networkforum 19.03.05, 22:02 tu prosze napiszcie czym się różnią według was mlm, ds i piramidy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrbbyd Re: piramida finansowa a network marketing 03.04.05, 20:57 MLM- zarobek z obrotu , piramida- zarobek za podpisanie umowy z nowowstępującym Odpowiedz Link
romek744 Re: piramida finansowa a network marketing 02.05.05, 21:48 proponuję zapytać Szylidera, on wszystko wie najlepiej... nawet kiedy moja żona ma orgazm wie. romek Odpowiedz Link
vitalia Re: piramida finansowa a network marketing 03.05.05, 13:20 No nie ????? Dobry jest.. Odpowiedz Link
romek744 Re: piramida finansowa a network marketing 03.05.05, 22:11 bo on wie wszystko i jest dy beściak romek Odpowiedz Link
mikronezja To mi przypomina obraz "Lenin w Polsce" 05.11.05, 21:32 Na obrazie Nadieżda Krupska w niedwuznacznej sytuacji z jakimś mężczyzną. A gdzie Lenin ? - pytają autora. Lenin ? W Polsce ! nie żebym coś sugerował ale jesteś w Polsce ... Odpowiedz Link
ubezpieczeniazyciowe Re: piramida finansowa a network marketing 27.07.05, 12:09 W piraidzie finansowej pieniądz na wypłaty premii generowany jest z zewnątrz, tzn. tak jak Kolega napisał. Jak ktoś nie zapłaci wpsiowego, najczęściej wysokiego to wówczas nikt nie zarobi. W MLM pieniadz generowany jest wewnątrz, tzn. Jeżeli ktoś kupi jakiś produkt lub usługę, to z ceny produktu lub usługi przeznacza się część na wypłate premii dla struktury. Jeżeli ktoś nie kupi, to nie pieniądza. To tak najprościej mówiąc podstatwowe różnice. Dlatego bardzo ważne w każdym planie marketingowym przedstawienie wartości produktu, np. cena detaliczna, marża (cena hurtowa), prowizja z obrotu sieci (różnica między ceną hurtową, a ceną dla firmy) Odpowiedz Link
gxpert Re: piramida finansowa a legalna... 19.10.05, 09:51 Jeśli w pakiecie startowym jest produkt to powstaje obrót towarowy, w takim układzie prowizja za sprzedaż pakietu startowego także się należy! Ale słusznie tu zauważono, że w MLM prowizja generowana jest z produktu a w piramidę zasila kasa z zewnątrz, czyli np. opłata za wstąpienie do systemu ;) Tak naprawdę dobrym przykładem piramidy finansowej (choć legalnej) są ubezpieczenia. W ubezpieczeniach nie ma produktu ani usługi (namacalnego), ale jest "gwarancja" wypłaty :))) - co ciekawsze ubezpieczenie najczęściej jest atrakcyjne dla spadkobierców ubezpieczonego, bo przecież chyba nikt nie chce zostać kaleką tylko dla ubezpieczenia? (może się mylę :( ) Ale ubezpieczenia jak już napisałem są legalne, choć w istocie są piramidami finansowymi. Fakt, że jakiś tam procent kwoty wnoszonych przez opłatę polisy jest inwestowany w typowych mechanizmach finansowych (giełda - papiery wartościowe, metale szlachetne, nieruchomości etc.) stanowi podstawę do wystawienia "gwarancji" wypłaty. Tylko, że takie gwarancje nijak się mają do krachu giełdowego czy załamania gospodarki z maksymalnym spadkiem wartości wszystkiego bo wtedy nawet towarzystwa reasekuracyjne nie mają wiele do powiedzenia gdyż i one nie posiadają środków na pokrycie strat. Ale ludzie kochają wierzyć w ubezpieczenie na życie (i dożycie) - czyli w polisy kapitałowe. Tak samo wierzą w nieskończoną trwałość systemów opieki społecznej (jak nasz polski ZUS) i w filary ubezpieczeniowe czy też inne cuda na kiju które są bezpośrednio powiązane z globalnym obrotem kapitałowym. Aha, oczywiście część ludzi dostaje swoje polisy tak jak niektórzy dostają emerytury czy renty. Pytanie tylko: kiedy to wszystko runie? A gospodarka światowa jest od dziesięcioleci mocno przeszacowana, najbogatsze gospodarczo kraje po uszy zadłużone u innych (w tym u swoich obywateli) - niech no jakieś kolejne Tsunami, Huragan Wilma czy atak terorystyczny ruszy (vide WTC) tę lawinę... wtedy padną "legalne" piramidy finansowe a ogromna większość z nas zostanie nędzarzami. Ze znanych mi dziś mechanizmów dających nadzieję na jakieś zgromadzenie zasobów potrzebnych do przetrwania kryzysu jakiego jeszcze nie było jest jednak działalność w skutecznym MLM. A skuteczny to taki który posiada DOBRY PRODUKT (łatwozbywalny, powtarzalny i o akceptowalnej cenie) i DOBRY PLAN MARKETINGOWY (kariera, system prowizyjny no i legalność działania). Dlatego róbmy swoje. MLM Rulez! Odpowiedz Link
vitalia Re: piramida finansowa a legalna... 05.11.05, 21:38 A jeśli masz już to o czym napisałeś,,czyli dobry produkt w niespotykanym asortymencie,,dobry plan marketingowy,system prowizyjny,pełną legalność i nowiutka firma,,a na dodatek ,,,no powiedzmy jesteś w pierwszej dziesiątce w kraju,,,to wchodzisz??? Odpowiedz Link
jkw2 Re: piramida finansowa a legalna... 06.11.05, 05:38 Dlaczego ludzie mysla ze jak sie wejdzie na poczatku to wtedy zrobi sie interes. Chyba dlatego ze wiekszosc firm mlm to jednorazowki ktore pokazuja sie ,nie radza sobie na rynku i znikaja. Duzy stabilny biznes zbudujemy wtedy gdy bedziemy pracowac z jedna firma. Jesli dziala ona legalnie i z dobrym planem ma dobry system pomocy to wtedy zalezy to tylko od nas. Ile razy zmienialiscie juz firmy i jaki byl tego efekt? Odpowiedz Link
vitalia Re: piramida finansowa a legalna... 06.11.05, 08:52 Choćby dlatego,że firmy będą wchodzić ....coraz to inne.Z wieloletniego doświadczenia wiem , że firmy się ,,wypalają,,nie wnoszą nic nowego i giną śmiercią naturalną..A czemu lepiej by pierwszym,,?? to chyba normalne,że zaczynasz budować strukturę od zera a nie zgarniasz jakieś niedobitki.Hakasz kilku mocnych ludzi i ustawiasz całą strukturę tak że wynosi Cię na pozycję lidera.Lepiej chyba mieć kilka tysięcy osób pod sobą, jak być kilkutysięcznym numerem,,czyż nie????/ Odpowiedz Link
tatakazik Re: piramida finansowa a legalna... 06.11.05, 21:09 Zgadzam się z "jkw" Warto być zakochanym w jednej firmie, na inne można patrzyć, podziwiać i rozmawiać. Jeżeli spełnisz kilka warunków, to jesteś w stanie to zrobić, co między innymi ja stosuję: WYBÓR, WYOBRAŻENIE, WIARA, WYTRWAŁOŚĆ, WIEDZA, WYKONANIE, WARTOŚĆ. To jest według mnie warunkiem sukcesu w MLM. Odpowiedz Link
jkw2 Re: piramida finansowa a legalna... 06.11.05, 22:00 Masz racje. Podejscie "pierwszy i cos tam zlapac" nie pozwoli nigdy na zarobienie stabilnych duzych pieniedzy. A przeciez chodzi o tantiemy z grupy. Ja chce miec cos co pozwala spokojnie zyc, a nie ciagle zmiany i brak pieniedzy. Wiernosc jednej firmie ma pardzo powazne plusy ustabilizowany rynek produktu /sprzedaz osobista/ stabilna grupa ktora zachowuje sie w wiekszosci tak jak lider czyli tez ma stabilne obroty i usystematyzowana prace, a to dopiero zaczyna dobrze budowac siec. Dla mnie w networku nie istnieje pojecie pierwszy jest lepszy uwazam wrecz odwrotnie jesli ktos przeszedl jakos droge to idac za nim bedzie latwiej. Ale to tylko moje zdanie. Nie probowalem inaczej i nie chce probowac moze to kwestia charakteru i wiernosci raz danemu slowu. Jezeli firma jest w stosunku do mnie fer ja tez. Jezeli powiedzialem ludziom ze to dobra firma to jak bede wygladal odchodzac od niej czy ktos poslucha mnie jeszcze raz? Ale to mozna zrobic tylko z mocna stbilna firma. Pozdrawiam Odpowiedz Link