Dodaj do ulubionych

Pytanie o PCR

26.07.08, 23:10
Witam, mam pytanie czy jest ktos na forum kto robil badanie PCR w
Warszawie, albo gdziekolwiek indziej niz w Poznaniu? Chcialabym
zrobic to badanie, ale troche mnie dziwi (i denerwuje) fakt, ze
wiekszosc osob wskazuje Poznan. Czy w Poznaniu rzeczywiscie robia te
badania najlepiej? NIkt inny nie potrafi?
Obserwuj wątek
    • stachenka Re: Pytanie o PCR 27.07.08, 20:18
      Dlaczego to Cię denerwuje?
      W Poznaniu nie robią PCR tylko Real-Time PCR, czyli test 200x bardziej czuły od
      zwykłego PCR. Nie ich wina, że inne laby tego testu nie robią.
    • zgoorek Re: Pytanie o PCR 28.07.08, 08:00
      PCR można zrobić w kilku miastach, ale real-time PCR tylko w
      Poznaniu. Nie dlatego, że gdzie indziej nie potrafią, ale dlatego,
      że w tamtym labie zainwestowali w maszynerię - nienajtańszą zapewne.
      Też nie lubię monopolistów, ale cóż, oni są pierwsi i na razie nie
      mają konkurencji.
      • krusz2007 Re: Pytanie o PCR 13.09.08, 13:21
        Witam
        Gdzie w Poznaniu można zrobić test PCR?
        • e-nadia Re: Pytanie o PCR 13.09.08, 15:36
          cbdna.pl/
          • kurkazlotopiorkaa Re: Pytanie o PCR 16.09.08, 18:02
            ja robilam test w poznaniu i mimo choroby wyszedl negatywny,wydalam
            7 stow (robilam jeszcze koinfekcje i chlamydie)i jestem zla ,wcale
            nie jest czuly ,i jak kretek siedzi sobie w stawach to zaden
            citrosept i inne cuda nie pomoga!Jesli jestes przekonana o chorobie
            to olej testy idz do lekarza ktory po objawach stwierdzi to
            najlepiej i dzialaj!moje gg 667063
            • stachenka Re: Pytanie o PCR 17.09.08, 02:45
              Kurka, ale pierdzielisz! Czy Ty wiesz w ogóle co to jest czułość testu?
              • stachenka Re: Pytanie o PCR 17.09.08, 05:35
                Sorry, nie policzyłam do 10 wink
                A normalnie nie wyrabiam, jak ktoś ma pretensje do testu o to, ze w probówce nie
                było bakterii.
                • maria.50 Re: Pytanie o PCR 18.09.08, 12:29
                  Jak najlepiej przygotować się do badania RT Pcr,które będę wykonywać pod koniec
                  miesiąca.Czy jest wskazany jeden konkretny abx.Czy odstawić jedno z
                  peruwiańskich ziół(krople,Sangre de Drago-Croton lechleri,która ma-cyt: silne
                  działanie antywirusowe,antybakteryjne,,przeciwpleśniowe,homostatyczne,
                  antynowotworowo,antyoksydacyjne,przeciwstresowe i tonizujące.Wspomaga
                  regenerację organizmu i wspiera system immunologiczny.Zatrzymuje krwawienie z
                  ran,chroni przed infekcją,przyspiesza regenerację skory i pomaga wytworzyć nowy
                  kolagen.Na zranionym miejscu wytwarza ochronną powłokę,pod którą rana goi się
                  szybciej(na własnej du..e z półpaścem sprawdziłam i na podmrożeniach,które nie
                  chciały się goić,przez sól z basenów solankowych)Doskonale nadaje się na różnego
                  rodz,skaleczenia,oparzenia i ukąszenia owadów.
                  Z różnych związków jakie zawiera Sangre,na uwagę zasługuje Taspina-alkaloid o
                  dziaaniu gojącym i przeciwzapalnym,ma wpływ na gojenie się ran,chroni bonę
                  śluzową żołądka a jednocześnie ma dzialanie antybakteryjne i przeciwzapalne.Inne
                  zaś składniki,mają działanie antywirusowe.Badania wykazałynie jego silne
                  dzialanie przeciw wirusowi grypy i wir.grypo podbnym,wir.drog oddechowych.
                  wirusowi opryszczki i przeciw wir.zapaleniu watroby A,B i C.Przy biegunkach
                  związanych z podrózowaniem oraz przy leczeniu AIDS) a może wlaśnie zwiększyć dawkę?
                  Obecnie w Czechach,Sangre jak i w świecie,wzbudza coraz większe zainteresowanie
                  naukowców jak i lekarzy,ci drudzy(czescy) zalecają pacjętom z boreliozą zarzywać
                  ją w czasie kuracji ABX i po niej.Ja pytałam dr.Piotra z W-wy,to powiedział ze
                  jak najbardziej jest za.
                  Teraz nie wiem co z nią mam począć.Majowe badania zwykłe PCR w Warszawie(z
                  marszu,bez przygotowania,nawet citro nie było)wyszły ujemne.Teraz RT PCR robie
                  w Czechach.
                  • zo_sia01 Re: Pytanie o PCR 20.09.08, 14:15
                    Mario, zadałaś trudne pytanie i nie wiem, czy ktoś Ci na nie odpowie. Ja
                    zupełnie nie znam się na ziołach, już szybciej na antybiotykach smile

W badaniu PCR chodzi o to, żeby krętki były we krwi, bo inaczej ten test będzie
                    ujemny pomimo istnienia choroby. A w naszej kochanej boreliozie jest tak, że
                    krętki właśnie uciekają z krwi i osiedlają się w narządach, by potem nas
                    dręczyć. Dlatego polecane są Citrosepty czy też inne antybiotyki, które mają za
                    zadanie wykurzyć krętki z narządów i przepędzić je do krwi.

Trochę Was podczytuję i jeżeli dobrze pamiętam leczysz się teraz ziołami, tak?
                    Wydaje mi się, że jeżeli chcesz uzyskać wiarygodny wynik to warto byłoby wziąć
                    antybiotyk może razem z Tinidazolem przez parę dni - jeżeli w Twoim organizmie
                    są krętki to antybiotyk zabiłby je, a Tinidazol "wykurzył" z cyst i wtedy
                    miałabyś szansę na w miarę wiarygodny wynik PCR rt - to takie moje przemyślenia.

I pamiętaj, że w boreliozie podstawa to objawy, a nie wynik.
                    Pozdrawiam.
                    • zgoorek Re: Pytanie o PCR 20.09.08, 21:14
                      Zo_siu01, chyba podałaś błędną kolejność. Wydaje mi się bardziej
                      logiczna taka:
                      * najpierw bierzesz Tinidazol, żeby rozbić cysty,
                      * potem robisz badanie, które wykrywa krętki (o ile są),
                      * a potem bierzesz antybiotyk, który je wybije.
                      • zo_sia01 Re: Pytanie o PCR 20.09.08, 22:49
                        Nie Zgoorku, wszystko napisałam jak trzeba.
                        Tinidazol po to, żeby otworzyć cysty, jeśli takowe są, antybiotyk bakteriobójczy
                        po to, by zabić ewentualne krętki uwolnione z cyst lub by zabić te, które są
                        ewentualnie jeszcze w chorych narządach, ale nie w postaci cyst. Oba razem
                        spowodują pojawienie się krętków we krwi, a o to właśnie chodzi w badaniu PCR.
                        To zwiększa szansę na wykrycie choroby i ja bym tak zrobiła.
                        • doloresh Re: Pytanie o PCR 24.09.08, 18:11
                          A ja dzisiaj dzwonilam do CBDNA w sprawie testu real time PCR i
                          zapytalam o koniecznosc brania antybiotykow przed testem...Pani
                          powieziala, ze oni nie zalecajA tego, ze nie maja zadnych
                          udowodnionych badan, ze przyjmowanie tych antybiotykow zwieksza
                          czulosc testu! I komu wierzyc?? Chyba jednak Pani z CBDNA...?
                          • kurkazlotopiorkaa Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 03.10.08, 18:23
                            piszesz zebym sobie poczytala ,nie mam tyle czasu co ty zeby wkolko
                            czytac,wiem jedno- bralam citrosept bo mi poradziliscie go brac na
                            tamtym forum ,wyslalm krew...i ???wydalam mnostwo kasy zeby sie
                            dowiedziec ze mimo ze jestem chora,to nie jestem...moja opinia jest
                            taka ze ten test jest do bani i znam wiele osob ktore go robily i
                            mają (-)moze Ty mialas to szczescie ze ci moze wyszlo wiarygodnie i
                            nierozumiesz rozgoryczenia osob tych ktore wydaly kase i od takiej
                            stachenki slysza borelioza siedzi w stawach...!!!dopisz jeszcze
                            poczytaj FAQ bo zapomnialas...!!!pozdrawiam falszywie ujemnych smile
                            • zgoorek Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 05.10.08, 19:18
                              kurkazlotopiorkaa napisała:

> piszesz zebym sobie poczytala ,nie mam tyle czasu co ty zeby
                              > wkolko czytac,
                              Ty dzielisz swój czas. Jeśli inni wola poczytać więcej aby oznać
                              swoją chorobę, kiedy Ty wolisz ten sam czas poświęcic na cokolwiek
                              innego - Twój wybór. Tylko nie miej pretensji, że wiesz za mało.

>wiem jedno- bralam citrosept bo mi poradziliscie go brac na
                              > tamtym forum ,wyslalm krew...i ???wydalam mnostwo kasy zeby sie
                              > dowiedziec ze mimo ze jestem chora,to nie jestem...
                              To czemu z pretensjami przychodzisz na to forum? Ja nikomu niczego
                              takiego nie radzę. Wróć tam, gdzie Ci poradzono, odszukaj te rady i
                              tam je krytykuj. Tutaj jest to bezcelowe i bezpodstawne.

> moja opinia jest
                              > taka ze ten test jest do bani i znam wiele osob ktore go robily i
                              > mają (-)moze Ty mialas to szczescie ze ci moze wyszlo wiarygodnie
                              i
                              > nierozumiesz rozgoryczenia osob tych ktore wydaly kase i od takiej
                              > stachenki slysza borelioza siedzi w stawach...!!!dopisz jeszcze
                              > poczytaj FAQ bo zapomnialas...!!!pozdrawiam falszywie ujemnych smile
                              Jestes rozgoryczona, co niestety często zdarza się u osób chorych.
                              Czytanie FAQ jeszcze nikomu ujmy nie przyniosło.

Szkoda, że swoje żale tutaj wylewasz.
                            • stachenka Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 07.10.08, 05:44
                              > piszesz zebym sobie poczytala

> i od takiej
                              > stachenki slysza borelioza siedzi w stawach...!!

A gdzie ja Ci to napisałam???

> wydalam mnostwo kasy zeby sie
                              > dowiedziec ze mimo ze jestem chora,to nie jestem...moja opinia jest
                              > taka ze ten test jest do bani i znam wiele osob ktore go robily i
                              > mają (-)moze Ty mialas to szczescie ze ci moze wyszlo wiarygodnie i
                              > nierozumiesz rozgoryczenia osob tych ktore wydaly kase i od takiej
                              > stachenki slysza borelioza siedzi w stawach...!!!dopisz jeszcze
                              > poczytaj FAQ bo zapomnialas...!!!pozdrawiam falszywie ujemnych smile

Ja też wydałam mnóstwo kasy zanim dowiedziałam się, co mi jest. Myślisz, że ktoś
                              mi za darmo różnicował borel z innymi chorobami? Albo że ujemne Western Bloty są
                              za darmo? A może moje testy na konfekcje były gratis?
                              Ale nie będę twierdzić, że WB jest do d... tylko dlatego, że wyszedł mi ujemny
                              mimo aktywnej choroby. Nikt mi, ani też nikt Tobie, nie obiecywał, że
                              którykolwiek test na 100% wyjdzie pozytywnie, jeśli mamy borel.

No, ale może ja przez 27 lat przyzwyczaiłam się do tego, że "nic [żaden test]
                              nigdy nie wychodzi". Masz rację, jestem szczęściarą wink

Mam Cię przeprosić za to, że Twoje krętki nie wpłynęły przez igłę do probówki?
                              Przepraszam, moja wina ;P

Przypomniałaś mi pewne hasło:

Pozdrawiam wszystkich nienarzekających :]
                              • kurkazlotopiorkaa Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 08.10.08, 22:33
                                dziewczyna pyta o test pcr,pewnie tak samo nastawiona na
                                potwierdzenie swojej choroby jak ja kiedys...od pani w lab slyszalam
                                ze jak jest borelioza to test ja wykryje,zaden citrosept ,zaden
                                antybol nie jest potrzebny bo to badanie dna...wiec teraz piszecie
                                co brac i jak test wyjdzie Zosi ujemy to co jej powiecie?niewierz w
                                testy tylko sie lecz!?
                                • kurkazlotopiorkaa Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 08.10.08, 22:37
                                  sory nie zosi
                                • stachenka Re: stachenka ty sie zawsze musisz czepiac! 10.10.08, 04:25
                                  Dziewczyna pytała, gdzie w Poznaniu robią test, a nie czy warto go robić. Nie
                                  wiesz, jakie miała nastawienie.

> i jak test wyjdzie Zosi ujemy to co jej powiecie?niewierz w
                                  > testy tylko sie lecz!?

A kto tak mówi?
    • gonka87 pcr wrocław 27.10.08, 15:36
      hym...dzisiaj bylam zrobic badania we Wroclawiu -instytut genetyki,
      i niedawno sie dowiedzialam, ze we Wroclawiu podobno wszystkim
      wychodzi na (-) ;-/ .... w sumie caly czas mam nadzieje, ze mi
      wyjdzie (-), ale teraz to juz zbytnio nie wiem w co i komu wierzyc
      o.O
      • aveso Re: pcr wrocław 16.11.08, 22:01
        a gdzie mieści się ten instytut i ile zapłaciłaś, jeśli można wiedzieć big_grin

niestety też muszę zrobić badania na boreliozę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka