asia23bb 30.08.05, 15:04 Chce zalozyc dzialanosc. Pracuje na etat z wynagrodzeniem ponad minimalna place. Ile bede musiala placic i jakie obowiazki mnie czekaja? Czy dzieki temu bede mogla wystawiac faktury/rachunki? Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rob Re: dzialalnosc gosp. HELP IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 30.08.05, 16:58 Jeśli chcesz założyć działalność, to będziesz musiała płacić ubezp. zdrowotne (ok. 160 PLN)jeśli zostaniesz na etacie. Jak sie zwolnisz i bedziesz prowadzić tylko działalność to zusu masz ponad 700 PLN. Oczywiście jeszcze droga papierkowa: urząd miasta - zezwolenie na działalność, urząd statystyczny - regon, zus - sprawa ubezpieczenia i urząd skarbowy - wybór formy opodatkowania. Jeszcze bank - otwarcie konta Będziesz mogła wystawiać faktury. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: dzialalnosc gosp. HELP 30.08.05, 18:52 Dzieki!! Nie zamierzam rezygnowac z etatu:) Nie wiem jak sie rozliczac, ktory sposob najlepszy przy nieduzych dochodach z dzialanosci? Karta podatkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
biznesforum Re: dzialalnosc gosp. HELP 31.08.05, 08:32 Karta lub ryczałt choć KPiR też nieźle wychodzi (tu chodzi o prowadzenie księgowości niż o płacenie podatków). -- Zapraszam na forum BIZNESu! Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: dzialalnosc gosp. HELP 31.08.05, 21:11 A co to znaczy?:) Jesli bede miec ksiege przychodow i rozchodow, czy dam rade prowadzic ja sama? I ile bede placic miesiecznie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ranczo6 Re: dzialalnosc gosp. HELP 01.09.05, 23:29 Prowadzenie KPiR nie jest trudne ale wymaga odpowiedniej wiedzy. Poszukaj w internecie a znajdziesz wskazówki. Musisz sama zdecydować jaka forma rozliczenia z fiskusem odpowiada twoim potrzebom. Przy KPiR odprowadzasz co miesiąc podatek (jeśli masz obroty) i VAT. Odpowiedz Link Zgłoś