olna 05.09.07, 10:35 znacie moze jakies greckie forum,na ktorym mozna zasiegniac opinii na temat przedszkola.Zastanawiam sie nad wyborem jednego z dwoch w jednej okolicy i nie wiem,ktore wybrac.Istnieja w ogole w greckim necie takie fora jak nasze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeta0 Re: greckie forum 05.09.07, 13:15 Witaj, Olna. Istnieją różne greckie fora, np. poniższe mają duży zakres tematów: www.phorum.gr/ www.forums.gr/ Na temat przedszkola?, hm, wpisz w wyszukiwarce Google "forum γονέων", albo skopiuj ten link: www.google.gr/search?hl=el&rls=GGLJ%2CGGLJ%3A2007-02%2CGGLJ%3Ael&q=forum+%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD&btnG=%CE%91%CE%BD% CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7&meta= Może znajdziesz tam rozmówców na interesujący Cię temat. W Salonikach zauważyłam to forum (mało tam jedank wątków), spróbuj napisać, być może ktoś zareaguje: www.gothess.gr/discus/messh.asp?Select=10&Name=%C8%E5%F3%F3%E1%EB%EF%ED%DF%EA%E7 lub tu w "ogólnych" - Ελεύθερο θέμα: www.gothess.gr/discus/messh.asp?Select=11&Name=%C5%EB%E5%FD%E8%E5%F1%EF+%E8%DD%EC%E1 Powodzenia. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: greckie forum 06.09.07, 19:23 olna napisała: > Istnieja w ogole w greckim necie takie fora jak nasze? Osobiscie watpie, a zwlaszcza po pobieznej ale jednak, lekturze watkow zalinkowanych przez Jete. Masz na mysli greckie "maluchy" albo "edziecko" pewnie.... Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze po prostu INNE. Takze w sferze e-swiata. Z moich polskich dzieciatych psiapsiolek tylko jedna nie ma dostepu do netu w domu a z greckich ze dwie maja ale korzystaja raczej jako dodatkowe zrodlo zakupow a nie wiedzy. To chyba jedna ze wspolczesnych odmian roznic kulturowych. Mam tez, przy okazji, druga obserwacje. Z ostatnich dni. Mianowicie moi rodzice, od kilku miesiecy na emeryturze (wczesniejszej) zostali wspolzalozycielami a zarazem studentami Uniwersytetu Trzeciego Wieku w ich miescie. Pozapisywali sie na mnostwo przedmiotow, lacznie z lektoratami i basenem. Jak o tym opowiadam tutaj, ludziom, ktorzy znaja albo i nie moich rodzicow, to wszysvy zgodnie otwieraja szeroko usta a potem niejeden tez sie puka w glowe. Po co? Po co im ten klopot? Skoro juz nie pracuja to powinni: 1/ zajac sie full time wychowywaniem wnukow 2/ spedzac pol dnia w kafenijo/Κ.Α.Π.Η/kosciele lub przed telewizorem. No comments- za komentarz. Odpowiedz Link
blablubla > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze 07.09.07, 12:07 > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze po prostu INNE. Takze w > sferze e-swiata. Z moich polskich dzieciatych psiapsiolek tylko > jedna nie ma dostepu do netu w domu a z greckich ze dwie maja ale > korzystaja raczej jako dodatkowe zrodlo zakupow a nie wiedzy. > > To chyba jedna ze wspolczesnych odmian roznic kulturowych. obawiam sie ze rys psychologiczny homo grekuski ktory nam tu przedstawilas jest troche niepelny. nie uwazam ze to co wyzej to jedna z owczesnych polsko-greckich roznic kulturowych. nie uwazam ze my polki to madre i wyksztalcone kobiety, uzywajace internetu prawie wylacznie do chloniecia wiedzy (haha!), podczas gdy greczynki to tepe babole majace problem z uruchomieniem kompa, nie wspominajac juz o zupelnym braku zainteresowania otaczajacym swiatem. mialam okazje poznac i takie kobiety o ktorych Ty mowisz, tak, ale rowniez i takie, ktore pokonczyly w angliach i francjach studia wyzsze czy doktoraty, podrozuja z rodzina po swiecie i wcale sie nie roznia od tego typu polek, angielek czy francuzek. wiec stanowczo mowie NIE innosci greczynek w znaczeniu nam tu przez Ciebie przedstawionym Odpowiedz Link
olna Re: > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze 07.09.07, 15:32 blablubla napisał: > > mialam okazje poznac i takie kobiety o ktorych Ty mowisz, tak, ale rowniez i > takie, ktore pokonczyly w angliach i francjach studia wyzsze czy doktoraty, > podrozuja z rodzina po swiecie i wcale sie nie roznia od tego typu polek, > angielek czy francuzek. To prawda,ze wiele kobiet niczym nam nie ustepuje w wyksztalceniem.Nie lubia netu-w sumie nic zlego,zreszta maz tez ma wieczne klopoty z kontrahentami z polski,ktorzy nie sa w stanie maila porzadnie wyslac.A niby wyksztalceni biznesmeni Ale jesli chodzi o angielskie i francuskie dyplomy uzyskane przez Grekow to ja bym podchodzila ostroznie.w wiekszosci niestety sa to niezle platne szkolki dosc slabe pod wzgledem wartosci edukacyjnych,dla tych ktorzy nie dostali sie w kraju na studia panstwowe. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze 09.09.07, 15:14 > nie uwazam ze my polki to madre i wyksztalcone kobiety, uzywajace internetu prawie wylacznie do chloniecia wiedzy (haha!), podczas gdy greczynki to tepe babole majace problem z uruchomieniem kompa, nie wspominajac juz o zupelnym braku zainteresowania otaczajacym swiatem. Chyba sie troche zapedzilas. Nie dziele swiata na tepe Greczynki stroniace od internetu oraz madre Polki z nosem w wirtualnym swiecie. Pytanie bylo o fora dyskusyjne dla matek (typu "maluchy.pl" czy "edziecko.pl"), ktorych ewidentnie na greckim necie nie ma w takiej rozbudowanej formie. A moze nie umiem wytropic, podobnie jak OLNA? Nie ma to nic wspolnego z inteligencja uzytkownikow paneli dyskusyjnych. Grecy to narod bardzo kontaktowy. Greczyni rowiez. Wiekszosc spraw zalatwiaja "na gebe", osobiscie, ewentualnie telefonicznie a najwiekszym autorytetem "dzieciowym" jest dla nich wlasna matka, babka i ciotka. Od pieciu lat jestem mama tutaj i widze ewidentne roznice pomiedzy polskimi a greckimi mamusiami, takze w kwestii zdobywania informacji. Np o tym czy dane przedszkole jest fajne czy raczej nie i ktora pani jest na topie w rankingu czterolatkow > mialam okazje poznac i takie kobiety o ktorych Ty mowisz, tak, ale rowniez i takie, ktore pokonczyly w angliach i francjach studia wyzsze czy doktoraty, podrozuja z rodzina po swiecie i wcale sie nie roznia od tego typu polek, angielek czy francuzek. Oczywiscie, ze globetrotterki sa wsrod wszystkich narodow swiata. Ale nie wiem ak to sie ma do meritum watku. Pozdrawiam w przededniu kolejnego roku przedszkolnego w Grecji. B. Odpowiedz Link
blablubla Re: > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze 11.09.07, 19:00 coz ... zapedzenie sie to tez rzecz ludzka zmylilo mnie po prostu 'Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze' Odpowiedz Link
magdusijaa Re: > Greczynki sa....hmmmm ze sie tak wyraze 12.09.07, 15:42 no ale fakt faktem ze grecki internet to jakie min 5lat za polskim sie wlecze. w pol mozna znalezc WSZYSTKO, internetowe porady lekarzy,nawte rysunek dwg modelu samolotu. w greckim nie ma nic: oni nadal sa na eteapie ogloszen w gazecie...wiem bo szukalm kota Odpowiedz Link
olna Re: greckie forum 07.09.07, 15:20 bachula_gr napisała: > Osobiscie watpie, a zwlaszcza po pobieznej ale jednak, lekturze > watkow zalinkowanych przez Jete. Masz na mysli greckie "maluchy" > albo "edziecko" pewnie.... No wlasnie,greckie mamuski chyba jednak nie sa netowe,w przeciwienstwie do...wlascicielek kotow,ktore maja bardzo preznie dzialajace forum(podczytuje czasem ze wzgledow zawodowych,hehe). bachula_gr napisała: > rodzice, od kilku miesiecy na emeryturze (wczesniejszej) zostali > wspolzalozycielami a zarazem studentami Uniwersytetu Trzeciego Wieku > w ich miescie. Brawo dla twoich rodzicow!A reakcje grekow w mojej najblizszej okolicy bylyby identyczne.Ale moze to kwestia mniejszych miejscowosci.W duzych miastach jest jednak inaczej.Znam babcie,ktore chodza na koncerty,do teatru maja inne hobby itd.Tu kolo mnie to rzeczywiscie zostaje tylko kafenio dla dziadka i wnuki dla babci. Odpowiedz Link
ilonka19 Re: greckie forum 11.09.07, 12:14 eva17121.12.forumer.com/index.php?sid=c7badcfcd7662dc6212e66cd7f000c11 www.parents.gr/forum/index.php Odpowiedz Link