Dodaj do ulubionych

Umowa o dzieło z małżonką ??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:52
Witam ,
Byłbym wdzieczny jesli ktoś mógłby mi odpowiedziec lub wskazac kierunek zwiazany z podpisaniem umowy o dzieło z moją żoną . Otóż prowadzę działalnośc usługo-handlową i chciałbym zawerzeć umowę o dzieło z moją żoną na usługe (tłumaczenia) . Nadmienie , ze zona jest zatrudniona na etacie.
czym moze skutkować zawarcie takiej umowy.
PS.
Nie mamy podpisanej intercyzy.

Z góry dziekuję za podpowiedź .
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: am Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:05
      To że małzonka ma umowę o pracę i to że jest to Twoja małżonka nie ma rzadnego
      znaczenia- jak najbardziej możesz z nią taką umowę podpisać
      • jacekgoracy Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? 19.07.06, 13:36
        to nie jest takie oczywiste, umowa o dziło też wywołuje skutki ZUS-owskie
        • Gość: autor Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:31
          umowa o dzieo skutki zusowskie?
          od kiedy ?
          moze jakś podstawa prawna!
        • Gość: autor osle jacku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:23
          chyba nie umiesz czytać albo nic nie kumasz z drukowanego
          zeby komus doradzac to trzeba cos rozumiec
          a w twoim przypadku to nie takie oczywiste

jakbys przeczytal ze zrozumieniem to co napisalem to bys wiedzial ze to wlasnie
          ja poisalem i co pisalem

tak ze polemizowac to mozesz z moją krową
          bo ona jest na twoim poziomie

moze niepotrzebnie sie tak unioslem ,bos ty chory czlowiek ,ale coż
          bywa
          i nie ustwawa o sus tylko zus
          i to co wleiles nijak sie ma do pytania
          bo nie chodzi o zus ale o umowe zlecenie

moze rodzić zus a i tak nie mozna tego wliczyc w koszty
          • jacekgoracy Re: osle jacku 26.07.06, 14:41
            oj kolego kolego
            system ubezpieczeń społecznych w polsce od 1998 roku reguluje ustawa o Systemie
            ubezpieczeń społecznych i ona określa kto powinien być ubezpieczony (W skrócie
            nazywana ustawą o SUS wrzucę ci nawet linka do tekstu ujednoliconego
            www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.1998.137.887.html
            więc może najpierw dowiedz się gdzie są odpowiednie regulacje
            spróbuj zatrudnić żonę a zus uzna że jest osobą współpracującą i wedle tego
            zażąda składek, zwłaszcza teraz kiedy na gwałt szuka pieniędzy

PS jak nazwać kogoś kto nazywa innych osłem a nawet nie wie o jakiej ustawie
            mowa osioł do kwadratu
            • jacekgoracy Re: osle jacku 26.07.06, 14:46
              a to że nazwiesz to umową o dzieło nic nie znaczy bo ZUS w takich wypadkach
              opiera się na konstrukcji obejścia prawa z KC jezeli wiesz oczywiście o czym
              mówie
              • Gość: autor Re: osle jacku,powtarzam osle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:21
                bo tak szybko piszesz ze nie czytasz na jaki temat
                polemizujesz nie z ta osoba co trzeba

napisze drukowanymi
                TO JA ,AUTOR ,PISALEM ZE UMOWA Z ZONA MOZE BYC TYLKO NA ZASADACH WSPOLPRACY ,Z
                KONIECZNOSCIA OPLACANIA ZUS W PELNEJ WYSOKOSCI

nie wiem czy teraz zrozumialeś
                dlatego pisalem do ciebie osle ,bo odpyskujesz mi a piszesz to co ja
                gdzie sens ,gdzie logika
                czasem zamiast popisu wiedzy warto przeczytac na jaki temat wyglaszasz poglad
                chyba ze to nie wazne
                byle sie popisać
                • Gość: jacekgoracy Re: osle jacku,powtarzam osle IP: *.vianet / *.viamedica.pl 28.07.06, 14:04
                  1. mój pierwzy post nie był do ciebie
                  nie moja wina że taki wybrałeś nick
                  każdy kto coś pisze jest autorem nieprawdaż
                  więc twój atak na mnie był niepotrzebny i tylko mnie rozsierdził.

2 prześledziłem twoje wpisy
                  "ośle"
                  "co ty pieprzysz tom"
                  "nie piskaj tomuś" dobrze że nie zacząłeś straszyć że mnie pobijesz.
                  pijesz za dużo kawy czy jak. Nie rozumiem cię , rozmaite zachodzą pomyłki ale
                  kulturalny człowiek nie reaguje zaraz agresją się w ten sposób, jeżeli
                  denerwuje cię że nie możesz kogos przekonać to zajmij się szydełkowaniem (aha
                  nazwałeś mnie jeszcze chorym człowiekiem) rozumiem że denerwowałeś się że TOM
                  cię nie słuchał bądź nie rozumiał ale żeby zaraz tak....
                  ps. zauważ że nie uzyłem w żadnym poście epitetu w stosunku do ciebie gdy ty
                  tymczasem wręcz przeciwnie.
                  • Gość: autor dogregorego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 17:40
                    to ze nie twoja wina ze wybralem taki nik -zgoda
                    ale to ze dajesz link do kancelarii i porad prawnych a twierdzisz ze umowa o
                    dzielo wywoluje skutki zus to lapy opadają
                    jesli jalkiś lesczu opowiada brednie to mam go tam gdzie proktolog tylko zaglada
                    jesli glupich porad udziela ,,fachowiec " to mam prawo gruzc i kopac
                    bo taki fachowiec wpuscil mnie na duzą mine i teraz ponosze za to konsekwencje
                    ja a nie ,,fachowiec"

dlatego jak sie daje glupie rady i link do kancelarii to krew mnie zlaewa i
                    radca moze sie liczyc nawet z dzialaniem typu ,,noga , d...upa ,drzwi"
                  • Gość: autor Re: osle jacku,powtarzam osle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 17:42
                    i chyba nie muszę cie przekonywac ze walnoles gafe

kawa nie ma tu nic do rzeczy
                    • Gość: jg Re: osle jacku,powtarzam osle IP: *.vianet / *.viamedica.pl 03.08.06, 09:05
                      i tak i nie
                      problem w tym że obydwaj wiemy co stoi w przepisach , a ja wiem jak zus je
                      interpretuje a powiem ci że jak mu sie podoba w jednej sprawie tak w drugiej nie
                      myślisz że trudno jest uzasadnić że umowa o dzieło z żoną jest obejsciem prawa
                      bo tak naprawdę jest ona osobą współpracującą, odpowiem ci nie trudno, i nie
                      pytaj mnie o podstawę prawną bo tą znamy obydwaj,
                      Jeżeli ktoś nie słucha innych i nawiąże umowę z żoną ok.
                      Ale bardzo się zdziwi jak zus zarząda od nie zaległych składek z odsetkami,
                      Możesz odwołać się do sądu i wiesz co , połowa wygrywa z zusem połowa nie.
                      a MOGĘ CIĘ ZAPEWNIĆ ŻE ZATRUDNIANIE W RAMACH RODZINY DAJE WYJĄTKOWO WIELE
                      POWODÓW DO PODWAŻENIA.
                      I nie pytaj mnie skąd znam praktykę zusu bo uwiesz mi że znam ją akurat w tej
                      kwestii bardzo dobrze.
                      Jeżeli ktoś odpowie facetowi "jasne niech pan zatrudni na umowę o dzieło żonę i
                      śpi spokojnie, to nie wie co mówi.
                      Ja nie twierdze że generalnie umowa o dzieło jest objęta składkami bo nie jest
                      i tu masz rację są jednak pewne wyjątki np umowa o dzieło z własnym pracodawcą,
                      Pamiętać też należy że o zawarciu stosunku pracy decyduje faktyczne jego
                      istnienie a nie zawarta umowa.
                      Inaczej po co byłyby pozwy o ustalenie stosunku pracy.
                      Podpisanie umowy co miesiąc powinno przejść ale jedna długotrwała umowa już
                      zaczyna śmierdzieć
                      Zauważ też że nie wgłębiałem się jakie skutki postraszyłem tylko faceta że
                      sprawa nie jest stuprocentowo czysta
                      proponuję się już nie spierać bo nie ma o co
                      ps. sensownym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie w zusie wiążącej wykładni na
                      wzór skarbowej , obawiam sie jednak że nie prędko się tego doczekamy jezeli w
                      ogóle)
    • Gość: tom Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 23:48
      Jeśli macie wspólnotę majątkową, to podpisywanie umowy z małżonką
      trochę "śmierdzi" - skarbowy może się przyczepić, że to podpisywanie umowy z
      samym sobą. Dość powiedzieć, że skarbowy może się przyczepić do każdej umowy z
      podmiotem powiązanym biznesowo lub rodzinnie - przeczytaj ustawę o PIT / CIT.
      Choć jeśli będziesz w stanie udokumentować, że wartość umowy nie odbiega od
      wymogów rynkowych, to może będzie 'cacy'...
      • Gość: autor co ty pieprzysz tom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 07:06
        urząd skarbowy sie przyczepia nie uznaniowo tylko jak cos jest niezgodne z
        prawem
        i nie jak cos smierdzi czy pachnie
        po co takie uznaniowe głypoty
        nie mozna zony zatrudniać i tyle
        zona moze współpracować
        na sasadach opłaty zus ( za siebie )
        moze byc jedna działalosc ,nie musi miec własnej
        ale zus musi płacic
        a w tym tamacie chodzi przeciez głównie o to zeby ominąc zus
        i oni to wiedza i nie ma takiej opcji
        wszystko
        • Gość: xxxlll Umowa o dzieło nie rodzi dla .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:54
          Umowa o dzieło nie rodzi dla zamawiającego obowiązku opłacania jakichkolwiek
          ubezpieczeń społecznych. Zaliczka na podatek dochodowy wynosi 20 proc.
          należności pomniejszonej o koszty uzyskania przychodów. Koszty wynoszą 20 proc.
          uzyskanego przychodu, ale mogą wynosić 50 proc., jeżeli dzieło ma charakter
          działalności twórczej.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. z dnia
          18 maja 1964)
          • Gość: tom Re: Umowa o dzieło nie rodzi dla .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:20
            ok. Dzięki
          • jacekgoracy Re: do tomusia i jednego anonimowego autora 26.07.06, 12:11
            Ustawa o sus

Art. 6. 1. (27) Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z
            zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej
            Polskiej są:
            5) osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi
            <b>współpracującymi,</b>

. Za osobę współpracującą z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz
            zleceniobiorcami, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 5, uważa się małżonka,
            dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione, rodziców,
            macochę i ojczyma oraz osoby przysposabiające, jeżeli pozostają z nimi we
            wspólnym gospodarstwie domowym i współpracują przy prowadzeniu tej działalności
            lub wykonywaniu umowy agencyjnej lub umowy zlecenia; nie dotyczy to osób, z
            którymi została zawarta umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego

Jakieś pytania
        • Gość: tom Re: co ty pieprzysz tom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:12
          "Autor" tutaj pieprzy a nie ja. I to pieprzy jak potłuczony.

Wiele decyzji urzędów skarbowych jest uznaniowych. Dlatego właśnie powstała 2
          lata temu instytucja interpretacji podatkowych, żeby trochę ten problem
          rozwiązać. Bo każdy urząd skarbowy twierdzi coś innego.
    • Gość: ada Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 22:40
      Skutek będzie taki, że jej wynagrodzenia nie zaliczysz do kosztów uzyskania
      przychodu. Po co chcesz zawierać taką umowę? Żadnego zysku, tylko kłopot...
      • Gość: autor tomuś nie piskaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 11:48
        skoro wiesz najlepiej to po co zawracasz gitarę
        niech ci urząd zinterpretuje skoro nie sulchasz starszych i mądrzejszych
        jak wiesz lepiej to po co pytasz
        nie zalicza cio do kosztów ,napiszesz wyjasmienie do karno sakarbowego ,
        zaplaciosz zaleglosci ,odsetki i karę ( dobrowolnie sie opodatkujesz )
        i na drugi raz bedziesz grzeczny
        nie wiem gdzie sie tacy legną
      • Gość: tom Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:19
        Są firmy , które potrzebują FV.Poza tym ,bez sensu jest chyba , zeby żona zawierała umowe z każdym zleceniedawcą - osobą fizyczną nie prowadzącą działalności?
        Pozdr
        Tom
      • Gość: tom Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:26
        Są firmy , które potrzebują FV.Poza tym ,bez sensu jest chyba , zeby żona zawierała umowe z każdym zleceniedawcą - osobą
        fizyczną nie prowadzącą działalności?
        Pozdr
        Tom
        • santquentin Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? 25.07.06, 16:04
          nie ma takiej opcji zeby osoba fizyczna zawierala umowe zlecenie z osoba
          fizyczną
          umowe zlecenie moze zawrzec osoba fizycza z firmą ( ale nie zona z
          męzem ,nawet firmowym)
          juz ci chyba powiedzieli co mozna a co nie
          a ty swoje
          • Gość: xxx Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.chello.pl 26.07.06, 01:25
            > nie ma takiej opcji zeby osoba fizyczna zawierala umowe zlecenie z osoba
            > fizyczną

Jest to możliwe.
            • Gość: autor Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:52
              podobno niemozliwe to zaozyć spodnie przez glowę
              dlatego nie mówie ze to niemozliwe
              ale daj jakis podstaw prawny
              fakciochę
              a nie tylko : zalezy ..
              mozliwe..
              jakiś akt ( nie myslić z aktem) prawny
              • jacekgoracy Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? 26.07.06, 12:17
                nie będę się powtarzał więc spójrz na mój poprzedni post
    • Gość: tom Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:49
      Witam ,
      Dziekuję za zainteresowanie tematem . Po krótkiej lekturze chciałbym doprecyzowac parę kwesti.Otóż, moje pytanie zrodziło się po tym jak , żona została zmuszona do zamknięcia własnej działalności gospodarczej w ubiegłym rok po tytm jak straciła uprawnienia do wykonywania tłumaczeń.
      Na szczęscie są jeszcze rozsądni politycy i po nagłośnieniu tematu ,w tym roku został przedłużony termin składania wniosków o wpis na listę tłumaczy.
      Żona jednak nie chce uruchamiać ponownie działalności W związku z tym pomyślałem , ze może zawrzeć z żoną umowę o dzieło na wykonywanie tłumaczeń w związku z tym , że ja równiez mam działalność usługową. Po co -??? pewnie ktoś zapyta???
      Ponieważ jak rozwiązać problem rozliczenia z fiskusem??? Zakładając, że :
      1. Żona wykonuje tłumaczenie osobie fizycznej , która nie chce żadnego rachunku jak rozliczyc przychód z US??
      2. Żona wykonuje tłumaczenie firmir , która chce FV - podobnie jak rozliczyć przychód z US?
      3. Zawarta umowa o dzieło ze mną jako przedsiębiorcą - dla mnie ta umowa to koszt i jeśli klient- osoba fizyczna nie chce FV otrzymuje paragon a jeśli jest to firma wystawiam FV.

Może niepotrzebnie tak kombinuję , moze jest jakieś sensowniejsze rozwiązanie ???
      jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam
      TomA
    • Gość: kp do "autora - fachowca" i taka tam moja odpowiedz IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.08.06, 22:41
      Autorze drogi,

1. chcesz odpowiedzi (a raczej podstawy prawnej) na pytanie "od kiedy umowa o
      dzieło jest ozusowana?" - odsyłam do ustawy o systemie ubezp. spolecznych - art.
      8 ust. 2a - umowa o dzieło zawarta z pracownikiem! ciolku
      2. bredzisz mowiac ze zona osoby pytajacej bedzie "ozusowana" jako osoba
      wspolpracujaca - w pytaniu jest informacja "zona jest na etacie", zakladajac ze
      ma minimalna krajowa, mamy do czynienia ze zbiegem tytulu do ubezpieczenia, a
      wiec bedzie tylko ubezpieczenie zdrowotne - a to nie jest zus, ciolku

dobrze ze Ty mi nie doradzasz, bo wyrzucilbym Cie za niewiedze, ignorancje i
      pyskowanie na zbity pysk.

Do autora pytania:
      uwazaj jednak na koszty uzyskania przychodu - zachecam do przeczytania art 23
      ust. pkt. 10 pit

pozdrawiam
      kp

• Gość: autor do cioła matoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:28
        masz racje :
        składka na ubezpieczenie zdrowotne to nie zus
        jasne
        a gdzie to idzie ? do komendy stołecznej policji
        matołku!
        przyjmij sobie jakie chcesz założenie ze zona autora zarabia ponizej minimum
        socjalnego ,to jescze bedzie mogł starać sie o zasiłek

a to ze umoa o dzieło nie jest ozusowana to pewne

tylko matołku autor pytanie ma problem czy moze zatrudnic zone bez płacenia zus
        i tu odpowiedz jest prosta : nie moze
        zony zatrudnic jako pracownika nie moze
        i taki był mniejwecej sens pytanie
        jak wliczyc pensje zony w koszty a nie zgłosoic jako współpracownika

to jest sens pytania
        a ty powolujesz sie na ustawe o ochronie przyrody

mega lol ciołku
        jascze raz coi powiem :
        jak dajesz link do ,,kancelarii" to nie gadaj głupot bo ci nikt tam nie
        przyjdzie
        BŁAZNISZ SIE MATOLE

takie rady ,,UWAZAJ NA KOSZTY .." to sobie wsdz...

ja tez moge ci poradzic ,,uwazaj na spodnie w kiblu bo sie obs...."
        co to ma do rzeczy
        • Gość: autor Re: do cioła matoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:43
          Art. 8. 1. Za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy, z
          zastrzeżeniem ust. 2.
          2. Jeżeli pracownik spełnia kryteria określone dla osób współpracujących, o
          których mowa w ust. 11 - dla celów ubezpieczeń społecznych jest traktowany jako
          osoba współpracująca.

tu masz tekst ustawty na która sie powołjesz
          gdzie tu mowa o dzieło

a najmieszniejsze jest to ze mówisz o umowie o dzieło z pracownikiem
          od kiedy zona moze byc pracownikeim męza ,pacanie
          z mezem moze jedynie współpracowac

cioto
    • Gość: TomA Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 06:50
      Witam,
      Nie przypuszczałem, że zadanie przeze mnie tytułowego pytania spowoduje duży
      spór i obrzucanie sie błotem na forum. Najmocniej przepraszam ale nie to było
      moją intencją.Po lekturze postów wnioskuję , ze źle sprecyzowałem
      pytanie.Powinno ono brzmieć " Umowa o dzieło z małżonką czy umowa zlecenie lub
      inna prawna forma rozliczenia się z urzędami w związku z wykonywanymi
      tłumaczniemi bez zakładania działalności gospodarczej (przez tłumacza)"
      Upraszczajac :" Jak legalnie rozliczyć sie z przychodu będąc tłumaczem bez
      zakładania działalnosci gospodarczej? Czy mąż prowadzący działalność moze mi w
      tym pomóc??"

Pozdrawiam
      TomA(autor tematu)
      • Gość: autor Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 07:52
        odpowiedz juz była ,ale ja wiem do czego zmierzasz
        nie do tego zeby przyjac odpowiedz która cie nie zadowala
        ale jak wilczyc w koszty tłumaczenie
        bo z przychodem sprawa jest prosta
        ale tobie chodzi chyba o to zeby mąz wilczył w koszty firmy twoje
        wynagrodzenie ,abuy sobie zmniejszyc podstawe opodatkowania ,a nie zapłacic zusu

i tak by nalezało zadac pytanie
        bo pewnie o to głownie chodzi

gdby chodziło jedynie o legalne odprowadzenie podatku za przychod z tłumaczenia
        to jest to w zasadzie proste

tlko jak znam zycie chodzi włsnie o to zeby wilczyc w koszty to co niby mąż
        zapłaci tobie
        i tu tez odpowiedz jest prosta : legalnie sie nie da ,ani umowa o dzieło ,ani
        zlecenie ani zatrudnienie zony na etat ( na 1/4 czy mniej zeby płacic mały
        zus)

zona pozostajac z toba we wspolnym gospodarstwie nie moze byc twoim pracownikiem

a jesli chodzi jak zapłacic podatek ??( w co watpie)
        niech maz zaksieguje przychod i wystawi rachunek
        tylko ze wtedy bedzie miał przychod a nie koszty ,o które chyba chodzi

i dlatego zus bedąc cwańszy ,wprowadził takie przepisy zeby nie mazna było
        oni to przewidziel wczesniej
        proby obejscia tego bardzo bolą
        • Gość: TomA Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:51
          Witam ,
          Chyba jeszcze wypoczywam i żźle precyzuję pytania .Nie chodzi mi o "odpowiedz juz była ,ale ja wiem do czego zmierzasz
          nie do tego zeby przyjac odpowiedz która cie nie zadowala
          ale jak wilczyc w koszty tłumaczenie
          bo z przychodem sprawa jest prosta
          ale tobie chodzi chyba o to zeby mąz wilczył w koszty firmy twoje
          wynagrodzenie ,abuy sobie zmniejszyc podstawe opodatkowania ,a nie zapłacic zusu"

CHODZI MI O TO :JAK ROZLICZYĆ SIĘ Z URZĘDAMI (SKARBOWYM I ZUSEM) NIE ZAKŁADAJĄC DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ PO WYKONANIU USŁUGI TŁUMACZENIA. NIE CHCE OMIJAĆ ZUSU ANI US . NIE CHCĘ TYLKO PONOWNIE ZAKŁADAĆ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ A CHCE WYKONYWAĆ TŁUMACZENIA. DLA MNIEJ WTAJEMNICZONYCH DODAM , ZE NAWET NIE MA MOŻLIWOSCI UKRYWANIA WYKONANIA USŁUGI ZARÓWNO PRZED ZUS I US PONIEWAŻ TŁUMACZ PRZYSIĘGŁY PROWADZI ODRĘBNĄ DOKUMENTACJE (DO KTÓREJ JEST ZOBLIGOWANY PRZEZ USTAWODAWCĘ )WYKONANYCH TŁUMACZEN.W PIERWOTNYM PYTANIU POJAWIŁA SIE TEZA O UMOWIE O DZIEŁO NIE Z TEGO POWODU ABY UKRYĆ COŚ PRZED ZUS A DLATEGO ZE TŁUMACZ MOZE SKORZYSTAĆ Z (JAK TO KTOŚ JUZ WCZESNIEJ WSPOMNIAŁ)50% KUP.

POZDRAWIAM
          tomA(autor pytania)
          • Gość: autor Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 14:46
            tlumacz moze skorzystac z 50 % kosztow przy umowie o dzielo
            ale umowe o dziolo moze zrobic z firmą ,a nie os fizyczną
            po zrobieniu tlumaczenia i uzyskaniu dochodu czy przychodu
            MOZNA ZGLOSIC SIE DO KARNOISKARBOWEGO I POWIEDZIEC ZE ROBIE ROBOTE BEZ
            ZGLOSZENIA DZIALALNOSC ,UKAZCIE MNIE PODDAJE SIE DOBROWOLNEMU OPODATKOWANIU

po robocie nic wiecej nie mozesz
            [przed robota mozna dogadac sie z innym biurem tlumaczen lub tlumaczem robiacym
            we wlasnej firmie i zaproponowac mu ze robisz tlumaczenie klientowi ,na to daje
            fakture owo biuro ,ty robisz dla niego na umowe o dzilo ,oni wliczaja toj
            dochod jako swoij koszt
            ty dajesz im dzialke

legalnie ,ale przed zleceniem ,
            jak po zleceniu to maly przekret
            • Gość: TomA Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 16:30
              Witam ,
              I teraz mam jasność. 3a zakładać ponownie działalność gospodarczą gdyż propozycja ( co prawda dobra ) z dogadaniem się z jakimś biurem nie wchodzi w rachubę.
              Dzięki Wszystkim za zainteresowanie tematem.
              Pozdrawiam
              TomA (autor tematu)
              • Gość: TomA autor temat Re: Umowa o dzieło z małżonką ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:47
                Witam ,
                Trochę to trwało ale po odwiedzeniu urzędów i zasięgnieciu informacji mam
                rozwiązanie problemu.
                Zatrudniam żonkę joko osaba współpracująca , płace tylko zdrowotny i po temacie.
                Nie mausi sama zakładac działalności , nie ma umowy o dzieło .

temat zgłębiony i wyczerpany.
                pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka