rheia 29.07.06, 12:20 skąd je brać?nie znalazłam sklepu który by je oferował:(czy mogą to być np formy do ciasta?:Dma ktoś jakieś pomysły?(oczywiście sposób z pudełkami po margarynach i jogurtach znam;) ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: formy do mydeł 29.07.06, 12:44 www.justasoap.co.uk/catalog/index.php?cPath=15_17&osCsid=6d7a5b51b5e404d905ce6b36518849ed Odpowiedz Link Zgłoś
rheia Re: formy do mydeł 29.07.06, 12:54 serdeczne dzięki za linka:)szukałam w internecie form jednak zaglądałam praktycznie na polskie strony-ciekawe czy firma do której podałaś mi linka wysyła także do Polski(??)jeszcze raz dziekuję:* Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: formy do mydeł 30.07.06, 10:58 Możesz też wziąść zwykłe foremki do piasku. Ja kiedyś się bawiłam w robienie dekoracji świątecznych i zrobiłam sobie mydełka-zajączki. To się robi tak: trzeba zetrzeć mydło na tarce i skropić wodą, włożyć to wszystko w kąpiel wodą i podgrzewać aż się rozpuści, potem dodajesz dodatki jakie chcesz: barwniki, zapachy itp. i wlewasz do nasmarowanej tłuszczem foremki. Za kilka dni mydło stwardnieje w foremce i możesz je wyciągnąć. Wtedy ja te mydełka robiłam z Białego Jelenia, więc nadawały się do mycia, ale z takiego naturalnego mydła to by chyba były super. Odpowiedz Link Zgłoś
yeld Re: formy do mydeł 30.07.06, 22:28 he he a skad bierzezcie te zapachy- nie było mowy o olejakch eterycznych,no i jakie barwniki skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: formy do mydeł 31.07.06, 10:21 No ja wzięłam zwykłe barwniki spożywcze, takie jak do barwienia jajek i olejek do ciasta: pomarańczowy i migdałowy:)) Kolor wyszedł super, ale zapach to nie za bardzo. To nie były mydełka przeznaczone do mycia, zużyłam je potem do prania:) Odpowiedz Link Zgłoś
ritak81 Re: formy do mydeł 30.07.06, 18:45 Witam, drewniane formy do produkcji mydel beda u nas (ECOspa) dostepne okolo srody, czwartku. Bedziemy miec formy w dwoch rozmiarach. Sa drewniane i latwo sie rozkladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 mydełka w nowym kształcie w ekosensie 31.07.06, 12:49 Kamea i Handmade, to nowe kształty proponowanych przez nas mydełek. Pierwsze z nich jest propozycją dla kobiet, do mydła użyliśmy zapachy: bergamoty i grejpfruta, stanowiące razem sybtelną, orzeźwiającą nutę. Handmade jest mydełkiem z zapachem eukaliptusowym i drzewka herbacianego, dzięki dodatkowi których osiągnęliśmy nieco wyraźniejszą nutę. Olejek z drzewka herbacianego jest zalecany w terapii przeciwtrądzikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: mydełka w nowym kształcie w ekosensie 31.07.06, 19:06 eukaliptusowo herbaciany ależ kusisz;P Odpowiedz Link Zgłoś
ritak81 FORMY do mydła ECOspa 05.08.06, 13:32 Formy do produkcji mydła metodą zimną juz sa w sprzedaży :) -- Formy ECOspa Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 13:52 jezeli chodzi o polskie sklepy z fomamy do mydel i ogolnie produkty do ich wyrobu to ja moge polecic sklep decu.pl/sklep/index.php?cPath=82 w tej chwili akurat form nie ma ale jak z nimi rozmawialam pare dni temu to akurat dostali dostawe wiec to tylko kwestia czasu... tam narazie dostepne sa tylko formy firmy stamperia ale pani z ktora rozmaiwlam wykazala zainetersowanie i obiecala sie rozejrzec i jesli bedzie to mozliwe sprowadzic cos wiecej... kolejny polski sklepik to www.opitec.pl/sk/catalog/index.php?cPath=96_107 Odpowiedz Link Zgłoś
gajucha Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 14:02 ale te mydła tam mają chyba nie za bardzo bo czytałam,że naturalne nie może być transparentne! Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: FORMY do mydła ECOspa 06.08.06, 14:06 szczerze mowiac to musze sie przyznac ze o sklad tych mydelek nie dopytywalam... maja tam mydla zarowno trannsparentne jak i nie... mozna oczywiscie samemu wyprodukowac ale ja naleze do tych leniwych osobek i wole juz gotowe produkty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł 06.08.06, 14:04 a tak ogolnie to na poczatek polecam zrobic sobie peelingujace mydelko kawowe.. albo kawowo cynamonowe... wtedy od razu ma zapach i kolorek (kawowo cynamonowe pachnie jak pierniczki a kolor ciemno brazowy) nie trzeba wtedy inwestowac w barwniki czy zapachowe olejki... a taka mieszanka zabija zapach bialego jelenia czy innego taniego mydla... ja jako formy do mydel uzywalam nawet odciente denka po wodch mineralnych... kazda firma ma inny fikusmy ksztalt wiec jest w czym wybierac ;) tak wiec milej zabawy z mydelkami zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł 17.08.06, 08:30 jakby ktos byl zainteresowany to wrzucilam zdjatko mydelka cynamonowego (jezeli chodzi o kolor to po dodaniu kawy podobny sie uzyskuje)takiego ktore zawiera tylko bialego jelenia cynamon i olejek eteryczny :)mydelko bylo akurat bez jakiejs specjalnej foremki tylko w tym co bylo akurat w domu pod reka... ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=46938728&a=47001843 Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 19.08.06, 23:29 jestem zaineteresowana zrobieniem takiego mydelka, ale szczerze mowiac jestem w tym temacie nowa:( czy mozesz mi wyjasnic jak mam takie mydelko - peeling- zrobic? czy do innych mydelek moge dorzucic ususzone kwiaty? a moze macie swoje sprawdzone roslinki? aby i ladnie wygladalo i pieknie pachnialo:) za kazda sugestie bede wdzieczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 20.08.06, 18:22 jezeli chodzi o mydelko kawowe musze przyznac sie ze ja robie na oko... ale juz ci wklejam kompletny przepis :) mydełko kawowe: 150g naturalnego białego lub przezroczystegomydła glicerynowego (ja uzywam bialego jelenia lub innego tego typu mydla, uzywam ilosc taka jak mam foremki..) łyżeczk świerzo zmielonej kawy (ta nie swiezo zmielona tez dziala, i raczej wiecej kawusi sypie jesli chce mocno peelingujace przynamniej na taka ilosc mydla ;) ) do garnka z wrzątkiem wstawiamy naczynie z mydłem (startym wczesniej na tarce na grubych oczkach),rozpuszczamy mydło (w kompieli wodnej czyli garnek wstawiony w garnek z woda, zeby mydlo latwiej sie topilo ja dodaje jeszcze wode goraca z czajnika ktora i tak odparowuje w trakcie gotowania, a tak na marginesie gotujace sie mydlo nie pachnie przytjemnie ale pozniej aromacik znika :P ), dodajwemy zmieloną kawę, mieszamy dokladnie i przelewamy do foremek czekamy az wyschna, po tym jak swardnieja mozna sprobowac wyjac z foremki to beda szybciej do uzytku ale mozna uszkodzic ksztalt jak sie jest zbyt niecierpliwym ;) a tu masz jescze linka jakbys mojego pokretnego przepisu nie zrozumiala :) dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57582,2246406.html?i=1 Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 20.08.06, 21:49 dzikuje :) a wkladasz do mydelek suszone kwiatuszki? jakies specjalne czy na oko?:) moze masz jakis sposob na suszenie kwiatuszkow - prasowanie ich, aby zachowaly ladny kolor- moze i zapach:) wkladalas je suche czy wczesniej gotowalas? a z owocami robilas?przegladalam strony z internetowymi sklepami- oferuja piekne mydelka owocowe- bananowe, ananasowe, kiwi i inne. ciekawe jak robia, susza je? pewnie przepieknie pachna a ich kojaca moc jest cudowna... ale jak zrobic je w domku:( jeszcze cytrynowe mydlo to rozumie- wlac sok do roztoponego mydelka, ale czy moge wrzucic jakies kawaleczki? aha co z zapachem mydla szrego? jest delikatny, ale czy zniaka jak wleje do wywaru jakies perfumy? czy jednak mydelko bedzie mdle- czyli wymieszanie naturalnego zapachu + dodatkowy. oj mecze cie mecze, ale sadze ze cie nie nudze:) dzieki za zrozumiany przepis i przesylam :* :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 08:03 do mydelek uzywam naparow z suszonych kwiatow a nie samch kwiatow... jezeli chodzi o mydelka z owocami... takie gdzie sa kawalki owocow np. truskawek to trzeba do nich dodac benzoesan sodu jako konserwant jezeli chodzi o zapach mydla szarego napewno kawa i cynamon go zabija... radze zamiast perfum uzyc naturalnych olejkow eterycznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 09:14 dziekuje i bede pamietac:) gotowac kwiaty, do owocow dodawac konserwant (w momencie gotowania mydla dodac?a pozniej dopiero kawaleczki owocow?) robilas z owocami? Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 09:40 roztopione mydelko w to barwnik owoce zapach i do tego dodac konserwant ale wiesz to malo naturalne ;P ja z konserwantami nie robie... przynajmniej staram sie powstrzymywac... ;) a i bez tego mozna naprawde fajen mydelka zrobic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:45 wiem, nie chce przesadzac z konserwantami. chcialam sie tego wczesniej dowiedziec- czy mozna owoce wkladac- bo niebawem czas na prezenty:) Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:29 Annqaa, te wszystkie pięknie pachnące, super kolorowe mydełka z perfumerii to jest sama chemia. Dodając w domu owoców do mydła nie uzyskasz tego efektu. Jeżeli chcesz uzyskać intensywny, ale naturalny zapach to użyj olejków eterycznych. Jeżeli chodzi o kolor to raz zrobiłam mydełko z Curacao Blue (nie pamiętam dokładnej pisowni), to taki intensywnie niebieski likier do drinków. Stał u nas w barku kilka lat (nie jesteśmy bardzo drinkowi:), więc chyba alkoholu to tam już nie było. Mydełko wyszło w przepięknym błękitnym kolorze. Na pewno można spróbować z innymi kolorowymi likierami. Nie wiem jak do mycia, bo ja Białym Jeleniem nie mogę się umyć- mam po nim krosty jak czerwone porzeczki. Próbuj ze wszystkim co masz pod ręką- to świetna zabawa. No i koniecznie podziel się z nami doświadczeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 13:43 oczywiscie sie podziele:) a co do tego likieru, jak wlejesz do niego piwa to bedzie bardzo ladny zielony kolor- ale nie wiem czy dobry jest to przepis do mydla:P musze czekac az mi noga sie wyleczy i polece jak na skrzydlach do sklepu po mydlo. a jesli nie jelen, to jakiego uzywasz? teraz myje nim kostke u nogi i nie za ladnie pachnie. wiec zostaje mi kawa i cynamon, dzieki przepisowi ilusione, naszej ekspertki:) a ty co jeszcze dajesz? jak zrobie to przesle zdjecia- jak nie bedzie wstydu:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 16:04 kolorek mozna nadac glinka czerwona zielona itp. (nie jest tak intensywny jak po syntetycznym barwniku) zapach spokojnie olejkami eterycznymi :) wtedy jest naturalnie :) bez konserwantow... mydla sa w sprzedazy w sklepach internetowych do tego celu ale ja nei wiem jakie maja one inci... trzeba by pytac :) Odpowiedz Link Zgłoś
annqaa Re: formy do mydeł i cudenka 21.08.06, 17:16 dobrze, przekonalam sie do glinki, ale na 200g mydla bialy jelen ile dajesz glinki? czy tak na oko aby byl ladny kolor? kazdy kolor odpowiada jakims zastosowaniom. Odpowiedz Link Zgłoś