Dodaj do ulubionych

Świadoma antykoncepcja

13.03.10, 18:17
wyczytałam w jednym z protokołów o swiadomej antykoncepcji ( pomijam tu watek o świadomym macierzyństwie, poruszony jest w innym watkuwink ) czytałam kilka zarchiwizowanych watków ale nie wiele z nich wyczytałam,.

1) prezerwatywa, oczywiscie zeby nie zarazic partnera, ale jak wiadomo to troche za mało
2) tabletki antykoncepcyjne w naszym przypadku raczej odpadaja, za duze obciazenie dla watroby a abx obnizają ich działanie,
3) "metody naturalne" to raczej moim zdaniem jest jak ruletka, szczegolnie ze przy bb układ hormonalny jest mocno rozlegulowany
4 ?

czekam na jakies pomoce, jak sobie z tym radzicie

Obserwuj wątek
    • piwis78 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 19:10
      Nio to zalóż sobie wkadkę do maciczną...a po 2 na czas leczenie
      proponuje brak sexu...!piwis78
      • miskaaa11 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 19:29
        aż nie wiem co napisać hehe

Abstynencja seksualna kto jest za??tongue_out
        • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 19:33
          Myśle , ze w imie wyzszych idei powinni byc wszyscy za big_grin
          • marzena1963 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 20:55
            Świetny wątek big_grin big_grin big_grin
      • mtm.3 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 21:13
        tak k'woli ścisłości, to wkładka wewnątrzmaciczna nie jest środkiem
        antykoncepcyjnym, tylko wczesnoporonnym - a to zasadnicza różnica
        jednak
        • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 21:35
          Uważa się, że głównym mechanizmem działania wkładki wewnątrzmacicznej jest uniemożliwienie zapłodnienia w wyniku współdziałania kilku czynników.
          • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 21:47
            Nie mogę brać hormonów, bo niestety bb spowodowała u mnie wieksze ryzyko zakrzepicy.

Stosujemy póki co środki naturalne (kalendarzyk + stosunek przerywany), ale ja
            mam regularne cykle.

Od 5 lat działa wink

Rozważam teraz założenie wkładki wewnątrzmacicznej, tylko nie wiem, jak ma się
            ona do rezonansu magnetycznego?
            • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 13.03.10, 23:31
              tona antboli, brak slodyczy, alkoholu...i jeszcze brak seksu...to juz w ogole
              korby mozna dostac smile

gumka + wkladka brzmi najsensowniej
              • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 00:04
                Nie wyobrażam sobie używania z mężem prezerwatywy. nie i już. Nikt mnie nie
                przekona.
                • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 00:16
                  a maz zdrowy ?
                  • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 11:12
                    great.blondino napisał:

> a maz zdrowy ?

mam boreliozę od momentu poznania męża (tzn. choruję dłużej wink) i nie
                    zabezpieczaliśmy się w ten sposób (prezerwatywa), wiec mogłam go zarazic (6lat
                    znajomosci). Rozbił PCR RT jakieś 2 lata temu. było ujemne, ale ma czasem dziwne
                    objawy typu bóle kolan, głowy, senność itd. Nie wiem, czy jest zdrowy.
          • mtm.3 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 07:58
            Co to za stwierdzenie "uważa się" - albo coś jest, albo nie. I kto
            uważa? bo to bezosobowe stwierdzenie uspokaja tylko tych, którym
            niezbędne jest uspokojenie sumienia, i nie ma odpowiedzialnych.
            Nie można być trochę w ciąży. I skąd ten cytat? Z ulotki producenta?
            Wiedzą podsatwową jest, że wkładka jest środkiem wczesnoporonnym. To
            nie jest kwestia jakiegokolwiek "uważania" ale empirycznego
            stwierdzenia faktów.
            • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 10:00
              kwestia sumienia jest sprawa indywidualną, dla mnie wkładka moze byc nawet wczesnoporonna jesli tak uwazasz, chodziło mi o to ze nowe wkładki maja równiez hormony wiec nie doprowadzaja do zaplodnienia . ale naprawde jest mi wszystko jedno, na wkładke i tak sie nie zdecyduje.
    • kindddzia Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 08:59
      to ja proponuje prezerwatywe plus mierzenie codziennie temp. Po dwoch cyklach,
      kazda juz bedzie miala wszystko obcykane i bedzie wiedziala kiedy sie
      powstrzymywac, a kiedy nie.
      A tak poza tym, to ja wierze w skutecznosc prezerwatyw.
      Tabletki obciazaja bardzo organizm, a wkladka to zdecydowanie za drastyczna mi
      sie wydaje i tez nie daje 100% skutecznosci.
      • szila2008 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 09:12
        Anyx a nie obawiasz się,że mąż może się zarazić?Ja się tago bardzo
        obawiam i każde jego objawy zaraz wiążę z bb.

• anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 11:15
          szila2008 napisała:

> Anyx a nie obawiasz się,że mąż może się zarazić?Ja się tago bardzo
          > obawiam i każde jego objawy zaraz wiążę z bb.
          >

Szila, odpowiedziałam poniżej. Jak go miałam zarazic, to juz tak sie stało.
          Dowiedziałam sie o mojej bb 2.5 roku temu, a jestesmy razem 6 lat. myśle, ze mój
          mąż ma w sobie krętki ,ale to takie gdybanie.
      • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 10:02
        no tak, tylko ja przez bb wogole nie mam miesiaczki wiec u mnie trudno okresli wogole dzien cyklu. Wkładka własnie sadze to samo, za duze ryzyko a i skutecznos taka sobie
        • gra-ga Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 20:31
          do anyx - czy nie uważasz, że w ten sposób możecie się nigdy nie
          wyleczyć?!
          • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 20:36
            gra-ga napisała:

> do anyx - czy nie uważasz, że w ten sposób możecie się nigdy nie
            > wyleczyć?!

Nie,nie uważam.

Pytanie trzeba by zadać wszystkim forumowiczom. Jak myslisz, ile procent z nich
            uzywa stale prezerwatyw?
            • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 20:42
              anyx a moze brak gumki to jest jeden z powodow ktory utrudnia wyleczenie? to tak
              jak z chlamydia...przekazywanie jej sobie tam i z powrotem...wiem ze nie jest
              udowodnione ze borel jest przekazywana drpga plciowa ale jednak analogia do
              kretka kiły jest nieunikniona...

ja uzywam gumki zawsze i generalnie bym sobie nie darowal gdybym zarazil
              moja lepsza polowe...
              • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:00
                great.blondino napisał:

> anyx a moze brak gumki to jest jeden z powodow ktory utrudnia wyleczenie? to ta
                > k
                > jak z chlamydia...

Nie biorę abx od 1.5roku. Nigdy nie czułam się tak dobrze smile

> ja uzywam gumki zawsze i generalnie bym sobie nie darowal gdybym zarazil
                > moja lepsza polowe...

napisałam, że jak poznałam męza to nie wiedziałam, że jestem chora i tak było
                przez kilka lat. Nie zapominaj o tym, że jestem w komfortowej sytuacji, bo
                faceta trudniej zarazić, niż kobietę wink poza tym, gdybym używała prezerwatywy
                ZAWSZE, nie miałabym dziecka.

Jestem na tym forum kilka lat. Etap paniki dot. zarażania partnera mam za sobą.
                • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:08
                  Do poczytania wątek,który notabene sama założyłam chyba ze 2 lata temu:

forum.gazeta.pl/forum/w,26140,79186350,79186350,Borelioza_chorobaprzenoszona_droga_plciowa.html?wv.x=2
                  no cóż, tylko krowa nie zmienia poglądów tongue_out
                • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:09
                  >Nie zapominaj o tym, że jestem w komfortowej sytuacji, bo
                  > faceta trudniej zarazić, niż kobietę wink (...)
                  > Jestem na tym forum kilka lat. Etap paniki dot. zarażania partnera mam za sobą.

nie przemawia do mnie Twoja argunentacja ale temat nie o tym smile
                  • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:18
                    great.blondino napisał:

> >Nie zapominaj o tym, że jestem w komfortowej sytuacji, bo
                    > > faceta trudniej zarazić, niż kobietę wink (...)
                    > > Jestem na tym forum kilka lat. Etap paniki dot. zarażania partnera mam za
                    > sobą.
                    >
                    > nie przemawia do mnie Twoja argunentacja ale temat nie o tym smile

poczytaj wątek z linku, który podałam poniżej.
                    Chyba krótko jesteś na forum? spędziłam kilka (-naście?) ładnych godzin na
                    rozmowach z lekarzami leczącymi według ILADS. Wybacz, ale oni są dla mnie
                    większym autorytetem, niż ty. i ich argumentacja do mnie przemawia.

Oczywiście, masz prawo do swojego zdania smile
                    • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 22:07
                      WOW...argument nie do pobicia...jestem dluzej na forum...jestem dluzej chora i
                      pogadalam z lekarzami ILADS (co lekarz to inna opinia) ....wiec wiem wiecej do
                      Ciebie....litosci...jakosc moja Droga nie ilosc...

Argumenty za:
                      1.DNA borelii bylo znajdowane w nasieniu
                      2.Borel potrafi przenikac do kazdego plynu ustrojowego
                      3.Czesto chorzy sa maz i zona...partnerzy seksualni

Argumenty przeciw w/w punktom:
                      1.NIe bylo recenzowanych badan czy DNA w nasieniu pochodzi od zywych czy
                      martwych kretkow
                      2.Brak
                      3.Czesto oboje byli pogryzieni przez kleszcze

Jak dla mnie fakt ze wystarczy doslownie 1 kretek zeby zakazic to powyzsze opcje
                      stanowia wystarczajacy czynnik ryzyka zeby odpuscic sobie frajde z seksu bez
                      gumki na rzecz zdrowia partnera.
                      Jesli przeprowadzone poprawnie badania kliniczne wykaza ze kretek boreliozy nie
                      moze byc przekazany droga plciowa zwroce honor...poki co "poszlaki" swiadcza
                      inaczej...

• anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 22:11
                        great.blondino napisał:

> WOW...argument nie do pobicia...jestem dluzej na forum.......wiec wiem wiecej do
                        > Ciebie....litosci...jakosc moja Droga nie ilosc...

tak, to jest argument, bo każdy z nas przechodził przez fazę paniki. to nie
                        jest kwestia wiedzy, bo wiem bardzo mało o tej chorobie, jak każdy z nas.

> jestem dluzej chora i
                        > pogadalam z lekarzami ILADS (co lekarz to inna opinia) ....

akurat ci lekarze, z którymi ja rozmawiałam, mają w tej kwestii takie samo zdanie.

> Jak dla mnie fakt ze wystarczy doslownie 1 kretek zeby zakazic to powyzsze opcj
                        > e
                        > stanowia wystarczajacy czynnik ryzyka zeby odpuscic sobie frajde z seksu bez
                        > gumki na rzecz zdrowia partnera.

pozostaje współczuć. może dlatego, że nie masz tej frajdy, to taki złośliwy jesteś?
                        • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 22:25
                          > tak, to jest argument, bo każdy z nas przechodził przez fazę paniki.

jak mnie kiedys poznasz osobiscie to zobaczysz ze panika jest mi obcym
                          uczuciem...no nic ide na silownie...kurcze lecze sie tylko 4 miesiace a
                          juz mi na tyle lepiej...powiesz genetyka...ja powiem podejscie do leczenia,
                          wspolpraca z lekarzem i setki stron przyswojonych informacji na temat leczenia i
                          choroby...

> pozostaje współczuć. może dlatego, że nie masz tej frajdy, to taki złośliwy
                          jesteś?

odpowiedz na poziomie pieciolatki...heh na szczescie to nie ja z Toba sypiam...

• anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 10:01
                            great.blondino napisał:

> > tak, to jest argument, bo każdy z nas przechodził przez fazę paniki.
                            >
                            > jak mnie kiedys poznasz osobiscie to zobaczysz ze panika jest mi obcym
                            > uczuciem...no nic ide na silownie...kurcze lecze sie tylko 4 miesiace a
                            > juz mi na tyle lepiej...powiesz genetyka...ja powiem podejscie do leczenia,
                            > wspolpraca z lekarzem i setki stron przyswojonych informacji na temat leczenia
                            > i
                            > choroby...

o to teraz bedziesz sie ze mną licytował na długośc leczenia. ja moją prawie
                            30-letnią boreliozę leczyłam 8 miesięcy. a ty jak długo chorujesz?
                            • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 10:05
                              great.blondino napisał:

> > jak mnie kiedys poznasz osobiscie to zobaczysz ze panika jest mi obcym
                              > > uczuciem...no nic ide na silownie...kurcze lecze sie [b]tylko 4 miesiace[
                              > /b] a
                              > > juz mi na tyle lepiej...powiesz genetyka...ja powiem podejscie do leczeni
                              > a,
                              > > wspolpraca z lekarzem i setki stron przyswojonych informacji na temat lec
                              > zenia
                              > > i
                              > > choroby...
                              >

1.5 roku choroby i 4 miesiące leczenia???? o,to masz kiepskie
                              podejście jednak, za mało współpracy z lekarzem i za mało przyswojonych informacji.
                              • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 10:07
                                A ja mnam jeszcze takie pytanie do ciebie greatblondino. Czy te prezerwatywy
                                stosujesz zawsze od poczatku związku ze swoją partnerką czy dopiero borelioza to
                                spowodowała?
                      • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 22:16
                        great.blondino napisał:

> Argumenty za:
                        > 1.DNA borelii bylo znajdowane w nasieniu

ważna jest i ilość krętków i ryzyko przeniesienia ich na partnera.

> 2.Borel potrafi przenikac do kazdego plynu ustrojowego

i?

> 3.Czesto chorzy sa maz i zona...partnerzy seksualni

jak czesto? robiłeś badania? bo choćby z lektury forum wynika, że jednak
                        niezbyt często.
    • diy1 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 20:31
      Od ponad roku mam taki dylemat.U pani dr byłam zobligowana podpisać umowę że
      muszę stosowac przy takim leczeniu skuteczną antykoncepcje. Nie wiem, ale jak
      dla mnie naprawdę skuteczna to moze być sterylizacja albo 100% abstynencja. Mój
      okres waha się od 24 do 35 dni. Zastanawiałam się nad wkładką hormonalną
      (namawia mnie mocno gin.)ale troche się obawiam. Znam przypadek kobiety która
      mimo niej zaszła w ciążę i urodziła dziecko mając wkładkę cały czas wew.(więc
      nie wiem jak to jest z tą inf. o jej poronnym działaniu). Od dłuższego czasu mój
      okres jest tak obfity że żadne zabezpieczenie nie pomaga. Wybrałam się się do
      gin.i po usg stwierdził jakieś zmiany przed mięśniakowe i dał mi hormony. Wiem,
      że przy antybiotykach nie można polegać na ich antykoncepcyjnym działaniu ale
      martwi mnie coś innego ewentualna zakrzepica. Czy abx-y z hormonami to większe
      ryzyko? Brałam hormony przez miesiąc ale ostatnio żle się czuję i bolą mnie
      bardzo nogi i ręce. Zbiegło się to z nowym zestawem abx (Cipronex,Tetracyklina,
      unidox,tini) podobno mocno penetrującym i może stąd to pogorszenie?
      Może ktoś wie coś na ten temat.
      • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 20:38
        diy1 napisała:

Wiem,
        > że przy antybiotykach nie można polegać na ich antykoncepcyjnym działaniu ale
        > martwi mnie coś innego ewentualna zakrzepica. Czy abx-y z hormonami to większe
        > ryzyko? Brałam hormony przez miesiąc ale ostatnio żle się czuję i bolą mnie
        > bardzo nogi i ręce.

Nie wiem, jak abx wpływają na to, ale wiem, że u mnie sama bb spowodowała, że
        ryzyko zakrzepicy mam spore.
        • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:08
          Powiem tak, ja odkąd się leczę przerobiłam chyba wszytskie metody antykoncepcji.
          Wniosek: tabletki, plastry, NovaRing (krążek antykoncepcyjny) są bezskuteczne
          przy takiej antybiotykoterapi a w dodatku obciążają wątrobę.
          Prezerwatywa: obowiązkowo!!! Ze względu na partnera.
          Pomimo że jestem nieródka zdecydowałam się na wkładkę wewnątrzmaciczną. Aspekty
          moralne mnie nie interesują. Teraz mam pewność, bo wkładka i prezerwatywa -
          sorry... ale raczej plemniki są bez szans.
          • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:11
            Mirena - wkładka domaciczna miedziana, nie ma przeciwwskazań u nieródek.
            • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 23:23
              przez chwile zastanawiałam sie nad wkładką, ale wyczytałam ze trzeba miec regularną menstruacje u mnie owszem jest reguła : brak miesiaczki smile wiec wszystkie skuteczne spodoby antykoncepcji wychodzi na to ze w moim przypadku sa niemożliwe ,
          • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 21:12
            > sorry... ale raczej plemniki są bez szans.

o dobre big_grin big_grin big_grin
            • ewa475 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 23:13
              I w ogóle Rzepcia jest super,pozdrawiam.
              • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 23:39
                O dziękuję Ewo smile Pozdrawiam Cię smile

A Wy się nie kłóćcie dzieciaki smile

Jedni stosują inni nie, czy to panika czy odpowiedzialność, to niech każdy sam
                sobie oceni. Ja to jestem i trochę panikara i do tego bardzo odpowiedzialna smile
                więc sami widzicie, wyjścia mój Małż nie ma smile

Mi rzeczywiście wystarczy świadomość 1-5% szansy na zarażenie. Ale to kwestia
                indywidualna człowieka po prostu.
                • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 14.03.10, 23:41
                  Ja byłam regularna do czasu choroby, choroba to rozwaliła. Wkładka mnie
                  uregulowała przepięknie. Nie odczuwam jej. Na co dzień zapominam w ogóle.
                  Miałam z nią rtg, pięknie się świeci też na USG smile
                • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 11:12
                  rzepcia3 napisała:

> Jedni stosują inni nie, czy to panika czy odpowiedzialność, to niech każdy sam
                  > sobie oceni. Ja to jestem i trochę panikara i do tego bardzo odpowiedzialna smile
                  > więc sami widzicie, wyjścia mój Małż nie ma smile
                  >
                  > Mi rzeczywiście wystarczy świadomość 1-5% szansy na zarażenie. Ale to kwestia
                  > indywidualna człowieka po prostu.

to ja tobie Rzepcia zadam to samo pytanie. Swojego męża znałaś zanim
                  dowiedziałaś się o chorobie (jak sie mylę, to mnie popraw, bo nie mam pewności).
                  czy,kiedy juz chorowałas, ale nie wiedziałas jeszcze o tym, używaliście zawsze
                  prezerwatywy?
                  • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 11:37
                    Zanim dowiedziałam się o chorobie, zdarzyło się parę razy bez gumki, ale standardem było "z" bo wiedziałam ze coś mi jest ale nie wiedziałam co, więc wolałam zabezpieczyć się jakby to było właśnie coś zakaźnego. Teraz nie dopuszczam do przypadków "bez". Teraz ja cię ubiegnę smile jeśli chodzi ci o to, ze skoro wcześniej było bez gumy i byłam chora to już mogłam zarazić to po co teraz ...

No wiesz, ja się nadal będę upierać że to kwestia indywidualna, mi sama świadomość zagrożenia wystarcza do tego aby nie podejmować ryzyka. Jeśli inni podchodzą do tego inaczej... ich sprawa. Ja robię jak uważam.

To jak z kobietami które w drugim miesiącu ciąży dowiadują się ze są "błogosławione" i nagle im się przypomina że cholera jasna w zeszłym tygodniu miały zakrapianą imprezę...to co już teraz mogą pić? Bo jak miały dziecko "popsuć" to popsuły? A są takie które piją lampkę wina od czasu do czasu w ciąży, mimo iż nie znana nam jest dopuszczalna dla płodu ilość alkoholu i czy w ogóle jest taka dopuszczalna.

Anyx, dla mnie taka dyskusja jak napisałam mija się z celem, każdy niech postępuje jak uważa.
      • 1-ludka Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 13:06
        Wkladki sa chyba najlepsze,te nowoczesne (Mirena) sa w pelni bezpieczne,reguluja miesiaczke i na codzien tak jak juz tu napisano wogole sa niewyczuwalne.Daja 99% pewnosci (nie ma 100% srodka anty)Wszystko zalezy od kobiety i jej zdrowia jak i czy chce sie zabezpieczyc a od info ktory srodek antykoncepcyjny jest najlepszy jest ginekolog bo zna stan zdrowia pacjentki,czy rodzila lub nie,czy pali bo to tez jest wazne i w jakim jest wieku i wtedy to on najlepiej doradzi.Pozdrawiam
        • szila2008 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 14:38
          Anyx mam wrażenie,że jest duża różnica przed leczeniem a w
          trakcie.Wydaje mi się ,że w trakcie pulsu tyni krętek jednak jest o
          wiele więcej.
          Mój mąż jednak w to nie wierzy,szczególnie,że dr.też
          zaprzeczyła.Jeśli jednak tak by było to możemy leczyć sie bez końca
          i wzajemnie się zarażać a z drugiej strony u partnera może wyjść
          wynik dodatni ale bez objawów i co wtedy?
          Najlepiej byłoby nie ryzykować ale ciężko sie dogadać z drugą stroną.
        • fasolka_88 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 18:42
          oczywiscie, ze najlepiej było by pogadac z lekarka smile ale załozyłam ten
          watek bo wiem, ze wiele z nas ma lekarki, które jak usłyszą o naszym
          leczeniu to kieruja do psychiatry, dlatego chciałam, zebysmy wpisali tu
          swoje doświadczenie i mi ten watek bardzo pomogłsmile dlatego dziękuje za
          wpisy.
          • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 15.03.10, 23:42
            A czy mirena jest z hormonami? nie wiem,czy mozna z ryzykiem zakrzepicy?

jaki jest koszt? znalazłam info, że wkladka kosztuje 700zl, do tego
            założenie,czyli pewnie ok.1000?
            • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 12:31
              Za Mirenę zapłaciłam 70 zł w aptece, za założenie w prywatnej klinice 250 zł
              Bez znieczulenia. Rzme 320 zł.
              Zabieg trwał 2 minuty, robiony podczas miesiączki.

Co do bolesności...mnie bolało bardzo, ale 50% kobiet opisuje że w ogóle. Ból
              jest tylko przy założeniu, potem parę godzin ciągnie trochę podbrzusze, ale
              tabletkę łykasz i mija, więc jak na 5 lat na pewno warte smile

a w temacie:
              kobieta.interia.pl/zdrowie/terapie/news/pigulki-antykoncepcyjne-nie-takie-straszne,1453468,1663
              • gdyniankaania Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 13:26
                www.nokaut.pl/szukaj/mirena.html
                w jakiej aptece zaplacilas 70zl?

ja uwazam ze jezeli lekarze twierdza ze nie mozna sie zarazic w czasie sexu to
                dlaczego im nie wierzyc ?
                pytalam 3 lekarzy i kazdy mowil to samo ze na 100% nie mozna i ja wierze

teraz to mi pewnie pojedziecie wink
                • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 13:48
                  Oj, sorry, ja kupiłam i założyłam Multiload a nie Mirenę.
                  To wkładka miedziana.
                  • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 19:31
                    rzepcia3 napisała:

> Oj, sorry, ja kupiłam i założyłam Multiload a nie Mirenę.
                    > To wkładka miedziana.

a dlaczego ona jest taka tania? gdzie jest "haczyk"?
                    • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 20:10
                      Nie wiem gdzie jest haczyk
                      jest miedziana, może dlatego,
                      ale ma jeden z lepszych wskaźników pearla
                      • anyx27 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 22:10
                        już doczytałam, że ona nie ma hormonów.
                • great.blondino Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 16:45
                  jak sie lekarze chca bzykac bez gunki z borelioza to na zdrowie...
                  oni za naszych partnerow chorowac nie beda...pamietaj ze o
                  boreliozie wiemy ciagle bardzo bardzo malo...
                  • rzepcia3 Re: Świadoma antykoncepcja 18.03.10, 18:15
                    Czyli wniosek nadal jeden, każdy musi sam podjąć decyzję.
                    • great.blondino o przenoszeniu Bb kontaktow plciowych i nie tylko 12.04.10, 20:26
                      flash.lymenet.org/scripts/ultimatebb.cgi/topic/1/93288?
                      www.canlyme.com/sex.html
                      www.ilads.org/files/harvey.pdf
                      str 746, par 9

www.ajtmh.org/cgi/content/abstract/35/2/355
                      a to juz w ogole lekko mnie zmielo...

• great.blondino Re: o przenoszeniu Bb kontaktow plciowych i nie t 12.04.10, 20:27
                        mialo byc za posrednictwem kontaktow plciowych...znowu cos mi mozg
                        wyjada uncertain
                      • fasolka_88 Re: o przenoszeniu Bb kontaktow plciowych i nie t 16.04.10, 00:58
                        troche dobijające, szczegolnie teksty ze mozna sie zarazic przez sline,
                        mysle ze była by wtedy pandemia no ale sama nie wiem
    • miskaaa11 zastrzyk hormonalny 27.04.10, 14:37
      Czy w naszym wypadku czyli długiej antybiotykoterapi możemy stosować owy
      zastrzyk?? czy abx i leki typu rifampicyna nie obniża znacznie jego skuteczności??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka