Dodaj do ulubionych

no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ...

26.04.14, 01:38
prezydent Kudelski jedzie do Rzymu (jak kto woli Watykanu) tu cyt. : "reperentować nasze miasto"

www.tvsiedlce.pl/8,5046-siedlce_uczcza_kanonizacje_ojca_swietego_jana_pawla_ii.html#Scene_1
od (1:08)

tymczasem, wicepremier i Minister gospodarki Janusz Piechociński zostaje w kraju, choć jak sam przyznał chętnie by się wybrał do słonecznej Itali

podlasie24.pl/wiadomosci/z-regionu/wicepremier-janusz-piechocinski-o-dyplomacji-na-rzecz-rolnikow-i-sytuacji-na-ukrainie-125ac.html
PS.
nie pytam czy wizyta Kudelskiego prywatna czy to delegacja z UM (z naszych podatków)

o złej kondycji finasowej miasta nie przypominam
podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/finanse-siedlec--rio-krytykuje-samorzad-musi-korygowac-125a9.html
a bym zapomniał te flagi państwowe (biało-czerwone) to zjakiej okazji już na 3 Maja czy z okazji kanonizacji, ale wtedy były by też papieskie (tj. biało-zółte albo bioło-błękitne) a później zdziwienie, że flagi giną, jak wiszą "ruski miesiąc" SM, policja czy monitoring wszystkiego nie upilnują
Obserwuj wątek
    • trans4mer Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 26.04.14, 12:17
      Ani za Waszą ani za Naszą (czytaj też Twoją) tylko za swoją prywatną kasę.
      • efaster Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 26.04.14, 12:55
        jeśli za swoją to ok.

pozdr.
        • 77joker Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 27.04.14, 09:25
          no to jak? za swoje czy nasze? myślałem ze zakładając watek jesteś tego pewny na 100%
          • efaster Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 27.04.14, 19:07
            nie ....

kto pyta, nie bładzi ....

ja nigdy niczego nie jestem pewien, tak na 100 % :))
    • 3ras Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 26.04.14, 12:54
      W moim odczuciu tego typu wycieczki powinny być finansowane przez kościół lub z własnych pieniędzy. Znając rzeczywistość delegacja miasta na pewno uda się do Watykanu za pieniądze nasze.Odnośnie flag : to już nie nie są flagi tylko kawałki materiału które wywiesza się już na byle przyjazd jakiegoś biskupa,pana prezesa czy kogoś innego z KK lub PiS /też oczywiście za nasze pieniądze/. Uważam ,że flaga powinna być czymś znaczącym,uświetniającym ważne wydarzenia państwowe Wszystkie działania pana prezydenta naszego miasta powinny być dostrzeżone przy najbliższych wyborach.
      • zxcvbnm65 Re:Słabi ludzie 27.04.14, 10:34
        Czepiacie się flag.Jeśli dzisiejszy dzień jest dla was szarym dniem powszednim,to tylko wasza sprawa.Bardzo dobrze że na taki dzień przystraja sę polskie miasto, czy polską wieś .Czy uważacie że 11 listopada bardziej zasługuje?
        • sar11 Re:Słabi ludzie 27.04.14, 12:37
          Dzisiaj jest zwykły dzień. Świąteczny jest dla katolików i to nie wszystkich. Polska jest krajem wszystkich Polaków ,i to należy uszanować.Świętować możecie w swoich obiektach /kościołach i tego Wam nikt nie zabrania /.Flaga powinna być czymś wielkim i wywieszana naprawdę przy dużych okazjach.Wtedy będzie ona coś znaczyła. Ponadto w konstytucji RP jest napisane kiedy należy ją wywieszać.Nie mówcie,że to katolicy są prześladowani.To Wy narzucacie swoje racje nie wierzącym lub inaczej wierzącym.
          • tarabl.anka Re:Słabi ludzie 27.04.14, 13:35
            Nie rozumiem sar11 co masz na myśli: "Świąteczny jest dla katolików i to nie wszystkich". Czy są jacyś katolicy przeciwko wyświęceniu Jana Pawła II? Jeśli ktoś jest przeciwko to nie jest katolikiem. I drugie : "Świętować możecie w swoich obiektach". Uprzejmie informuję, jeśli do tej pory tego nie uznawałeś, że ulice są przestrzenią publiczną utrzymywana przez samorząd czyli z pieniędzy publicznych, a tak się składa, że w demokracji to głos większości decyduje, a z kolei jeśli chyba około 90 % obywateli mieszkających w Polsce to zdeklarowani katolicy, Twój apel o świętowanie w "swoich obiektach" jest nietrafione pomimo powołania się na Konstytucję RP. Nie jest to narzucanie swoich racji. Dla mnie wywieszone flagi to przypomnienie o jakiejś ważnej rocznicy albo wydarzeniu. A tak w ogóle to bardzo ładnie ulice wyglądają. I jeszcze jedno: co to znaczy człowiek "inaczej wierzący"? Może wytłumaczysz?
            • przyjemny_gosc Re:Słabi ludzie 27.04.14, 18:21
              > Nie rozumiem sar11 co masz na myśli: "Świąteczny jest dla katolików i to nie w
              > szystkich". Czy są jacyś katolicy przeciwko wyświęceniu Jana Pawła II? Jeśli kt
              > oś jest przeciwko to nie jest katolikiem.

Dziwne. Niby każdy Polak i katolik powinien być za wyświęceniem Jana Pawła II, ale co jeśli uważa, że był genialnym papieżem, ale nie był świętym? Wg. mnie te cuda, których niby dopuścił się JPII są co najmniej dyskusyjne.

> I drugie : "Świętować możecie w swoic
              > h obiektach". Uprzejmie informuję, jeśli do tej pory tego nie uznawałeś, że uli
              > ce są przestrzenią publiczną utrzymywana przez samorząd czyli z pieniędzy publi
              > cznych, a tak się składa, że w demokracji to głos większości decyduje, a z kole
              > i jeśli chyba około 90 % obywateli mieszkających w Polsce to zdeklarowani katol
              > icy, Twój apel o świętowanie w "swoich obiektach" jest nietrafione pomimo powoł
              > ania się na Konstytucję RP.

Tu się naturalnie zgadzam, jeżeli większość chce czegoś, to tak powinno być. Wszak jest to również dyskusyjne, bo np. większość chciałaby likwidacji podatków. I co wtedy, likwidować?
              Natomiast te 90% jako zadeklarowani katolicy? Hmmm... ochrzczeni, to prędzej. Proponuję popatrzeć na frekwencję na coniedzielnych mszach, na podejście ludzi do zasad Kościoła. IMHO można byłoby się bardzo zdziwić co do tej pobożności Polaków.

> I jeszcze jedno: co to znaczy człowie
              > k "inaczej wierzący"? Może wytłumaczysz?

Może chodzi o wyznawców innej wiary?

Generalnie ja uważam, że wyświęcenie JPII jest nieco naciągane. Cudowne wyleczenie? Szczerze wątpię. Jak mi ktoś pokaże cud na zasadzie takiej, że komuś odrośnie noga, to uwierzę. To, że nie potrafimy z naukowego punktu widzenia wyjaśnić jakieś rzeczy, nie znaczy od razu, że mamy do czynienia z cudem.
            • 3ras Re:Słabi ludzie 27.04.14, 18:31
              Prawdziwy katolik stosuje się do przykazań i ma Boga w sercu a nie na pokaz czyli pielgrzymki czy procesje.Wyświęcenie Jana Pawła II jest uroczystością czysto kościelną i prawdziwi katolicy nie powinni uszczęśliwiać tą imprezą wyznawców innych religii czy też niewierzących /szanuj bliżniego swego/ Sama zauważyłaś,że ulice są przestrzenią publiczną ,a więc nie kościelną.Ateiści nie wchodzą Wam do kościołów.Uważam,że powinniśmy się szanować wzajemnie. Czy w okół Waszych świątyni jest za mało miejsca,żeby tam organizować Wasze imprezy? Czy musicie to narzucać innym obywatelom? Czy dla katolików konstytucja RP jest nic nie znacząca? Oczywiście flaga winna przypominać o ważnych wydarzeniach państwowych a nie kościelnych. Przecież rzekomo /wg kościoła katolickiego / jest rozdział państwa od kościoła.Odnośnie ludzi inaczej wierzących chodziło mi o inne wyznania, które również powinny być uszanowane.I na koniec , flagi powinny być wywieszane dla uczczenia wydarzeń a nie dla ozdoby.Katolików w Polsce jest w granicach 80%, a praktykujących niecałe 60%.
              • zxcvbnm65 Re:Słabi ludzie 28.04.14, 11:31
                Jeśli środowiska homoseksualne organizują sobie paradę przez miasto i trasę ozdobią tęczowymi
                flagami na czas swojej imprezy to nic mi do tego .Jak w Warszawie na placu zbawiciela zbudowano tęcze symbol m.i.n. wiadomo czego i mimo że środowiska gejowskie nie stanowią
                większości to jednak tylko ekstremalne grupki ją niszczą.
    • comodin Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 27.04.14, 18:03
      Skoro jedzie "reprezentować nasze miasto" to zapewne za swoje nie pojedzie.
      Mnie mógł wsiąść, też bym z miłą chęcią pojechał nie za swoje :)
      • lakistrajk66 Re: no ładnie za nasze wycieczki do Watykanu ... 28.04.14, 22:10
        wrócił? Czym u dotacje obcięliście ?
    • efaster Re: aureola ?? 28.04.14, 22:21
      wyjazd, wyajzdem pewnei nigdy się naprawdę nie dowiemy czy za państwowe czy za prywatne pieniadze

ale umieszczanie na oficjalnej stronie internetowej miasta zdj. JP II z aureolą nad głową, hmmm jest (dla mnie) co najmniej dziwne, a nawet śmieszne

czekam tylko na zdj. "świętego" Wojciecha z Rozbitego Kamienia z aureolą nad głową

www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=2553&menu_id=0
      ja tam do religi i kościoła nic nie mam, no ale bez przesady to oficjalna strona miasta i takie coś ??

no ku... bez jaj ....
      • zxcvbnm65 Re: aureola ?? 29.04.14, 09:17
        Widocznie w UM Siedlce pracują wikariusze diecezjalni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka