Dodaj do ulubionych

formy do mydeł

29.07.06, 12:20
skąd je brać?nie znalazłam sklepu który by je oferował:(czy mogą to być np
formy do ciasta?:Dma ktoś jakieś pomysły?(oczywiście sposób z pudełkami po
margarynach i jogurtach znam;) )
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: formy do mydeł 29.07.06, 12:44
      www.justasoap.co.uk/catalog/index.php?cPath=15_17&osCsid=6d7a5b51b5e404d905ce6b36518849ed
      • rheia Re: formy do mydeł 29.07.06, 12:54
        serdeczne dzięki za linka:)szukałam w internecie form jednak zaglądałam
        praktycznie na polskie strony-ciekawe czy firma do której podałaś mi linka
        wysyła także do Polski(??)jeszcze raz dziekuję:*
    • malika5 Re: formy do mydeł 30.07.06, 10:58
      Możesz też wziąść zwykłe foremki do piasku. Ja kiedyś się bawiłam w robienie
      dekoracji świątecznych i zrobiłam sobie mydełka-zajączki. To się robi tak:
      trzeba zetrzeć mydło na tarce i skropić wodą, włożyć to wszystko w kąpiel wodą
      i podgrzewać aż się rozpuści, potem dodajesz dodatki jakie chcesz: barwniki,
      zapachy itp. i wlewasz do nasmarowanej tłuszczem foremki. Za kilka dni mydło
      stwardnieje w foremce i możesz je wyciągnąć. Wtedy ja te mydełka robiłam z
      Białego Jelenia, więc nadawały się do mycia, ale z takiego naturalnego mydła to
      by chyba były super.
      • yeld Re: formy do mydeł 30.07.06, 22:28
        he he a skad bierzezcie te zapachy- nie było mowy o olejakch eterycznych,no i
        jakie barwniki skąd?
        • malika5 Re: formy do mydeł 31.07.06, 10:21
          No ja wzięłam zwykłe barwniki spożywcze, takie jak do barwienia jajek i olejek
          do ciasta: pomarańczowy i migdałowy:)) Kolor wyszedł super, ale zapach to nie
          za bardzo. To nie były mydełka przeznaczone do mycia, zużyłam je potem do
          prania:)
    • ritak81 Re: formy do mydeł 30.07.06, 18:45
      Witam, drewniane formy do produkcji mydel beda u nas (ECOspa) dostepne okolo
      srody, czwartku. Bedziemy miec formy w dwoch rozmiarach. Sa drewniane i latwo
      sie rozkladaja.

• mycha664 mydełka w nowym kształcie w ekosensie 31.07.06, 12:49
      Kamea i Handmade, to nowe kształty proponowanych przez nas mydełek. Pierwsze z
      nich jest propozycją dla kobiet, do mydła użyliśmy zapachy: bergamoty i
      grejpfruta, stanowiące razem sybtelną, orzeźwiającą nutę. Handmade jest
      mydełkiem z zapachem eukaliptusowym i drzewka herbacianego, dzięki dodatkowi
      których osiągnęliśmy nieco wyraźniejszą nutę. Olejek z drzewka herbacianego
      jest zalecany w terapii przeciwtrądzikowej.
      • toska.a Re: mydełka w nowym kształcie w ekosensie 31.07.06, 19:06
        eukaliptusowo herbaciany ależ kusisz;P
    • ritak81 FORMY do mydła ECOspa 05.08.06, 13:32
      Formy do produkcji mydła metodą zimną juz sa w sprzedaży :)

--
      Formy ECOspa
      • ilusione Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 13:52
        jezeli chodzi o polskie sklepy z fomamy do mydel i ogolnie produkty do ich
        wyrobu to ja moge polecic sklep decu.pl/sklep/index.php?cPath=82 w tej
        chwili akurat form nie ma ale jak z nimi rozmawialam pare dni temu to akurat
        dostali dostawe wiec to tylko kwestia czasu... tam narazie dostepne sa tylko
        formy firmy stamperia ale pani z ktora rozmaiwlam wykazala zainetersowanie i
        obiecala sie rozejrzec i jesli bedzie to mozliwe sprowadzic cos wiecej...
        kolejny polski sklepik to www.opitec.pl/sk/catalog/index.php?cPath=96_107
        • gajucha Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 14:02
          ale te mydła tam mają chyba nie za bardzo bo czytałam,że naturalne nie może być
          transparentne!
          • ilusione Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 14:06
            szczerze mowiac to musze sie przyznac ze o sklad tych mydelek nie dopytywalam...
            maja tam mydla zarowno trannsparentne jak i nie... mozna oczywiscie samemu
            wyprodukowac ale ja naleze do tych leniwych osobek i wole juz gotowe produkty ;)
    • ilusione Re: formy do mydeł 06.08.06, 14:04
      a tak ogolnie to na poczatek polecam zrobic sobie peelingujace mydelko kawowe..
      albo kawowo cynamonowe... wtedy od razu ma zapach i kolorek (kawowo cynamonowe
      pachnie jak pierniczki a kolor ciemno brazowy) nie trzeba wtedy inwestowac w
      barwniki czy zapachowe olejki... a taka mieszanka zabija zapach bialego jelenia
      czy innego taniego mydla... ja jako formy do mydel uzywalam nawet odciente denka
      po wodch mineralnych... kazda firma ma inny fikusmy ksztalt wiec jest w czym
      wybierac ;) tak wiec milej zabawy z mydelkami zycze :)
      • ilusione Re: formy do mydeł 17.08.06, 08:30
        jakby ktos byl zainteresowany to wrzucilam zdjatko mydelka cynamonowego (jezeli
        chodzi o kolor to po dodaniu kawy podobny sie uzyskuje)takiego ktore zawiera
        tylko bialego jelenia cynamon i olejek eteryczny :)mydelko bylo akurat bez
        jakiejs specjalnej foremki tylko w tym co bylo akurat w domu pod reka... ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=46938728&a=47001843
        • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 19.08.06, 23:29
          jestem zaineteresowana zrobieniem takiego mydelka, ale szczerze mowiac jestem w
          tym temacie nowa:(
          czy mozesz mi wyjasnic jak mam takie mydelko - peeling- zrobic?
          czy do innych mydelek moge dorzucic ususzone kwiaty? a moze macie swoje
          sprawdzone roslinki? aby i ladnie wygladalo i pieknie pachnialo:)
          za kazda sugestie bede wdzieczna:)
          • ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 20.08.06, 18:22
            jezeli chodzi o mydelko kawowe musze przyznac sie ze ja robie na oko... ale juz
            ci wklejam kompletny przepis :)
            mydełko kawowe:
            150g naturalnego białego lub przezroczystegomydła glicerynowego (ja uzywam
            bialego jelenia lub innego tego typu mydla, uzywam ilosc taka jak mam foremki..)
            łyżeczk świerzo zmielonej kawy (ta nie swiezo zmielona tez dziala, i raczej
            wiecej kawusi sypie jesli chce mocno peelingujace przynamniej na taka ilosc
            mydla ;) )
            do garnka z wrzątkiem wstawiamy naczynie z mydłem (startym wczesniej na tarce na
            grubych oczkach),rozpuszczamy mydło (w kompieli wodnej czyli garnek wstawiony w
            garnek z woda, zeby mydlo latwiej sie topilo ja dodaje jeszcze wode goraca z
            czajnika ktora i tak odparowuje w trakcie gotowania, a tak na marginesie
            gotujace sie mydlo nie pachnie przytjemnie ale pozniej aromacik znika :P ),
            dodajwemy zmieloną kawę, mieszamy dokladnie i przelewamy do foremek czekamy az
            wyschna, po tym jak swardnieja mozna sprobowac wyjac z foremki to beda szybciej
            do uzytku ale mozna uszkodzic ksztalt jak sie jest zbyt niecierpliwym ;)

a tu masz jescze linka jakbys mojego pokretnego przepisu nie zrozumiala :)

dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2246406.html?i=1
            • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 20.08.06, 21:49
              dzikuje :)
              a wkladasz do mydelek suszone kwiatuszki? jakies specjalne czy na oko?:)
              moze masz jakis sposob na suszenie kwiatuszkow - prasowanie ich, aby zachowaly
              ladny kolor- moze i zapach:) wkladalas je suche czy wczesniej gotowalas?
              a z owocami robilas?przegladalam strony z internetowymi sklepami- oferuja
              piekne mydelka owocowe- bananowe, ananasowe, kiwi i inne.
              ciekawe jak robia, susza je? pewnie przepieknie pachna a ich kojaca moc jest
              cudowna... ale jak zrobic je w domku:(
              jeszcze cytrynowe mydlo to rozumie- wlac sok do roztoponego mydelka, ale czy
              moge wrzucic jakies kawaleczki?
              aha co z zapachem mydla szrego? jest delikatny, ale czy zniaka jak wleje do
              wywaru jakies perfumy? czy jednak mydelko bedzie mdle- czyli wymieszanie
              naturalnego zapachu + dodatkowy.
              oj mecze cie mecze, ale sadze ze cie nie nudze:)
              dzieki za zrozumiany przepis i przesylam :* :)
              • ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 08:03
                do mydelek uzywam naparow z suszonych kwiatow a nie samch kwiatow... jezeli
                chodzi o mydelka z owocami... takie gdzie sa kawalki owocow np. truskawek to
                trzeba do nich dodac benzoesan sodu jako konserwant
                jezeli chodzi o zapach mydla szarego napewno kawa i cynamon go zabija... radze
                zamiast perfum uzyc naturalnych olejkow eterycznych :)
                • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 09:14
                  dziekuje i bede pamietac:) gotowac kwiaty, do owocow dodawac konserwant (w
                  momencie gotowania mydla dodac?a pozniej dopiero kawaleczki owocow?)
                  robilas z owocami?
                  • ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 09:40
                    roztopione mydelko w to barwnik owoce zapach i do tego dodac konserwant ale
                    wiesz to malo naturalne ;P ja z konserwantami nie robie... przynajmniej staram
                    sie powstrzymywac... ;) a i bez tego mozna naprawde fajen mydelka zrobic ;)
                    • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:45
                      wiem, nie chce przesadzac z konserwantami. chcialam sie tego wczesniej
                      dowiedziec- czy mozna owoce wkladac- bo niebawem czas na prezenty:)
                • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 09:15
                  dziekuje za link:):)
                  • malika5 Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:29
                    Annqaa, te wszystkie pięknie pachnące, super kolorowe mydełka z perfumerii to
                    jest sama chemia. Dodając w domu owoców do mydła nie uzyskasz tego efektu.
                    Jeżeli chcesz uzyskać intensywny, ale naturalny zapach to użyj olejków
                    eterycznych. Jeżeli chodzi o kolor to raz zrobiłam mydełko z Curacao Blue (nie
                    pamiętam dokładnej pisowni), to taki intensywnie niebieski likier do drinków.
                    Stał u nas w barku kilka lat (nie jesteśmy bardzo drinkowi:), więc chyba
                    alkoholu to tam już nie było. Mydełko wyszło w przepięknym błękitnym kolorze.
                    Na pewno można spróbować z innymi kolorowymi likierami. Nie wiem jak do mycia,
                    bo ja Białym Jeleniem nie mogę się umyć- mam po nim krosty jak czerwone
                    porzeczki.
                    Próbuj ze wszystkim co masz pod ręką- to świetna zabawa. No i koniecznie
                    podziel się z nami doświadczeniem!
                    • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:43
                      oczywiscie sie podziele:)
                      a co do tego likieru, jak wlejesz do niego piwa to bedzie bardzo ladny zielony
                      kolor- ale nie wiem czy dobry jest to przepis do mydla:P
                      musze czekac az mi noga sie wyleczy i polece jak na skrzydlach do sklepu po
                      mydlo.

a jesli nie jelen, to jakiego uzywasz? teraz myje nim kostke u nogi i nie za
                      ladnie pachnie.
                      wiec zostaje mi kawa i cynamon, dzieki przepisowi ilusione, naszej ekspertki:)
                      a ty co jeszcze dajesz?
                      jak zrobie to przesle zdjecia- jak nie bedzie wstydu:)
                      • ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 16:04
                        kolorek mozna nadac glinka czerwona zielona itp. (nie jest tak intensywny jak po
                        syntetycznym barwniku) zapach spokojnie olejkami eterycznymi :) wtedy jest
                        naturalnie :) bez konserwantow... mydla sa w sprzedazy w sklepach internetowych
                        do tego celu ale ja nei wiem jakie maja one inci... trzeba by pytac :)
                        • annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 17:16
                          dobrze, przekonalam sie do glinki, ale na 200g mydla bialy jelen ile dajesz
                          glinki? czy tak na oko aby byl ladny kolor? kazdy kolor odpowiada jakims
                          zastosowaniom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka