Dodaj do ulubionych

zaręczyny

06.05.09, 13:19
Witam. Mam takie pytanie. Podobno w Grecji mężczyzna też nosi
pierścionek zaręczynowy. W Polsce tylko kobieta nosi, więc zdziwiło
mnie to. Ja w lipcu wyjeżdzam do Grecji do mojego chłopaka i chcemy
zrobić tam zaręczyny, ja mam więc z Polski przywieżć ze sobą ten
pierscionek dla niego, z tego co zrozumiałam gdy rozmawiałam z Nim na
skype. Problem w tym że nie wiem jaki to ma być pierścionek? Zwykła
obrączka złota? A On mi też obrączkę kupi czy pierścionek? Proszę o
pomoc, bo czegoś tu nie rozumiem. Dzięki z góry za odpowiedzi Wam
dziewczyny i pozdrawiam z mokrego dziś Poznania.
Obserwuj wątek
    • koxanaki Re: zaręczyny 06.05.09, 13:55
      z tego co się orientuję, to sam pierścionek, który chłopak wręcza
      dziewczynie (odpowiednik naszych zareczyn, więc wtedy tylko
      dziewczyna nosi pierscionek) to tutaj "obietnica", czyli, że macie
      poważne zamiary smile natomiast greckie zaręczyny to wymiana obrączek,
      tych samych, które później wykorzystacie do ślubu. Mam nadzieje, ze
      jasno to wyłuściłam jakby co to niech mnie ktoś skoryguje smile
      • hania_eleni1 Re: zaręczyny 06.05.09, 14:17
        Z tego co zrozumiałam Jorgos mówił że to będą greckie zaręczyny, ale
        bez udziału księdza i coś tam wspomniał o wymianie obrączek. Mnie
        trochę to dziwi, bo myślałam aż do dziś że On mi poprostu da
        pierścionek i po sprawie. A to dlatego że ja nawet jeszcze nigdy nie
        widziałam się z Jego mamą, dopiero mam Ją poznać za 3 miesiące.
        Problem mam taki że nie wiem jaką mam mu tę obrączkę kupić? Taką
        zwykłą jak w Polsce się nosi?
    • rene1231 Re: zaręczyny 06.05.09, 13:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26121&w=90202608
      • bachula_gr Re: zaręczyny- dzieki rene. 06.05.09, 14:15
        Pozdrawiam wszystkich zareczonych oficjalnie i nie, legalnie i nie.
        • koukla Re: zaręczyny 06.05.09, 16:14
          Jesli nie zrozumialas swojego chlopaka to moze powinnas zapytac sie go jeszcze
          raz? w koncu to z nim masz sie zareczac... Ja pierwszy raz slysze o zwyczaju ze
          dziewczyna kupuje obraczke chlopakowi. Przeciez obraczki powinny byc takie same(
          roznia sie zapewne tylko rozmiarem) - czesto mlodzi zycza sobie wygrawerowanie
          po wewn. stronie imion wybranka czy daty zareczyn,slubu,daty poznania itp. nie
          lepiej zatem wybrac sie po nie razem?
          Jesli chodzi o zareczyny w Grecji to sa one zawierane w dwoch formach.
          Nieoficjalne tzw.simadi kiedy to spotykaja sie rodzice narzeczonych i sami
          zainteresowani i chlopak wrecza dziewczynie pierscionek zareczynowy.Czasem
          dochodzi takze do wymiany obraczek,ktore mlodzi wybieraja wspolnie. Ten rodzaj
          zareczyn to wlasnie obietnica ze mlodzi w przyszlosci sie pobiora... Jesli
          chodzi o oficjalne (w obecnosci popa) to wtedy dochodzi do wymiany
          obraczek,czesto takze przyszla panna mloda dostaje od tesciowej i rodziny
          narzeczonego zloto i prezenty... Ja mialam te oficjalne zareczyny. Po obraczki
          wybralam sie z przyszla tesciowa i malzonkiem.
          • wiros86 Re: zaręczyny 04.06.14, 11:24
            Jest sporo wątków na temat zaręczyn polsko- greckich, niestety nie ma zbyt wiele odpowiedzi na temat prezentów. W przyszłym miesiącu odbędą się w Grecji również moje oficjalne zaręczyny smile Z tego co się dowiedziałam od mojego lubego będą na nich nasze mamy (ojcowie nie żyją), dziadkowie + paru kuzynów z żonami (nie mam pojęcia co oznacza "paru" smile ). Będzie wymiana obrączek, jakieś błogosławieństwo przy ikonie, zabawa w tawernie i prezenty, które według tradycji wręcza się zarówno nam, jak i nasze mamy i dziadkowie względem siebie. Pytanie co kupić dla mojego lubego i jego dziadka przy takiej okazji? Czy uważacie że dla jego mamy i babci można kupić coś z biżuterii?
            • bachula_gr Re: zaręczyny 04.06.14, 12:16
              Jak znasz ich gust, czemu nie? Moze cos z bursztynow/-nami? Bardzo cenione w Grecji a niezbyt w sumie popularne.

Tutaj standardowo od lat na topie sa srebrne ikony z patronami (jak maja na imie mama i babcia lubego? wink
              • wiros86 Re: zaręczyny 05.06.14, 00:52
                Bardzo dziękuję za pomysły.
                Peterula ma na imię Anastasia a babcia Janula (Ioanna) smile W gust ciężko trafić, ale myślę że kobiety niezależnie od kraju lubią błyskotki smile Gorzej z przyszłym narzeczonym i jego dziadkiem. Mój luby nie chce ani łańcuszka ani zegarka, a dziadek jak to starszy człowiek ma 90 lat i nie jest już zbyt aktywną osobą niestety.
    • agapi-mou Re: zaręczyny 06.06.14, 13:57
      a ja dokopalam sie w archiwum do watku o moich zareczynach jak to w 2007 roku o nich pisalam o prosze:
      forum.gazeta.pl/forum/w,26121,64918316,,przygotowania.html?v=2
      jak ten czas leci... Wtedy wszystko bylo dla mnie takie nowe i nieznane i to na poczatek mojego mieszkania tutaj wrzucona na taka impreze teraz po latach juz paru te rzeczy juz nie sa dla mnie takie obce i na jednych zareczynach sie juz bylo... Ale wtedy to byl stresssss...
      • bachula_gr Re: zaręczyny 06.06.14, 14:26
        Ale chcialabys raz jeszcze w takiej full grecki wypas wersji to przezyc?
        Ciekawa jestem wink
        • agapi-mou Re: zaręczyny 12.06.14, 16:38
          wiesz co Basia ja bardzo milo wspominam te moje wielkie greckie tluste zareczyny
          i tak chcialabym to jeszcze raz przezyc ale bym powiedziala do tej wtedy zestresowanej i wystraszonej 24-latki ze nie ma czym sie denerwowac bo jak wokol siebie masz tylu kochajacych ludzi ktorzy sa tam dla Was to po co ta trema... Zabawa byla wysmienita. Zreszta jak nawet teraz czytam te moje wypociny tutaj na forum przed laty gdy byalam na biezaco to da sie z nich wyczuc oprocz zdenerwowania tez podekscytowanie smile i zadowolenie po udanej imprezie smile
          pozdrowienia dla dziewczyn ktore jeszcze maja przed soba to wielkie greckie zareczynowe biesiadowanie
      • wiros86 Re: zaręczyny 08.06.14, 02:46
        Za parę lat i ja będę z uśmiechem wspominać mój stres przed zaręczynowy smile Bieganie za sukienką, obrączkami, prezentami.. smile Ciężko mi wyobrazić sobie jak ta uroczystość będzie wyglądała, w Polsce to przeważnie zwykły obiad z rodzicami a w Grecji jak małe wesele smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka