Dodaj do ulubionych

Teoretyczny portfel

28.04.06, 12:28
Ponieważ ciągle pojawiają się zapytania w co inwestować albo co sądzicie o
danym walorze postanowiłem stworzyć coś dla tych, którzy uwielbiają wyłądować
swoje emocje. Wymysliłem, że stworzę teoretyczny portfel akcji stworzony na
dzisiejszej sesji. Kto będzie chciał będzie mógl komentować, kpić, chwalić,
doceniać, nie zgadzać się. W portfelu znajdzie się 23 spółki. Portfel będzie
zmieniany raz w tygodniu czyli zawsze po piątkowej sesji. Kryterium doboru
spółek ustaliłem według mojej wiedzy na temat analizy technicznej i
fundamentalnej. Poszczególne kolumny oznaczają: nazwa waloru , liczba akcji,
cena zakupu, wartość po cenie zakupu , prowizja (najbardziej zbliżona).
Portfel ma wartość wyjściową 38 tyś. złotych. Miłej zabawy i lektury.
04 PRO 10 x 8,8 pln = 88 pln + 5 pln = 93 pln
10 Foksal 10 x 4,88 pln = 48,8 pln + 5 pln = 53,8 pln
13 Fortuna 10 x 4,95 pln = 49,5 pln + 5 pln = 54,5 pln

AGORA 10 x 44,8 pln = 440,8 pln + 10 pln = 450,8 pln
ALCHEMIA 10 x 48 pln = 480,0 pln + 10 pln = 490,0 pln
BETACOM 10 x 27,2 pln = 272,0 pln + 10 pln = 282,0 pln
CAPITAL 10 x 20,10 pln = 201,0 pln + 5 pln = 206,0 pln
COMPLAND 10 x 105 pln = 1050,0 pln + 10 pln = 1060,0 pln
FORTE 10 x 14,8 pln = 148 pln + 5 pln = 153,0 pln
GTC 10 x 267,0 pln = 2 670 pln + 25 pln = 2 695 pln
INTERCARS 10 x 25,0 pln = 250 pln + 10 pln = 260 pln
KROSNO 10 x 7,2 pln = 72 pln + 5 pln = 77 pln
LUBAWA 10 x 4,6 pln = 46 pln + 5 pln = 51 pln
PGF 10 x 66,7 pln = 667 pln + 10 pln = 677 pln
TVN 10 x 97,0 pln = 970 pln + 10 pln = 980 pln
WSIP 10 x 10,6 pln = 106,0 pln + 5 pln = 111 pln
ŻYWIEC 10 x 483,0 pln = 4 830 pln + 45 pln = 4 875 pln

BIOTON 245 x 25,0 pln = 6 125 pln + 60 pln = 6 185 pln
SKOTAN 100 x 62,5 pln = 6 250 pln + 60 pln = 6 310 pln

PGNIG 810 x 3,8 pln = 3 078 pln + 30 pln = 3 108 pln
PKO SA 15 x 210,0 pln = 3 150 pln + 30 pln = 3 180 pln
PKN ORLEN 50 x 64,0 pln = 3 200 pln + 30 pln = 3 230 pln
KGHM 30 x 109,0 pln = 3 270,0 pln + 30 pln = 3 300 pln

Koszt zakupu = 37 882,1 pln
Zostało 117,9 pln.

Najbliższą wycenę sporządzę na koniec dnia giełdowego po cenach zamknięcia.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • andzia138 Re: Teoretyczny portfel 28.04.06, 12:33
      Pomysł ciekawy - kontynuuj. Tylko jak dla mnie za dużo spółek. Oraz trochę bez
      sensu kupować kilka akcji spółki za np. 50 zł (Lubawa) i płacic prowizje 5 zł
      (10%). Taka spółka jak nawet wzrośnie o 100% to nie bedzie miała praktycznie
      żadnego wpływu na wartość portfela.
      A w ogóle z czego wynikaja takie a nie inne proporcje w doborze spółek ?
      Pzdr
      • zablokowany Droga Andziu 28.04.06, 13:17
        Tak jak wspomniałem. Kryterium doboru to analiza fundamentalna oraz analiza
        techniczna ( na ile ją znam i potrafię posługiwać się).
        Jesli chodzi o Lubawę to dobrana została do "podportfela" 17 spółek , ktorych
        liczba nie mogła przekraczać 10 sztuk. Jeśli Lubawa wzrośnie o 100 proc to
        będzie kosztowała 9,2 pln x 10 akcji będzie dawało 92 pln - 5 pln prowizji daje
        87 pln a koszt zakupu 51 pln. Przyrost 36 pln to jest prawie 0,1 %...Niewielki
        przyrost ale zawsze na prowizję wystarczy.
        Pozdrawiam:)
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela 28.04.06, 20:23
      Wartośc portfela po cenach zamknięcia wzrosła o 1030,6 pln.Po ostatniej
      kwietniowej sesji mamy:
      37 882,1 + 1 030,6 + 117,9 = 39 030,6 pln
      Portfel wzrósł o 3,03 %. WIG 20 na dzisiejszej sesji wzrósł o 0,83 %.
      Następna wycena portfela będzie po zakończeniu pierwszej majowej sesji czyli w
      najbliższy wtorek.
      • zablokowany zmiany Teoretycznego portfela 02.05.06, 11:18
        Oczywiście po najbliższej piątkowej sesji nastąpią zmianyw portfelu. Wyleci 5
        spółek o najniższej stopie zwrotu w skali od ubiegłego piątku do zamknięcia na
        sesji czwartkowej. W miejsce tych pięciu spółek znajdą się takie walory jak
        Artman, Bedzin, Stomil Sanok, Stalprodukt i Sokołów.
    • poloxy Re: Teoretyczny portfel 28.04.06, 23:35
      hmmm wszystkiego po 10 ...
      • zablokowany Re: Teoretyczny portfel 29.04.06, 00:27
        Wszystkiego?
        BIOTON 245 SKOTAN 100 PGNIG 810 PKO SA 15 PKN ORLEN 50 KGHM 30
        Ponad 25 % spółek po 10? Gratuluję, że 245 to jest po 10 ...810 to jest po 10...
    • poloxy Re: Teoretyczny portfel 29.04.06, 09:31
      za te 117,9 pln co zostalo kup sanwila :P:D
      zaraz wyniki za 1Q sa :P:D
      • zablokowany Szanowny Poloxy 29.04.06, 12:52
        Dzien dobry
        Ciekawa sugestia...ale jest małe ale...w portfelu mamy 23 spółki a do wyboru
        kolejnych około 200 spółek. Większa część z nich również jest przed publikacją
        wyników za I Q. Jesli Sanwil poda zadowalające wyniki to nie tylko można go
        kupić za 117,9 pln. Zawsze można dokonać sprzedaży 5 spółek o najgorszej stopie
        zwrotu i zamienić na Sanwil. Jeśli chodzi o oczekiwania na wyniki za I Q to po
        zachowania kursu widać, że mogą być....poczekamy i zobaczymy. Jak narazie DTL
        Sanwilu wynosi 44,5 i jest obliczony na bazie wyników za 2005 rok.
    • ahead1 Re: Teoretyczny portfel 29.04.06, 12:42
      Chyba kazdy kto interesuje sie gielda, znajdzie cos dla siebie, jeden by cos
      dodal inny usuna. Niewatpliwie pomysl bardzo ciekawy. 23 spolki to faktycznie
      duzo. Z 10 spolkami to juz jest masa szukania informacji i czytania. A moze
      wprowadzisz do teoretycznego portfela podzial na spolki bardziej bezpieczne,
      dlugoterminowe oraz bardziej ryzykowne lub gwiazdy ale dajace dajace
      perspektywy wiekszych wzrostow w przeciagu mniej niz roku?
      • zablokowany Szanowny Ahead1 29.04.06, 12:57
        Dzien dobry
        Jeśli popatrzysz na skład portfela to szybko zorientujesz się jakie spółki
        zajmują 33 % kapitalizacji portela. Własnie wedlug kryterium 1/3 dobierałem
        spółki. Dwie spółki mają 1/3 wartość wyjściową portfela, kolejne 4 również 1/3
        wartości wyjściowej i 17 spółek ma 1/3 wartości wyjściowej porftela.
        W nastepny piątek dojdzie do pewnych przetasowań więc cierpliwie poczekamy i
        zobaczymy jak poszczególne spółki zachowały się. Dziękuję za komentarz i
        serdecznie pozdrawiam.
      • zablokowany Szanowny Ahead1-pilna 29.04.06, 13:06
        Wysłałem do Ciebie przed chwilką informację. Jeśli znajdziesz chwilkę czasu to
        odpowiedz. Pozdrawiam
        :)
    • robak65 Re: Teoretyczny portfel 01.05.06, 14:07
      Dzień dobry

Choć nie mnie zabierać tu głos, ale może coś dodam.
      Obejrzyjcie stronę:
      www.motte.polbox.com/ap_coto2.htm
      i wypowiedzcie się czy w przypadku drobnego inwestora, warto rozpracować temat
      analizy portwelowej. Jak zrozumiałem ma ona dobrać zestaw kilku spółek, tak aby
      łączny stosunek zysk/ryzyko był największy. Czy to ma sens w przypadku np. max 6
      spółek. Wiadomości na temat 6 spółek inwestor jest w stanie w miarę sensownie
      śledzić.

Co do portfela teoretycznego:
      1.Skotan - kurs zachowuje się zbyt emocjonalnie
      2. Żywiec - kurs na razie zachowuje się analogicznie jak rok temu ( jak będzie
      tręd boczny, potem spadkowy). Poza tym jest też zbyt emocjonalny, a jego udział
      kwotowy w portfelu jest duży ( prawie jak Biotonu )

Pozdrawiam
      robak

• przykopa Kapitał jeszcze funkcjonuje? /ostatnio zapomniany 01.05.06, 20:23
        stosujesz go ?
      • zablokowany Drogi Robaczku 03.05.06, 00:19
        Dzien dobry wieczór
        Coś Tobie wysłałem na pocztę. Miłej lekturki. Pozdrawiam:)
    • przykopa wiadomo ze to jest zabawa ,ale jest to ciekawe... 01.05.06, 20:22
      masz coś z tych spółek w realu
      -(ja mam).
      Pozdrawiam
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 02.05.2006 02.05.06, 18:15
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość teoretycznego portfela wyniosła
      38 664,6 (akcje) + 117,1 (gotówka) = 38 781,7
      W odniesieniu do poprzedniej wartości jest to o 0,64 %. Od początku czyli od
      28.04.2006 roku wartość portfela jest wyższa o 2,1 %.
      Dzisiaj WIG 20 spadł o 0,21 %.
      Następna wycena portfela będzie po cenach zamknięcia w środę 4 .05.2006 roku.
      • zablokowany zmiany w strukturze portfela 02.05.06, 18:16
        Artman, Bedzin, Stomil Sanok, Stalprodukt, Sokołów oraz Mediatel.
        • citro1 Re: zmiany w strukturze portfela 02.05.06, 18:59
          Witam zablokowany.
          Śledze wyniki Twojego portfela i jestem bardzo ciekawy jaką stope uzyskasz na
          dzień np 30 czerwca.Bardzo ciekawa inicjatywa.
          I jeszcze słówko o Stalprodukcie,miałem go dosyć długo,oddałem po 150 z
          groszami,zarobiłem ponad 100%,a on wykręcił taki numer i dołożył jeszcze prawie
          100%.Wyniki rewelacja.Kłania się z nowu moje ego-odkupić jak się miało.Musze
          nad tym popracować.Kibicuje i pozdrawiam.
          PS co sądzisz o PEP
          • zablokowany Drogi Citro1 02.05.06, 23:01
            Jak zdążyłeś się zorientować bardzo lubię spółki, które płacą dywidendę. W
            przypadku PEP dzisiejszy wzrost nie był bez powodu. Zwyczajne walne
            zgromadzenie spółki Polish Energy Partners zdecydowało o wypłacie dywidendy w
            wysokości 50 groszy na akcję, poinformowała spółka w komunikacie. PEP miał 0,42
            mln zł straty netto w 2005 roku, ale na dywidendę trafi 9,06 mln zł z kapitału
            rezerwowego spółki. Dzień ustalenia prawa do dywidendy ZWZ wyznaczyło na 16
            maja, a dzień wypłaty na 30 maja. Przy dzisiejszej cenie Div Yield dalej 3,33
            %. Teraz już masz odpowiedź dlaczego w najbliższy piątek te akcje dołączą do
            portfela.
            • zablokowany Drogi Citro1/supelement 02.05.06, 23:58
              Jesli chcesz to wyślij do mnie e-mail na adres gazetowy czyli
              zablokowany@gazeta.pl to podeślę Tobie coś o PEP.
        • zablokowany zmiany w strukturze portfela (2) 02.05.06, 23:02
          Artman, Bedzin, Stomil Sanok, Stalprodukt, Sokołów,Mediatel oraz PEP.
          • zibi9921 Kilka uwag na temat Twojego portfela 03.05.06, 11:19
            Pomysł jest ciekawy. Widać, że lubisz giełdę Zwykłe przeglądanie wiadomości i
            śledzenie kursów już Ci nie wystarcza. Godne polecenia dla wszystkich grających
            na giełdzie O ile pomysł świetny to do wykonania mam kilka uwag
            1. Portfele tworzy się aby zmniejszyć ryzyko inwestycyjne Najważniejsze jest
            zestawienie różnych walorów aby ich błędy i niedokładności wzajemnie się
            znosiły Twój portfel jest intuicyjny i emocjonalny i boję się że jako taki nie
            będzie skuteczny
            2. Wybór akcji do Twojego portfela na podstawie analizy technicznej jest bardzo
            uznaniowy Wybrałeś pewnie spółki które mają zaniżone wskaźniki i potencjalnie
            mogą urosnąć Jest to jeden ze sposobów na inwestowanie na giełdzie natomiast
            nie jest to najszczęśliwszy sposób na budowanie portfela
            3. Spółki do portfela powinno się dobrać biorąc pod uwagę znane w analizie
            portfelowej wartości alfa i beta opisujące wzajemne korelacje między akcjami i
            całym rynkiem (Podczas wzrostów całego rynku Twoje akcje mają rosnąć szybciej
            przy spadkach mają tracić na wartości mniej)
            4. Spółek jest zdecydowanie za duzo jak dla przeciętnego inwestora Gdyby
            jeszcze było jakieś konkretne kryterium decydujące o przynależności do portfela
            ale w Twojej propozycji wyboru akcji jest to trudne do opanowania Mocno trzeba
            się wspomagać programami giełdowymi
            5. Za częste zmiany w portfelu Oprócz obserwacji portfela trzeba wciąż szukać
            nowych kandydatów na wymianę Ciągła rotacja i ilość spółek daje duże koszty
            prowadzenia portfela (prowizje)
            6. Potrzeba czasu (wiele) do analizy prowadzenia i kontrolowania portfela a
            może się okazać że przy zawirowaniach na giełdzie poniesiesz ciężkie straty Mam
            wrażenie że spólki które wybrałeś charakteryzują się betą >1 Krótko mówiąc nie
            opłaca się skórka za wyprawkę
            Powtarzam pomysł świetny i godny naśladowania choć nie spotkał się z
            zainteresowaniem forumowiczów Większość postów w tym wątku jest Twoich Szkoda
            Pozdrawiam
            • zablokowany Moich kilka spostrzeżeń dotyczących Twoich uwag 03.05.06, 15:12
              Dzień dobry. Na wstępie dziękuje za konstruktywną krytykę. Co do Twoich
              spostrzeżeń na plan pierwszy wysunę argument, że nie jestem GRACZEM a
              praktykującym inwestorem. Mój pomysl stworzenia czegoś takiego jak portfel
              teoretyczny powstał w wyniku obserwacji tego co się dzieje na tym forum.
              Codziennie pojawiały się wątki pt. co sądzicie, czy warto kupować, kiedy
              wzrośnie id. itd..Sporządziłem na koniec miesiąca kwietnia zestawienie oparte
              na mechanizmam rządzących analizą techniczną ( nie jestem analitykiem
              technicznym więc posłużyłem się jedynie znanymi mnie wskaźnikami min.: RSI,
              MACD, wstęga Bollingera, wolumen obrotu, Średnie arytmetyczne, formacje ) oraz
              wskaźnikami analizy fundamentalną ( stosuję ją codziennie do w celu
              sporządzania moich analiz). W taki sposób z ponad 250 spółek wybrałem te 23
              walory...Jak łatwo się zorientować dwie spółki zajmują 33 % portfela , kolejna
              grupa spółek związana jest z WIG 20. Ostatnia, najliczniejsza grupa spółek to
              ta która została stworzona w/g mojej znajomości analizy technicznej. Jako
              pozycję wyjściową przyjąłem liczbę 10 akcji...Jak już wspomniałem wybranie 2-3
              walorów spośród 250 jest obarczone prawdopodobieństwem popełnienia błędu w
              doborze. Stąd moje założenie, że raz w tygodniu będzie dokonywana korekta
              składu portfela. 5 spółek o najmniejszej stopie zwrotu będzie zastępowane
              wytypowanymi spółkami w ciągu danego tygodnia. Jeśli takich spółek nie będzie
              to kapitał zaangażowany w 5 najsłabszych będzie przenoszony w te które mają
              najwyższą stopę zwrotu. Takie podejście pozwoli na eliminację słabeuszy, którzy
              są obciążeniem dla portfela.
              Mam nadzieję, że nawet przeciętny inwestor znajdzie coś ciekawego. Kryteria
              podałem w pierwszym poście dotyczącym powstania portfela. Stawiasz mi zarzut,
              że niewiele osob tutaj wypowiada się. Nie będę nikogo przymuszał ani zachęcał.
              Każdemu pozostawiam wolny wybór. Moja liczba wypowiedzi bierze się stąd, że
              staram się w miarę na bieżąco odpowiadać każdemu kto zabiera głos.
              Co do ciężkich strat to w najbliższym czasie ich nie przewiduję, ale przecież
              nie mogę wykluczyć, że nie będzie takiej sesji keidy walory średnio spadną po 5-
              7 %.
              Moją ideą było pokazanie, że indywidualny inwestor może samodzielnie prowadzić
              coś takieg jak inwestowanie na giełdzie i nie musi podpierać się funduszami. A
              propos tych ostatnich. Najwyższa stopa zwrotu za I kwartał w wysokości 37 %
              uważam za ŻENUJĄCO słaby rezultat.

Jeszcze raz dziękuję za konstruktywną krytykę oraz zainteresowanie tym co udało
              się na tym forum stworzyć. Pozdrawiam.
              • bzik17 Re: Moich kilka spostrzeżeń dotyczących Twoich uw 03.05.06, 15:58
                Jak dla mnie to ten portfel teoretyczny jest bardzo ciekawy,ale sie nie
                wypowiadam(jak wiekszosc nowicjuszy i (nie tylko) czytajaca pewnie ten watek)
                poniewaz za malo jeszcze sie znam na gieldzie :-/Pozdrawiam :-)
                • zablokowany Jedna uwaga do Twojej wypowiedzi 03.05.06, 16:01
                  Dzien dobry. Każdy z Nas kiedyś był nowicjuszem. Pozdrawiam:)
              • zibi9921 Re: Jeszcze raz o Twoim portfelu 04.05.06, 00:04
                Pozwolisz że odpowiem na Twoje uwagi
                1.Nie zarzucam Ci że ten wątek jest słabo odwiedzany To nie Twoja wina, raczej
                nasza - odwiedzających forum Wątki gdzie omawia się wielkość jutrzejszej zwyżki
                lub zniżki bo komuś się tak przyśniło są zdecydowanie częściej odwiedzane Wątki
                gdzie piszący obrzucają się "mięsem" są bardzo dynamiczne ale nie wiele się
                można z nich nauczyć. To przykre
                2.Jeśli Twoim zamysłem było stworzenie portfela teoretycznego gdzie
                prezentujesz spółki w które Twoim zdaniem warto zainwestować to tzw. nowi
                gracze jeśli chcą mogą z tego skorzystać Mam jednak wrażenie że dajesz im rybę
                zamiast wędki Pożyteczniej było by zamieścić zestaw linków i lektur z
                podstawowymi informacjami na temat giełdy Może znikną wtedy posty typu: mam
                10000 zł. co mam kupić? Bądź co to jest pp?
                3.Jeśli natomiast traktować wybrane przez Ciebie spółki jako całość (podajesz
                zmiany portfela a nie pojedyńczych spółek w porównaniu do WIG-u)to podtrzymuje
                swoje wcześniejsze uwagi
                4.Także moim zdaniem indywidualny inwestor może i powinien samodzielnie myśleć
                kupować i sprzedawać Tu się zgadzamy
                5.Wysokość stóp zwrotu w funduszach to właśnie konsekwencja tworzenia
                określonych portfeli w których dla bezpieczeństwa muszą znajdować się np.
                obligacje czy blue chipy Nie rosną one jak Elektrim czy Skotan ale też tak
                szybko nie spadają
                Powtórzę jeszcze raz : bardzo dobry pomysł Tego typu propozycje są potrzebne i
                mam nadzieje że znajdziesz naśladowców bo wykonujesz tytaniczną prace
                Mam nadzieje że racje ma Ahead1 pisząc że nie wiele osób zabrało głos ale wątek
                jest popularny. Oby
                Pozdrawiam
            • przykopa chłopak włożył w to sporo czasu i pracy.... 03.05.06, 19:02
              więc po co ta krytyka...Nazwał to portfelem ,ale zapewne akcje z tego portfela
              sa tylko gdzies zapisane w notesie.Większośc czytajacych jest zainteresowanych
              tym by ktos podsunął im parę spółek które są warte przyjrzeniu .I to wszystko.
              Widze ze sam to czytasz ,więc masz na czym oko zawiesic.Niech chłopak
              pracuje,zobaczymy co mu z tego wyjdzie.
              • zablokowany Re: chłopak włożył w to sporo czasu i pracy.... 03.05.06, 19:30
                Dziękuję za komplement jakim jest określenie "chłopak"..Oj dawno nim byłem ale
                miło sobie przypomnieć to i owo....
                • przykopa nie to miałem na mysli mówiąc chłopak ... 03.05.06, 23:20
                  myślałem o włozonej pracy i zaangażowaniu.Nie lubie jak ktos cos robi ,a inny
                  od razu wylewa mu na głowę kubeł zimnej wody.Używając Go jako chłopca do bicia
                  (dlatego określenie ,,chłopak").
                  CHODZI MI O SPOSÓB TRAKTOWANIA ,A NIE O WIEK I O OSOBĘ.
                  -jeśli kogos jednak uraziłem to przepraszam
                  • zablokowany Re: nie to miałem na mysli mówiąc chłopak ... 03.05.06, 23:43
                    Ani przez moment nie poczułem się urażony.
          • zablokowany zmiany w strukturze portfela (3) 03.05.06, 15:37
            Artman, Bedzin, IDM SA, Stomil Sanok, Stalprodukt, Sokołów,Mediatel oraz PEP.
    • ahead1 Re: Teoretyczny portfel 03.05.06, 20:59
      Mysle, ze jakby tematy mialy opcje ilosc wyswietlen, ten watek bylby przodujacy
      i nie sugerowac sie tutaj iloscia postow, bo jak widac, trzeba wiedziec co w
      trawie piszczy zebu pokusic sie o komentarz. Temat bardzo interesujacy i sam
      polecam znajomym. Co prawda to czysta teoria co piszesz, zadnych informacji,
      tylko spolka i procent zaangazowania, nic o motywach (poza ostatnimi wynikami,
      ale od tego jest forum dla pozniejszych komentarzy) i ktos kto pierwszy raz tu
      wchodzi moze sobie pomyslec, a kto to wogole jest ten Zablokowany? Gdzes mu
      dali bana to probuje nagonic tutaj:P Ale jesli Twoj pomysl sie sprawdzi to tak
      nie bedzie:)
      Co do "chlopaka" to raczej bym tak nie powiedzial...:) Widac, ze kolega zna sie
      na rzeczy, a dwudziestoparolatek musialby byc naprawde bardzo oczytany, zeby
      tak odpowiadac i ripostowac. Sam jak pisalem na priv to przeszla mi mysl moze
      powinienem pisac per Pan:)

Pozdrawiam

P.S. Dlaczego nie ma Getin i 12Piast?

• zablokowany Szanowny Ahead1 03.05.06, 23:00
        Możesz do mnie zwracać się jak chcesz z wyjątkiem określenia "towarzysz". Po
        pierwsze dawno temu kojarzyło mi się z ZSRR a nigdy nie byłem fanem tego kraju.
        Obecnie kojarzy mi się z Koreą Północną, której nie jestem fanem chociaż byłem
        od tego kraju 5 metrów, ale to było kilka lat temu.
        Co do wymienionych przez Ciebie spółek to przypomnę, że 1/3 portfela została
        dobrana ze względu na moj poziom wiedzy dotyczący analizy technicznej.
        Najwyraźniej uznałem, że te walory nie nadają się lub nie spełniają poziomu
        mojej wiedzy. Ja również mogę pomylić i popełniać błędy...
        Pozdrawiam
    • robak65 Re: Teoretyczny portfel 03.05.06, 22:56
      Cześć
      Myslę, że intencją Zablokowanego jest zachęcić nowicjuszy do NAUKI inwestowania,
      a nie być pomocą w chwilowym zarobieniu paru %%. A właśnie straty własnych
      pieniędzy zmuszają do zastanowienia się nad tym, dlaczego wystąpiły. Euforia z
      chwilowych zysków może tylko doprowadzić do klęski.

Dzięki za to Zablokowany :)

Pzdr
      robak
      • zablokowany Szanowny Robaczku 03.05.06, 23:01
        • robak65 Re: Szanowny Robaczku 04.05.06, 00:20
          Dzięki :)

robak
      • ahead1 Re: Teoretyczny portfel 03.05.06, 23:03
        A ja mysle ze intencja zablokowanego (hehe) jest zachecic wszystkich do nauki
        inwestowania I byc pomoca w zarobieniu (mowie o wyniku koncowym).
        Taki jest sens gieldy.
        • ab03 Re: Teoretyczny portfel 04.05.06, 14:54
          Bardzo dobry temat - wreszcie jakies konkrety a nie ciagle gadanie o niczym -
          mam tylko nadzieje ze sie zablokowany nie zablokuje i temat nie padnie ;)
          • zablokowany Pozdrawiam 04.05.06, 20:29
            Dziękuję za słowo uznania. Z mojej strony jedyne co padnie to głowa....
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 04.05.2006 04.05.06, 20:27
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość porftela wzrosła do 39 391,8 pln
      (wartość akcji) + 117,1 (gotówka) = 39 508,9 pln
      W odniesieniu do wartości poprzedniej jest to wzrost o 1,88 %. WIG 20 dzisiaj
      wzrósł o 2,12 %.
      W odniesieniu do wartości początkowej wartość portfela wzrosła o 3,66 %.
      Pozdrawiam
    • daro110 Re: Teoretyczny portfel 04.05.06, 20:52
      Witam serdecznie .Zablokowany wysłałem do Ciebie e-maila , czy możesz odpowiedzieć ?
      • ahead1 Re: Teoretyczny portfel 04.05.06, 20:57
        Teraz Zablokowany sie nie opedzisz:P Nie pisac do niego z byle pytaniem!!!!
        Chlop zajety, pytac na forum!!!!
        • zablokowany Szanowny Ahead1 04.05.06, 21:12
          Jeszcze wyrabiam się...pozdrawiam:)
      • zablokowany Szanowny daro110 04.05.06, 21:12
        Dobry wieczór
        Nie powiem Tobie ile korespondencji otrzymuję bo nie oto chodzi. Jeśli wysłałeś
        do mnie e-mail to zapewnie odpowiedziałem najlepiej jak potrafię. Pozdrawiam
    • robak65 Re: Teoretyczny portfel 04.05.06, 22:16
      Witam

Zasypywanie szczegółowymi pytaniami Sz. Zablokowanego jest podejściem egoistycznym.
      Proszę nie zasypujmy GO. Będzie miał WIĘCEJ CZASU na pisanie dla wszystkich o
      swoich sugestiach ogólnych na forum. Zmuszą one do myślenia. Portwel teoretyczny
      był już dużum ukłonem Zablokowanego w stronę nowicjuszy.

Tym, co i tak wiedzą lepiej ten watek jest niepotrzebny.

Pozdrawiam Cię Sz. Zablokowany :)
      robak

• zablokowany Zmiany spółek w portfelu 05.05.2006 05.05.06, 11:49
      Tak jak wcześniej zapowiadałem na początku sesji piątkowej doszło do wymiany
      spółek w portfelu. Sprzedane zostały następujące walory 04PRO; 10 Foksal;
      Alchemia; Krosno TVN. Po zapłaceniu prowizji wpływy wyniosły 1 597 pln. Do tej
      kwoty dodaliśmy pozostałą gotówkę czyli 117,9 pln i za kwotę 1705 pln z listy
      rezerwowej zakupilismy następujące walory : 11 akcji ARTMAN, 13 akcji IDM SA, 5
      akcji MEDIATEL oraz 21 akcji PEP. Po dokonaniu zakupu pozostało 9,9 pln.
      Aktualny stan portfela (nazwa waloru, liczba akcji, aktualna cena) to
      13 Fortuna 10 x 5,10 pln = 51 pln
      AGORA 10 x 47,3 pln = 473 pln
      ARTMAN 11 x 30,30 pln = 333,3 pln
      BETACOM 10 x 28 pln = 280 pln
      CAPITAL 10 x 21 pln = 210 pln
      COMPLAND 10 x 107,5 pln = 1 075 pln
      FORTE 10 x 14,4 pln = 144 pln
      GTC 10 x 267 pln = 2 670 pln
      IDM SA 13 x 49,5 pln = 643,5 pln
      INTERCARS 10 x 25,4 pln = 254 pln
      LUBAWA 10 x 4,58 pln = 45,8 pln
      MEDIATEL 5 x 68 pln = 340 pln
      PEP 21 x 14,9 pln = 312,9 pln
      PGF 10 x 73 pln = 730 pln
      WSIP 10 x 11,35 pln = 113,5 pln
      ŻYWIEC 10 x 490 pln = 4 900 pln
      BIOTON 245 X 30 pln = 7 350 pln
      SKOTAN 100 x 63,5 pln = 6 350 pln
      PGNIG 810 x 3,88 pln = 3 142,8 pln
      PKO SA 15 x 211,0 pln = 3 165 pln
      PKN Orlen 50 x 63,3 pln = 3 165 pln
      KGHM 30 x 125 pln = 3 750 pln

Razem daje to 39 498,8 pln (akcje) + 9,9 (gotówka) = 39 508,7 pln
      Wycena porftela będzie po zakonczeniu notowań.
      Pozdrawiam
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 05.05.2006 05.05.06, 17:59
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość porftela wzrosła do 40 826,1 pln
      (wartość akcji) + 9,9 (gotówka) = 40 836,0 pln
      W odniesieniu do wartości poprzedniej jest to wzrost o 3,36 %. WIG 20 dzisiaj
      wzrósł o 0,86 %.
      W odniesieniu do wartości początkowej wartość portfela wzrosła o 7,46 %.

W najbliższą niedzielę podam listę rezerwową spółek spośrod których wybrane
      zostaną te,które zastąpią 5 spółek o najniższej stopie zwrotu..
      Pozdrawiam
      • daro110 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 05.05.2006 07.05.06, 09:29
        Dzień dobry panie Andrzeju
        Od jakiegoś już czasu przypatrywałem się portfelowi inwestycyjnemu którego pan ułożył i postanowiłem zainwestować w kilka spółek,a mianowicie w PEP , IDM SA , ARTMAN , BETACOM , w każdą z takim samym zaangażowaniem gotówki.Wybrałem akurat te spółki bo mają dobre wskaźniki c/z i c/wk i dobre informacje ze spółek.Czas pokarze co z tego będzie Dziękuje za ukłon w kierunku nowych inwestorów . Dzięki portfelowi z taką ilością spółek mogę się dużo nauczyć .
        Pozdrawiam serdecznie
        • zablokowany Dzien dobry Panie Dariuszu 07.05.06, 10:57
          Bardzo dziękuję za kontruktywną wypowiedź. Decyzję jaką Pan podjął jest pańską
          decyzją i ja nie ponoszę za nią odpowiedzialności. Specjalnie zwracam na to
          uwagę ponieważ jestem zwykłym prostym analitykiem, który może popełniać błędy.
          Moje intencje w stworzeniu tego portfela wyjasniłem na samym początku. Skład
          tego portfelu w kazdym tygodniu będzie ulegał zmianom poprzez wprowadzanie i
          usuwanie nowych walorów. Ze swojej strony życzę dużo sukcesów i
          satysfakcjonującej stopy zwrotu.
          Pozdrawiam
          • daro110 Re: Dzien dobry Panie Dariuszu 07.05.06, 16:52
            Dziękuje serdecznie za miłe słowa . Będę obserwował pańskie posty .
            Pozdrawiam serdecznie
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 08.05.2006 08.05.06, 19:02
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość portfela wzrosła do 41 740,5 pln
      (akcje) + 9,9 pln (gotówka) = 41 750,4 pln. W stosunku do wartości z ostatniego
      piątku jest to wzrost o 2,24 %. Od początku wartość portfela wzrosła o 9,87 %.
      WIG 20 wzrósł dzisiaj o 1,37 %.
      • zablokowany zmiany w strukturze portfela 08.05.06, 19:05
        Po sesji czwartkowej tradycyjnie spośród spółek z listy rezerwowej do portfela
        wejdą nowe walory , które zastąpią 5 walorów o najniższej stopie zwrotu.
        Oto lista rezerwowa
        Bedzin,Jago, Lentex, Stomil Sanok, Stalprodukt oraz Sokołów.
        • daro110 Mam pytanie 08.05.06, 20:24
          Dzień dobry
          Mam pytanie odnośnie Mediatel- dlaczego 5szt. w raporcie kwartalnym przychód był pięć razy większy akcja powinna kosztować 115pln Kożystając z pańskiego portfela na dzisiejszej sesji kupiłem następujące walory.
          Artman-po 31,15pln
          IDM SA-po 55,27pln
          PEP - po 14,77pln
          i wcześniej Betacom po 28,64pln
          • zablokowany Mam odpowiedź 08.05.06, 20:37
            Akcja powinna tyle kosztować na ile wycenia ją rynek. 5 akcji Mediatela
            pojawiło się dlatego, że ze sprzedazy 5 walorów była określona kwota i
            procentowo została podzielona przez 4 spółki.
            Powtarzam jeszcze raz. Decyzja o Twoich zakupach jest Twoją decyzją.
            • daro110 Re: Mam odpowiedź 08.05.06, 21:06
              Dziękuje za odpowiedź
              Pozdrawiam
        • ahead1 Re: zmiany w strukturze portfela 08.05.06, 21:07
          Dobry Wieczor
          Zmiany w portfelu musza byc i to sie rozumie. Na mijesce starych najmniej
          rentownych wybierasz inne. Ale moze moglibysmy cos zasugerowac, wytypowac inne
          spolki, cos podpowiedziec? Np. taki Bedzin-ok z AT nawet ladnie to wyglada, ale
          Sokolow??
          Moze cos bardziej na czasie typu Gant, 12Piast, 09Kwiat. Wiemy jak i dlaczego
          korygujesz portfel, ale to uzupelnianie mozna by poprawic:)a zawsze bedzie
          jakas spolka do wyrzucenia...
          • zablokowany Re: zmiany w strukturze portfela 08.05.06, 22:20
            To ja mam propozycję. Zbuduj taki portfel i zamieszczaj wyniki a potem
            zbudujemy porftel z najlepszych spółek w danym przedziale czasowym.
            Obecnie jestem zajęty analizowaniem wyników kwartalnych podawanych przez
            spółki...Masz najlepszy przykład przegapienia Lentex-u.
            Zaraz coś dostaniesz na skrzynkę...
      • zibi9921 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 08.05.2006 08.05.06, 22:26
        Dla odwiedzających ten wątek dla porównania przedstawie wynik najlepszego
        funduszu akcji (Fortis akcji). Wzrósł on od 28.04 o 6.26% Twój wynik jest
        zdecydowanie lepszy nawet biorąc pod uwagę że do 30% papierów w portfelu
        Fortisu mogą stanowić obligacje.
        Pozdrawiam
        • zablokowany Pozdrawiam 08.05.06, 22:45
          Wiesz narazie jest zbyt krótki okres aby dokonywać pewnych porównań. Jednak jak
          ktoś wcześniej zauważył takie porównania można zrobić na koniec kwartału.
          Dziękuję za wypowiedź i pozdrawiam:)
      • laykonik Re: Wartość Teoretycznego portfela na 08.05.2006 08.05.06, 22:28
        Zablokowany
        Śledzę Twój wątek i muszę przyznać jestem pod wrażeniem, jeśli nie masz w tym jakiś ukrytych intencji i robisz to wszystko bezinteresownie, dla pożytku ogółu (tych zielonych i lajkoników głównie), to naprawdę chapeau bas! Od jakiegoś czasu kombinuję jak zdobyć trochę kasy by wejść na giełdę, gdy się z tym uporam możesz być pewien masz u mnie silnego plusa i jakąś kapkę zysków na pewno przekażę. Zachęcam też innych zielonych i żółtodziobów by autorowi, jeśli korzystają z jego portfela, co nieco, choćby symbolicznie (by się odwdzięczyć za trafne typy i zmotywować chłopaka do pracy). No przecież nie można tego w ten sposób zostawić:))) Co wy na to drodzy amatorzy? W międzyczasie rzecz jasna czytamy J.J.Murphyego, uczymy się trendów, świec, formacji, wskaźników, i wszystkich innych trudnych wyrazów. Swoją drogą pomyślcie też o tym ilu z nas, gdy już przejdziemy ten próg niewiedzy, stać będzie na taki gest
        • ahead1 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 08.05.2006 08.05.06, 22:41
          O tym samym myslalem. Przeciez gosc robi to bezinteresownie, nie dosc ze zajety
          swoimi problemami to ma jeszcze czas odpowiadac niekiedy na glupie pytania
          (choc podobno takich nie ma), pisac na forum i pokazywac, ze zawsze jest droga
          wyjscia... Choc nie wiem czy Zablokowany poszedlby na to... Czy sie myle??:)\
          • zablokowany Na co mam pójść?Na piwo? 08.05.06, 22:50
            Nie widzę problemu:):):)
        • zablokowany Szanowny laykoniku 08.05.06, 22:49
          Bardzo dziękuję za wyrazay uznania. Nie jest potrzebne i konieczne
          odwdzięczanie się. Robię to co lubię i nie narzekam na brak środków. Jeśli moje
          sugestie w czymkolwiek są pomocne to mam satysfakcję a Ty jak chcesz się
          zrewanżować to zawsze możesz wypić kompocik o Babci Maliny na Sławkowskiej w
          Krakowie. Oczywiście za moje zdrowie.:)
          • laykonik Re: Szanowny laykoniku 09.05.06, 00:10
            A więc pozostajemy Twoimi dłużnikami

P.S. Pewnie to z mej strony mało eleganckie lecz jeśli pozwolisz w stosownym czasie chętnie wróciłbym do tematu. Może tym razem na priv
            • zablokowany Szanowny laykoniku 09.05.06, 00:18
              Zawsze możesz napisać na moj adres zablokowany@gazeta.pl
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 09.05.2006 09.05.06, 22:23
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość teoretycznego portfela spadła do 40
      347,1 (akcje) + 9,9 (gotówka) = 40 357 pln. W odniesieniu do wartości
      poprzedniej jest to mniej o 3,34 %. Dzisiaj WIG 20 spadł o 1,84 %. Od początku
      wartość portfela wzrosła o 6,2 %. W tym samym czasie WIG 20 zanotował wzrost o
      2,28 %.
      • zibi9921 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 09.05.2006 09.05.06, 23:19
        Dla porównania dla odwiedzających i ciekawych Najlepszy portfel akcji (Fortis)
        wzrósł od 28.04 o 6.3%
        Pozdrawiam
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 10.05.2006 10.05.06, 20:10
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość teoretycznego portfela wzrosła do 40
      738,5 (akcje) + 9,9 (gotówka) = 40 748,4 pln. W odniesieniu do wartości
      poprzedniej jest to wzrost o 0,97 %. Dzisiaj WIG 20 spadł o 0,41 %. Od początku
      wartość portfela wzrosła o 7,23 %. W tym samym czasie WIG 20 zanotował wzrost o
      1,85 %.
      • olusia27 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 10.05.2006 10.05.06, 20:43
        Mam taką prośbę,mam takie spółki;Hygienika,Jupiter,Mostostal
        zabrze,boryszew,Nowa gala,Strzelec,hutmen,Ib system,Simple,Swarzędz.Co
        myślisz,ktore tzymać,aktóre mam wywalić,bo za dużo jestem rozdrobniona i za
        pieniądze dokupić spółki które mam,które dają nadzieje na zarobek.Z gory
        serdeczne dzięki za odpowiedź.Ola.
        • zablokowany Nie zajmuję się rekomendacjami... 10.05.06, 21:20
          Napisz do mnie na e-mail zablokowany@gazeta.pl to udzielę Tobie odpowiedzi...
          • olusia27 Re: Nie zajmuję się rekomendacjami... 10.05.06, 21:26
            Napisałam.Prosiłabym o doradzenie,za co bym była bardzo wdzięczna.
            • zablokowany Re: Nie zajmuję się rekomendacjami... 10.05.06, 21:48
              Przepraszam, ale innej odpowiedzi nie mogłem Tobie udzielić.
          • olusia27 Re: Nie zajmuję się rekomendacjami... 10.05.06, 21:41
            Już przeczytałam poczte i twoją odpowiedź.Dziękuje.
            • zablokowany Re: Nie zajmuję się rekomendacjami... 10.05.06, 21:48
              Proszę bardzo.Proponuję śledzić różne wypowiedzi i samodzielnie podejmować
              decyzje.
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 11.05.2006 11.05.06, 16:42
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartość porftela teoretycznego wynosi 41
      656,15 pln (akcje) + 9,9 pln (gotówka) = 41 666,05 pln. Oznacza to wzrost o
      2,25% w stosunku do wartości poprzedniej. Dzisiaj WIG 20 wzrósł o 2,93 %. Od
      poczatku istnienia portfela jego wartość wzrosła o 9,65 %. W tym czasie WIG 20
      zanotował przyrost 4,84 %.
      Pozdrawiam
      • zablokowany zmiany w strukturze portfela na 12.05.2006 r. 12.05.06, 13:28
        Po wczorajszej sesji pięć spółek o najniższej stopie zwrotu (ARTMAN, BETACOM,
        CAPITAL, FORTE, PEP) zostało dzisiaj sprzedanych. Dodatkowo sprzedane zostału
        akcje AGORY znajdujące się w portfelu ze względu na bardzo słabe wyniki spółki
        za I kwartał 2006 rok. Ze sprzedazy uzyskano 1 678,5 pln. Za uzyskaną gotówkę
        czyli 1678,5 pln + gotówka w wysokości 9,9 pln zakupiono akcje 4 spółek z listy
        rezerwowj czyli BĘDZIN, LENTEX , STOMIL SANOK, JAGO za kawotę 1 680,75 pln.
        Stan portfela podam po dzisiejszych cenach zamknięcia. Lentex został dołączony
        ze względu na informację o nowej emisji z prawem poboru oraz wyniki finansowe z
        I kw. 2006 roku.
        • citro1 Re: Zablokowany 12.05.06, 13:54
          Witam.
          Gratuluje Mistrzostwa Polski.
          Dzisiaj przyjechałem z nad morza i dopiero zaczynam zagłębiać się w lekturze
          forum. Dzięki za informacje,jak trochę odpoczne to się odezwe.Z tego co
          zdążyłem przeczytać widze,że masz moc pracy na forum.Pozdrawiam
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 12.05.2006 12.05.06, 16:51
      Po dzisiejszych cenach zamknięcia wartośc portfela teoretycznego spadła do 41
      475,15 pln (akcje) + 7,65 pln gotówka = 41 482,8 pln. Jest to mniej o 0,47 % od
      poprzedniej wartości z dnia poprzedniego. WIG 20 dzisiaj spadł o 1,49 %. Od
      początku wartość portfela teoretycznego wzrosła o 9,17 % a w tym samym okresie
      WIG 20 wzrósł o 3,36 %.
      Oto skład portfela po dzisiejszych operacjach. W kolejności nazwa waloru,
      liczba akcji, aktualna cena zamknięcia, wartość w portfelu.
      13 FORTUNA 10 x 4,75 pln = 47,5 pln
      BĘDZIN 16 x 25,0 pln = 400,0 pln
      COMPUTERLAND 10 x 115,5 pln = 1 155,0 pln
      GTC 10 x 277,0 pln = 2 770,0 pln
      IDM SA 13 x 66,0 pln = 858,0 pln
      INTERCARS 10 x 24,9 pln = 249,0 pln
      JAGO 105 x 4,21 pln = 442,05 pln
      LENTEX 8 x 49,4 pln = 395,2 pln
      LUBAWA 10 x 4,99 pln = 49,9 pln
      MEDIATEL 5 x 72,5 pln = 362,5 pln
      PGF 10 x 72,0 pln = 720,0 pln
      SANOK 3 x 146,0 pln = 438,0 pln
      WSIP 10 x 11,2 pln = 112,0 pln
      ŻYWIEC 10 x 498,0 pln = 4 980,0 pln
      BIOTON 245 x 32,9 pln = 8 060,5 pln
      SKOTAN 100 x 70,7 pln = 7 070,0 pln
      PGNIG 810 x 4,05 pln = 3 280,5 pln
      PKO SA 15 x 207,0 pln = 3 105,0 pln
      PKN ORLEN 50 x 60,4 pln = 3 020 pln
      KGHM 30 x 132,0 = 3 960 pln

Następna wycena w poniedziałek 15.05.2006r., po cenach zamknięcia. Aktualizacja
      listy rezerwowej w trakcie najbliższego weekendu.
      Pozdrawiam.
      • citro1 Re: Wartość Teoretycznego portfela na 12.05.2006 12.05.06, 20:15
        Mam jedną małą uwagę,a właściwie pytanie.
        W Twoim portfelu trzy spółki od 28. 04.a mianowicie
        bioton,skotan,kghm ,wygenerowały 3260zł.
        W tej chwili te spółki ważą ponad 19 tys,to jest 46% portfela.Moje pytanie ,czy
        nie obawiasz się obsunięcia tych walorów,kiedy realizować będziesz zyski na
        poszczególnych papierach,a może jakieś poziomy stopów,szkoda utracić zysk.
        • zablokowany Szanowny Citro1 13.05.06, 00:59
          W kazdej armii są generałowie, oficerowie i żołnierze. Rzadko kiedy wymienia
          się generałów. Częściej oficerów a najczęściej żołnierzy.
          A co do zysków. Wymienione przez Ciebie spółki traktuję jako inwestycję
          długoterminową i przyrost na tych walorach zawsze mogę wycofać za pośrednictwem
          walorów, które mają najniższą stopę zwrotu.
          Pozdrawiam
          • citro1 Re: Szanowny Zablokowany 13.05.06, 11:24
            Ja w wojsku byłem dawno i z tego co pamiętam struktura armi przedstawia tak jak
            opisałeś,ale zauważ ,że sztaby ,a już generalicja jest szczególnie
            chroniona.Jeden generał- pkn stracił już sporo,reszta się trzyma -powodzenia.
            • zablokowany Szanowny Citro1 13.05.06, 18:20
              Ten generał prawdopodobnie wyleci w najbliższy piatek bo wyniki za I kwartał
              nie będą dobre więc uzyskana gotówka zostanie odpowiednio zagospodarowana.
              • zibi9921 Re:Co z portfelem? 17.05.06, 10:43
                Nie podajesz ostatnio jak zachowuje się Twój portfel. Czy dalej go prowadzisz?
                Pozdrawiam
                • zablokowany Re:Co z portfelem? 18.05.06, 14:28
                  Dzien dobry witam.
                  Miałem awarię portu USB i bylem odcięty od internetu od poniedziałku do
                  czwartku. Wszelkie zaległości uzupełniłem. Przepraszam za kłopoty.
                  Pozdrawiam
    • zablokowany Najmocniej przepraszam/// Teoretyczny portfel 18.05.06, 13:11
      Ponieważ miałem 3 dniową awarię sprzętu dopiero teraz mogę dokonać
      aktualizacji.
      Przepraszam za utrudnienia.
      Pozdrawiam
      • citro1 Re:Zablokowany 18.05.06, 13:14
        Witamy miło Cię słyszeć,już się martwiłem.Pozdrawiam
        • zablokowany Szanowny Citro1 18.05.06, 14:29
          Dziękuję za pozdrowienia. Żyję i mam się dobrze.
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 15.05.2006 r. 18.05.06, 14:21
      Po cenach zamknięcia wartośc portfela teoretycznego spadła do 39 611,8 pln
      (akcje) + 7,65 pln gotówka = 39 619, 45 pln. Jest to mniej o 4,5 % od
      poprzedniej wartości z 12.05.2006. WIG 20 spadł o 3,57 %. Od początku wartość
      portfela teoretycznego wzrosła o 4,26 % a w tym samym okresie WIG 20 spadł o
      0,41 %.
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 16.05.2006 r. 18.05.06, 14:24
      Po cenach zamknięcia wartośc portfela teoretycznego wzrosła do 40 731,05 pln
      (akcje) + 7,65 pln gotówka = 40 738,7 pln. Jest to więcej o 2,83 % od
      poprzedniej wartości z dnia poprzedniego. WIG 20 spadł o 0,69 %. Od
      początku wartość portfela teoretycznego wzrosła o 7,21 % a w tym samym okresie
      WIG 20 spadł o 1,1 %.
    • zablokowany Wartość Teoretycznego portfela na 17.05.2006 r. 18.05.06, 14:27
      Po cenach zamknięcia wartośc portfela teoretycznego spadła do 40 310,55 pln
      (akcje) + 7,65 pln gotówka = 40 318,2 pln. Jest to mniej o 1,03 % od
      poprzedniej wartości z dnia poprzedniego. WIG 20 spadł o 3,09 %. Od
      początku wartość portfela teoretycznego wzrosła o 6,01 % a w tym samym okresie
      WIG 20 spadł o 4,0 %.

Jak zwykle po sesji czwartkowej zostanie wyznaczone 5 spółek o najniższej
      stopie zwrotu od poprzedniego piątku i zastąpione przez 4 spółki z listy
      rezerwowej lub poprzez dokupienie wybranych spółek znajdujących się w portfelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka