Gość: i2yi3a "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 11:11 W końcu Państwo zaczyna dbać o wszystkich i dzielić obowiązki i przywileje w miarę po równo. Mam dosyć "przedsiębiorców", którzy wykazują zero dochodu, jeżdżą samochodami za ponad 100 tys. i odliczają zakupy od podatku, bo mogą. W tym kraju jedynym sposobem na zaprowadzenie porządku jest tak zwane wzięcie za "ryj". Mieliście takie możliwości, korzystaliście, pialiście jaki to sąsiad głupi bo pracuje po 12h dziennie i jeździ renault talią, a wy pracuje może tyle samo ale macie Mercedesa E, teraz jak chcą wyeliminować tą dziurę to piejecie, że to jest głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd. Re: wskakuj w wehikuł czasu i zmiataj IP: *.217.146.194.generacja.pl 31.08.09, 12:06 do komuny. tam ci będzie dobrze. sąsiad będzie miał równo, czyli takie samo gó.... żadnych wyzwań, wątpliwości, praca dla wszystkich i brak tych cholernych pitów, przepisów. wszystko załatwi za ciebie zakład pracy. badylarzy od "prywatnych" sklepików z kwiatami będzie na tyle mało że w zasadzie będziesz mógł przymknąć oko na to że jeden z drugim ma nowego poloneza albo cotrinę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy pod IP: *.ip.netia.com.pl 31.08.09, 12:16 Jełopie, a zastanowiłeś się chociaż u kogo będziesz wtedy pracował? Albo kto będzie zapie...ł na twoją emeryturę? Jak ci się marzy komuna, to won na Kubę. Tam jest równo, sprawiedliwie i szczęśliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 Bagażnik z rowerami na dachu 31.08.09, 11:13 i do tego w aucie rodzina pracownika, 300 km od domu nad morzem lub w górach i wyposażenie wakacyjne. A zimą w górach (Polsce, Słowacji, Austrii, Włoszech). To jest służbowe wykorzystanie auta. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Bagażnik z rowerami na dachu 31.08.09, 16:02 Skoro można i należy donosić na przestępców drogowych (np. pijaków z kierownicą) to i na podatkowych można. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Czyli rozumiem, że proponujesz, by osoba 31.08.09, 13:31 prowadząca działalność gospodarczą musiała kupić dwa samochody czy też, by jadąc na wakacje z rodziną musiała odprowadzić podatek za używanie samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Czyli rozumiem, że proponujesz, by osoba 31.08.09, 16:01 W artykule mowa jest o samochodach firmowych używanych przez PRACOWNIKÓW. Jeśli ktoś ma samochód na swą własną firmę, to po prostu wydatków na podróże prywatne nie powinien odliczać od podstawy odpodatkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loki Re: Czyli rozumiem, że proponujesz, by osoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 16:23 Ktos jest pracownikiem w swojej firmie, sprawa tez go dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek hi hi i nareszcie repy w białych pudełkach z kratk IP: *.aster.pl 31.08.09, 11:25 ą zaczną wolniej jeździć ze strachu przed policją skarbową:) Jak ktoś jeździ w miarę zgodnie z przepisami, to latami nie widzi kontroli drogowej. Więc jakich podatków ma się obawiać? Brawo - dwie pieczenie na jednym ogniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: hi hi i nareszcie repy w białych pudełkach z 31.08.09, 11:42 Myli ci się drogówka z policją skarbową. Ta druga nazwa jest nieprawidłowa, chodzi o UKS. Policja ma numery samochodów rozpoczynające się od "HP..." a kontrola skarbowa od "HS..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.aster.pl 31.08.09, 11:26 Rozumiem, że samochod będzie amortyzowany i wartośc podatku będzie co roku coraz mniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy pod 31.08.09, 16:04 I tutaj pojawi się duże pole do popisu przy wycenianiu faktycznej wartości samochodu. Z jednej strony samochód z klimatyzacją jest więcej wart od samochodu bez klimatyzacji, bo się wygodniej jedzie. Z drugiej strony klimatyzację trzeba serwisować, co się łączy z ponoszeniem kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek z fabryki kre A co z ZUS IP: 194.114.147.* 31.08.09, 11:28 Jestem ciekaw czy wprowadzenie w PIT nowej formy przychodu nie spowoduje konieczności płacenia ZUS i kto będzie płacił te składki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mcihał na 100% skłądka zus się zwiększy przecież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:35 to będzie dochód ten rząd ma łeb na karku ;-))) tylko ile tego podatku będzie od 5100 zł około 1000 zł to i tak się opłaca i dalej będę wqrwiał tych kmiotów co tak krzyczą na forum że dobrze nam tak bo kożystamy z luksusu jakim jest auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik A jak opodatkować kierowcę radiowozu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 11:44 dowożącego hamburgery lub odwożącego pijanych urzędników do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: A jak opodatkować kierowcę radiowozu? 31.08.09, 16:06 Niedawno widziałem, jak policyjny radiowóz podjechał pod przedszkole, wysadził dziecko i pojechał dalej. Tu jest pole do popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba ludzie skłoceni - urzędasy zadowoleni 31.08.09, 12:07 Mam służbowego gruchota i czy zapłacę za jego 'prywatne uzywanie' kilka złotych nie robi mi wiekszej róznicy - narobię się tylk oprzy nowych koniecznie potrzebnych papierkach. Tym niezbędnie potrzebnym projektem nowego podatku odwrócono uwage od powaznych niezałatwionych spraw. A może w mędzyczasie: - zlikwidowano KRUS - zlikwidowano młodzieżowe emerytury - zmiejszono ilośc biurokratów o 50% i przy okazji rozwiązano odwieczny problem skupu butelek i makulatury i jakoś umkło to moej uwadze ?????? p.s. A jakis urzędowy trol ever _coś tam podgrzewa atmosferę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: ludzie skłoceni - urzędasy zadowoleni IP: *.centertel.pl 31.08.09, 13:06 > A może w mędzyczasie: > - zlikwidowano KRUS > - zlikwidowano młodzieżowe emerytury --całkowicie popieram! Własnie o to chodzi aby zmienić system podatkowy, tak by kazdego obowiazywały takie same zasady. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: ludzie skłoceni - urzędasy zadowoleni 31.08.09, 16:08 Nie jestem urzędasem a wręcz przeciwnie. Jeśli jesteś pracownikiem najemnym i dali ci firmowy samochód do użytku, to rozliczenie podatku zrobi za ciebie rachuba płac. Nic nie będziesz musiał wypełniać (chyba że jakieś dokumenty wewnętrzne w kadrach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libero72 Jestem nawet za... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 12:11 Rozumiem, że skoro wg konstytucji jesteśmy równi wobec prawa to dlaczego tylko pracownicy firm? Zakładam że te same zasady będą obowiązywać w administracji państwowej/samorządowej jak i posłów i senatorów... Z przyjemnościa poczytam jak to w swoim PIT umieszczą dochód z tytułu bezpłatnych przejazdów... Nie moge sie doczekać 0,5 % miesiecznie od wartości samolotu uzywanego do wycieczek na półwysep helski w PIT obecnie miłościwie panującego na Pałacu.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loki Re: Jestem nawet za... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 16:27 oni nie odliczaja VATu od paliwa ktore zuzywaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarsson Re: "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy pod IP: *.181.191.246.static.crowley.pl 31.08.09, 12:13 nie znikną bo podatek to tylko kilkaset złotych rocznie nadal bardziej bedzie się opłacało jeździć służbówką, wiem po jeżdżę i oszczędzam jakieś 800 pln miesięcznie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madik "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.chello.pl 31.08.09, 13:04 Ciekawe czy posłowie też zapłacą za służbowe auta wykorzystywane do celów prywatnych?1 Już to sobie wyobrażam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Podatek od telefonów w MF IP: *.acn.waw.pl 31.08.09, 13:05 Czy nigdy się nie zdarza urzędnikowi ministerstwa finansów dzwonić do domu z pracy? Zdarza się? To osiągają przychód - policzmy wartość ich rozmów wg stawek za komórki (gdyby nie dzwoniki ze służbowego, dzwoniliby z komórek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madmax "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.aster.pl 31.08.09, 13:22 po sezonie PITowym urzedasy zaczeły się nudzić? Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis co z firmami jednoosobowymi? 31.08.09, 13:22 czy nowe przepisy dotyczą wyłącznie parcowników zatrudnionych na umowę o pracę? a co w sytaucji kiedy mam własną firmę i samochów firmowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 13:49 A prywatne loty samolotem Prezydenta i Premiera??? Ministrowie i posłowie też będą płacić podatek za prywatne używanie samochodów państwowych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr dobre - mam nowe służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:23 warte około 100 tys. Mam płacić 500 zł podatku? Chyba ich porypało. Napiszę do US, że nie zawarłem kontraktu bo Państwo w swojej głupocie zabrało mi motywację do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASKA "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:26 A kiedy Graś zapłaci za " udostępnione "nieodpłatne mieszkanie. Przecież to jawna kpina z "szarego"obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr po krótkim przmyśleniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:27 Delegacja - z wymienionymi 30 miastami i terminem 2 tygodniowym albo jakieś pierdoły służbowe pod ręką, aby to udowodnić. Dla mnie służbówka to bonus a nie łańcuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de0@o2.pl politycy to dno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:46 nie wierzę własnym oczom! przecież to jakaś paranoja! jaki zdrowy na umyśle człowiek zajmuje się tworzeniem takiego prawa ? jakim prawem państwo wpie... się w ogóle w prywatne interesy ? nasi prawodawcy to zamiast mózgów mają krowie szczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: friedmar głupie prawo to martwe prawo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:48 Jak pan policjant na codzień stojący z radarem koło stada tirówek udowodni mi że jedę do Sopotu na wakacje a nie na delegację? A co z Handlowcami prowadzącymi placówki po za miastem siedziby firmy? Dal mnie fajnie - spadła by sprzedaż GPS-ów do firmowych furek i chętnie się zdziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood jak nic ludzie polubią tanie samochody 31.08.09, 14:50 najlepiej takie co mało palą... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek 31.08.09, 15:48 niech minister finansów uwaza, bo kto chce dupe szklem podcierac to sie moze skaleczyc. Jak o 11 wieczorem bede wracal ze spotkania w firmie to jak to bedzie wygladalo sluzbowy uzytek, czy prywatny ??!! Polecam panu ministrowi kisiazke pt Maly Ksiaze a wszczegolnosci rozdzial o "krolu ktory zawsze wydawal bardzo madre rozkazy" !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie kumam W czym problem??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.09, 15:49 1. Pomysl opodatkowania dochodu z uzywania auta sluzbowego do celow prywatnych - sluszny. Jest to niewatpliwie dochod bo czlowiek nie wydaje z wlasnej kieszeni na serwisy, naprawy, ubezpiecznie, itd, itd... 2. Mieszanie w to policji - BZDURA!!!! Czy nie prosciej zalozyc, ze kazdy kto auto sluzbowe ma korzysta z niego prywatnie??? Oczywiscie, ze prosciej i taniej. I np. tak jak w moim przypadku - nie boje sie: auto sluzbowe mam a grosza nie zaplace bo mam tez auto prywatne, sluzbowym jezdze sluzbowo a prywatnym prywatnie - place za swoje auto, roboie przeglady, itd... dlatego, ze tak wole. Natomiast jesli ktoregos dnia mi sie znudzi chetnie podatek zaplace, to i tak znacznie mniej wychodzi niz posiadanie i uzywanie auta prywatnego. Masz sluzbowe a ni chcesz placic podaktu - kup prywatne a nie to plac bo szanse na to, ze NIGDY nim prywatnie nie jezdzisz za ZEROWE. Tak jest na calym (cywilizowanym) swiecie i nikt nie placze. Jak w przeszlosci wprowadzano podatek dochodowy, VAT i srat to tez wszyscy krzyczeli i plakali i co?? Nic, placa. Chcecie miec szpitale, chodniki, armie, emeryture, rzad, policje, szkoly i trcohe innych pie...to placcie (ogol ludzi tego chce) a nie to jezdzie do afryki i juz (pewnie jakis kraj bez chodnikow, szpitali i podatkow sie znajdzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy podatek IP: *.timplus.net 31.08.09, 15:58 Robi się tak: -Przed wyborami zapewnia się wszystkich o programie zmniejszenia podatków i zmniejszeniu zatrudnienia w biurokracji, ułatwieniu działalności gospodarczej itp itd -A po wyborach jak już się złapie jeleni to wymyśla przepisy jak leci byleby tylko coś do budżetu skapnęło, ponieważ trzeba będzie opłacić armię pracowników którzy będą te przepisy wprowadzać w życie. Nie rozumiem tych ludzi, już teraz nie są w stanie opanować ściągania podatków i np. mandatów a wymyślają kolejne przepisy. Po tyłku tak naprawdę dostaną pewnie ci mali przedsiębiorcy, lub ci o małych obrotach bo duże firmy i korporacje znajdą jakieś luki lub będą w stanie wytłumaczyć pracownika tak by nie płacił podatku lub płacił b.mały. Nie rozumiem dlaczego gospodarze tego gospodarstwa chcą zadusić krowę która im daje mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy pod 31.08.09, 16:09 W zasadzie masz rację, tylko że artykuł nie dotyczy przedsiębiorców lecz PRACOWNIKÓW NAJEMNYCH, którym firma przydzieliła firmowy samochód do użytku własnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żydkie dwa Re: "GP": Im droższe auto firmowe, tym wyższy pod IP: 77.252.18.* 31.08.09, 16:21 Nie znikną gamoniu.Będą tam stały przez weekend a od poniedziałku do piątku będą używane do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yey A jak policja odróżni samochód w leasingu? IP: 193.201.36.* 31.08.09, 16:33 Mój samochód prywatny ale w leasingu ma identyczne dokumenty jak przeciętny samochód firmowy. Jak polica będzie je odróżniać? :-) Odpowiedz Link Zgłoś