Gość: gospodarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 23:25 jestem KRUSie, czy prowadzac inna działalnosc gospodarczą niż rolinctwo musze przejsc na ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolka.77 Re: KRUS a ZUS 16.08.06, 09:12 Zgodnie z art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolnków (Dz. U. Nr 150, poz. 1248), możesz nadal być ubezpieczony w KRUS, jeśli spełniasz następujące warunki: - do tej pory podlegasz ubezpieczeniu w KRUS nieprzerwanie przez 3 lata; - nadal, mimo rozpoczęcia działalności pozarolniczej prowadzisz gospodarstwo rolne o powierzchni conajmniej 1 ha przeliczeniowy; - złożysz, w ciągu 14 dni od rozpoczęcia działalności, w KRUS oświadczenie o kontynuowaniu ubezpieczenia; - nie jesteś pracownikiem, ani nie masz ustalonego prawa do renty/emerytury. - Kwota podatku od prowadzonej działalności pozarolniczej ma także wpływ na możliwość pozostania przez rolnika lub domownika w ubezpieczeniu społecznym rolników w kolejnych latach. Do dnia 31 maja każdego roku, po rozliczeniu roku podatkowego, rolnik lub domownik podlegający ubezpieczeniu rolniczemu, prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą lub współpracujący przy jej prowadzeniu, ma obowiązek złożyć w KRUS zaświadczenie właściwego urzędu skarbowego o wysokości należnego podatku za poprzedni rok podatkowy. Jeśli kwota tego podatku przekroczy „roczną kwotę graniczną” (za rok 2005 kwota ta wynosi 2.604 zł), a także jeżeli nie zostanie zachowany powyższy termin złożenia zaświadczenia, ubezpieczenie rolnika lub domownika ustanie z końcem kwartału, w którym rolnik lub domownik zobowiązany był złożyć w KRUS zaświadczenie, chyba że ten rolnik lub domownik zaprzestał prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w sposób trwały lub okresowy przed upływem tego kwartału Potem pozostaje Ci czekać na decyzję KRUS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: KRUS a ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:21 lolka, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: KRUS a ZUS 19.08.06, 19:07 najgorszy jest w tym ten hamulec na 2600zł/rok ale zależy co za działalność , mój kuzyn już w lipcu miał podatku 2500zł i teraz siwieje bo nie może handlować do końca roku bo to grozi wywaleniem z KRUSu - chłopak się pośpieszył a mógłczęść towaru puścić np. przeze mnie Odpowiedz Link Zgłoś