Dodaj do ulubionych

pełnomocnictwo

10.03.16, 08:58
Dzień Dobry
Pytanie dotyczy pełnomocnictwa o podanej poniżej treści (pełnomocnictwo wystawione przez osobę fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą):

..... udziela Panu...... (dane)......PEŁNOMOCNICTWA

do reprezentowania Firmy w zakresie postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych na podstawie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 113 poz. 759 z późn. zm.).
Pełnomocnictwo obejmuje wszystkie czynności związane z ubieganiem się Firmy o udzielenie zamówienia publicznego a w szczególności:
• prawo do złożenia, podpisania oferty, uzupełnienia oferty i udzielania wyjaśnień w jej zakresie w postępowaniu o zamówienie publiczne oraz wszelkich dokumentów i wymaganych oświadczeń
• prawo do złożenia, podpisania i udzielania wyjaśnień w zakresie oferty złożonej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego oraz wszelkich innych dokumentów związanych z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
• negocjacji warunków realizacji zamówienia oraz warunków umowy w postępowaniach prowadzonych w trybach negocjacyjnych,
• podpisanie pytań o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia,
• podpisanie oferty,
• poświadczania za zgodność z oryginałem kserokopii wszelkich wymaganych dokumentów w toku postępowania
• podpisanie wniosku o zapoznanie się z treścią złożonych ofert,
• podpisanie umowy o wykonanie zamówienia publicznego,
• podejmowanie innych decyzji i czynności prawnych, składania oświadczeń wiedzy i woli w związku z ubieganiem się Firmy o udzielenie zamówienia publicznego.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zakresu umocowania powyższego pełnomocnika, pełnomocnictwo to należy rozumieć jak najszerzej.

Niniejsze pełnomocnictwo jest ważne do odwołania.

Podpis wystawcy Pełnomocnictwa ……………………

Pytanie:
1. Czy fakt iż w treści tego pełnomocnictwa nie ma mowy o nazwie postępowania może wpłynąć na jego skuteczność w postępowaniu o udzielenie ZP
2. Czy data wystawienia tego pełnomocnictwa musi przypadać po dniu ogłoszenia ZP w BIP, czy może być dowolnie wcześniejsza.
3. Czy Zamawiający może żądać potwierdzenie od Wykonawcy, iż pełnomocnictwo nie zostało odwołane, skoro jest ważne bezterminowo?

Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • balalalka Re: pełnomocnictwo 14.03.16, 21:14
      1. do złożenia oferty nie jest konieczne pełnomocnictwo szczególne ani rodzajowe, w mojej ocenie powołane brzmienie powinno być OK (ale już ogólne nie wystarczy do złożenia odwołania do KIO)
      2. nie znam ograniczeń co do daty wstecz, myślę że jest OK
      3. jeśli nie budzi wątpliwości, to nie; co nie wyklucza nadgorliwych zamawiających

Proponowałabym tylko zmianę "firma" na "Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod firmą...."

Czy powstała konkretna wątpliwosć, czy to projekt?

Pozdrawiam
      Gosia
      • mbugnar Re: pełnomocnictwo 14.03.16, 21:52
        Dziękuję
    • kancelariazp.pl Re: pełnomocnictwo 03.06.16, 12:08
      Ustawa Pzp nie nakłada na wykonawców obowiązku składania szczególnego pełnomocnictwa do wykonywania czynności w postępowaniu przetargowym. Tym samym należy odnieść się do uregulowań zawartych w Kodeksie cywilnym. Zgodnie z Kodeksem Cywilnym zakres umocowania pełnomocnika zależy od woli mocodawcy. Zakres umocowania interpretuje się na podstawie art. 65 KC, który stanowi że oświadczenie woli należy rozumieć w zgodzie z obecnymi okolicznościami, zasadami współżycia społecznego oraz zwyczajami.

W związku z powyższym, brak nazwy konkretnego postępowania w treści pełnomocnictwa nie niweczy skuteczności pełnomocnictwa, jeżeli upoważnienie dotyczy wszystkich postępowań o udzielenie zamówienia publicznego.

Tym samym data udzielenie pełnomocnictwa, które dotyczy wszystkich postępowań o udzielenie zamówienia publicznego może być wcześniejsza od daty ogłoszenia konkretnego postępowania.

Zamawiający może żądać potwierdzenia od Wykonawcy, iż pełnomocnictwo nie zostało odwołane jeżeli posiada jakąś wiedzę, która mogłaby wskazywać, że pełnomocnictwo mogło zostać cofnięte. W każdym innym przypadku żądanie potwierdzanie pełnomocnictwa jest nieuzasadnione.

Pozdrawiamy
      Zespół Ekspertów
      Kancelaria Zamówień Publicznych Sp. z o.o.
      www.kancelariazp.pl
    • firmasprzatajacahom Re: pełnomocnictwo 22.02.17, 18:43
      Witam,
      Mam trochę nie w temat pytanie,ale akurat szukam kogoś to reprezentowania nas na przetargach,w ogóle nie mamy pojęcia jak sobie z tym poradzić,nigdy nie braliśmy udziału a już najwyższa pora by zacząć.

Może więc podzieli się Pan kontaktem do takiej osoby\firmy?
    • roman_1982 Re: pełnomocnictwo 31.05.17, 10:20
      Ja się zgłosiłem do kancelarii radcy prawnego- pomogli!
      Tekst linka
    • finkaf Re: pełnomocnictwo 09.09.19, 21:03
      Cześć jestem nowa a na imię mam Ilona. Miłego dnia wszystkim życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka