Dodaj do ulubionych

nabór na opiekunów forum

30.08.12, 21:39
Poszukiwane są 2-3 osoby, które mogłyby czuwać nad tym forum. Nie jest to wdzięczna praca, bo zawsze część forumowiczów domaga się usunięcia czegoś, a część krzyczy wtedy, że jest cenzura. Od lat obowiązują tu pewne zasady (dodatkowo regulamin forów gazety) i są niestety nagminnie łamane (tworzenie wielu wątków, reklama, podawanie nazwisk lekarzy, obrażanie innych użytkowników...). Dlatego opiekunowie są niezbędni. W przeciwnym wypadku to forum szybko może zostać zlikwidowane przez gazetę, jako łamiące regulamin portalu.

Można zgłaszać kandydatów w tym wątku lub kandydaci mogą zgłosić się sami. Można również przesłać propozycje na adres gazetowy admin.fba.
Obserwuj wątek
    • zazule Re: nabór na opiekunów forum 09.09.12, 22:39
      Jak dla mnie to trio Dx, Pies z Łaki ( mozna mu nadac jakies imie) i Krolowa Margo
      było by b dobre, dajac szanse na powrót dobrych czasów.

Fionka moim zadniam nie powinna byc bo jest w zarzadzie stow i bedzie i tak miala duzo pracy i moga pojawiac sie głosy ( juz kiedys były) ze forum jest manipulowane przez stowarzyszenie.

pozdr
      zaz
      • pies_z_laki_2 Re: nabór na opiekunów forum 11.09.12, 10:28
        > zazule napisała:
        > Jak dla mnie to trio Dx, Pies z Łaki ( mozna mu nadac jakies imie) i Krolowa Margo

Eee, ten tego, hm, DZIĘKUJĘ ZA OKAZANE ZAUFANIE!!! Ale... no wiecie, hm, ja się nie nadaję.... Tzn. za bardzo lubię kasować niepasujące mi treści... a wtedy awantura murowana...

Jestem niepoprawnym idealistą, co to nie kradnie, podatki płaci, przechodzi na światłach, pieszych przepuszcza i wspiera schroniska. Jeśli to właśnie jest portret moderatora, to "łaj not" smile Obawiam się jednak, że mam za miękkie serce (w innej wersji d..pę... big_grin), a manipulowanie nie jest moją mocną stroną.

Krótko mówiąc - jeśli nikt się nie znajdzie, to ostatecznie mogę pomóc (tylko pomóc!! nie zastąpić!), ale pod dwoma warunkami, 1) praca ta musi być tylko dodatkiem do życia, siedzenie przy kompie nie może mi zajmować pełnej dniówki... 2) muszę wiedzieć czego się trzymać, jakie są zasady. Jest gdzieś jakiś skrót regulaminu?

Aaa, i jeszcze jedno. jeśli można się wpisać, to można się też wypisać, tak? Czy to jest obowiązek podjęty dożywotnio?
        • margolcia_63 Re: nabór na opiekunów forum 11.09.12, 11:34
          Dokładnie psiczko, opiekun forum musi być jak surowy ojciec, musi i ukochać, i brutalnie skarcić. Brawo!!! Póki będę miała internet to mogę robić za ratlerka.
        • admin.fba Re: nabór na opiekunów forum 11.09.12, 16:01
          Pierwszy chętny smile super smile
          Kiedyś to forum było moderowane, teraz właściwie tylko się nim opiekujemy.

Jakie zadania ma opiekun? Nie tak znowu wiele smile
          1. wpuszczać nowych użytkowników
          2. kasować wątki sprzeczne z utrwalonymi od lat zasadami tego forum: nie handlujemy lekami na receptę, kasujemy wątki reklamowe, kasujemy wpisy obraźliwe (cesarzowo zwolnij trochę smile ) i wulgarne, kasujemy wątki, które się powtarzają, upominamy i kasujemy nadmiar wątków, które założyła jedna osoba na temat swoich problemów, usuwamy po nieco dłuższym czasie wątki, które nikogo nie zainteresowały (ilość podstron forum jest ograniczona i często archiwizują się cenne wątki, kosztem tych, które nic nowego nie wnoszą)
          3. opiekun nie ma żadnego obowiązku wypowiadać się w każdym czy większości wątków - jest jednym z użytkowników, więc pisze tylko tam gdzie chce lub musi
          4. wystarczy jak raz dziennie przejrzy forum - aż tak wiele nowych postów teraz nie ma
          5. i... to właściwie wszystko - reguły mniej więcej podobnie opisane są na pierwszej stronie forum: Zasady Używania Forum
    • zazule Re: nabór na opiekunów forum 11.09.12, 12:25
      Jak ja byłam moderatorem to załozylismy my sobie własne forum i na nim omawiali kontrowersyjne sprawy - mozna tez inaczej np gadugadu itp.
      Trzeba uwaza z kontrowersyjnymi wpisami bo pamietam jak przyszedł na forum jeden gosc i starsznie nadawał na nasze leczenie i wysmiewał nasza wiedza _ traktowal nas troche jak głupkówsmile
      Ja chciałam, go zbanowac a Franiołek sie uparl ze trzeba rozmawiac i ten gosc to obecnie jeden z czołowych lekarzy Ilads w Polsce, TWsmile

pozdr
      zaz
    • admin.fba Re: nabór na opiekunów forum 12.09.12, 21:33
      Jeżeli pies_z_laki_2 nadal jest zainteresowany i nie ma poważnych sprzeciwów forumowiczów, to w weekend się do niego odezwę i wszystko obgadamy.
    • ga-rgamel Re: nabór na opiekunów forum 13.09.12, 10:33
      Powiedzcie mi, jak długo istnieje nasze forum? Bo ja go odkryłem dopiero 3 tata temu. smile
      • dx771 Re: nabór na opiekunów forum 13.09.12, 12:56
        ga-rgamel napisał:

> Powiedzcie mi, jak długo istnieje nasze forum? Bo ja go odkryłem dopiero 3 tata
        > temu. smile

Ja zaglądam od września 2005, a forum istnieje trochę dłużej. Wielu z nas przez ten czas poznało osobiście setki osób i ich dramaty. Śledzimy swoje losy, podejście służby zdrowia, rozwój choroby.

Uważam że nasze doświadczenie jest olbrzymie ponieważ obserwujemy losy chorych-znajomych przez wiele lat, leakrze tylko w momencie leczenia i bezpośrednio po.
    • zielarz22 Re: nabór na opiekunów forum 15.09.12, 20:07
      Mam pytanie do admina.
      Czemu służy udzielanie zgody na przyjęcie na forum?
      • dx771 Re: nabór na opiekunów forum 15.09.12, 20:29
        zielarz22 napisał:

> Mam pytanie do admina.
        > Czemu służy udzielanie zgody na przyjęcie na forum?

Ja trochę nie na temat, a trochę na temat.

"Forum borelioza" nie ma w Polsce monopolu na tematykę tej choroby.
        Jest jeszcze forum fundacji "Bartek" i drugie forum "Borelioza - mirror", oraz pewnie wiele innych.

Ja piszę na tym ponieważ nie jestem w stanie śledzić kilku na raz, a jestem na nim 7 lat.

Gdybym nie byłbym zadowolony z tego forum i moderatorów to szybciutko przeszedłbym na to drugie. Spokojne i merytoryczne, ale nie mam czasu.

Nie rozumiem dlaczego osoby niezadowolone z tego forum i moderatorów na nim piszą.

To bez sensu.
      • admin.fba Re: nabór na opiekunów forum 15.09.12, 20:31
        Są 3 typy forów na gazeta.pl:
        a) otwarte - każdy może czytać i pisać co chce
        b) zamknięte - pisać mogą tylko wybrani użytkownicy (każdy może czytać bez logowania się)
        c) ukryte - pisać i czytać mogą tylko wybrani użytkownicy
        Forum Borelioza, to forum zamknięte, czyli istnieje możliwość usunięcia/nie wpuszczenia kogoś na forum (np. agresywnej reklamy, trolli itp.)
        • dx771 Re: nabór na opiekunów forum 15.09.12, 20:43
          admin.fba napisał:

> Są 3 typy forów na gazeta.pl:
          > a) otwarte - każdy może czytać i pisać co chce
          > b) zamknięte - pisać mogą tylko wybrani użytkownicy (każdy może czytać bez logo
          > wania się)
          > c) ukryte - pisać i czytać mogą tylko wybrani użytkownicy
          > Forum Borelioza, to forum zamknięte, czyli istnieje możliwość usunięcia/nie wpu
          > szczenia kogoś na forum (np. agresywnej reklamy, trolli itp.)

Na otwartych są jeszcze 2 wersje:

- można pisać bez rejestracji (audio-video forum gazety)
          - można pisać po rejestracji.

Było kiedyś jakieś forum o boreliozie, gdzie na forum mogła wprowadzić inna osoba będąca już na forum.
    • pies_z_laki_2 Re: nabór na opiekunów forum 17.09.12, 12:18
      Dotarły, dwa, jeden pod drugim.
      Właśnie odpowiadam. Dziękuję smile

Do wiadomości forumowiczów:

- bycie moderatorem nie zmienia mojego poziomu wiedzy (niewiedzy) o chorobie z Lyme
      - bycie moderatorem nie zmienia przyczyn, dla których się pojawiłam na forum, dalej będę na forum pisała, pytała, wyjaśniała i podpowiadała.
      - woda sodowa mi nie odbija, palma mi nie rośnie itd itp. Nie mam w zwyczaju "sadzić się" czy wywyższać z powodu takiego czy innego obowiązku wziętego / nałożonego na barki.
      - korona mi z głowy nie spada, kiedy muszę sprzątać (czy to forum, czy cokolwiek innego).
      - mam za dużo lat i doświadczeń, żeby mnie coś z nerwów łatwo wyprowadziło. Oaza spokoju i tolerancji to ja smile
      - nie miewam skłonności do sadyzmu, ale bywam podejrzliwa względem manipulantów, więc strzeżcie się tongue_out
      - forum z powodu mojego nadejścia nie zmieni się specjalnie, ale kto wie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka