Dodaj do ulubionych

Problem parkingowy

03.10.15, 22:47
Jako Spółdzielca otrzymałem kwartalną gazetkę "Między nami Spółdzielcami", w numerze 4 (57) październik 2015 czytam felieton "Wakacyjny spacer po osiedlach SSM..."
Ot, tekst, jak tekst. Obserwacje kogoś kto spacerował sobie po mieście i zauważył zmiany. Tekst pozytywny, bo faktycznie na siedleckich osiedlach zmieniło się przez ostatnich 15 lat bardzo dużo i bardzo na plus.
Na koniec można jednak przeczytać o jednym małym "ale", czyli o samochodach. Autorowi rzucił się w oczy fakt, że mamy ogrom aut. I faktycznie z problemem, że nie ma gdzie zaparkować zmagamy się już ładnych kilkanaście albo kilkadziesiąt lat. Początkowo problem stanowiło brak miejsc, teraz problem stanowi widok gigantycznej ilości blachy pod oknami. Zwróćcie uwagę wyglądając przez okno. Widok przeraża.
Autor chciałby rozwiązania tego problemu poprzez stawianie "parkingowców". Nie mam bladego pojęcia co to ma być, podejrzewam, że chodzi o budowanie piętrowych garaży. I tak sobie myślę, że widziałem takie w Warszawie, chociażby przy metrze Młociny. Parking wielopiętrowy typu "parkuj i jedź" zachęcający do poruszania się po stolicy komunikacją miejską.
Jest tylko jedno "ale" taki "parkingowiec" zbyt piękny nie jest. To wielki moloch i wątpię aby autor tekstu chciałby go mieć przed swoim oknem. Można niby wybudować coś takiego nieco dalej od osiedla, ale sądząc po wygodzie ludzi, jeżeli będzie za daleko to nikt z niego nie będzie korzystał. Niestety mentalność większości jest taka, że gdyby mogli, to by samochodem wjechali po schodach na klatkę.
Takie obiekty musiałyby być dozorowane, aby chociażby nie wykorzystywali ich menele i bezdomni, jako świetne miejsce gdzie nie pada.

Ciekaw jestem jakie Wy macie na ten temat zdanie i co ewentualnie można byłoby zrobić.
Obserwuj wątek
    • krzycho18 Re: Problem parkingowy 04.10.15, 12:27
      Pomysl z pietrowymi parkingami na osiedlach jest dobry ale malo realny bo to kupa kasy, ale cos trzeba z problemem parkingowym zrobic bo szlak mnie trafia jak wracam z roboty i krece sie po parkingu jak glupi w poszukiwaniu jakiejs dziury...
      • kerac32 Re: Problem parkingowy 04.10.15, 22:23
        > Pomysl z pietrowymi parkingami na osiedlach jest dobry ale malo realny bo to ku
        > pa kasy

Mało realny, ale raczej z powodu obaw ewentualnego inwestora czy znalazłaby się wystarczająca liczba chętnych do odpłatnego skorzystania z miejsc parkingowych. Na tym forum co raz inicjowane są na ten temat dyskusje. Głównie przez tych co chcieliby parkować za friko. Ostatnio było o tym z pół roku temu i dotyczyło osiedla Nowy Świat. Pamiętam, że była podana informacja, że M3 dysponuje tam jeszcze ok. setkką niesprzedanych garaży. Chyba chętni na nie, nie znaleźli się do dziś. Wystarczy przejechać się przez osiedle, by przekonać się o tym na własne oczy. Każdy skrawek parkingu i trawnika zastawiony jest parkującymi autami. Często stoją nawet na drodze rowerowej. A SM i Policja ma to w głębokim poważaniu.
    • miyatoto Re: Problem parkingowy 04.10.15, 17:17
      Najlepiej jest na Roskoszy, gdy wracam czasem tamtędy znad zalewu. Przy ulicy Romanówka stoją "garaże - blaszaki". A dokładnie naprzeciw nich, ma lewym pasie jednokierunkowej ulicy, parkują swoje auta co mniej rozgarnięci kierowcy.
      Co na to właściciele garaży ? Przecież nie parkują tam helikopterów ?
      Ulica jest wąska, w połowie swojej szerokości zapełniona autami.
      Zawsze się zastanawiam... jak oni stamtąd wyjeżdżają ?
      Swoją drogą trzeba być niezłym downem, żeby komuś zaparkować pod garażem.
      • vaders1 Re: Problem parkingowy 06.10.15, 09:00
        A może "downy" właściciele garaży powinni zacząć uczyć się parkować? Bardzo często widzę, że posiadacze garaży parkują na miejscach parkingowych. Ale pretensja do całego świata, że nie potrafi wjechać lub wyjechać z garażu. Kilka lekcji u instruktora z parkowania, a nie biadolenie. Linie parkingowe przy ul. Żeglarskiej nowiutkie, ale co komu te linie ???? Parkuje się jak mi wygodnie, reszta się nie liczy. Kultury ruchu drogowego powinno się uczyć już w szkole podstawowej bo potem rośnie w siłę banda ignorantów !
    • ski.bic.ski Re: Problem parkingowy 12.10.15, 16:41
      Nowoczesny "Parkingowiec / Garażowiec" może być identyczny jak sąsiednie budynki, może też być najładniejszym budynkiem w mieście. Swoim wyglądem może zdobić każde nawet zabytkowe centrum miasta, swoją bryłą i fasadą może wtopić się w każde otoczenie i zewnętrznie niczym nie zdradzać swojej prawdziwej funkcji. Nikt w nim sam nie jeździ ani po wewnętrznych alejkach bo ich nie ma, ani po żadnych piętrach ponieważ każdy metr przestrzenny jest tam użytkowo bardzo cenny. Kierowca wjeżdżając swoim autem do "punktu nadania" wysiada, naciska guzik, otrzymuje dowód parkingowy, wychodzi. System windowo wózkowo dźwigowy tworzy z auta "pakiet" czyli wstawia go do wnętrza swoistego kontenera i transportuje taki "pakiet" z unieruchomionym w środku samochodem na odpowiednie miejsce regału magazynowego. Po jakimś czasie kierowca udaje się po samochód do "punktu odbioru" gdzie sygnał czytnika biletu parkingowego uruchamia system odwrotny czyli wydanie "pakietu" z pojazdem w środku. Wszystko to działa identycznie jak nowoczesne skomputeryzowane kontenerowe systemy magazynowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka