Dodaj do ulubionych

Badanie CD 57

17.08.11, 14:19
Witam mam prośbe, dostałem zalecenie zrobienia badania CD57 . Lekarz polecił mi Warszawe ze względu na lepszy sprzet i bardziej miarodajne wyniki .Co sadzicie o tym ,ja jestem z Katowic. I druga prosba proszę osoby które robiły badania na namiary do labolatorium nr telefonu aby sie umówić ....szukam i nic nie mogę znaleść a do Wawy sie dodzwonić to szok.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mab62 Re: Badanie CD 57 17.08.11, 15:58
      forum.gazeta.pl/forum/w,26140,76711762,109795991,Re_Badanie_CD57_.html
      Robiłam rok temu,100zł.-wyniki po 2 tygodniach.
      Potrzebne skierowanie i oczywiście trzeba wcześniej umówić się telefonicznie.
      Pozdrawiam.
    • rafi.zafi Re: Badanie CD 57 18.08.11, 13:46
      Ponawiam zapytanie prosiłbym o jakies namiary na Centrum Zdrowia Dziecka odnosnie badania CD 57. Jakis bezposredni kontakt. Pozdrawiam.
      • kria1 Re: Badanie CD 57 18.08.11, 14:07
        Witaj. Ja robiłam to badanie w Katowicach na ul. Reymonta 8 - Pracownia cytometrii przepływowej ( czy jakos tak) tel. (32) 259 13 22
        Ja tam robiłam. Trzeba sie zapisac tel. wcześniej.
      • geodeta_31 Re: Badanie CD 57 18.08.11, 15:42
        rafi.zafi napisał:

> Ponawiam zapytanie prosiłbym o jakies namiary na Centrum Zdrowia Dziecka odnosn
        > ie badania CD 57. Jakis bezposredni kontakt. Pozdrawiam.

Pani nazywa się Barbara Piątosa, jest przemiła i jako jedyna w CZD robi te badania. Mogę podać Ci do niej namiar mailowy: b.piatosa@czd.pl. Telefonu nie mogę, bo nie zostałem upoważniony smile
        • adrian_fenig Re: Badanie CD 57 18.08.11, 15:58
          Mi informacji w CZD udzielono swego czasu pod tym numerem:
          228157099
          Wyniki na drugi dzień. Zamiejscowym wysyłają pocztą.
    • raf.99 Re: Badanie CD 57 03.01.12, 21:21
      Stary wątek n.t. CD57: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,76711762,,Badanie_CD57_.html?v=2
      się zarchiwizował a jest tam parę użytecznych informacji, w tym namiary i pełny opis jak zrobić to badanie w CZD w Warszawie oraz namiar na Klinikę Hematologii w Katowicach.
      W Katowicach kiedyś konieczne było skierowanie od lekarza prowadzącego i wcześniejsze umówienie się, nie wiem jak jest teraz.

Dziś robiłem badanie w CZD w Wawie. Cena wynosi obecnie 160zł. W kasie należy prosić o badanie CD57. Trzeba napisać tam teraz małe oświadczenie że "badanie jest potrzebne do celów terapeutycznych". Można nadal poprosić (w kasie) o wysłanie wyniku pocztą.
      W kwestii jak trafić nadal aktualne jest to co napisałem kiedyś w starym wątku: tutaj
      • raf.99 Re: Badanie CD 57 03.01.12, 21:47
        Przy okazji, pamiętam że kiedyś było na forum zamieszanie p.t. "o którą to subpopulację w opisie wyników chodzi".
        Otóż subpopulacja komórek NK CD57 o której piszą Stricker, Burrascano i inni to oczywiście ta opisywana na wyniku jako CD57+CD3-. Norma dla tej subpopulacji w obu opisywanych wyżej polskich laboratoriach to 60-360.

Natomiast dr Burrascano zaznacza że swoje wnioski na temat tego wskaźnika opiera na wynikach jednego tylko laboratorium w USA (LabCorp) którego metodologię uważa za sprawdzoną. Tam norma zaczyna się od 80.
        Uwagi dra Burrascano n.t. tego badania w wykładzie z konferencji ILADS, Toronto 2011, streszczenie: tutaj

pytanie 1.: na ile istotne są różnice w metodologii itp. między laboratoriami dla miarodajności tych wyników
        pytanie 2.: czy wpływ mają tu jakieś inne różnice miedzy Europą a USA, np. kwestia innych genogatunków Bb, itp.
        • fionka21 Re: Badanie CD 57 03.01.12, 22:43
          Rafał, a masz już wynik? Może się pochwalisz...
          • raf.99 Re: Badanie CD 57 03.01.12, 23:00
            Przyjdzie pocztą. Będę czekał z, hmm.. z mieszanką uczuć smile
            Długo zwlekałem z ponownym badaniem; przyznam szczerze że miałem (i mam) trochę pietra...
            Natomiast i tak najważniejsze jest to że konsekwentnie czuję się dobrze.
            Tego samego wszystkim życzę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka