m19-82
30.08.09, 18:40
Witajcie,
jestem w trakcie załatwiania formalności związanych z otwieraniem działalności gospodarczej i mam pewną wątpliwość dotyczącą nazwy firmy. Mam już za sobą wpis do ewidencji działalności gospodarczej- w rubryce "oznaczenie przedsiębiorcy" wpisałam ( po zapytaniu pań w Urzędzie Gminy, czy to wystarczy) tylko nazwę X, bez mojego (przedsiębiorcy) imienia i nazwiska. Odebrałam zaświadczenie o wpisie do ewidencji i widnieje na nim punkt pierwszy, a w nim: imię, nazwisko, pesel i nip przedsiębiorcy, a kolejnej linijce "nazwa, pod którą wykonywana jest działalność"- i tu sama wybrana przeze mnie nazwa X.
I w związku z tym moje pytanie- czy wypełniłam błędnie wniosek, wpisując samą nazwę X? Jeśli tak, jak to możliwe, że został zaakceptowany (dopytywałam się, czy na pewno wystarczy w tej rubryce sama nazwa X)?
A może wystarczyło wpisać X, bo automatycznie firma to Imię Nazwisko X?
Jaką nazwę w takim razie mam podać na pieczątce, fakturach, pozostałych dokumentach? Czy powinnam udać się do Urzędu Gminy i wyjaśnić to, czy też z nazwą mojej firmy wszystko w porządku?
Nie przypuszczałam, że w tak banalnej kwestii będę miała wątpliwości, ale widzę niezgodność między tym, co czytam na ten temat, a tym, co powiedziały mi panie w UG.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.