Dodaj do ulubionych

Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!!

20.01.10, 16:38
Witam wszystkich,
Proszę o opinie o w/w szkole. Chcę zrobić tam magisterkę a mam sporą przerwę w
nauce ( 7 lat ). Jaki jest tam poziom, jakie są Wasze opinie?
Pytam Was jako mieszkańców Siedlec, gdyż sama mieszkam dość daleko ( 100km ) i
nic o tej szkole nie słyszałam.
Dzięki za każdą informację.
Obserwuj wątek
    • czerwony_komunista Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 08:51
      Poziom jest żenujący. Zależy na czym Ci zależy. Jeśli na bezstresowym i szybkim
      zdobyciu papieru to polecam. A jeśli chcesz się czegoś nauczyć to trzymaj się z
      dala od tej szkoły. A gdzie mieszkasz? Może lepiej zrobić mgra w Warszawie?
      Jeśli chodzi o Siedlce to zdecydowanie bardziej polecam Akademie Podlaska.
      Oczywiście ta wypowiedź to tylko moja subiektywna ocena ww szkoły.
    • falszywy_klamca Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 11:12
      Jedna z najlepszych szkół w regionie. Zdecydowanie lepszy poziom niż na
      Akademii. W AP masz lipne kierunki (nieśmiertelny marketing), dziadostwo w
      dziekanacie i warunki studiowania w piwnicach (patrz zajęcia w Domach Studenta
      przy ul. Żytniej). Biegasz nie tylko pomiędzy salami, ale po całym mieście, bo
      AP ma budynki rozsiane po Siedlcach.

Na WSFiZ masz kadrę naukową po części z AP, po części z uczelni warszawskich
      (Uniwerek, Polibuda). 3 gmachy w których są zajęcia oddalone są od siebie o 200
      metrów. Kultura w dziekanacie (nie ma legendarnych pań, które robią łaskę, że
      żyją), podobnie w bibliotece. Do tego budynki są odnowione. Najstarszy ma może 8
      lat. Także studiujesz w ludzkich warunkach i nikt nie traktuje Cię jak śmiecia.

Program jest ten sam. znam osoby, które studiowały na WSFiZ licencjat i na
      magisterkę poszły na Uniwerek Warszawski, albo SGH zaocznie. Twierdzą, że poziom
      jest identyczny.

Wszak jest tak, że na 3 zaliczyć nie problem. Ale jeżeli Ci zależy to 5 trudno
      osiągnąć.
      W Siedlcach większość studentów jest po AP (bo to nieporównywalnie większa
      uczelnia), więc i na forum każdy będzie Ci zachwalał AP, chociaż ta uczelnia to
      syf kompletny.
      • verena0 Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 12:04
        taa jasne UW i SGH =poziom WSFiZ...
        nie przesadzasz trochę?
        • czerwony_komunista Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 12:32
          Fałszywy kłamca nie gadaj bzdur. Dla Twojej wiadomości nie
          studiowałem na AP. Ba, nie studiowałem w Siedlcach. Ale mam sporo
          znajomych zarówno z AP jak i z WSFIZu. Zresztą co tu porównywać
          szkołę publiczną z prywatną. Wiadomo, że na uczelni prywatnej to
          liczy się zysk- jak w każdym przedsiębiorstwie. Więc zależy im, żeby
          było jak najwięcej studentów z których można ściągnąć pieniądze.
          Więc myślę, że nie ma tam takiego zjawiska jak skreślenie studenta z
          listy studentów pod warunkiem, że opłacasz regularnie raty:)

Na AP nie ma takiego kierunku jak marketing falszywy klamco:) Po za
          tym wystarczy popytać pracodawców jak bardzo cenią absolwentów
          WSFIZu. A Raczej jak nie cenią. WSFIZ jest dobra dla tych, którym
          zależy tylko na papierze nic więcej.

Kadra naukowa na kiepskim poziomie. Pokaż mi falszywy klamco chociaż
          jedną książkę wydaną przez jakiegoś pracownika naukowego z WSFIZu,
          bo ja takiej zadnej nie znam. A poziom kadry naukowej to przede
          wszystkim ilosc i jakosc wydanych publikacji naukowych. a tych nie
          widac.

A porownywanie UW i SGH do WSFIZu jest co najmniej smieszne i nawet
          nie chce mi sie tego komentowac, bo az żal. To tak jakby porównywać
          nowego Mercedesa z zardzewiałym maluchem. Więc proszę Cię falszywy
          klamco, zebyś się już więcej nie ośmieszał.
          • bambii Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 13:20
            Wiadomo, że na uczelni prywatnej to
            > liczy się zysk- jak w każdym przedsiębiorstwie. Więc zależy im,
            żeby
            > było jak najwięcej studentów z których można ściągnąć pieniądze.
            > Więc myślę, że nie ma tam takiego zjawiska jak skreślenie studenta
            z
            > listy studentów pod warunkiem, że opłacasz regularnie raty:)

chyba się zagalopowałeś w tym co napisałeś albo nie czytasz
            rankingów, sprawdź ostatni ranking Financial Times (a chodzi o
            Koźmińskiego).
            Jest to szkoła prywatna (jako jedyna po raz trzeci w tym roku!)
            znalazła się w prestiżowym rankingu edukacyjnym tej gazety, jako
            JEDYNA polska szkoła wyższa. Zajęła 42 miejsce wśród 70 najlepszych
            europejskich uczelni biznesowych.
            Prywatna nie znaczy wcale "be" jak widać
          • nocny.gosc Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 13:20
            Nie ma co robić takich porównań. Jeżeli ktoś chce to i tu i tu się dobrze
            nauczy. A co do pracodawców? Częściej spotyka się pracodawców, którzy chcą
            realnie sprawdzić Twoje możliwości a nie bazować na uczelni. Tak samo WSFiZ jak
            i AP wypuszczają ludzi z tytułami, którzy kompletnie nie potrafią niczego w
            swoim fachu. Jak również ludzi, którzy bez problemu odnajdują się na rynku. Co
            do skreślania na WSFiZ. Spokojnie możesz zostać skreślony za nie zaliczenie
            semestru. Nawet jeżeli opłaty robisz w przód.
          • a.borubar Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 13:25
            Jasne - nie studiowałeś i masz przez to najlepszy ogląd sprawy. Ja studiowałem
            dziennie i na WSFiZ. Zdecydowanie polecam WSFiZ - dbają o wygodę studenta,
            traktują poważnie, po partnersku. To szkoła z wielkimi ambicjami! AP - nie
            dramatyzujmy, źle tam nie jest, ale jednak gorzej. WSFIZ od niedawna ma u siebie
            filie Uniwersytetu Białostockiego.
    • magdzia_g1 Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 19:52
      Dziękuję wszystkim za informacje! Muszę chyba tą sprawę jeszcze przemyśleć....
      Pozdrawiam.
      • niunianiu Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 21:30
        studiowałam na AP teraz zaczęłam na wsfiz powiem tak jest
        identycznie na wrażenie po pierwzym semestrze idziesz siedzisz na
        zajęciach i słuchasz albo czytasz sobie książkę co kto woli ;)
        wracasz do domu i albo zaglądasz do notatek albo i nie (ja bardziej
        wolę to drugie chociaż to nie edukacyjne ;) no cóż zobaczymy co z
        tego wyjdzie po sesji któa jest tuż tuż hehe )

a teraz poważnie
        kadra na AP ma więcej tych prof'ów hab'ów przed nazwiskiem ale po 5
        latach na AP doszłam do wniosku, że im więcej tych skrótów przed
        nazwiskiem tym takiego ludzia mniej się rozumie i lubi ;)
        co do wsfiz to ma ciekawszą ofertę, która na AP kuleje jeśli chodzi
        np. o podyplomówkę (już drugi rok bezskutecznie składałam papiery i
        zrezygnowałam poszłam do konkurencji)

jeśli chcesz się czegoś nauczyć to się nauczysz to zależy tylko od
        ciebie, bo przecież wykładowcy nie przychodzą na zajęcia i nie
        gadają ze studentami o pogodzie ;)
      • cameel28 Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 21.01.10, 22:39
        Nie studiowalem ani na WScostam ani na AP, ale tak sie sklada, ze pracuje z
        mlodzieza licealna w Siedlcach wlasnie i obie te uczelnie u mlodziezy licealnej
        z jakimikolwiek ambicjami, podkreslam to - jakimikolwiek, wywoluja w najlepszym
        przypadku usmiech politowania, w najgorszym niewybredne kpiny. Zanim mnie tu
        zlinczuja absolwenci jednej albo drugiej "siedleckiej sorbony i siedleckiego
        cambridge" chcialbym podkreslic, ze nie jest to moje zdanie bo takiego na temat
        tychze uczelni nie mam bo i skad mam miec skoro nie studiowalem, ale siedleckiej
        mlodziezy, ktora w tym roku lub najblizszych latach bedzie musiala wybrac sobie
        swoja uczelnie a tak sie akurat sklada, co juz pisalem, ze mam stycznosc w
        przewazajacej czesci z mlodzieza z tzw. dobrych liceow i raczej ta czescia,
        mowiac potocznie, uczaca sie. Wiec jest to zdanie ludzi chyba najlepiej
        zorientowanych w temacie bo ich w sposob bezposredni dotyczace. Reasumujac,
        skoro masz dojechac 100 km to chyba nie ze wschodu bo nie da rady a wiec albo z
        poludnia (Lublin i 2 uniwerki, uniwerek przyrodniczy i polibuda), z polnocy
        (Olsztyn z uniwerkiem czy Bialystok tez z uniwerkiem), lub z zachodu (Warszawa -
        dlugo by wymieniac).
        • verena0 Re: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania !!!! 22.01.10, 08:45
          Też tak uważam. Wprawdzie sama robiłam podyplomówkę w Siedlcach na
          AP, ale gdybym miała czas na dojazd i fundusze większe, bez wahania
          wybrałabym Warszawę. Poziom na podyplomówce był dość dobry, ale
          nazwa uczelni na dyplomie też coś mówi.
          • jablkobananmalina nie studiuje na WSFiZ, ale moge dac info o AP. 22.01.10, 08:59
            Witam. Jestem studentem AP i powiem wszystkim, ktorzy tak bardzo krytykuja ta
            uczelnie, ze nie maja pojecia jak duzo w ostatnich latach sie na niej zmienilo.
            Zarowno baza, sprzet jak i podejscie kadry (odmlodzonej) jest zupelnie bardziej
            nowoczesne. Uczelnia uruchamia wiele projektow dla studentow, o ktorych WSFiZ
            moze tylko pomazyc. Najwazniejsza zmiana jest to, ze bedziemy uniwersytetem od
            pazdziernika i zadna prywatna szkolka nie bedzie sie mogla rownac z nasza ranga.
            WSFiZ to prywatny biznez ludzi, ktorzy maja jeszcze kilka takich szkol w Polsce
            (z tego co wiem jest to Bialystok i Ełk) i jak znam zycie, to prywatny biznes
            napewno bedzie bardziej piescil studenta (klienta) niz panstwowa instytucja. Ale
            czy to znaczy, ze go czegos nauczy? Nie sadze. Dla mnie dobrym przykladem jest
            chociazby to, ze moj kumpel, ktory nie dal sobie rady na informatyce na AP
            (poziom jest tam bardzo wysoki i AP-owcy informatycy to niezla liga), na WSFiZ
            dostawal stypendium. U nas musial programowac i biegle znac problematyke wielu
            przedmiotow, a tam robil prezentacje w POWER POINCIE i dostawal wysokie noty.
            Podsumowanie: lubisz wygody i nie zalezy Ci na umiejetnosciach - idz na WSFiZ,
            chcesz sie naprawde czegos nauczyć skorzystaj z oferty (już niedługo)
            uniwersyteckiej.
            • falszywy_klamca Re: nie studiuje na WSFiZ, ale moge dac info o AP 22.01.10, 10:09
              AP jako Uniwersytet = okręć gówienko w papierek i mów, że to cukierek.
              Stereotyp uczelni prywatnej ciągle u nas pokutuje. Niesłusznie.

Wszak studenci AP zawdzięczają m.in. WSFiZ, że obyczaje np. w dziekanacie i u
              nich delikatnie się poprawiły.

I drogie robaczki. Porównajcie sobie kadrę WSFiZ i AP. Wielu tych samych profesorów.
              • niunianiu Re: nie studiuje na WSFiZ, ale moge dac info o AP 22.01.10, 10:24
                falszywy_klamca napisał:
                > AP jako Uniwersytet = okręć gówienko w papierek i mów, że to
                > cukierek.
                > Stereotyp uczelni prywatnej ciągle u nas pokutuje. Niesłusznie.
                no patrz zgadzam się z tobą ;)

> Wszak studenci AP zawdzięczają m.in. WSFiZ, że obyczaje np. w
                > dziekanacie i u nich delikatnie się poprawiły.
                poprawiło się na AP? to super, za moich czasów były niezłe przejścia
                z miłymi paniami z dziekanatu
                coś w stylu "a co to za bank wymyśliła ee czy taki bank w ogóle
                istnieje" hehe

> I drogie robaczki. Porównajcie sobie kadrę WSFiZ i AP. Wielu tych
                > samych profesorów.
                dokładnie!

jeśli chodzi o twojego kolegę to powiem tak jeśli ktoś chce być w
                czymś dobry to nie wystarczy chodzić na zajęcia! poszedł na
                łatwiznę, a to co się ma w głowie nie zależy tylko i wyłącznie od
                poziomu nauczania uczelni
              • bengere Re: Do falszywego_malego_zakompleksionego_klamcy 22.01.10, 14:37
                falszywy_klamca napisał:

> AP jako Uniwersytet = okręć gówienko w papierek i mów, że to cukierek.

rozumiem, ze skonczyłeś WSFiZ i masz prawo go bronić, ale jako absolwent to ty
                dajesz swiadectwo tej uczelni swoimi wypowiedziami.
                Nikt tu nie obrazil WSFiZ tak jak ty obrazasz AP. We wczesniejszej wypowiedzi
                uzyles zwrotu "syf", teraz "gó...".

Prawda jest taka, nie masz pojecia o zagadnieniach, o których sie wypowiadasz, z
                resztą w Twoim przypadku to norma.
                Dla mnie i wielu innych, twoje wypowiedzi prowadza jednak do innego wniosku:
                Skoro taki człowiek jak ty (o tak niskim poziomie wypowiedzi) reprezentuje tu
                uczelnie jaka jest WSFiZ, to czy warto miec z taka uczelnia do czynienia? POZIOM
                ABSOLWENTÓW WIZYTÓWKĄ UCZELNI!!!

Tak apropos, czy WSFiZ wykształcił kogoś wybitnego, kogoś kto coś dokonał, o kim
                można mówić z dumą? Pytam, bo nie wiem!!!
                • wwwsiedlce wsfiz czy ap 22.01.10, 15:24
                  wiecie czyatm tu ze ap odmładza kadre, ok ale chyba nie na wszystkich
                  kierunkach, ze poziom jest lepszy, ok ale to tez alezy od tego jaki kierunek
                  jaki wykladowaca i jakie checi studenta
                  znam ludzi z wsfizu ktorzy owszem robili tam podyplomowe i zadowoleni nie sa,
                  co do ap no coz czasem uda sie nawet ludziom ktorzy danech kierunkow studiowac
                  nie powinni skonczyc takowe studia
                  wiec kazda uczelnie ma jakies minusy i plusy
                  a to ze do pazdziernika to bedzie uniwersytet, sorry zmiana nazwy nie polepszy
                  sytuacji studiujacych

chyba ze na zasadzie "uniwersytet to brzmi dumnie"
                • falszywy_klamca Re: Do falszywego_malego_zakompleksionego_klamcy 23.01.10, 18:10
                  Dla Twojej wiadomości, miałem do czynienia z jedną i drugą uczelnią, oraz
                  uczelniami warszawskimi.

Fochasz się tak, bo wiesz, że ktoś wreszcie ma odwagę napisać prawdę o AP.
                  • bengere Re: Do falszywego_malego_zakompleksionego_klamcy 23.01.10, 19:53
                    ooo, to niezle wyksztalcony z ciebie czlowiek...
                    moje pytanie jest nastepujace, na ktorej z tych uczelni skonczyles
                    studia?
                    • falszywy_klamca Re: Do falszywego_malego_zakompleksionego_klamcy 23.01.10, 22:43
                      na wszystkich. Co zaczynam to kończę. Taką zasadę wpoiła mi mama.
                    • rekombinator Re: Do falszywego_malego_zakompleksionego_klamcy 23.01.10, 23:04
                      > moje pytanie jest nastepujace, na ktorej z tych uczelni skonczyles
                      > studia?
                      Ten Pan tylko dosypuje cukier i kawę w automatach. sorry nie mogłem
                      się powstrzymać.
                      Apropos uczelni, polecam lekturę życiorysów Kazimierza Bartela,
                      Edisona, Faradaya, Eisteina, i wielu innych (wymieniłbym też
                      siedleckie nazwiska, które bez szkół zrobiły karierę - ale się
                      jeszcze ktoś obrazi ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka