michals5 29.03.05, 17:42 W czerwcu chcę otworzyć wasną dziaalność. Niestety narazie okazao się,że mam za mao środków finansowych. Ma to być hurtownia stali. chciabym wziąść kredyt,ale niemam żadnego zabespieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusz.sobolewski Re: moja firma 30.03.05, 16:41 Warunkiem uzyskania kredytu w banku jest posiadanie tzw. zdolności kredytowej, tj. zdolności do spłaty kredytu wraz z odsetkami ze środków wygenerowanych w wyniku działalności gospodarczej. W przypadku gdy jest to nowa działalność gospodarcza, bank będzie oceniał przede wszystkim biznes plan zawierający m.in. prognozy oraz przepływy pieniężne związane z prowadzoną działalnością. Dane finansowe przedstawione w biznes planie będą stanowiły podstawę do podjęcia decyzji o udzieleniu kredytu. W przypadku braku zabezpieczenia spłaty kredytu można rozważyć skorzystanie z poręczeń kredytowych oferowanych przez fundusze poręczeń kredytowych. Chciałbym także zwrócić Państwa uwagę na ofertę funduszy pożyczkowych, które często dysponują specjalną ofertą na finansowanie firm rozpoczynających działalność gospodarczą Informację o funduszach pożyczkowych znajdzie Pani na przykład na stronach Polskiego Stowarzyszenia Funduszy Pożyczkowych www.psfp.org.pl, kontakt mailowy psfp@psfp.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kancelaria2005 Re: moja firma 07.04.05, 16:41 Z całym szacunkiem ale... bez uszczypliwości... Żaden bank nie udzieli małej, nowo powstającej firmie kredytu. Po pierwsze firma musi istnieć co najmniej kilka miesięcy na rynku i wykazywać określone obroty na koncie. Inaczej bank odsyła z przysłowiowym kwitkiem. Po drugie biznes plan musi być sporządzony profesjonalnie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, dochodzącymi niekiedy do ogromnych kwot dla początkujących firm. Po trzecie bank określa zdolność kredytową na podstawie rachunku zysków i strat. Automatycznie więc osoba starająca się o kredyt a nie mająca źródła przychodu zostaje... odesłana z kwitkiem. Napisałem oczywiście ogólnikowo ale tak wygląda prawda. Nasze banki są bardzo ostrożne w udzielaniu kredytów dla nowych firm. Dlaczego bo wiąże się to z ryzykiem a do tego banki przyznając kredyt muszą zabezpieczyć go w NBP, czyli płacą x2. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś