Dodaj do ulubionych

Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej?

13.03.14, 19:01
W wrzesniu syna ugryzly dwa kleszcze. Jednego zauwazylam od razu i zostal usuniety. Drugiego niestety nie zauwazylam w pore i 'blizej nieokreslony czas - 12/24h" przebywal w skorze. Usunal go lekarz.
Synek nie mial zadnych objawow - goraczki, rumienia, stanow grypopodonych itp.
Lekarz nie kazal nic badac, bo nie bylo objawow zakazenia.

Na poczatku roku sporadycznie skarzyl sie na bol nogi - kolana?!
Pomyslalam ze to moze bole wzrostowe bo jest wysoki na swoje 8 lat - 140 cm, ale potem pomyslalam o kleszczu.
Zrobilam prywatnie przeciwciala IgG i IGm z krwi i oto wynik:
IgG < 5,000 czyli wynik ujemny
ale
JgM 22 a od 22U/ml wynik jest dodatni.

Co dalej robic?
Wizyte u pediatry mam w piatek, ale do tego czasu chyba osiweje.
Czy to borelioza?
czy sam antybiotyk wystarczy?
czy wykonac jakies dodatkowe badania?

Obserwuj wątek
    • zielarz22 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 13.03.14, 21:09
      Parę dni kompletnie nie ma znaczenia.
      Wyniki to też nie wszystko, tym bardziej, że graniczne.
      Wziąć coś antybakteryjnego przez parę dni, nic więcej nie warto robić.
      • citizen68 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 13.03.14, 22:09
        kleo881 - musisz wszystko na spokojnie rozważyć. To stara sprawa z tym kleszczem więc i pośpiech i panika nie pomoże.
        Wg. stanardowych wytycznych Elisa to test przesiewowy który następnie potwierdza się testem Western Blott ktory jest testem potwierdzającym. Musisz trochę przetrawić temat.

zielarz22 napisał:

> Wziąć coś antybakteryjnego przez parę dni, nic więcej nie warto robić.

Są osoby które pomimo wykształcenia medycznego udzielają porad medycznych - zgroza nawet jak się jest dr Nemo sad
        • citizen68 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 14.03.14, 11:59
          citizen68 napisał:

> kleo881 - musisz wszystko na spokojnie rozważyć. To stara sprawa z tym kleszcz

> zielarz22 napisał:
          >
          >
          > > Wziąć coś antybakteryjnego przez parę dni, nic więcej nie warto robić.

miało być:
          >
          > Są osoby które pomimo braku wykształcenia medycznego udzielają porad medycznych - zgroza nawet jak się jest dr Nemo sad
          • zielarz22 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 18.03.14, 19:46
            Citizen
            Żeby polecać wzięcie czego antybakteryjnego nie trzeba być lekarzem.
            W domyśle - nie tylko antybiotyki zabijają bakterie.
            Ale jak ktoś jest ograniczony to tego nie rozumie.
    • olcia020 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 13.03.14, 21:28
      witaj, pediatra zapewne wyśle cię do zakaźnego, a tam dadzą synowi jeden antybiotyk, który nie działa na wszystkie formy boreliozy, poczytaj o ILADS, ja leczyłam córkę 6 m-cy ILADS w Katowicach u doktor P. Czy jest zdrowa? Jest bezobjawowa i mam nadzieję, że zdrowa.
      To ciężkie leczenie, ale u nas przyniosło skutek.
      Ja na twoim miejscu zrobiłabym wszystko aby dostać się do lekarza ILADS
    • kleo881 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 17.03.14, 16:22
      Musze zrobic mu test Western Blot.
      Niestety nie jest refundowany?!
      260 zl - masakra normalnie!
      • zielarz22 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 18.03.14, 19:48
        Masakra to dopiero Cię czeka jak zdecydujesz się na leczenie ILADS, tak więc nie przesadzaj.
        U mnie WB kosztuje 110, szukaj może znajdziesz tańszy.
      • olcia020 Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 23.03.14, 13:08
        w Kielcach zapłaciłam po 90 zł. za klasę.
        A co do ILADS to w 100% płacisz wszystko, nic nie jest refundowane...
        MUsisz nastawić się na koszt około 700-800 zł miesięcznie plus odpowiednie żywienie, tez dodatkowe koszty miesięcznie, myślę, że koło 400 zł więcej niż normalnie.. Ja wciągnęłam w finansowanie leczenia córki całą rodzinę, bo sami na pewno nie dalibyśmy rady.
        • polnaro Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 23.03.14, 16:25
          Jeśli mogę coś wtrącić......, nie szukałabym taniego laboratorium żeby zrobić testy.
          Popełniłam ten błąd i western blot wyszedł ujemny, radość trwała kilka dni, bo jak odebrałam wyniki z testów na koinfekcje to usiadłam z przerażenia. Jak to możliwe? Ano, możliwe. Już na przekór /nie wiem komu/, powtórzyłam western blot w tym laboratorium gdzie robiłam koinfekcje i wyszedł bardzo wyraźnie dodatni w IgG.
      • kleo881 Re: ILADS 24.03.14, 22:07
        o co dokladnie z tym chodzi?
        o wizyty u specjalisty i leczenie antybiotykami tak?
        • polnaro Re: ILADS 27.03.14, 13:36
          Dokładnie, tyle, że to metoda nie standardowa.

• olcia020 Re: ILADS 28.03.14, 08:21
          ja leczyłam córkę tu:
          poczytaj
          www.borelioza-leczenie.pl/
    • osadzik Re: Dziecko, dodatnie IgM po kleszczu. Co dalej? 30.03.14, 19:45
      Dalej leczenie antybiotykowe, koniecznie nadzór lekarski, ale możesz też dodatkowo wzmocnić organizm syna aby dodatkowo zwalczał chorobę własnymi siłami, wiele informacji na ten temat znajduje się na tej stronce:
      www.borelioza.vegie.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka