szamcio 25.02.05, 22:26 Witam. Mam pytanie odnośnie rozpoczęcia działalności. Jesli wybiorę na termin rozpoczęcia działalności 3 dzień jakiegoś miesiąca, to w jakim czasie będe musiał zapłacić ubezpieczenia społeczne do ZUS? Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_jagodka Re: pytanie o działalność gospodarczą 25.02.05, 23:25 Jeśli będziesz zatrudniać pracowników (tzn. osoby za które będziesz opłacał ubezpieczenia - na umowe o prace, zlecenie, itp) to do 15 następnego miesiąca, a jeśli będziesz opłacał ubezpieczenie tylko za siebie to do 10 nastepnego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
szamcio Re: pytanie o działalność gospodarczą 26.02.05, 08:21 Dzięki za odpowiedź Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli będe miał już założoną działalność gospodarczą. A np. tydzień później będe świadczył pracę w zakresie umowy o pracę (będe zarabiał conajmniej płacę minimalną). Czy do ZUS-u muszę zanieść jakieś zaświadczenie, o tym, że składki płaci za mnie pracodawca? Czy oni sami będą o tym wiedzieli? Składkę zdrowotna będe opłacał sam, to jest obowiązek. A co zrobić z tym przykładowym tygodniem, zanim nie będę świadczył pracy na umowę o pracę? Będę musiał zapłacić składki za tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: pytanie o działalność gospodarczą 26.02.05, 11:48 Jeśli przez tydzień będziesz miał tylko działalnośc gospodarczą, a potem dodatkowo zatrudnisz się na umowe o pracę to za pierwszy tydzień musisz opłacić składki ubezpieczeniowe (emerytalne, rentowe, wypadkowe, Fundusz Pracy i chorobowe - dobrowolnie). Obliczasz je proporcjonalnie tzn. za tyle dni miesiąca za ile masz tylko działalnośc gospodarczą. Nastepnie w chwili zawarcia umowy o pracę wyrejestrowujesz się z ZUS (z kodem: zbieg tytułów do ubezpieczeń). i od tej pory opłacasz tylko skłądkę zdrowotną. ZUS-u o niczym nie zawiadamiasz. W razie kontroli musisz przedstawić dowód, że masz inny tytuł do ubezpieczenia. Teoretycznie powinni to wszystko wiedzieć sami z siebie bo mają system komputerowy gdzie każdy ubezpieczony jest indywidualnie zdefiniowany, ale nie wiem na ile im to poprawnie funkcjonuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip Re: pytanie o działalność gospodarczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 15:00 thx! mialem ten sam problem:) Odpowiedz Link Zgłoś