Dodaj do ulubionych

moja firma

29.03.05, 17:42
W czerwcu chcę otworzyć wasną dziaalność. Niestety narazie okazao się,że mam
za mao środków finansowych. Ma to być hurtownia stali. chciabym wziąść
kredyt,ale niemam żadnego zabespieczenia.
Obserwuj wątek
    • dariusz.sobolewski Re: moja firma 30.03.05, 16:41
      Warunkiem uzyskania kredytu w banku jest posiadanie tzw. zdolności kredytowej,
      tj. zdolności do spłaty kredytu wraz z odsetkami ze środków wygenerowanych w
      wyniku działalności gospodarczej. W przypadku gdy jest to nowa działalność
      gospodarcza, bank będzie oceniał przede wszystkim biznes plan zawierający m.in.
      prognozy oraz przepływy pieniężne związane z prowadzoną działalnością. Dane
      finansowe przedstawione w biznes planie będą stanowiły podstawę do podjęcia
      decyzji o udzieleniu kredytu. W przypadku braku zabezpieczenia spłaty kredytu
      można rozważyć skorzystanie z poręczeń kredytowych oferowanych przez fundusze
      poręczeń kredytowych. Chciałbym także zwrócić Państwa uwagę na ofertę funduszy
      pożyczkowych, które często dysponują specjalną ofertą na finansowanie firm
      rozpoczynających działalność gospodarczą Informację o funduszach pożyczkowych
      znajdzie Pani na przykład na stronach Polskiego Stowarzyszenia Funduszy
      Pożyczkowych www.psfp.org.pl, kontakt mailowy psfp@psfp.org.pl
      • kancelaria2005 Re: moja firma 07.04.05, 16:41
        Z całym szacunkiem ale... bez uszczypliwości...
        Żaden bank nie udzieli małej, nowo powstającej firmie kredytu.

Po pierwsze firma musi istnieć co najmniej kilka miesięcy na rynku i wykazywać
        określone obroty na koncie. Inaczej bank odsyła z przysłowiowym kwitkiem.

Po drugie biznes plan musi być sporządzony profesjonalnie, co wiąże się z
        dodatkowymi kosztami, dochodzącymi niekiedy do ogromnych kwot dla
        początkujących firm.

Po trzecie bank określa zdolność kredytową na podstawie rachunku zysków i
        strat. Automatycznie więc osoba starająca się o kredyt a nie mająca źródła
        przychodu zostaje... odesłana z kwitkiem.
        Napisałem oczywiście ogólnikowo ale tak wygląda prawda. Nasze banki są bardzo
        ostrożne w udzielaniu kredytów dla nowych firm. Dlaczego bo wiąże się to z
        ryzykiem a do tego banki przyznając kredyt muszą zabezpieczyć go w NBP, czyli
        płacą x2.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka