Dodaj do ulubionych

otwarty rynek pracy!!!

22.03.06, 16:36
wlasnie uslyszalam w rmffm, ze od 1go maja grecja otwiera dla nas polakow
swoj rynek pracy!!!! dziekuemy! to chyba najlepsza wiadomosc w tym roku!!!!
ale sie ciesze!!!! pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ana_mama_patrycji Re: otwarty rynek pracy!!! 22.03.06, 18:11
      Tak to prawda, Grecy to ogłosili już oficjalnie. Tylko ciekawe jak to będzie
      wyglądało w rzeczywistości, bo jak wiadomo z nimi nigdy nic nie wiadomo.
      • flisvos Re: otwarty rynek pracy!!! 22.03.06, 18:24
        wiesz aniu ja sie bardzo ciesze bo ostatnie wakacje to tak "po ciemku"
        pracowalam, a teraz bede mogla wszystko zalatwic. mysle,ze nic nie wkombinuja
        jak juz oficjalnie oglosili, poczekamy zobaczymy. pozdrawiam
        • bachula_gr Re: otwarty rynek pracy!!! 23.03.06, 08:07
          Ha. Ciekawe jak to bedzie w praktyce. Czy przypadkiem nie tak jak z oslawionym
          Adia P? Niby nie trzeba a trzeba, jest a nie jest....i innymi kwiatkami
          srodziemnomorskiej biurokracji.
          • pawelek1911 Re: otwarty rynek pracy!!! 02.05.06, 12:26
            Dziewczyny,jak to bedzie wygladac od strony prawnej?-interesuja mnie zwlaszcza
            formalnosci dotyczace osob,ktore juz przebywaja i mialy zielona karte.Na
            stronie ambasady nie ma zadnych informacji......????
            • koukla Re: otwarty rynek pracy!!! 02.05.06, 19:37
              z tego co mi wiadomo, to jezeli znalazles pracodawce ktory chce cie zatrudnic,
              to on ma obowiazek powiadomienia o tym fakcie i zalatwienia formalnosci, ale nie
              sa to sprawdzone informacje. sama chcialabym wiedziec jak to wyglada w praktyce
              • bachula_gr Re: otwarty rynek pracy!!! 02.05.06, 19:54
                Teoria ponizej a w praktyce, to raczej samemu nalezy sie tu wokol wszystkiego
                zakrecic, zwazywszy fakt, ze biurokracja to rzecz swieta w Grecji.
                Pisze "raczej" bo moim pracodawca jest moja osobista tesciowa wiec tak naprawde
                nie wiem wiele wink))

PRACA W GRECJI PO 1/5/2006
                Przez okres co najmniej 2 lat obowiązywać będą dotychczasowe zasady dotyczące
                cudzoziemców, a więc wymagane jest uzyskanie zezwolenia na podjęcie pracy.
                Okres ograniczenia w dostępie do rynku pracy nie dotyczy osób, które przed 1
                maja 2004 r. przebywały i pracowały legalnie w Grecji nieprzerwanie przez okres
                co najmniej 12
                Obywatele nowych Państw Członkowskich UE, którzy w dniu przystąpienia (1 maja
                2004 r.) byli legalnie zatrudnieni w Grecji bez przerwy, lecz przez okres
                krótszy niż dwanaście miesięcy będą traktowani jak obywatele Wspólnoty w
                zakresie dotyczącym dostępu do zatrudnienia w momencie upływu
                dwunastomiesięcznego nieprzerwanego okresu legalnego zatrudnienia. Dowodem
                ciągłości legalnego zatrudnienia jest spełnienie przez osobę wszelkich wymagań
                w zakresie ubezpieczeń społecznych stawianych przez odpowiedni zakład
                ubezpieczeń społecznych.
                Obywatele nowych państw członkowskich poszukujący zatrudnienia nie mogą
                indywidualnie poszukiwać pracy w Grecji.
                Pracodawca składa podanie o zgodę na zatrudnienie obcokrajowca w odpowiednim
                urzędzie pracy szczebla wojewódzkiego, a pozwolenie na pracę wydawane jest po
                spełnieniu wszystkich warunków.
                Warunkiem przyznania pozwolenia na pracę jest brak pracowników na lokalnym
                rynku pracy wykazujących się umiejętnościami wymaganymi przez pracodawcę. W
                takim przypadku pracodawca może zatrudnić obywatela Polski.
                Pozwolenie na pracę wydawane jest przez wojewodę.
                Wojewoda przekazuje pozwolenie na pracę greckiemu konsulowi w Warszawie
                W momencie przekazania dokumentu do polskiego konsulatu, należy rozpocząć
                starania o wizę z prawem do podjęcia pracy w konsulacie greckim w Warszawie.
                Należy wypełnić wniosek i dołączyć do niego dokument tożsamości, zaświadczenie
                o niekaralności, zaświadczenie lekarskie stwierdzające, że kandydat nie jest
                chory na chorobę zakaźną, jedno zdjęcie oraz uiścić opłatę w wysokości ok. 150
                zł (zmienia się ona w zależności od kursu euro). Czas oczekiwania na wydanie
                pozwolenia to ok. 2-3 dni.
                Pozwolenie na pracę wydawane jest na okres do jednego roku i może być
                przedłużone.
                Taka sama procedura uzyskiwania pozwolenia na pracę obowiązuje w stosunku do
                obcokrajowców, którzy chcą podjąć w Grecji niezależną działalność, pracę na
                umowę o dzieło lub pracę sezonową.
                Prowadzenie niezależnej działalności gospodarczej lub wolne świadczenie usług
                (samozatrudnienie) nie wymaga uzyskania pozwolenia na pracę.
                Osoby, które uzyskały pozwolenie na pracę będą korzystały w Grecji z
                wszystkich, bardzo rozbudowanych uprawnień, przysługujących greckim pracownikom
                (ubezpieczenie społeczne, urlopy, dodatki, bonusy itd). Pracodawcy greccy
                obowiązani są bowiem przestrzegać praw pracowniczych zarówno pracowników
                krajowych, jak i legalnie zatrudnionych obcokrajowców. Sądownictwo pracy w
                Grecji jest bardzo dobrze zorganizowane.

UBEZPIECZENIE
                Główną instytucją ubezpieczenia społecznego w Grecji jest IKA (Instytut
                Ubezpieczenia Społecznego), która odpowiada za całość składek i świadczeń, z
                wyjątkiem zasiłków dla bezrobotnych i zasiłków rodzinnych, dla których właściwa
                jest Organizacja Zatrudnienia Siły Roboczej OAED. Istnieją także inne specjalne
                fundusze ubezpieczeniowe dla specyficznych grup zatrudnionych (informacje o
                właściwej przynależności można uzyskać w IKA).
                Obowiązkiem każdego pracodawcy jest dopełnienie formalności związanych z
                rejestracją w IKA zaraz po rozpoczęciu pracy przez zatrudnionego. Zatrudniony
                otrzymuje książeczkę ubezpieczonego i zbiera tzw. znaczki ubezpieczeniowe za
                przepracowane okresy. W przypadku samozatrudnienia należy zarejestrować się
                samemu w odpowiedniej instytucji ubezpieczenia społecznego (głównie TAE lub
                TEVE).
    • flisvos otwarty rynek pracy!!! 02.05.06, 16:48
      wlasnie nie wiem jak to wyglada od strony prawnej, musisz udac sie na policje
      gdzie jest wydzial dla osob spoza grecji(alien) starajacych sie o prace na
      terenie kraju i tam ci dadza papiery i dokladnie powiedza co jeszcze trzeba
      zrobic
    • olna Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 08:06
      W przyszlym tygodniu zaczne zalatwiac formalnosci zwiazane z zatrudnieniem,wiec
      zobacze jak to wszystko wyglada w praniu.Pewnie lekko nie pojdzie ale mamy
      zamiar otworzyc wlasna dzialalnosc i szczerze mowiac strasznie boje sie
      biurokracji a greckiej zwlaszczasmile
      • bachula_gr Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 08:12
        olna napisała:
        > W przyszlym tygodniu zaczne zalatwiac formalnosci zwiazane z
        zatrudnieniem.....

POWODZENIA!!!!!!
      • tutanka Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 08:51
        slyszalam, ze grecja jest jednym z ostatnich krajow na swiecie (140 ktores m-
        ce) jesli chodzi o formalnosci zwiazane z otwieraniem firmy i dlugosc procedur.
        mam jednak nadzieje ze ci sie uda. zycze powodzenia!!! i czekamy na relacje i
        komentarze, moze kiedys sie przydadza.
        • bachula_gr Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 09:13
          Wiesz co? A ja mam kompletnie inne wrazenia dotyczace firm, zwlaszcza malych
          rodzinnych interesow. Mieszkam w miejscu gdzie jedyne panstwowe posadki to
          stolek listonosza, kilku urzednikow w banku i jeszcze kilka, na palcach jednej
          reki mozna by policzyc. Reszta to hotele, restauracje, tawerny, sklepy i
          sklepiki, male warsztaty uslugowe. Praktycznie co tydzien ktos cos nowego
          otwiera, przebranzawia sie, slyszy sie czesto jak ludzie dyskutuja w stylu: a
          co by tu zrobic? A moze otworze warzywniak bo z tej strony wsi jeszcze nie ma.
          I rach, ciach, niebawem pojawia sie ekipa, szyld i juz.
          Poza tym bardzo ale to bardzo wykorzystywane sa wszystkie granty z Unii (a jest
          ich nie malo dla takich malych firm). My tez ostatnio w ten sposob nabylismy
          wypasiony komputer za niewypasione fundusze wink
          • tutanka Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 09:49
            no prosze, wiec jednak nie jest tak zle. w sumie tez mialam takie wrazenie, ze
            w grecji, to prawie kazdy ma jakis swoj mniejszy czy wiekszy business.
            • ana_mama_patrycji Re: otwarty rynek pracy!!! 03.05.06, 14:18
              Ja myślę że nie jest źle jak się wie czego się chce i konkretnie rozmawia z
              Grekami, nie wolno dać się im popychać. Mój mąż ma otwrtą działalność i nieraz
              szedł na skargę do kierownika bo jakaś tam kobitka zza biurka niechciała mu
              pomóc w papierach, coś powiedzieć itp. Tylko takim sposobem można sobie z nimi
              poradzić.
      • flisvos olna i co? 17.05.06, 12:37
        zalatwilas juz cos; bo mnie tez to czeka ale jakos nie moge sie zebrac.
        • olna Re: olna i co? 17.05.06, 13:48
          Dwa tygodnie potrzebowalam na to,zeby ustalic jak naprawde maja byc traktowani
          Polacy.Wczoraj OAED dostal instrukcje i jestesmy na rownych prawach z reszta
          Europejczykow.To oznacza,ze tak naprawde wystarcza paszport lub dowod,zeby
          dostac grecki NIP,nr ubezpieczenia i zarejestrowac firme.W moim przypadku nie
          pojdzie jednak tak szybko bo ja otwieram lecznice i bardzo zalezy mi na
          dotacjach unijnych, programach i ulgach podatkowych,z ktorych moge tu
          skorzystac.Bede wiec zalatwiac wszystko malymi kroczkami.OAED jest w tym
          przypadku bardzo pomocne,informacje tez mozna zdobyc w KEPie.Zobaczymy wiec jak
          to pojdzie,tak naprawde papierkowa strona przedsiewziecia zajmuje sie mazsmile
          • flisvos w kurierze jest tak 17.05.06, 14:12
            co trzaba zeba miec zeby uzyskac pozwolenie na pobyt z prawem do prcy:
            -podanie
            -wazny dokument tozsamosci
            -3fotografie paszportowe
            -zaswiadczenie o miejscu zamieszkania lub oswiadczenie(ipeftini dilosi)o
            goscinnym zamieszkaniu pod danym adresem
            -oswiadczenie(ipeftini dilosi) o posiadaniu ubezpieczenia zdrowotnego-
            szpitalnego pokrywajacego zagrozenia
            -zaswiadczenie o ztrudnienia pracownika z terenu unii europejskiej wydane prze
            pracodawce, poswiadczone przez urzad inspekcji pracy (epitheorisi ergasijas)
            • olna Re: w kurierze jest tak 17.05.06, 16:18
              Byc moze.Ja sie pytalam konkretnie o swoja sytuacje a pozwolenie na pobyt
              legalny mam,zameldowanie itp.,ubezpieczenia w IKA tez.Nie wiem jak jest w
              sytuacji,gdy sie zatrudniasz u kogos.W przypadku wlasnej firmy zadne
              zaswiadczenia nie sa potrzebne.Mysle,ze inaczej moga traktowac osoby,ktore
              nigdy wczeniej nie mieszkaly W Grecji.
      • zagubiona_274 Re: otwarty rynek pracy!!! 07.06.06, 18:08
        bardzo interesujący temat z ta dzialalnością...hehehe ciekawe jak dlugo sie
        zalatwia te formalności i jak bardzo sa kosztowne wink) hehehehe napisz jak
        poszlo wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka