Dodaj do ulubionych

Czy te objawy pasują ?

07.03.10, 00:12
Witam stałych bywalców forum!

Jako że jestem tu nowy postaram się nie wygenerować zbyt dużej
ilości spamu, pisać krótko i na temat. Chwilowo pominę też wątki
biografii związane z boreliozą. Chciałbym się do dowiedzieć jak
bardzo moje schorzenie zbliża się do chorób poruszanych na forum.
Zaczęło się od 1,5 roku temu od uderzenia w wewnętrzną stronę lewego
kolana. Uraz bolał tylko przy dotykaniu i byłbym o nim zapomniał
gdyby nie fakt, że po kilku tygodniach w miejscu uderzenia zrobiło
się pod skórą niewielkie zgrubienie. Od tego momentu zgrubienie to
(a póżniej zgrubienia) zaczęły cyklicznie przesuwać w dół po
wewnętrznej stronie uda. Następowało to w ok. pótoramiesiącznych
odstępach czasu. Jedno zgrubienie poszło w góre nogi ale po kliku
miesiącach zczerwieniało i zanikło. Te które przesunąły sie na dół
po pół roku doszły do kostki i zaczęły przechodzić w
zaczerwienienia. Oczywiście podczas chodzenia odczuwałem już ból. Po
paru m-cach schorzenie przesunęło się na zewnętrzną stronę stopy i
doszło do małych palców. Co ciekawe objęło 2 najmnijesze oraz
czwarty (wybiórczo?!) palec. Palce najbardziej czerwone były w
miejscach stawów i bolały przy naciskaniu. Wystarczyło wtedy że
troszkę mocniej stanąłem i pojawiał się utrzymujący się ból na
spodzie stopy. Kolejnym obszerem ekspansji dolegliwości stała się
zewnętrzna kostka. Zgrubienie pod nią mam do tej pory (jakieś pół
roku). Jeszcze niedawno bolało mocno przy dotykaniu ale teraz już
mniej bo choroba ekspanduje dalej. Od ok 3 m-cy przesuwa się w górę
po tylnej stronie łydki. Na początku było to duże zaczerwienienie
oraz ból pod skórą. Po 3 tygodniowej terapi Unidoxem (brany 2 razy
na dzień) zaczerwienie co prawda zniknęło ale ból przesuwa się dalej
i zaszył się głebiej jakby w mięśniu. Znowu pojawiły się wyczuwalne
(tym razem głębiej) zgrubienia. Ułożone są w linii prostej i zajmują
teraz górną część łydki. Rodzaj bólu na tym etapie przypomina ten
odczuwany podczas skurczu mięsnia lecz utrzymuje się non stop. W
ciągu ostatniego tygodnia ból doszedł do stawu podkolanowego. Jakby
nie to że co parę dni wezmę silniejszy środek przeciwbólowy to
miałbym problem z chodzniem. Po antybiotyku miałem prawie 2 tygodnie
spokoju, tzn. ból utrzymywał się na w miarę niskim, możliwym do
wytrzymania poziomie. A teraz wraca do normy czyli wzmaga się sad
Leki przeciwbólowe biorę raz częściej raz rzadziej od ponad roku ale
widzę, że to na dłuższą metę i tak nic nie da.
Byłem już u kilku lekarzy, robiłem różne badania a teraz czekam na
te właściwe czyli pod kątem boreliozy.
I tu moje pytanie, jak duże jest zagrożenie że jednak ją mam? sad
Obserwuj wątek
    • szila2008 Re: Czy te objawy pasują ? 07.03.10, 09:51
      Trudno coś jednoznacznie powiedzieć ponieważ bb ma wiele
      objawów.Bardziej mi to pasuje do jakiejś koinfekcji,ale to moje
      zdanie.Zastanawiające jest to,że masz poprawy po abx co skłania,że
      to jednak odkleszczowe.
      • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 07.03.10, 11:31
        Szila, to że ktoś trafia na forum Borelioza z opisem jakiś dolegliwości, to nie
        znaczy że to od razu Borelioza. Rety, ludzie...

Nawet jak jakimś cudem to się okaże odkleszczowe, to Twoja sugestia
        "Zastanawiające jest to,że masz poprawy po abx co skłania,że
        to jednak odkleszczowe" jest niepoważna.
        • raf.99 Re: Czy te objawy pasują ? 08.03.10, 00:30
          Znaczy się szila pewnie miała na myśli że to bakteryjne/
          pasożytnicze smile To chyba hipoteza tak dobra jak i inne.

goravi, skąd podejrzenie że to ma co wspólnego z kleszczem i
          boreliozą? Może jednak zaserwuj w skrócie ten życiorys boreliozowy.
          • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 08.03.10, 10:01
            Doxycyklina ma też właściwości przeciwzapalne...
          • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 08.03.10, 12:09
            W roku 2003 lub 4 miałem kleszcza. Ugryzł mnie w pachwnię lecz nie
            napił się za duzo bo zaraz na izbie przyjęć go usuneli. Brałem jakiś
            antybiotyk przez ok. tydzień ale badań później nie zrobiłem (bo nie
            kazali). Pamiętam że w czasie tej kuracji antybiotykowej chwilami
            bardzo kręciło mi się w głowie.
            Innych ugryzień też nie mogę wykluczyc. Często jeżdżę rowerem przez
            miejsca w których mogą być kleszcze, tzn. łąki, lasy a czasem wręcz
            przedzieram się przez jakieś ugory, krzaki czy zarośnięte
            głębocznice. Np 2 lata temu jeździłem po kompleksie leśnym parku
            narodowego gdzie jak wiadomo jest więcej dzikich zwierząt. Zawsze
            staram się pilnować, po trasie sprawdzam czy nie mam "pasażerów na
            gapę" ale nimfy są tak małe ze raczej ciężko się przed nimi ustrzec.
            Uraz kolana o którym pisałem zdarzył się właśnie na takiej rowerowej
            wycieczce.
            • raf.99 Re: Czy te objawy pasują ? 08.03.10, 18:39
              No to witam kolegę kolarza. Ja w maju zeszłego roku dwie nimfy (lub cokolwiek to było, co wywołało ostrą fazę choroby) również złapałem na rowerze - jedną na kark, drugą też we włosy, tylko w innej częsci ciała wink

A już poważnie: kontaktu z kleszczem nie może tak naprawdę wykluczyć nikt, bo niemal cała Polska jest rejonem endemicznym. Ukłucie kleszcza można bardzo łatwo przeoczyć wiele razy w życiu. Te pajęczaki są wszędzie, także w parkach miejskich i na placach zabaw, a coraz wiekszy ich odsetek jest zarażony. Więc nikt tak naprawdę nie jest w stanie wykluczyć kontaktu z chorobą.
              Wobec głęboko ułomnej diagnostyki jaką w tej chwili dysponujemy, bardzo istotne są ewentualne istniejące objawy. To o nie w zasadzie pytałem.

Ujemny wynik jakiegokolwiek testu (zwłaszcza przy istniejących objawach choroby) nie wyklucza boreliozy i koinfekcji!
              • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 10:51
                Za kilka dni będę miał wynik testu WB. Zobaczymy co wyjdzie...
                Co do objawów to poza nogą ciężko coś obiektywnie stwierdzić. Dla
                przykładu jakiś tydzień temu ćmiły mnie stawy lekko, po jednym palcu
                na każdej z rąk. Z całą pewnością mam też kłopoty z koncentracją i
                pamięcią np. zamieniam wyrazy na podobnie brzmiące lub o podobnych
                znaczeniach. Ostatnio się to nasiliło. Czasem muszę
                nieźle "pochodzić" po domu aby sobie przypomnieć co miałem zrobić
                lub wziąść. No ale przyczyny tych objawów mogą być różne... Co kilka
                dni mam też migreny zbliżone do tych związanych z zatokami. Co
                ciekawe na zatoki chorowałem kiedyś ale było to dawno (z 15 lat
                temu). Są też czasem bóle i sztywnienie w okolicach karku. Innym
                dziwnym ale rzadko występującym stanem jest poranna "temperatura".
                Budzę się wtedy z uczuciem lekkiej gorączki a nastrój mam taki jak
                przed grypą. Stan ten mija nie dłużej niż po godzinie.
                • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 11:35
                  Jakaś tam szansa, że to odkleszczowe jednak jest, z tego co napisałeś więcej. W
                  sumie u mnie przez pierwsze 2 lata po zakażeniu choroba była bardzo lekka, na
                  tyle że ją przegapiłem. A później nagle się rozhulała.
                  • babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 14:04
                    Witam!
                    Szansa ,to chyba w tej sytuacji nie jest najlepsze sformulowanie.
                    Zgadza sie ze mna Tosho?

Goravi ,decyzji o zrobieniu testu WB nie podjales tak sobie,jak sadze.
                    Czyli podejrzewasz u siebie borelioze.
                    Nic nie piszesz o opini lekarza, czy postawil jakas diagnoze zapodajac Unidox?

Objawy ktore opisalas ,jezeli sa zwiazane z kleszcze,czego naturalnie Ci nie
                    zycze,to sugeruja infekcje bartonella.

Pozdrawiam
                    Elka
                    • szila2008 Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 19:17
                      I co tosho a było mnie zjeżdzać?
                      • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 21:23
                        Co? Nigdzie Cię nie zjechałem. Napisałem, że Twoja opinia była niepoważna. Może
                        trochę więcej odpowiedzialności.
                    • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 09.03.10, 21:29
                      babaelka-0 napisał:

> Witam!
                      > Szansa ,to chyba w tej sytuacji nie jest najlepsze sformulowanie.
                      > Zgadza sie ze mna Tosho?

Może być 'możliwość'.
                    • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 10.03.10, 10:59
                      Witaj Elu!

Faktycznie, jak poczytałem forum to też pomyślałem o bartonelli. Mam
                      kota i kiedyś dosyć głęboko podrapał mnie właśnie w nogę, więc może
                      coś w tym jest.
                      Testy WB zlecił nowy reumatolog po obejrzeniu nogi, mając informacje
                      o wcześniejszym negtywnym teście Elisa. A Unidox zapisała pani
                      dermatolog kilka miesięcy temu. Tylko dziwne, że jak ten antybiotyk
                      brałem to ból był większy pod koniec terapi a nie na początku (?).
                      Zbiłem w 2 dni przeciwbólowym ten stan i przez ok 2 tygodnie był
                      spokój. Później wszystko zaczeło powracać...
                      Np. teraz silny przeciwbólowy muszę brać co 2-3 dni sad

Pozdrawiam
                      • szila2008 Re: Czy te objawy pasują ? 10.03.10, 16:20
                        Tosho dlaczego moja opinia była niepoważna.

Dletego,że ty leczysz się tyle czasu bez poprawy nie znaczy,że
                        musisz wyżywać się na innych.

Ja chciałam pomóc na ile potrafię a nie wysłuchiwać sfrustrowanego
                        gościa.
                        • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 10.03.10, 16:55
                          > Tosho dlaczego moja opinia była niepoważna.

Ponieważ trochę niepoważne jest twierdzić od razu że to choroba odkleszczowa po
                          tym co napisał goravi w swoim pierwszym poście.
                          A napisał, że uderzył się w kolano i od tego momentu zaczęły mu się tworzyć
                          zgrubienia, którym później towarzyszył zaczerwienienie i ból. I że doxy trochę
                          na to pomogła.

> Dletego,że ty leczysz się tyle czasu bez poprawy nie znaczy,że
                          > musisz wyżywać się na innych.
                          >
                          > Ja chciałam pomóc na ile potrafię a nie wysłuchiwać sfrustrowanego
                          > gościa.

No, fajnych argumentów używasz.
                          Ja akurat nie przelewam swojej goryczy na innych. Zapewniam, że nie mam z tym
                          problemu i na nikim się nie wyżywam, więc nie wmawiaj mi takich rzeczy.
                          • szila2008 Re: Czy te objawy pasują ? 11.03.10, 19:13
                            Tosho ale napisałam,że jest to moje zdanie a każdy może mieć własne
                            zdanie a ty zamiast czepiać sie mojego mogłeś dodać swoje.

Ale spasujmy,sory.
                            • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 11.03.10, 19:32
                              Ok, następnym razem będę trzymał język za zębami smile
                              • margolcia_63 Re: Czy te objawy pasują ? 11.03.10, 20:29
                                Tosho, nie obrażaj się bo obrażają się tylko panny służące. Twoje opinie
                                są cenne, pisz tu. Ja przychylam się do Twojej racji, że pierwszy post nie
                                pozwalał na podejrzenie odkleszczówki, z drugiej strony biorąc pod uwagę
                                ilość chorych ludzi można zaryzykować twierdzenie, że co 2-3 człowiek może
                                mieć to wątpliwe szczęśćie ale może to tylko moje skrzywienie. Pozdrawiam.
                                • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 11.03.10, 21:37
                                  Przyszedł wynik testu WB - ujemny. I co teraz począć ? indifferent

Ciekawe co na to reumatolog, zaleci inne badania czy wreszcie coś
                                  przepisze? Tym bardziej, że pod kostką napuchła mi stopa. Zacząłbym
                                  wreszcie się leczyć a tu nadal nic nie wiadomo...
                                  • babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 11.03.10, 22:52
                                    Witam!
                                    Nie chce nic sugerowac Goravi.Skoro jednak reumatolog zlecil testy na bb.Nie
                                    zrobil tego bezpodstawnie.Forum troche poczytales ,to wiesz,ze sa w srod nas i
                                    tacy,ktorzy podjeli ryzyko leczenia nie majac dodatnich testow.
                                    Jesli masz borelioze ,czy bartonelle,to wiesz jaka to wredna choroba.
                                    Poczekajmy co powie reumatolog. Leczyc to Cie niestandartowo /to jedyne
                                    skuteczne leczenie bb i rowniez BLO/ raczej nie zechce przy ujemnym WB.A moze?

Trzymmaj sie
                                    Elka

• babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 11:42
                                      Witam!

Goravi ,daj znac jak poszlo u reumatologa.

Sie nie podlamuj! Rzeczywistosc leczacego bb wcale nie jest taka zla, gorzej
                                      wyglada to z boku.
                                      Lecze sie 15 miesiecy.Z perspektywy tego czasu ,wiem ze podjelam sluszna decyzje.

Pozdrawiam
                                      Elka

• raf.99 Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 12:00
                                      Goravi, nie wiem gdzie robiłeś WB (są lepsze i gorsze testy i
                                      laboratoria). Najlepsze w tej chwili robi dr W Zabrzu i PZH w W-wie.
                                      CZyw wynikach jest opis szczegółowy które prążki jak wyszły?

Niezależnie od tego natomiast pamiętaj o jednym: ujemny wynik
                                      najlepszego nawet WB nie wyklucza istniejącej boreliozy.
                                      Wszystkie prążki ujemne przy istniejących istotnych objawach to
                                      wciąż dla niektórych lekarzy może byc wskazanie do próbnego
                                      leczenia, które moim zdaniem tak naprawdę daje odpowiedź, lub do
                                      dalszych badań.

Moje leczenie było od początku oparte tylko na objawach, wszystkie
                                      testy był ujemne. Leczenie ILADS bardzo szybko przyniosło poprawę -
                                      i to dla mnieświadczy o zasadności decyzji.
                                      Moja osobista opinia: w takiej sytuacji nie warto marnowac kasy na
                                      powtarzanie badań w kółko i uporczywe szukanie wroga. Są wżniejsze
                                      wydatki a wynik pozytywny i tak przyjdzie z czasem.
                                      Pierwszym "papierowym" potwierdzeniem mojej boreliozy (po 6
                                      miesiącach leczenia) jest wynik subpopulacji limfocytów CD57: 11.
                                      Robiony w tym samym czasie WB w Zabrzu jest ujemny, choc pojawiły
                                      się pierwsze śłady Bb (nieswoisty p41 + i +++, oraz swoiste paski +/-
                                      ).

Wątek nt. CD57:
                                      Tekst linka
                                      • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 14:37
                                        WB robiłem w IMW w Lublinie. Faktycznie, jest nieco przydrogi, ale
                                        miejmy nadzieję że solidny. Dziwne, bo na wyniku jest tylko tabelka
                                        i puste kratki, myślałem że tam jakiś wartości będą indifferent
                                        Też myślę, że nie ma co kombinować z badaniami, tylko trzeba leki
                                        zacząć brać. Mam nadzieję, że reumatolog będzie orientował się w
                                        ILADS i przystanie na to.
                                        • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 18:54
                                          Margolcia, nie obrażam się.
                                          Tak swoją drogą, jeśli twierdzisz, że co 2-3 osoba ma Boreliozę, to tak, jest to
                                          skrzywienie bardzo mocne. smile

Moim zdaniem goravi powinien się w krótkim czasie porządnie "podiagnozować". To
                                          może być zupełnie co innego.
                                          • tosho Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 19:03
                                            p.s. w krótkim czasie dlatego, że jak to się jednak okaże odkleszczowe, to żeby
                                            nie pozwolić żeby choroba się rozwijała.
                                            • margolcia_63 Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 21:16
                                              Tosho, użyłam trochę skrótu myślowego używając terminu borelioza a to nie
                                              zawsze dobrze wychodzi, miałam na myśli choroby odkleszczowe, a czy to
                                              jest kleszcz, końska mucha, czy inna droga zakażenia to raczej nie da się
                                              tego rozstrzygnąć, generalnie miałam na myśli infekcje odzwierzęce. Jeśli
                                              mamy mykoplazmy, chlamydie itd to też w większości przypadków trudno
                                              dociec jak doszło do zakażenia. A tu n.t, chlamydii i spółki, jakby Ci się
                                              chciało spojrzeć - ciekawe.

www.google.com/search?q=cache%3A8gmyxIT8xQYJ%3Awww.phmd.pl%2Ffulltxt.php%3FICID%3D561342+chlamydie+a+chlamydiofile&hl=pl&gl=pla
                                            • babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 12.03.10, 21:36
                                              Witam!
                                              Goravi ,wydaje sie ze podjoles sluszna decyzje.
                                              Miejmy nadzieje ,ze reumatolog orietuje sie w leczeniu wdlg ILADS.

Mozesz wydrukowac sobie wytczne Burrascano.Szczegolnie czesc kiedy opisuje
                                              objawy bart.Jest tam tez mowa o bolesnych guzkach wzdluz konczyn. Dla Ciebie
                                              wazny bedzie tez fragment o tym jak leczyc bartonelle.Sa to chinolony /dr.B
                                              poleca Levofloksacyne,ale dobrze sprawdza sie polskie odpowiedniki np.Tarivid/.
                                              Nasi lekarze /forumowi/ przy zdiagnozowaniu,badz podejrzeniu BLO,przepisuja tez
                                              Rifampicyne.
                                              Wiadomo,ze terapia skojarzeniowa czyli drugi abax i lek na cysty.

Daj znac co i jak u Ciebie.Powodzenia.

Pozdrawiam
                                              Elka
                                              • goravi Re: Czy te objawy pasują ? 13.03.10, 22:17
                                                Witaj Elu!

Dziękuję za informacje, postaram się użyć ich niebawem.
                                                Jako że wizyta u lekarza nie wyszła w tym tygodniu postanowiłem
                                                dobrać resztę posiadanego Unidoxu (2 razy dziennie przez tydzień).
                                                Skłonił mnie do tego trudny do wytrzymania ból nogi. Przez 3
                                                ostatnie dni brałem codziennie wieczorem saszetkę Nimesilu. Chciałem
                                                jednak nieco przystopować bo lekko podrażniłem nim żołądek. Ponieważ
                                                bylem dziś rano trochę zmęczony to zaplanowałem, że nie będę
                                                wczesnym popołudniem pić kawy tylko utnę sobie drzemkę (w tym czasie
                                                też śpi moja córeczka). Łyknąłem unidox w samo południe i poszedłem
                                                spać. Wstać prędko nie dałem już rady indifferent Pojawiły objawy
                                                grypopodobne: wzrastająca gorączka (o 18stej prawie 38st.), bóle
                                                mięśniowe, dreszcze, zawroty głowy, mdłości oraz epizod z poceniem
                                                się. Wyszedłem do łazienki koło 16 i wróciłem cały mokry (a nie
                                                brałem prysznica smile ) tak, że aż strużki potu spływały mi twarzy.
                                                Wylądowałem na podłodze bo tam było chłodniej i chciałem też
                                                zbezpieczyć się przed ewentualnymi torsjami. Mdłości jednak
                                                zneutralizowałem skutecznie za pomocą kropil żołądkowych.
                                                Myślałem, że to może jakieś zatrucie albo jakaś błyskawiczna grypa
                                                żołądkowa. Jadnak fakty coraz bardziej utwierdzają mnie że mógł to
                                                być Herx. Raz, że jedliśmy z żoną to samo i ona żadnych dolegliwości
                                                nie miała. Dwa, zazwyczaj jak się czymś struję lub zakwaszę żołądek
                                                to mam piekielną migrenę a tu tylko lekko mnie głowa ćmiła. Trzy to
                                                że nie miałem też innych grypowych symptomów: gardło czy kaszel,
                                                katar, zatoki. A cztery to to, ze już czuję się nieźle (mam tylko
                                                uczucie rozbicia, ale noga już prawie nie boli ! ) i już obmyślam
                                                kolejne uderzenie w bakterię smile
                                                Wieczorną dawkę antybiotyku odkładam na jutro, zobaczymy co będzie
                                                się działo. I tu pytanie dla znawców tematu: czy dobrze myślę że to
                                                był herx i czy kontynuować terapię ?

Pozdrawiam
                                                • babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 14.03.10, 21:35
                                                  Witam!
                                                  Goravi,na moje laickie oko wystapil u Ciebie typowy herx.
                                                  Dobrze by bylo gdyby przedstawili swoja opinie inni Forumowicze.

Nie zwlekaj za dlugo z leczeniem,bo to bardzo wredne bakcyle.Dupuki nie
                                                  zaczniesz wlasciwego leczenia ,to czas dziala na Twoja niekorzysc.

Z uwagi na tak silny herx zacznajac terapie raczej wchodz stopniowo na pelne
                                                  dawki abax.

Pozdrawiam
                                                  Elka
                                                  • szila2008 Re: Czy te objawy pasują ? 14.03.10, 21:39
                                                    No to cię nieżle siekło.

Elunia ma jak zawsze rację.Przychylam się do jej opinii.

Wiola
                                                  • babaelka-0 Re: Czy te objawy pasują ? 14.03.10, 22:09
                                                    Goravi,Szila jest przemila / Dzieki Wiola!/ ale niestety nie zawsze mam racje.
                                                    Caly czas ucze sie choroby ,jak my Wszyscy tutaj.
                                                    Podstepne te bakcyle.Jak dobrze je poznasz ,to bedziesz mial wieksza szanse na
                                                    wygrana.

Pozdrawiam
                                                    Elka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka