Dodaj do ulubionych

Weź paragon, prosi minister

IP: *.wroclaw.mm.pl 06.07.05, 19:51
NIE BEDE BRAL ZADNYCH PARAGONOW !! im niej kasy dostanie w formie podatkow to
chore Panstwo tym lepiej!! nawet jesli sprzedawca dziala w szarej strefie
wole zeby to on mial te pieniadze niz PANSTWO, bo on ich przynajmniej nie
zmarnotrawi tylko utrzyma za to swoja rodzine a nie ta bandy oszolomow z
Ministerstwa Finansow !!
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:03
      Panie ministrze.Wystarczy wprowadzić powszechne odliczanie wydatków (kosztów)udokumentowanych, od przychodów i problem się sam rozwiąże.Nie będzie podatku dochodowego,ale będzie podatek pełny pośredni(VAT),inne kraje już to dawno przerabiały.Zapewniam to się opłaca.Apele to bzdura.Konsument musi mieć interes.Chyba ,Ze woli Pan mieć szarą strefe, a apele to kamuflaż.
      • Gość: Nygus Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.p.lodz.pl 06.07.05, 20:25
        Jak rozumiem dotyczy to osób fizycznych i podatku dochodowego. Dobry pomysł, bo
        by się okazało, że wswzyscy mają więcej do odliczenia niż przychodu i w tem
        sposób zniknąłby podatek dochodowy, czego jestem goracym zwolennikiem.
        • Gość: Oliveira Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.05, 13:50
          "Gdy bierzemy paragon, mamy pewność, że operacja jest ewidencjonowana, a
          związany z nią podatek VAT trafi do budżetu, a nie do kieszeni nieuczciwego
          sprzedawcy"
      • Gość: zdegustowany Re: Weź paragon, prosi minister IP: 80.72.37.* 07.07.05, 11:12
        Uważam, że każdy rozsądny klient zażyczy sobie paragon, choćby z tego prostego
        powodu, by nie paść ofiarą oszustwa kasjera/kasjerki czy też złożyć reklamacje
        z powodu przeterminowanych produktów, jakimi nas obecnie karmią większe sklepy,
        hipermarkety, a nawet już i osiedlowe sklepiki. A fe ... Polska schodzi na psy;
        ( Trzeba stąd uciekac.
    • Gość: Nygus Myślę dokładnie tak samo IP: *.p.lodz.pl 06.07.05, 20:22
      A w przypadkach, gdy sprzedawca wciska mi paragon to go demostracyjnie gniotę i
      zostawiam na ladzie, może kiedys przestanie mi go dawać
    • Gość: Bartekpawel Obniż swoją pensję ministrze. Prosi obywatel. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:43
      Obniż swoją pensję ministrze. Prosi obywatel.
      • Gość: mbishop I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.attu.pl 06.07.05, 21:53
        Zaczniesz więcej zarabiać, czy co? Puknij się w głowę. Minister ma dobrze
        zarabiać i dobrze pracować. Za grosze żaden poważny człowiek nie podejmie się
        takiej pracy. Myśl, człowieku, to nie boli.
        • Gość: Bartekpawel Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:42
          Będę mieć satysfakcję, że "nicnierobienie" bierze mniejszą kasę. Notabene z
          mojej kieszeni.
          • Gość: Norman Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:01
            Obniżenie pensji ministra - zysk dla Państwa około 2000 pln. Pilnowanie
            nieuczciwych gnoi by dawali paragon - zysk dla Państwa około 3 mld pln.
            Bartekpawel - jakby sprzedawali mózgi, to bym ci zafundował. No ale niestety.
            • Gość: Bartekpawel Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:22
              Gość portalu: Norman napisał(a):

> Obniżenie pensji ministra - zysk dla Państwa około 2000 pln.

A dlaczego akurat 2000 ?

> Pilnowanie nieuczciwych gnoi by dawali paragon - zysk dla Państwa około 3 mld pln.

Skąd ty bierzesz te wyliczenia ? Może sam sobie kupileś mózg. Ale niestety nie
              do końca sprawny.

Nieuczciwym gdnojem nazywasz człowieka, który jest przekonany o marnotrawstwie
              publicznych pieniędzy i nie chce tego marnotrawstwa powiekszać.
              • Gość: killkamill Ty nie rozumiesz IP: *.org / *.krakow.pl 07.07.05, 14:25
                Nieprzestrzeganie prawa nie prowadzi do niczego dobrego, nawet jesli prawo
                wydaje ci sie niesluszne. W takich wypowiedziah czuje sie powiew
                postsocjalistycznego myslenia o naturalnej wrogosci panstwa i spoleczenstwa. A
                to jest brednia.
                Sokrates zostal prawomocnie skazany na smierc. Uwazal, ze prawo jest
                niesluszne, ale podporzadkowal sie mu, choc mogl uciec z wiezienia. Zginal, by
                prawu, ktore uwazal za wyroznik czlowieczenstwa, stalo sie zadosc.
                Iniusta lex, sed lex.
                • giantboobs Re: Ty nie rozumiesz 07.07.05, 14:30
                  Ty jesteś debil chyba. Antagonizm państwa i społeczeństwa jest sprawą oczywistą
                  i podnosząną w większości wolnościowych i "wolnościowych" środowisk z b. poważną
                  argumentacją, od Marksa z jednej strony po radykalnych libertarian z drugiej.
                  Poczytaj Misesa albo Rothbarda. A Sokrates był szmatą, którą państwo podtarło
                  sobie d**ę. Tylko że tego pewnie nie uczą w państwowych szkołach, co? Bo
                  Sokrates przecież wielkim filozofem był.
                  • Gość: m Re: Ty nie rozumiesz IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:56
                    trzeba brać paragony, bo państwo musi dziury finansowe po aferach załatać.
              • Gość: asdfasfa Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.comarch.pl 07.07.05, 14:53
                Obniżenie pensji ministra - zysk dla Państwa około 20 000 pln. Pilnowanie
                nieuczciwych gnoi by dawali paragon - zysk dla Państwa około 3 000 000 000 pln.

Lepiej? Ale co to zmienia? Jak chcesz to mogę wpisać 200 000, ale nadal co to
                zmienia?
                • Gość: m@łpa Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.crowley.pl 07.07.05, 15:24
                  zmieni się dużo Wielki I Sprawny Mózgu,jeśli więcej takich "wice i ministrów"
                  obniży swoje zarobki i za BEZNADZIEJNIE dotąd wykonywaną albo w ogóle nie
                  wykonywaną robotę i przejdzie na system prowizyjny(np.od wzrostu rocznego pkb).
                  • Gość: mbishop Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.attu.pl 07.07.05, 15:29
                    Gość portalu: m@łpa napisał(a):

> zmieni się dużo Wielki I Sprawny Mózgu,jeśli więcej takich "wice i ministrów"
                    > obniży swoje zarobki i za BEZNADZIEJNIE dotąd wykonywaną albo w ogóle nie
                    > wykonywaną robotę

Nie przesadzaj i nie narzekaj, bo dostaniesz za chwilę ministrów z LPR czy
                    Samoobrony i zobaczysz, co to znaczy niekompetencja.
                    CO jak co, ale rząd mamy w tej chwili niezły. Ale rząd nie rządzi sam - jest
                    jeszcze Sejm, Senat, prezydent, sądy...
                    • Gość: m@łpa Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.crowley.pl 07.07.05, 16:07
                      no właśnie czy nie za dużo niekompetentnych na tych licznych szczebelkach? a
                      jak kraść będzie lpr lub samo-a to już wina niedouczonego społeczeńtwa.paragony
                      mogą być,ale przy założeniu że państwo przestanie gnoić swoich
                      przedsiębiorczych obywateli i gnieść swoim biurowym wyciskaczem do
                      pieniążków.nie mówie tego z czystej polskiej zawiści ale sam zamknąłęm firmę bo
                      nie było mnie stać na oficjalne utrzymywanie pracowników i siebie.a wtedy
                      jesccze chciałem być fair....
                • Gość: Bartekpawel Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:09
                  Usiłujesz mi zasugerować, że np. kobieta w kiosku, która nie dała mi paragonu na
                  zapałki, jest nieuczciwym gnojem ? I gdyby dała mi i innym kupującym ten
                  paragon, to budżet miałby dodatkowe 3 000 000 000 ?
        • em.em.em Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? 07.07.05, 08:50
          "Minister ma dobrze zarabiać i dobrze pracować"
          Masz gosciu racje, a wiesz moze jeszcze, kiedy bedziemy mieli takiego ministra?
          bo na pewno nie mowisz o tym skompromitowanym na wszystkie strony pajacu.
          • Gość: mbishop Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? IP: *.attu.pl 07.07.05, 15:30
            em.em.em napisał:

> "Minister ma dobrze zarabiać i dobrze pracować"
            > Masz gosciu racje, a wiesz moze jeszcze, kiedy bedziemy mieli takiego ministra?
            > bo na pewno nie mowisz o tym skompromitowanym na wszystkie strony pajacu.

A jakiś konkretny przykład "kompromitacji"?
            • em.em.em Re: I co ci z tego przyjdzie, jeśli obniży? 08.07.05, 13:41
              w zasadzie wszystko to co mowi jest jedna wielka kompromitacja
    • Gość: Tomek Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.212.114.205.62.NEFkom.net 06.07.05, 20:46
      W takim razie proponuje zaprzestanie korzystania z drog publicznych, z systemu
      opieki zdrowotnej oraz systemu edukacji itd., ktore w duzej czesci sa
      finansowane wlasnie z tych podatkow! Opinie tak jak ta powyzsza swiadcza po
      prostu o slepej nienawisci duzej liczby Polakow do wszystkiego i wszystkich!
      Proponuje jednak trzezwe myslenie i rozsadne rozpatrywanie pewnych spraw. pzd
      • jusup Re: Weź paragon, prosi minister 06.07.05, 20:56
        Tomku - to państwo i bez paragonów dość mi kasy wzięło, bym miał z czegoś
        rezygnować.. To nie nienawiść, tylko zwyczajne trzeźwe myślenie... Zresztą z
        wielką chcęcią zrezygnuję z publicznej służby zdrowia, edukacji - tylko nie
        okradajcie mnie....
        A większość pieniedzy wcale Tomku nie idzie na wspomniane cele - lecz na armię
        urzędników, na durne nikomu nie potrzebne inwestycje, na finansowanie polityki
        rolnej UE i innych bzdur paneuropejskich... I dlatego zachowując zdrowy
        rozsądek będę sprzeciwiał sie dalszym zapędom oszołomów urzędniczych, nawet w
        uszczelnianiu istniejącego już systemu kradzieży w imię prawa
      • Gość: Sebastian Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.autocom.pl 06.07.05, 20:57
        > W takim razie proponuje zaprzestanie korzystania z drog publicznych, z
        systemu
        > opieki zdrowotnej
        rezygnuję
        > oraz systemu edukacji
        rezygnuję
        > itd.,
        itd?
        Wymienie ci to "itd" z którego rezygnuje w związku z nie braniem paragonów:
        Rezygnuję z:
        - dopłat do nierentownych zakładów
        - zasiłku dla bezrobotnych
        - interwencyjnego skupu płodów rolnych i cen gwarantowanych na nie
        - ubezpieczenia społecznego i "profitów" z niego wynikających.
      • ifabrykant Re: Weź paragon, prosi minister 07.07.05, 11:58
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> W takim razie proponuje zaprzestanie korzystania z drog publicznych, z
        systemu
        > opieki zdrowotnej oraz systemu edukacji itd.,

Zgadzam się z Tobą, że czasami pojawiają się tu teksty frustratów i oszołomów
        rożnej maści namawijących do nienawiści wszystkiego i wszystkich.
        Jestem za płaceniem podatków (chyba, że można je gdzieś legalnie zmniejszyć ;)
        ale...
        Ostatnio rozmawiałem z człowiekiem, który prowadzi pensjonat w Kudowie Zdroju.
        Mądry, przedsiębiorczy, z inicjatywą człowiek. Nie siedzi i nie biadoli. Działa
        i to z powodzeniem.
        I on mówi do mnie: Wiesz ile zapłaciłem podatku gruntowego?
        200 tysięcy!
        A niech z części tej kwoty zrobią (tu cytuję dosłownie człowieka) niech zrobią
        ten gó..any mostek, co się rozlatuje...
        Mostek prowadzący do jego pensjonatu istotnie się rozlatuje i strach wjechać,
        by samochód w strumieniu nie wylądował.
        Generalnie zgadzam się z Tobą. Ale czasami, to szlag mnie trafia...
        Pozdrowienia
        (i) Fabrykant
      • kawitator Re: Weź paragon, prosi minister 07.07.05, 12:45
        W takim razie proponuje zaprzestanie korzystania z drog publicznych, z systemu
        opieki zdrowotnej oraz systemu edukacji itd., ktore w duzej czesci sa
        finansowane wlasnie z tych podatkow!
        Pomyś trochę nie w dużej części tylko wyłacznie bowiemj tak zwne państwo nie ma
        innych pieniedzy jak zabrane, skonfiskowane czy pobrane daniny obywateli

Proponuje jednak trzezwe myslenie i rozsadne rozpatrywanie pewnych spraw. pzd

Drogi publiczne powinny być budowane z podaku drogowego zawartego w cenie
        benzyny ale nie są bowiem trzeba utrzymać 600 000 urzędniczą armię pasożytów
        Opieka zdrowotna powinna byc utrzymywana ze skałdki zdrowotnej którą płaci każdy
        pracujący ale najpierw trzeba przecież utrzymać na godnym europejskim poziomie
        armię urzędników a jak coś zostanie to mozna dofinansować
        Edukacja jest juz w znaczenej mierze prywatna i opłacana przez rodziców a potem
        przez samych zainteresowanych Nieszczęśnicy uczący się w szkołach publicznych
        wydają na korepetycje i douczanie czasami nawet więcej niż ci uczący się w
        normalnych szkołach
        Państwo jest największym marnotrawcą pieniędzy Nikt nie wydaje ich gorzej i w
        bardziej bezsensowny sposób. Wobec tego każda dodatkowa złotówka zebrana przez
        ministerstwo finasów powoduje spowolnienie rozwoju Polski. Patrząc się z tego
        punktu widzenia mozna pociągnąc działania ministerstawa jako sabotaż gospodarczy
        i jako szkodników zgodnie z najlepszymi wzorami socjalistycznym ukarać
        • Gość: poddddatnik Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:25
          Im więcej pieniedzy zostanie obywatelom tym bedą bogadsi. Im wiecej pieniedzy
          dostanie państwo, tym wiecej zostanie zmarnowanych albo zderaudowanych. Państwo
          i jego urzędnicy są najgorszym gospodarzem. Weź paragon tylko wtedy gdy
          potrzebujesz gwarancji na towar, bo kazdy paragon to okradanie współobywateli.
      • Gość: Lubomir Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.umcs.lublin.pl 07.07.05, 12:51
        dlaczego mam zaprzestać z tego korzystać jak płacę za to ogromne pieniądze, w
        żadnym stopniu nie adekwatne do tego co w zamian dostaję
      • Gość: m@łpa Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.crowley.pl 07.07.05, 15:28
        żeby z CZEGOŚ korzystać najpierw TO musi istnieć,prawda.......?
    • jusup Popieram (oczywiście nie ministra tylko Werka:D) 06.07.05, 20:52
      Też nie będę brał paragonów! (I dotąd tez nie brałem, chyba że w ostateczności,
      jeśli miałem jakieś wątpliwości).. Powtórzę to co już zostało napisane, ale to
      jest bardzo ważne i niech się różnym ministrom i innym utrwala - im mniej kasy
      dostanie państwo, tym dla Polski lepiej - bo te pieniądze wydane zostaną o
      wiele mądrzej, pożytczniej...
      Czytając ten tekst czuję się trochę jak za socjalizmu - znów mowa o świadmości
      społecznej, o nieuczciwych sprzedawcach (czemu nie "prywaciarzach"?) chcących
      okradać PAŃSTWO.... Żenada... Jak słyszę takiego barana to się nóż w kieszeni
      otwiera - "Obywatelu, bądź świadomy, pomóż państwu się okradać" - Jeszcze raz
      po stokroć żenada!!! Panie ministrze - odpowiadam na Pana apel przewrotnie -
      nie będę brał nawet wtedy, gdy będa mi go wciskali - dzięki temu właśnie, a nie
      takim ludziom jak Pan Polska ma szanse na gospodarczy rozwój... Ale Pan jest
      tylko ministrem finansów, więc może Pan tego nie rozumieć, w końcu nie tego od
      Pana się wymaga, tylko znajmości właściwych osób... Ech...
      • 2berber Dziwni jesteście :-(. 06.07.05, 21:13
        Taki apel ministra w Niemczech lub GB był by
        "poleceniem społecznym". W USA trzeba by było
        paragony załączyć do zeznania podatkowego.
        Może między innymi dlatego kraje te jawią się
        jako bogate?
        • Gość: kondorek Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.07.05, 21:29
          Wręcz przeciwnie - jak te kraje dochodziły do bogactwa, to podatki były
          wielokrotnie niższe niż obecnie w Polsce i nie było zadnych kas fiskalnych
          • Gość: mbishop Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.attu.pl 06.07.05, 21:56
            Gość portalu: kondorek napisał(a):

> Wręcz przeciwnie - jak te kraje dochodziły do bogactwa, to podatki były
            > wielokrotnie niższe niż obecnie w Polsce i nie było zadnych kas fiskalnych

Bzdura. Nie chodzi o wysokość podatków (skąd wiesz, że były niższe, podaj dane)
            tylko o ROZSĄDNĄ politykę wydatków państwa. I tu się zgadzam, że większy pożytek
            będzie z pieniędzy w rękach przedsiębiorców, niż z dotacji do KRUS np. Ale z
            drugiej strony pieniądze z budżetu idą nie tylko na KRUS...
            • giantboobs Re: Dziwni jesteście :-(. 07.07.05, 14:38
              Np. podatek doch. wprowadzono w Stanach w r. 1913 (niesławna 16 poprawka)
              [wcześniej w 1984 wprowadzono 2% dla doch. pow. 4000USD - dla superbogaczy jak
              na tamte czasy, ale były z tym dymy legalne]. Generalnie, w 19 w. średni poziom
              opodatkowania w krajach, które teraz są bogate, a wtedy się rozwijały, prawie
              nigdzie i nigdy nie przekraczał 10%!
              • Gość: mbishop Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.attu.pl 07.07.05, 15:34
                giantboobs napisał:

> Np. podatek doch. wprowadzono w Stanach w r. 1913 (niesławna 16 poprawka)
                > [wcześniej w 1984 wprowadzono 2% dla doch. pow. 4000USD - dla superbogaczy jak
                > na tamte czasy, ale były z tym dymy legalne]. Generalnie, w 19 w. średni poziom
                > opodatkowania w krajach, które teraz są bogate, a wtedy się rozwijały, prawie
                > nigdzie i nigdy nie przekraczał 10%!

Człowieku, nie porównuj XIX-wiecznej gospodarki z czasami po II wojnie światowej
                - to są zupełnie inne realia. Państwa Europy Zachodniej, które dynamicznie się
                rozwijały po 1945 nie miały wcale niskich podatków. I dopiero teraz część z nich
                zapędziła się w kozi róg socjału (Franja, Niemcy, Włochy). Ale wystarczy
                spojrzeć na Skandynawię - rozwijają się pomimo wciąż b. wysokich podatków.
            • Gość: m@łpa Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.crowley.pl 07.07.05, 16:11
              idą też na chorendalne pensje ministrów....
        • Gość: lunch Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 13:02
          Raczej odwrotnie - to bogactwo zostało osiągnięte w pewien sposób, choćby
          poprzez znacznie mniejszą korupcję.

Ja też bym był za braniem paragonów, ale to wszechobecne afery doprowadziły do
          takiego, a nie innego stosunku obywateli do państwa.

Pojedź sobie do Zakopanego. Tam się dużo podróżuje busami - zobacz, czy
          którykolwiek kierowca da si paragon w randze biletu. Kasy fiskalne mają
          zamknięte i mocno zakurzone. Gdybyśmy byli w innym państwie, to bym się burzył,
          ale ja się tylko uśmiechałem, że to moi rodacy na chleb zarabiają, a nie jakiś
          żabojad z Connexu (który lada dzień wykupi wszystkie polskie PKS-y), ani
          skorumpowany polityk.
          • Gość: mbishop Re: Dziwni jesteście :-(. IP: *.attu.pl 07.07.05, 15:38
            > ale ja się tylko uśmiechałem, że to moi rodacy na chleb zarabiają, a nie jakiś
            > żabojad z Connexu (który lada dzień wykupi wszystkie polskie PKS-y), ani
            > skorumpowany polityk

No i to jest własnie problem - brak szacunku dla własnego państwa. Jak myślisz,
            skąd się bierze korupcja? Właśnie stąd.

Na twoim miejscu bym się nie uśmiechał, widząc, jak Polacy uczą się jednej i
            podstawowej zasady - "aby zarobić, musisz oszukiwać". Przemyśl to jeszcze.
    • Gość: jerry21 Re: Weź paragon, prosi minister IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 06.07.05, 21:15
      wez sie do prawdziwej pracy darmozjadzie ministrze - zyjesz tylko i wylacznie
      z tego co zaplaca inni ciezko i uczciwie paracujacy. czym predzej to chore
      zdegenerowane do szpiku kosci panstwo upadnie tym lepiej dla normalnych
      przyzwoitych obywateli - na gruzach tego dziadostwa moze ktos zbuduje w
      koncu normalne przyzwoite i uczciwe panstwo minimum
      • Gość: krekor Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.phy.ilstu.edu 06.07.05, 22:11
        > zyjesz tylko i wylacznie
        > z tego co zaplaca inni ciezko i uczciwie paracujacy.

I o to wlasnie chodzi, zeby to ci co nie placa zaczeli placic - wtedy ci
        co juz placa beda mogli domagac sie zeby obnizyc ich obciazenia.

Z wyjatkiem dwoch osob, glos w tym watku zabieraja sami idioci,
        ktorym przydalaby sie lekcja z podstaw ekonomii.
        Podatki sa po to, zeby mozna bylo finasowac przedsiewziecia,
        ktore musza byc realizowane (drogi, szkoly, wojsko, lampy w slepym zaulku, itp),
        z ktorych KAZDY chce korzystac ale nikt nie chce wylozyc kasy i oglada sie na innych
        zeby za to placili.
        Idealnie byloby zwolnic wszystkich z podatku dochodowego, a tylko pobierac podatek
        od towarow i uslug - wtedy placiliby go tylko tylko ci, ktorych na to stac.
        Ale to akurat sa ci sami co chca duzych ulg podatkowych i najczesciej maja
        dobre znajomosci w kregach tworzacych prawo (sejm, senat - a nie, jak niektorzy idioci mysla,
        minister, ktory jest od egzekwowania prawa, chcesz innego prawa podatkowego - pogadaj ze swoim
        poslem albo senatorem)
        • Gość: md Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.kopaniny.com / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:34
          Proponuje Ci abys skorzystal z wojska.
          • Gość: Norman Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:04
            Zliwkwiuj wojsko, mądralo, to ci Łukaszenko czołgiem pod dom pojedzie, albo
            rakietą od al Kaidy w bańkę zarobisz.

Nie do wiary, ilu głupków jest na świecie...
            • Gość: ME-SPI-TAL-DER Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:31
              I tu mamy kolejnego........
      • Gość: Jarosz Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.noname.net.icm.edu.pl 07.07.05, 10:49
        Zatrudniam w sklepie 5 osób i uważam, że jestem bahaterem naszych czasów jeśli
        potrafie stworzyć aż 5 miejsc pracy. Gdyby nie bronienie się przed fiskusem
        musiałbym zredukować ilość etatów, a firmaa działałaby na skraju rentowności.
        Taka jest prawda. Dlatego ja wprowadzam nową akcję" "Nie bierz paragonu".
    • Gość: NN OBNIŻ AKCYZĘ NA PALIWA MINISTRZE!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 21:48
      j.w.
      • Gość: kutach www.demokraci.pl IP: *.welnowiec.net 07.07.05, 10:35
    • Gość: amstaf Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:49
      wez paragon kazdy to los na loteri dla ministra im wiecej im wezmiemy tym
      wieksza szansa na nowa wille i mercedesa :) nigdy nie bede bral paragonu jawne
      zlodziejstwo niech male firmy upadna to gdzie bedziemy pracowac w
      hipermarketach ?
    • Gość: Ewa Tak nie tylko jest w Polsce IP: *.wvnet.at 06.07.05, 21:49
      Nie ma co sie denerewowac. Paragon nalezy brac, potem go zwasze mozna wyrzucic.
      A wchodzac z zakupionym towarem do drugiego sklepu mozna sie ustrzec
      podejrzliwych pytan.
      We Wloszech istnieje nawet nakaz brania paragonu np. kupujac lody u lodziarza.
      Kontrola ma to prawo sprawdzic do dwustu metrow od lodziarni. Tak przynajmniej
      bylo kilka lat temu.
    • Gość: clown Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.szczecin.mm.pl 06.07.05, 22:06
      Panie ministrze, brałem, gdy miałem ulgi. A kiedy Pan weźmie się za lekarzy i
      stomatologów praktykujących prywatnie, prawników, adwokatów, itp. Daj Pan
      przykład. Teraz mi się opłaca niebrać.
    • szukacz_waw Nieuczciwy budzet = nieuczciwi obywatele? 06.07.05, 22:14
      A od kiedy to budzet jest uczciwszy od rzekomo nieuczciwych obywateli? Zal mi
      kazdej zlotowki podatku, bo jest to zlotowka zmarnowana.
    • Gość: blocho Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:29
      Właśnie rozpocząlem budowę domu. Kupuje materialy w skladach budowlanych, gdzie
      zamiast 22 % VAT płacę kilka procent ceny netto jako " bakszysz " dla
      wlaściciela hurtowni. Nie jestem specem fiskalnym, nie mam pojęcia , jak taka
      firma rozlicza z izbą skarbową tego typu kombinacje , lecz w skali calej budowy
      jestem w stanie zaoszczędzić kilkanaście tysięcy zlotych.
      • em.em.em Re: Weź paragon, prosi minister 07.07.05, 09:03
        15% roznicy (in plus) w cenie podatku VAT to jest 15 tys. polskich zlotowek
        wywalonych w bloto, przy remoncie, ktory mial mnie kosztowac 100 tys. netto.

Ale na szczescie wymyslilem metode, na jeszcze lepsze oszczednosci z tego
        tytulu i to nawet wg prawa legalne, ale nikomu nie powiem, bo minister zrobi
        nowy plakat za moje pieniadze.

Co do paragonow / faktur - biore wtedy, kiedy chce jakiego goscia ukarac, bo
        jest nieuczciwy wobec mnie, a nie budzetu. Ostatnio pan mechanik zrobil mi w
        trakcie naprawy kilka napraw nieuzgodnionych ze mna. Padla cena do zaplaty 1000
        PLN - poprosilem o fakture z dokladnym opisem wykonanej uslugi i wymienieniem
        czesci. No i pan nieuczcwy mechanik jest do tylu o VAT i PIT.
        A od pana z warzywniaka nie bede bral paragonu, bo jest uczciwy i mily dla
        klientow, w przeciwienstwie do Pana Ministra.
        A na glosy tych, co beda probowali krzyczec, ze uzywam drog, lekarzy, itd.
        odpowiem tak: zaplacilem to korzystam, chociaz mam kaca moralnego, bo za takie
        pieniadze powinienem dostac nieco wiecej.
    • Gość: W.A z Mogilna ALE MINISTER PROSI... ;) IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 06.07.05, 23:00
      sr.. na ministra !!! To złodziej... 'Bierzcie paragony. 3 mld złotych do
      podziału wśród naszych polityków'. Niech się pieprzą! Pozdr
    • Gość: sla Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:15
      ty to jestes ....niezly debil
    • Gość: PRECZ Z KOMUNĄ!!! PROGRAM SLD PROGRAMEM NARODU IP: *.jjs.pl 06.07.05, 23:25
      UCZCIWĄ I SUMIENNĄ PRACĄ UCZCIMY POSTANOWIENIA KONGRESU SLD
      MYŚL BELKI I GRONICKIEGO PODSTAWĄ DOBROBYTU MAS PRACUJĄCYCH

może jakaś inspekcja rob-chłop w celu kontroli, czy współobywatele biorą
      paragony? Towarzyszu, nie wzięliście paragonu. PRL-bis w natarciu.
    • Gość: Hans POPIERAM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:26
      j.w.
    • 3gr Weź paragon, czy KUP PAN CEGLE? Nie wezme! 06.07.05, 23:31
      Niech obniza podatki, bo z zawyzonego VATu finansujemy rzadowe swiete krowy,
      zlodziejstwo. Precz z wyzyskiem i korupcja w Polsce przez politykow stojacych
      ponad prawem. Z tych podatkow placimy tez ich wysokie pensje. Basta!
    • Gość: Obywatel Pocałuj mnie w paragon, ministrze IP: *.crowley.pl 06.07.05, 23:40
      Nie mam zamiaru wspierać rozdętego fiskalizmu naszego drapieżnego państwa.
      22% VAT, wysokie podatki od dochodu, wszędzie opłaty skarbowe, akcyzy... A w
      dodatku mnóstwo tych pięniedzy jest marnowanych. I na dokładkę utrzymujemy
      potężną rzeszę darmozjadów z różnych ministerstw i urzędów.
      Komunizm przetrwał w biurokracji. Czas, by skonał.
    • Gość: Kot Behemot A ja WOLĘ żeby pieniądze dostał sprzedawca IP: *.hsd1.ut.comcast.net 06.07.05, 23:44
      ...a nie "budżet państwa".
    • Gość: dosycTego A co dalej? Kula w łeb za chodzenie po ulicy bez IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.07.05, 00:22
      paragonu i kasy fiskalnej?
    • Gość: F,Y,M Państwo jest dobrem nadrzędnym. Obojętnie jakiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:51
      koloru urzędnicy nim akurat kierują. My Polacy zawsze mieliśmy w pogardzie
      instytucje państwowe i dlatego mamy jak mamy. Zawsze większym szacunkiem
      darzyliśmy głowę państwa watykańskiego niż własnego prezydenta. Trochę mi za to
      wstyd
      • giantboobs Re: Państwo jest dobrem nadrzędnym. Obojętnie jak 07.07.05, 15:01
        To oddaj państwu swoje narządy, bo członkom tego narodu nie jesteś do niczego
        potrzebny.
    • Gość: robson wez paragon, zeby rzad mogl wiecej roztrwonic. IP: 193.201.167.* 07.07.05, 10:27
      wez paragon, zeby rzad mogl wiecej roztrwonic.
    • Gość: podatnik Re: Weź paragon, prosi minister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 10:31
      Ta dyskusja dowodzi, że prawdziwa jest opinia o Polakach jako pozbawionych
      instynktu państwowego. Nie będziemy płacić podatków-nie będziemy mieć własnego
      państwa, co najwyżej atrapę, jak to już i obecnie częściowo ma miejsce. Jak
      sami będziemy kraść, kombinować, to najcwańsi spośród nas, politycy, tzw.
      byznesmeni i nas okiwają. Rezultat widoczny gołym okiem. Państwo wymaga
      odpowiedzialności, wyrzeczeń i dyscypliny. Od wszystkich. W ostatecznym
      rachunku każdy naród ma taki rząd na jaki zasługuje.
    • Gość: Janek Każda złotówka wpłacona do budżetu jest podwójnie IP: 195.205.151.* 07.07.05, 10:33
      ... zmarnowana.
      Raz w taki sposób, że nie możemy wydać zgodnie z NASZYM przeznaczeniem. a drugi raz w taki, że zostanie przeznaczona na cele sprzeczne z NASZYM interesem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka