Dodaj do ulubionych

pytanie o działalność gospodarczą

25.02.05, 22:26
Witam.
Mam pytanie odnośnie rozpoczęcia działalności.
Jesli wybiorę na termin rozpoczęcia działalności 3 dzień jakiegoś miesiąca,
to w jakim czasie będe musiał zapłacić ubezpieczenia społeczne do ZUS?

Dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • czarna_jagodka Re: pytanie o działalność gospodarczą 25.02.05, 23:25
      Jeśli będziesz zatrudniać pracowników (tzn. osoby za które będziesz opłacał
      ubezpieczenia - na umowe o prace, zlecenie, itp) to do 15 następnego miesiąca,
      a jeśli będziesz opłacał ubezpieczenie tylko za siebie to do 10 nastepnego
      miesiąca.
      • szamcio Re: pytanie o działalność gospodarczą 26.02.05, 08:21
        Dzięki za odpowiedź

Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli będe miał już założoną działalność
        gospodarczą. A np. tydzień później będe świadczył pracę w zakresie umowy o
        pracę (będe zarabiał conajmniej płacę minimalną). Czy do ZUS-u muszę zanieść
        jakieś zaświadczenie, o tym, że składki płaci za mnie pracodawca? Czy oni sami
        będą o tym wiedzieli?
        Składkę zdrowotna będe opłacał sam, to jest obowiązek. A co zrobić z tym
        przykładowym tygodniem, zanim nie będę świadczył pracy na umowę o pracę? Będę
        musiał zapłacić składki za tydzień?
        • czarna_jagodka Re: pytanie o działalność gospodarczą 26.02.05, 11:48
          Jeśli przez tydzień będziesz miał tylko działalnośc gospodarczą, a potem
          dodatkowo zatrudnisz się na umowe o pracę to za pierwszy tydzień musisz opłacić
          składki ubezpieczeniowe (emerytalne, rentowe, wypadkowe, Fundusz Pracy i
          chorobowe - dobrowolnie). Obliczasz je proporcjonalnie tzn. za tyle dni
          miesiąca za ile masz tylko działalnośc gospodarczą.
          Nastepnie w chwili zawarcia umowy o pracę wyrejestrowujesz się z ZUS (z kodem:
          zbieg tytułów do ubezpieczeń). i od tej pory opłacasz tylko skłądkę zdrowotną.
          ZUS-u o niczym nie zawiadamiasz. W razie kontroli musisz przedstawić dowód, że
          masz inny tytuł do ubezpieczenia.
          Teoretycznie powinni to wszystko wiedzieć sami z siebie bo mają system
          komputerowy gdzie każdy ubezpieczony jest indywidualnie zdefiniowany, ale nie
          wiem na ile im to poprawnie funkcjonuje ;-)
          • Gość: vip Re: pytanie o działalność gospodarczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:00
            thx! mialem ten sam problem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka