Dodaj do ulubionych

Co z tym samochodem

09.04.14, 08:15
Wyjechalam z synami do Grecji,tu mieszkamy na stale od 8 lat, rozliczamy sie z greckim Fiskusem smile,Mamy karty pobytu. Syn otrzymuje rente po zmarlym ojcu z ZUS i dotychczas rozliczam ja w Grecji w jego imieniu, ma juz 22 lata i w tym roku konczy technikum zawodowe tutaj w Grecji, w wakacje chce pracowac, legalnie na enzymy a po wakacjach chce jechac do Polski, na dwa lata aby kontynuowac nauke, znaczy chce sie te ostatnie dwa lata renty uczyc w Polsce aby lepiej przygotowac sie do zawodu.Po ukonczeniu nauki w Polsce chce wrócic do Grecji.
Oczywiscie wakacje , swieta itp w Grecji. W Polsce caly czas mam mieszkanie w którym syn jest zameldowany na stale, jest to jakby majatek na przyszlosc, oplacam to mieszkanie i traktuje jak rodzaj zabezpieczenia przyszlosci.
Moje pytanie:
Syn pracujac w Grecji, przez wakacje, otrzymujac Rente Rodzinna, po zmarlym ojcu z Polski, jedzie do Polski uczyc sie na dwa lata, i chce sobie tez popracowac w Polsce w czasie nauki, musi przenies swoje "miejsce zamieszkania" na dwa lata do Polski? rozliczac sie z podatku w Polsce? W Grecji?
Tu i Tu ?
Chce sobie kupic samochód, ma Greckie prawo jazdy.
Kupic samochód w Grecji?
kupic samochód w Polsce?
Obserwuj wątek
    • irr00 Re: Co z tym samochodem 14.04.14, 21:04
      Witam.

moje zdanie - z racji cen samochodów, z racji cen ubezpieczenia (chociaż nie mam pewności jak to jest w przypadku młodego człowieka - brak zniżek i ewentualne zwyżki) zdecydowałbym się na zakup w PL.

Co do rozliczania sie to raczej Ci nie podpowiem, ale na logikę to powinien się rozliczać tam gdzie pracuje (legalna praca).

Pozdrawiam

• dank63 Re: Co z tym samochodem 15.04.14, 09:46
        A to właśnie nie jest takie proste, co do podatku to sama już wiem że rozlicza się w miejscu "zamieszkania" i według prawa UE o unikaniu podwójnego opodatkowania, mogła by być to Grecja.
        Tylko ten samochód nam tu komplikuje sprawę.
        Według prawa wszystko ok kupuje i porusza się nim gdzie chce jednak jeśli dla fiskusa zamieszkuje w Grecji to nie może w Grecji mieć auta na polskich tablicach.
        Owszem może w Polsce kupić auto ale jednak powinien prawie natychmiast po przekroczeniu granicy zgłosić to i przerejestrować na Greckie tablice +TF + ubezpieczenie itp. Jako Polak w Grecji może uniknąć cła ( majątek przesiedleńczy) po spełnieniu serii warunków. Oczywiście auto musi być uwzględnione w greckim zeznaniu podatkowym.
        Jeśli jednak auto będzie mieć polskie tablice to dla Greckiego systemu podatkowego jest Polakiem i może mieć to auto w Grecji tylko na max pół roku a potem auto na kolejne pół roku powinno wyjechać z Grecji, teoretycznie ludzie lawirują z prawem, jednak w Grecja się komputeryzuje. Może się to nie udać na dłuższą metę.
        Co do Polski to można się nie rozliczać w Polsce, a oto odpowiedz jaka mi przysłali z Departamentu Podatków Dochodowych z Ministerstwa Finansów.
        " W odpowiedzi na zapytanie z dnia 4 kwietnia 2014 r. przesłane drogą elektroniczną, Ministerstwo Finansów wyjaśnia, co następuje.

Zakres obowiązku podatkowego w Polsce zależy od tego, czy Podatnik posiada w Polsce miejsce zamieszkania dla celów podatkowych (rezydencję podatkową).

Jeżeli osoba ma miejsce zamieszkania na terytorium Polski to podlega obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy) – art. 3 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dalej: ustawa.

Stosownie do art. 3 ust. 1a ustawy, za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Polski uważa się osobę fizyczną, która:
        1) posiada na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
        2) przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Jeżeli natomiast osoba fizyczna nie ma na terytorium Polski miejsca zamieszkania, to podlega obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych na terytorium Polski (ograniczony obowiązek podatkowy) – art. 3 ust. 2a ustawy.
        Przepisy te stosuje się z uwzględnieniem umów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita Polska (art. 4a ustawy).
        Zasady opodatkowania dochodów uzyskiwanych w Polsce przez osobę fizyczną zależą zatem od ustalenia czy dana osoba ma miejsce zamieszkania dla celów podatkowych (rezydencję podatkową) na terytorium Polski. Jeżeli osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania w Polsce to jej dochody osiągnięte na terytorium Polski podlegają opodatkowaniu wyłącznie w Polsce na zasadach określanych w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jeżeli natomiast osoba posada miejsce zamieszkania w Grecji i uzyskuje dochody na terytorium Polski, to dochody uzyskane w Polsce podlegają opodatkowaniu na zasadach określonych w ustawie, z uwzględnieniem postanowień polsko-greckiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania."
        Jeśli wiec będzie mieć autko na polskich tablicach to w rozumieniu Polskiego prawa podatkowego, jest zamieszkały w Polsce i musi się rozliczać z podatku w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka