do
                funduszy na kilka lat, bez obowiązku wpłat.
                • ewa9923 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 09.02.07, 12:20
                  Tak, tylko dla osoby takiej jak ja , która ma pojęcie o inwestycjach prawie
                  żadne chyba lepsza bedzie ta Skandia...

Mam tyle spraw na głowie,że nie mam czasu na przyswojenie wiadomości o giełdzie
                  , oprócz tego - szczerze - boję się,że jestem po prostu za głupia, żeby to
                  wszystko pojąć, wiedzieć co kupić, kiedy sprzedać. Dla mnie to czarna magia...
                  Nie chcę ryzykować, bo po prostu nie stać mnie to.
                  • paszczakowna1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 09.02.07, 12:48
                    Ewa, Sandia w gruncie rzeczy nie oferuje niczego, co by interesowało
                    przeciętnego człowieka (jakieś tam wyłaczenie spoza egzekucji komorniczej itp).
                    A fundusze są właśnie dla ludzi, którzy NIE znają się na giełdzie (jakby się
                    znali, inwestowaliby bezpośrednio). Biorąc pod uwagę historyczne wyniki funduszy
                    i Skandii, najlepiej zrobisz:

1. Porównując wyniki funduszy za ostatni rok np tu:

mojefinanse.interia.pl/fun/wykres
                    2. Wybierz 1 lub 2 z 15-tu z najlepszymi wynikami (moze ci się nazwy spodobają,
                    albo co wink)

3. Systematycznie do nich wpłacasz, giełda się nie przejmując.

I masz dużą szansę, że znacznie lepiej na tym wyjdziesz, niż na Skandii, i to
                    bez podpisywanie cyrografu.

Zresztą, zrobisz jak chcesz.
                    • ewa9923 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 11.02.07, 15:32
                      Bardzo dziękuję za rady. W najblizszym tygodniu będe miała wolne, to siądę i
                      poczytam sobie wszystko. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie smile
                      • gugusiaczek Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 11.02.07, 19:34
                        Hej dziewczyny,pracuje jako doradca ds funduszy inwestycyjnych i jestem
                        stala 'forumowiczka edziecka',jesli jestescie z Warszawy i chcecie oraz macie
                        czas na spotkanie,odpowiem na wszystkie pytania.Piszcie tez do mnie na maila
                        odpowiem na wasze pytania....
                        Jest to obecnie jeden z lepszych sposobow na oszczedzanie.Niektore instytucje
                        (np banki) maja koszty ukryte, o ktorych nie kazdy wie.Jesli zastanawiacie sie
                        nad jakas forma zainwestowania mozecie napisac do mnie ,a ja w obiektywnie
                        doradze Wam
                        Pozdrawiam Gugusiaczek
                    • nuutta Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 18.02.07, 19:38
                      paszczakowna1 napisała:

> najlepiej zrobisz:
                      >
                      > 1. Porównując wyniki funduszy za ostatni rok np tu:
                      >
                      > mojefinanse.interia.pl/fun/wykres
                      > 2. Wybierz 1 lub 2 z 15-tu z najlepszymi wynikami (moze ci się nazwy spodobają
                      > ,
                      > albo co wink)

Nie wydaje mi się,ze by to było takie proste...
                      Czy to znaczy ,że jeżeli podoba mi się nazwa DWS Polska FIO Top 25 Małych Spółek
                      oraz Legg Mason Akcji FIO (d. CitiAkcji)- czyli nazwy funduszy, które w 2006
                      roku były w pierwszej piątce, to mam zacząć do nich wpłacać pieniądze??
                      • arfer Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 21.02.07, 23:00
                        Akurat Legg Mason Akcji i DWS TOP25 to fundusze o istotnie różnej strategii
                        inwestycyjnej. Choć akurat Legg Mason może zgodnie ze statutem inwestować także
                        w MiŚki. Poza tym DWS jest już zamknięty na nowe wpłaty..
                  • mammaj Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 13.03.07, 09:07
                    Cześć,

Czytam z zainteresowaniem bo i ja chciałabym zacząć inwestować w fundusze z
                    myślą o dzieciach. Różnica taka - zasadnicza smile)) - że mam zgromadzony
                    kapitał, który moge zamrozić na 10-15 lat. Fundusze akcyjne - na pewno tak. Jak
                    zdywersyfikować ryzyko? Czy całość wpłacić na fundusze akcyjne czy podzielić te
                    pięniądze? Czy skporzystac z oferty (są takie?) gwarantowanego zwrotu kapitału?
          • lucja77 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 02.03.07, 15:17
            Cześć rozwiazanie inwestycyjne dle dzieci mozna zakładać już od pierwszego
            miesiąca i sa one najlepsze czy dłuższy okres inwestycji tym lepiej więcej
            zyskujemy. Są rozwiazania które nie maja prowizji, koszty zarządzania są na
            poziomie max5% rocznie i to wszystko dzieki takim inwestycjom zyskujemy nie
            tylko duze zyski ale również korzyści prawno podatkowe czyli nie płacimy
            podatku ,,Belki' 19%, nie płacimy zadnych prowizji za zakup i sprzedaż
            jednostek uczestnictwa, mamy ochroniony kapitał przed komornikiem i yrokami
            sądowymi i co najważniejsze gwarancję wypłaty zgromadzonego kapitału
            jeśli mówimy o wybraniu funduszu dla dziecka to niemozna wybrać jednego
            funduszu należy wybrać takie rozwiazanie gdzie jest wszystko ochrona kapitału,
            dostep do niego, korzysci prawno podatkowe
            proponowałabym gotowe rozwiazanie przygotowane dla dzieci a nie zakup jednego
            czy kilku funduszy w banku czy biurze maklerskim bądz w jakiejś ubezpieczalni
            bo tam maja kosmiczne prowizje
            w Polsce jest tylko kilka firm majacych świetne rozwiazania jeśli jesteś
            bardziej zainteresowana bardzo chętnie doradze samam mam dziecko któremy
            załozyłam taka inwestycje pozdrawiam
            • baros16 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 02.03.07, 15:52
              Założyła swojemu dziecku i jeszcze prowizje zgarnęła smile)
              Proponujesz jakieś spotkanie czy co?
              • mieux Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 02.03.07, 17:40
                Wiesz Baros, tego typu "doradcy" bardzo często mówią, że kupili jakiś produkt
                finansowy swemu dziecku, swojej żonie, kochance itp. Chcą w ten sposób podnieść
                swoją wiarygodność. Lucja77 lata po tym forum jak torpeda i myśli, że to miejsce
                na akwizycję.
                • jan-w Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 10.03.07, 16:52
                  Przeczytałem twój opis na tlenie i przyznam, że jestem wstrząśnięty, ale twoim
                  zachowaniem. W umowie miałaś czarno na białym napisane, że w I roku tracisz 80 %
                  pieniędzy (sama to piszesz) itd , ale dla ciebie było ważniejsze, że reklamuje
                  to jakaś znana postać z TV. Podpisałaś umowę i wpłaciłaś pieniądze, a tekst
                  umowy otrzymałaś po 3 tygodniach. Teraz wszystkich oskarżasz o oszustwo.
                  Warunki, rzeczywiście są skandaliczne, ale dlaczego masz pretensje do całego
                  świata, a nie do siebie? Najpierw trzeba DOKŁADNIE przeanalizować umowę, a POTEM
                  ją podpisać.
                  Czy w kolejny beznadziejny interes, który będzie reklamował znany aktor, znów
                  utopisz pieniądze?
    • lucja77 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 02.03.07, 15:02
      zajmuję się inwestycjami kapitałowymi, inwestycjami w fundusze inwestycyjne,
      pracuję w firmie szkoleniowej zajmuję sie tym właśnie tematem jako broker mam
      dostęp do najlepszych rozwiazań również tych dla dzieci. na naszym rynku jest
      jedno bardzo dobre rozwiazanie i kilka dobrych reszta są przecietne na które
      nie warto zwracać uwagi z przyjemnością moge Ci doradzic
      pozdrawiam Łucja
      • mieux Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 02.03.07, 15:52
        Witaj Lucja77. Swoje przemyślenia, pytania i informacje przedstawiamy na tym
        forum, a nie na boku w relacji 1:1. Czy zechciałabyś powiedzieć nam o tych
        najlepszych rozwiązaniach nie tak enigmatycznie? Możesz porównać znane Ci
        produkty (związane z funduszem dla dziecka) pod względem opłacalności dla
        klienta? I oczywiście o ukrytych kosztach. Czy w tych umowach są jakieś haki na
        klientów? Czy wielu klientów zrywa te umowy przed czasem (dlaczego)?
        • bialyorzel1 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 10.03.07, 13:22
          i cisza, Lucja zniknęła ;P
          • nuutta Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 18.03.07, 22:56
            Chcę kupić jednostki w dwóch funduszach. Wpłaciłabym na początek po ok. 1000 zł
            do każdego i co miesiąc dopłacałabym po 150 zł do każdego.
            Inwestycja na około 13-15 lat na potrzeby dziecka.

Pomóżcie którą opcję wybrać:
            1. AIG FIO Akcji + Idea Akcji
            2. Idea Akcji + Parasol AIG Akcji
            3. AIG FIO Akcji + Legg Masson Akcji

Może jakieś inne propozycje?

Czy może się tak stać, że za 15 lat wyjdę na 0 albo nawet stracę wink ?

• axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 19.03.07, 08:40
              AIG,LM,Idea to fundusze które dają zarobić i są w czołowce funduszy
              akcji.Zamiast mieć dylematy możesz wybrać trzysmile
              Jak dotąd fundusze akcyjne dawały ponadprzeciętne zyski,trzeba tylko śledzić
              trend i w razie jego zmiany(bessy)przenieść środki do bezpiecznych funduszy,by
              chronić zyski.
              Pozdrawiam
              • axel40 Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 19.03.07, 08:46
                1,2 lata przed końcem inwestycji można w zależności od sytuacji przenosić
                stopniowo środki do funduszy bezpieczniejszych niz akcyjne by nie zaskoczyła nas
                słaba koniunktura na giełdzie w momencie gdy będziemy chcieli realizować
                zyski.Ale wszystko zależy od ciebie.Powodzenia
                • nuutta Re: Jaki fundusz wybrac dla dziecka?? 19.03.07, 11:22
                  DZięki za odpowiedz. Jeszcze mam 3 problemy:

Jeśli wybiorę 3 fundusze , to do każdego będę mogła wplacać miesięcznie mniej,
                  bo kwota, którą mogę odłożyć to max 300zł. CZy to ma sens?

Z kolei czy przeniesienie środków środków do bezpieczniejszego funduszu 2 lata
                  przed planowanym końcem inwestycji i co się z tym wiąże zapłacenie podatku Belki
                  nie "zje" mi zysków ?
                  Tak, wiem -są fundusze parasolowe. Ale ja biorę pod uwagę ofertę mBanku , a tam
                  jest tylko parasol AIG i nie bardzo wiem,w jakie fundusze można inwestować, bo
                  są nowe i chyba nie mają super wyników.... ? Porównując np. wyniki AIG FIO
                  Akcji i Parasol AIG Akcji ....

I ponawiam pytanie - czy po 13-15 latach mogę stracić lub wyjść na 0?
                  • vailet Re: A jaki wybrać przy kwocie 10.000??? 27.03.07, 14:44
                    Witam serdecznie,

ja również się dołączę do tematu, bo jestem kompletnym laikiem w sprawach
                    inwestycji, a po przeczytaniu postów mam całkowity mętlik w głowie.
                    Moja 5 letnia córcia dostała w prezencie od dziadków do zainwestowania 10.000
                    tys. zł.
                    Moja prośba, proszę doradźcie mi jak mogę bezpiecznie zainwestować i w jakim
                    banku, te pieniądze dla dziecka? Oczywiście chodzi mi o jakiś "nieskomplikowany
                    fundusz", abym nie musiała ślęczeć i sprawdzać wyników giełdy, bo się nie znam.
                    Jaki fundusz wybrać, a może dwa fundusze, aby nie stracić za dużo?
                    Czy całą kwotę jedorazowo wpłacić, czy ją lepiej rozbić na części?
                    Oczywiście zamierzamy również później wpłacać jej miesięcznie jakąś niewielką
                    kwotę.
                    Chodzi mi o jakąś inwestycję na przyszłość, aby jak dorośnie, miała jakiś start
                    (szkoła, mieszkanie, itp)
                    Czy warto wybrać się do doradcy finansowego? jakie są opłaty funduszy, czy
                    trzeba płacić podatek?
                    Pozdrawiam serdecznie
                    • wakarpl Re: A jaki wybrać przy kwocie 10.000??? 27.03.07, 22:42
                      Witam,
                      bardzo podobny mam problem.
                      Moje niespelna roczne dziecko tez ma swoje pieniadze.
                      Poki co sam je zainwestowalem w fundusz akcyjny (dopiero dzis Moje Dziecko
                      wyszlo na "plus") smile - jest chyba do przodu o 25 zl, haha.
                      Sam tez mam wykupione dwa fundusze w mbanku i poki co jestem do przodu, ale nie
                      znam sie na tym, robie to troche na czuja.

Ale...
                      zglosil sie do mnie Pan z Aegon-u i nawet u mnie byl i namawia mnie na
                      przeplacenie kase do nich. Nawet wstepnie sie zgodzilem przeplacic pieniadze
                      mojego dziecka, bo skoro maja lezec przez 18 lat - to mysle sobie, ze
                      specjalista sie lepiej tym zajmie i placac mu prowizje i tak Malenstwo bedzie w
                      przyszlosci mialo wiecej kasy.

Drugie ale... poczytalem troche forum i mam jeszcze wiekszy metlik.

Pomozcie, wplacac do Aegonu, czy zostawic tak jak jest w mbanku na 18 lat i
                      pewnie i tak zarobi dziecko.
                      Pan mowil, ze pobieraja 1,95% rocznie i ze tez mu zalezy na moim zysku, bo od
                      tego zalezy jego prowizja - niby logiczne.

Prosze o jakies opinie i gdzie moge poczytac Wasze opinie o eagonie?

Pomocysmile

Z gory dziekuje!

Pozdrawiam
                      • axel40 Re: A jaki wybrać przy kwocie 10.000??? 27.03.07, 23:49
                        Witam.Bardzo mi sie podoba,że podobnie myślimy na temat przyszłości dzieci.Ofert
                        jest rzeczywiście dużo i nie mając rozeznania rynku można się zakręcić w tym
                        wszystkim.Rozpatrując oferte Aegon,czy innego PSO warto zwrócic uwagę na koszty
                        i opłaty manipulacyjne.Często bywają bardzo wysokie i niestety głeboko ukryte w
                        zawiłych umowach napisanych trudnym do zrozumienia językiem.Dotyczy to głównie
                        ofert Aegon ,Skandia.Przy tak długim okresie inwestowania uważam,że dobrym
                        rozwiązaniem będą fundusze akcyjne.W tak długiej perspektywie można się
                        spodziewać ponadprzeciętnych zysków,w dodatku gdy będziemy systematycznie
                        wpłacać uśrednimy zakupy jednostek unikającąc kupowania na górce.Warto tez
                        zwrócić uwagę,aby w razie pogorszenia się koniunktury na giełdzie mozna było
                        przenieść środki do bezpiecznych funduszy pieniężnych czy obligacji bez płacenia
                        podatku.Moga to być fundusze parasolowe np.
                        Można tak jak Pan inwestować bez żadnych PSO i Aegonu w mBanku.Jasne i
                        przejrzyste warunki inwestycji,brak opłat manipulacyjnych.Jedynie trzeba mieć
                        samodystypline ,aby systematycznie wpłacać pieniądze do funduszy.Można również
                        wybrac 2,3 fundusze i na zmiane wpłacać do nich.Liderzy rankingów funduszowych
                        sie zmieniają ,więc wybierając 2,3 zwiększamy swoje szansę na inwestycję w
                        najlepsze.
                        Przy końcu inwestycji warto stopniowo zmniejszac zaangażowanie w funduszach
                        akcyjnych na rzecz mniej ryzykownych,aby uniknąć utratę wypracowanego kapitału w
                        razie dekoniunktury w momencie wypłacania środków.
                        Wg mnie to najtańsze rozwiązanie.Pozdrawiam
                        • wakarpl Re: A jaki wybrać przy kwocie 10.000??? 28.03.07, 00:04
                          Hmmm, ale ja myslalem, zeby wpalcic powiedzmy te 10000 dla dziecka i przez
                          najblizsze 15-18 lat nic z tym nie robic, moze nawet nie sprawdzac jak te
                          pieniadze rosna/maleja. (na pewno bym nie wytrzymal i codziennie sprawdzal).
                          smile
                          Z drugiej strony sam wybralem fundusz na zasadzie przypadku, a taki specjalista
                          bedzie przeplacal, konwertowal itd. Lepeij potrafi ocenic sytuacje na gieldzie,
                          przewidzi kiedy bedzie spadek.
                          Kiedy ten pan z Aegonu sie ze mna umawial, zgodzilem sie niechetnie i bylem
                          pewny, ze mu podziekuje, ale kurcze jakos trudno, no i zrobil mi metlik. Co
                          gorsza na dobra sprawe nie wiem czy to dobry fachowiec, czy ktos po 2 dniowym
                          szkoleniu.
                          Wiem, ze decyzji nikt za mnie nie podejmie, chcialbym aby Moje Dziecko mialo
                          cos z tych pieniedzy jak osiagnie pelnoletnosc. Zakladam, ze te pieniadze nie
                          beda mi potrzebne do pelnoletnosci pociechy, bo to sa jego pieniadze.

A tak w ogole to jak on tymi pieniedzmi "obraca"
                          wedlug wlasnej wiedzy, czy ja mu mowie gdzie ma ulokowac, tylko, ze ja tego na
                          dobra sprawe nie wiem.
                          Jeszcze jedno, ten pan powiedzial mi, ze w mbanku sa tylko slabe fundusze, a
                          oni maja dostep do tych najlepszych.

I tak na koniec... zeby zarobil 100 procent to chetnie mu oddam 1,95 smile
                          Pozdrawiam

P.S
                          Wciagnelo mnie to forum, dawno mialem isc spac, ale tyle ciekawych informacji...
                          • axel40 Re: A jaki wybrać przy kwocie 10.000??? 28.03.07, 00:16
                            Można wpłacić od razu,ale lepij rozłożyć na kilka rat i wpłacać co tydzień,dwa
                            ,miesiąc.Mniejsze ryzyko ,że kupi sie jednostki gdy te będa na samym szczycie.Po
                            nich jest zwykle korekta.
                            Doradcy zajmują się konwersjami przy kwocie co najmniej 100 000zł,a nie 10 000.
                            MBank ma dobrą oferte,a agent cie zniechęca i przeciąga na swoją stronę(prowizja
                            dla niego).To postępowanie typowe dla agentów Skandii,ageona.Jest tutaj parę
                            wątków o takich agentach.Poczytaj.Warto.
                            Tutaj podaję link do rankingu funduszy.Zobacz jakie są w mBanku.
                            www.money.pl/fundusze/porownanie/
                            Wnioski nasuwają się same.
                            • axel40 Re: Fundusze w Aeogonie 28.03.07, 00:23
                              Dla porównania link z funduszmi w Aegon
                              www.aegon.pl/u235/template/nw,funds,funds.wm/navi/31295
                              • wakarpl Re: Fundusze w Aeogonie 28.03.07, 00:41
                                DZieki bardzo, jeszcze pomysle, moze uzyskam jeszcze kilka odpowiedzi jutro, a
                                wlasciwie dzisiaj.
                                W kazdym badz razie naprawde raz jeszcze dziekuje i ide juz spac, bo rano do
                                pracy trzeba isc, a ta niestety nie wiaze sie z poradami finansowymismile
                                Milej nocki
                                • vailet Re: do axel40 :))) 28.03.07, 08:51
                                  Witam,
                                  a czy mógłby mi Pan coś doradzić w mojej sytuacji, (post wyżej).
                                  Przeglądałam link z tabelą funduszy akcji i zastanawiam się na AIG, ale
                                  chciałabym wybrać coś, aby nie ślęczeć i nie obserwować giełdy, bo nie znam się
                                  na tym i boję się tak ryzykować. Pewnie tą sumę co ma dziecko lepiej rozłożyć
                                  na raty i tak wpłacać co miesiąc, a może coś typu książeczka oszczędnościowa
                                  połączona z funduszem akcji, jest coś takiego. Proszę o radę.
                                  Pozdrawiam i dziękuję
                                  • axel40 Re: do axel40 :))) 28.03.07, 09:32
                                    Ja nie jestem doradcą i nie udzielam żadnych porad,bo nie posiadam takich
                                    kwalifikacji.Każdy musi sam wybrac co dla niego najlepsze.Na lokaty z funduszem
                                    proszę uważać i nie dac się nabrać na wysokość oprocentowania lokat.To tylko
                                    zazwyczaj na jakiś czas.Jest nowy wątek na ten temat.Wpłacenie kasy do funduszu
                                    i "zapomnienie" o niej uważam za błędne.Lata 2000/2001 pokazują ,że na giełdzie
                                    ponosi się równiez straty i to trzeba wziąć pod uwagę.Wtedy trzeba chronić swój
                                    kapitał i przeczekać gorsze chwile.I to wymaga właśnie śledzenia wydarzeń
                                    giełdowych.Wybrany fundusz AIG jest jednym z lepszych funduszy.Jak wybrać
                                    fundusz również można poczytać na forum.Pozdrawiam i życzę udanych inwestycji.
                                    • wakarpl hmmm 29.03.07, 22:38
                                      a ja nadal mam dylemat, a pan z aegonu wydzwania...
                                    • vailet Re: do axel40 :))) 30.03.07, 13:02
                                      Witam,
                                      ok, rozumiem, ale weszłam na to forum, poszukując kogoś kto ma już jakieś
                                      doświadczenie z funduszami i chciałam zasięgną opinii, bo z kolei ja nie mam
                                      zielonego pojęcia na ten temat. Zauważyłam, że Pana uwagi są bardzo cenne i
                                      dołączyłam się do postu.
                                      Poczytałam sobie niektóre Pana posty i innych i troszkę mi się rozjaśniło, ale
                                      nie do końcasmile
                                      Jestem na etapie analizowania i myślę, że wybiorę się do Mbanku (bo jest tu na
                                      forum polecany) i tam zakupię fundusze. Kasy całej jednorazowo nie będe
                                      wpłacała, tylko podzielę ją na części, mniejszą część (bo nie mam takiej
                                      odwagi) przeznaczę na fundusz akcyjny (AIG, UniKorona, lub jakiś inny), a
                                      pozostałą część zainwestuję w jakiś bezpieczny fundusz, ale innej firmy niż
                                      akcyjny, jeszcze tylko nie zdecydowałam jaki, może w Mbanku mi coś doradzą.Czy
                                      w Mbanku jest możliwość monitorowania (online) naszych inwestycji, otrzymuje
                                      się jakieś konto, czy kartę?? Czy rzeczywiście jest tak, że w Mbanku nie ma
                                      żadnych opłat, prócz "podatku Belki". A może iść bezpośrednio do jakiegoś banku
                                      i tam wykupić fundusz?
                                      Mam nadzieję,że dobrze to sobie planuję.
                                      Pozdrawiam i dziękuję
                                      • axel40 Re: do axel40 :))) 30.03.07, 15:26
                                        Ja mogę się podzielić jedynie doświadczeniem w inwetowaniu w fundusze.
                                        1.mBank to dobre rozwiązanie.Równie dobre to Multibank.To działy elektroniczne
                                        BRE Banku.Obydwa banki nie pobierają prowizji za dystrybucje funduszy.
                                        2.Podział kasy to dobry pomysł.Polecam
                                        3.Aig to dobry fundusz.Unikorona taki sobie-bez rewelacji.Można się przyglądnąć
                                        też Idea,Legg Mason,Bph ds,Pzu miś.
                                        4.W mBanku otrzymujemy za darmo e-konto,kartę Visa,bezpłatne prowadzenie
                                        rachunku i możliwość dokonywania wszystkiego on-line
                                        5.Rzeczywiście jest tylko opłata Belki.
                                        6.Idąc do innego banku zapłaci pani prowizje za zakup.Np.Kupując w BPH fundusz
                                        BPH DS płacimy prowizje.W mBanku za to samo nie płacimy nic.
                                        7.Plan dobry.Może jeszcze popracowac nad wyborem dobrych funduszy.
                                        8.Powodzenia i pozdrawiam.
                                        • axel40 Re: do axel40 :))) 30.03.07, 17:42
                                          Przykład oszczędzania np.dla dziecka przez okres 20lat i wpłatach miesięcznych
                                          150zł.Założyłem średnią stopę zwrotu na wysokości 10%.Wpłaty do funduszu
                                          akcji.Niska stopa zwrotu wynika przede wszystkim z faktu,że na giełdzie też
                                          ponosi się straty.Trzeba o tym pamiętac ,że nie zawsze będzie hossa,a stopy
                                          zwrotu z FA będą wynosić 50%.

Oczekiwana stopa zwrotu (%) 10,00
                                          Ile lat zamierzasz oszczędzać? 20
                                          Jaką kwotę będziesz odkładał co miesiąc? 150

Wyniki
                                          Wartość Twoich oszczędności na koniec okresu 114 854,54
                                          Wartość odsetek na koniec okresu 78 854,54
                                          Suma włożonego kapitału 36 000,00
                                          Taki sam wynik możesz otrzymać inwestując jednorazowo kwotę 15 673,22

I jak Wam sie podoba ta symulacja?Agenci przedstawiają podobne symulacje
                                          przyjmąc zdecydowanie większą stopę zwrotu.Nie wierzcie temu.Te 10% to naprawdę
                                          real.Prosze porównac te same stopy w Europie zach.i USA.
                                          • mieux Re: do axel40 :))) 31.03.07, 14:21
                                            >Agenci przedstawiają podobne symulacje
                                            >przyjmąc zdecydowanie większą stopę zwrotu.

Zapominają też często odliczyć to, co pochłonie ich firma wink
                                            • axel40 Re: do axel40 :))) 31.03.07, 14:24

-Witaj mieux.Ty to pamiętliwa jesteśsmileNic im nie podarujesz.Jesteś skorpion?

Fundusze Inwestycyjne
                                              • mieux Re: do axel40 :))) 31.03.07, 17:52
                                                Na razie nie jestem skorpionem smile
                                                Miło mi jednak, że zauważasz jakieś podobieństwa. To pewnie dlatego, że czytam
                                                to forum założona przez skorpiona ...
                                          • bialyorzel1 Re: do axel40 :))) 02.04.07, 12:06
                                            Witaj axel i mieux smile

hm ciekawi mnie tylko jak obliczyłeś tą wartość na koniec okresu, bo chyba nie
                                            na piechote? wink Jakiś wzór, wzory?

W sumie to po czymś takim ja bym jednak chyba był skłonniejszy (jeśli bym miał)
                                            to na kwoty większe, jednorazowe przy jednoczesnym przygladaniu sie sytuacji na
                                            giełdzie (codziennie nie trzeba ogladać indeksów).

Pozdrawki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka