Dodaj do ulubionych

handel w sieci

07.03.07, 17:57
chciałabym się dowiedziec jak rozpoczać taką działalność
handel w sieci, np na aukcjach allegro?
jak to powinno wyglądać od strony prawnej?
jak zarejestrować taką firmę?
czy internet musi być firmowy?
jak się rozliczać?
potrzebna kasa fiskalna?

czy ktoś mógłby mi napisać taką ścieżkę co i jak po kolei?? bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • inwest_jeans Re: handel w sieci 07.03.07, 20:32
      Witam.
      Musisz założyć DG to podstawa.
      Teraz zależy czym chcesz handlować w sieci, niektóre produkty wymagają kasy fiskalnej niektóre nie, dowód sprzedania przedmiotu może być dowód nadania paczki.
      Oczywiście jest wymagane konto firmowe.
      • blumens Re: handel w sieci 08.03.07, 22:46
        a co to jest DG?
        • blumens Re: handel w sieci 08.03.07, 22:48
          aha już się domyśliłam, że DG to działalność gospodarcza
          już mam od prawie 2 lat zarejestrowaną działalnośc gospodarczą, ale jak do tej
          pory zajmuję się jedynie usługami - choć moja firma jest handlowo-usługowa
          Dlatego myślę, żeby zacząć coś sprzedawać, np na allegro tylko jak się do tego
          zabrać żeby wszystko było legalnie?
          • inwest_jeans Re: handel w sieci 09.03.07, 12:28
            W twoim przypadku jesili masz juz DG, Handlowo-usługowa hm wybral bym sie do biurach rachunkowego maks 100zl i powiedzą tobie jaką forme podatku bedziesz musial wybrać. Wiadomo ryczałt(Handel detaliczny) to 3% od obrotu miesięcznego.
            Musisz założyć konto firmowe to podstawa aby wpisywac do ksiegi wplaty wraz z kosztem wysylki!!!! czyli sprzedajesz sprzedmiot za 60zł i w aukcji podaleś koszt wysyłki 9,50 to klient wpłaca ci 69,50 i to wpisujesz jako dochod a w koszta wpisujesz wysyłke i oczywiscie masz kwitek i zbierać je.
          • hesperidae Re: handel w sieci 16.03.07, 10:42
            jesli masz juz firme, to zeby wszystko bylo ok musisz takze dopisac dzialy PKD,
            ktorymi chcesz sie zajmowac w zwiazku z handlem na allegro - sprzedaz przez domy
            wysylkowe, no i oczywiscie odpowiednie PKD do tego, co chcesz sprzedawac (np.
            odziez), sprawdz numerki PKD i dopisz nawet wiecej, niz przewidujesz, bo kazda
            taka zmiana kosztuje (bodajze 50zl).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka