Dodaj do ulubionych

Wynik rezonansu Stawu kolanowego

26.03.13, 20:13
Witam serdecznie. Odebrałem dzisiaj wyniki rezonansu i wyszło:

"Podwyższenie sygnału ACL"

"Podchrzęstne linijne wgnieceniowe złamanie przedniej części kłykcia przyśrodkowego kości udowej z obrzękiem szpiku wokół"

"Ślad płynu w zachyłku nadrzepkowym"

"zmiany włókniste w ciele tłuszczowym Hoffy"

"Podwyższenie sygnału rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej"

Lekarza mam dopiero po świętach a chciałbym już wiedzieć czy to coś poważnego i czy zalicza się to pod artroskopię czy inny zabieg operacyjny. Stresuje się tym wynikiem jak nigdy. Chcę zaznaczyć, że we wrześniu miałem artroskopię kolana lewego ale to była bardziej artroskopia zwiadowcza i przecieli mi PMP. Od tamtej pory kolano nie zdrowieje i dostałem skierowanie na rezonans Magnetyczny i oto wynik. Widoczny na górze.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • fizjo4life Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 10:04
      witam ,

najważniesze jest twój stan funkcjonalny, coś nie tak jest ACL czy jest naciągnięty lub naderwany.

"Podchrzęstne linijne wgnieceniowe złamanie przedniej części kłykcia przyśrodko
      > wego kości udowej z obrzękiem szpiku wokół" --> do oceny lekarza ale ja bym nie stawał na tej nodze.

masz uszkodzoną łękotkę. może do szycia może nie zależy jak wyglądasz funkcjolalnie.
      mri to jedno a stan ogólny i ból to drugie łatwiej jest ocenic jak napiszesz co i kiedy cię boli,

pozdrawiam i życzę zdrowia
      mgr Michał
      www.mój nick.pl
      • cyrax94 Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 11:52
        Dziękuję za małą odpowiedź :) kiedy mnie boli? Nogę zginam maxymalnie 100 stopni i wtedy mnie boli kolano w okolicach rzepki (ale tak jakby pod rzepką, bardzo dziwny ból), z prawej strony kolana (tam gdzie jest umiejscowiona łąkotka przyśrodkowa) i jak staram się zgiąć kolano ciut więcej to ciągnie coś tak bardzo, że odruchowo cofam kolano do punktu wyjścia. Od czasu do czasu kolano mnie boli od tak, z nienacka zaczyna boleć. Ale nie jest to taki ból, żebym z jego powodu wyrywał sobie włosy.

Kurcze nie chciałbym ponownego pójścia pod nóż ;/
        • fizjo4life Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 14:54
          wyglada na to ze tak bedzie, ale pamietaj ze to lekarz decyduje i najważniejsze jest badanie kliniczne

pozdrawiam
          mgr Michał Dachowski
          • cyrax94 Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 19:33
            Ale mam jeszcze cichą nadzieję, że mniej inwazyjnie się to odbędzie. Musze dobrego ortopedę wybrać, bo jak wiadomo nie każdy się zna na fachu
            • fizjo4life Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 20:42
              z jakiego miasta jestes??
              • cyrax94 Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 20:49
                W Oleśnicy, miasto oddalone o 20 km od Wrocławia. A w moim mieście są ortopedzi ale jacyś Araby. Jeden Ahmed, a drugi Dardasavy. I jakoś nie jestem przekonany do ich leczenia i ch podejścia do pacjenta
                • fizjo4life Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 20:51
                  zorientuje się co tam na południu słychac i dam ci znać
                  • cyrax94 Re: Wynik rezonansu Stawu kolanowego 27.03.13, 20:57
                    Dobrze, Z góry dziękuję. Bo chcę ten staw kolanowy doprowadzić do ładu, a z wielu wyrzeczeń musiałem zrezygnować. Już rok się męczę z tą nogą.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka