Dodaj do ulubionych

Lis obnażył Tuska!!

01.09.05, 23:08
Myślę, że każdy kto ogląda (już się kończy) "Co z Tą Polską" i należy bądź
jest sympatykiem PO to się strasznie wstydzi za swojego szefa. Lis pokazał
jaki z niego polityk i na czym się zna. W zasadzie na żadne pytania dotyczące
tego co zrobi jako prezydent i co ma ludziom do zaproponowania nie umiał nic
powiedzieć. Nie potrafił powiedzieć co zrobił do tej pory jako polityk. A
wogóle to żenada. Tusk to prostak. Lis pokazał jaki z niego kandydat na
prezydenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: jan2 Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 00:42
      No i nowa jest dylema, jest mój głos dla Tuska, czy go nie ma???
    • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 07:28
      Oczywiście wiesz jakie są konstytucyjne kompetencje prezydenta. Oczywiście, bo
      nigdy nie przyszło by ci do głowy nazwać kogoś prostakiem:(
      Z Twojej wypowiedzi wynika jak bardzo lubimy gruszki na wierzbie.
      Ciekawy jestem co byś powiedział jako członek 460 osobowego parlamentu, oki -
      zmniejszę Ci grupę do 231 - inicjatywa wyborów bezpośrednich, zmniejszenie
      liczby rad gminnych - Ty byś pewnie powiedział - Tak, to ja zrobiłem, ja ci tego
      dokonałem, bo ja najlepszy jestem i gdyby nie ja to tych 230 czubków nie
      wiedziałoby kiedy podnieść rekę.
      • klemens.klemens Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 15:45
        Co by nie mówić, to pan Tusk wypadł nader mizernie. A szkoda, wydawał się być
        bardziej rozgarnięty. Jednak nie ma ideałów.
        • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 15:50
          Może ktoś wie kiedy powtórka. Nie wiedziałem, że Lis już wystartował z "Co z Tą Polską"
          • klemens.klemens Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 16:03
            Pomyliłeś się. To nie Lis, to Tusk wystartował.
            • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 17:38
              Nieee, ja miałem na myśli to że Lis wystartował z programem "Co z Tą Polską"
        • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:12
          Wypadł słabo - zgoda. Czasami trzeba jednak powiedzieć - tak jestem lepszy niż
          oni, tak zrobiłem to bo mogłem. Zgoda - ale czy jedno wystąpienie dyskredytuje
          człowieka. Strategia - nie wdawać się w polemiki, nie obrażać, być ponad
          prostactwem nieco została przesadzona - wierzę, że wyciągnie wnioski i będzie
          lepiej w przyszłości
          • razowiec Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 19:10
            Zapis rozmowy z Donaldem Tuskiem
            TL - Tomasz Lis
            DT - Donald Tusk
            Tomasz Lis – „Co z tą Polską?”, witam Państwa po wakacyjnej przerwie. Dzisiaj
            jest 1-szy września. Gdzie być tego dnia jak nie w Gdańsku? W ostatnich dniach
            mieliśmy w całej Polsce wielką lekcję historii, wspomnienia wspaniałego
            sierpnia ’80 roku. Dziś chciałbym jednak rozmawiać o przyszłości , tej
            bliskiej - za kilka dni, kilka tygodni, kilka miesięcy, ale także tej trochę
            dalszej – za kilka lat. Z kim o tej historii rozmawiać, jeśli nie z
            człowiekiem, który ma wielkie szansę by już wkrótce tę najbliższą i trochę
            dalszą historię Polski współtworzyć? Moim dzisiejszym gościem jest lider
            prezydenckich sondaży i lider Platformy Obywatelskiej – Donald Tusk. Dobry
            wieczór.
            DT – Dobry wieczór.
            coztapolska.wp.pl/wid,7858384,archiwum.html
    • milosz_furman Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 19:50
      żałuję ,że nie oglądałem tegóż programu, ale wyciąganie wniosków ze starannie
      wyreżyserowanego programu i pytań to chyba trochę zbyt pochopne.:-)

Pozdrawiam
      • razowiec Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 19:56
        Bo ja wiem? Ten program zawsze tak przebiega i nie ma tam zadnych niespodzianek.
        Zawalił robotę sztab wyborczy, który nie przyłożył się do pracy, a kandydata
        program przerósł.
      • Gość: n_l Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 11:18
        Nie żałuj, wcześniejsze programy Lisa "Co z ta Polską", ogladałem
        tylko dwa razy, pierwszy i ostatni. Tak beznadziejnie i tendencyjnie
        prowadzonego programu dawno nie widziałem. No cóż mr.Lis dobrym
        dziennikarzem chyba nigdy nie był, a że wypromował się na gwiazdę
        to inna sprawa...
    • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 02.09.05, 22:11
      Niestety hejj ma rację. Nie oglądałem, ale przeczytałem na stronie "Co z Tą
      Polską" wszystkie wypowiedzi. Od kandydata (pierwszego w sondażach) na
      prezydenta należało oczekiwać więcej. Uważam za błąd, to że sztab wyborczy
      Tuska pozwolił na emisję tego programu (przecież to było wcześniej nakręcone).
      Tusk momentami przypominał ględzącego (panie, panie) i uciekającego od pytania
      Wałęsę. Boję się, że w konfrontacji z Cimoszewiczem Tuska gwiazda zgaśnie.
      • Gość: jeh Re: Lis obnażył Tuska!! IP: 81.15.159.* 02.09.05, 23:20
        Widziałem, zaprzeczam! Lis jak to lis chciał wsadzić Tuska na minę. Prowokował, kusił, nakłaniał do agresji. Tusk zrobił co powinien zrobić rasowy polityk - olał sobie "inteligencję" Lisa a i tak z tego co powiedział każdy myślący człowiek zrozumieć mógł jak powinien reagować na cynizm "czwartej władzy" prezydent RP.
        • Gość: miś Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.sdl.vectranet.pl / 195.117.151.* 04.09.05, 15:46
          Tusk powinien cytować Brzechwę "Zdolny jestem niesłychanie. Najpiękniejsze mam
          ubranie. Moja buzia tryska zdrowiem. Jak coś powiem, to już powiem".
          Ja bym dodał. Pięknie mówię choć z wadami, ale jak mnie wybierzecie, to już
          nie chcę gadać a wami. Mnie bogaci tylko nęcą, bo jak będzie trzeba, coś
          wykręcą. Na początek jest Jarucka. Lecz jak dalej WC będzie wadził, to się
          dowie gdzie i kogo na stołek wsadził. Później wyjdzie, że to lipa, ale cóż mu
          po tym, kiedy Tusk na tronie już się usadził.
          Ciekawe gdzie zarobił na tak bogatą kampanię. Czyżby pożyczył mu brat? ten co
          pracował na wysokosciach?
          W tym PO muszą być bogaci ludzie, bo przecież PO nie brała pieniędzy z budżetu
          państwa. Ciekawe czy po tych wyborach też nie wezną? No ciekawe, tylko przecież
          muszą mieć skąd spłacić pożyczki, które teraz biorą. Hej siedleccy POwiacy,
          może wiecie skąd ta kasa?
          • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 17:10
            Pożyczka z banku kolego - a najlepiej wstrzymaj się z domysłami i insynuacjami
            do czasu rozliczenia kampanii przez pełnomocników finasowych. Wtedy okaże
            się,czy były jakieś nieprawidłowości i czego ewentualnie dotyczyły. Przykro mi
            misiu, że WC przegrywa z Tuskiem - moim zdaniem dobrze, ale możemy przeciez mieć
            różne zdania. Co do walki w kampanii wyborczej - zostawmy to sztabom, a każdy z
            nas ma własny rozum i wie jak odsiewać plewy od ziarna.
            • Gość: miś Re: Lis obnażył Tuska!! IP: 81.15.159.* 04.09.05, 17:19
              niestety mariano, mnie zaden kandydat nie interesuje. Ja po prostu jeszcze nigy nie byłem na głosowaniu, choć mogłem i może powinienem. Pójdę jak będę wiedział na kogo głosuje w wyborach samorządowych, ale pewnie nie prędko będzie można głosować na człowieka a nie na partię. Prezydenckie i do parlamentu mie nie interesują. Szkoda czasu.
              • Gość: Ekolog Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 17:43
                Dziwny z Ciebie człowiek . Nie interesują Cię wybory, czyli nie masz wiadomości o kandydatach , a zabierasz głos jakbyś pozjadał wszystkie rozumy. Może przesadzam ale przypominasz mi nieboszczkę PZPR ( albo stara babkę) .Ślepą głuchą ale wzsystko wiedzącą lepiej.
                • Gość: miś Re: Lis obnażył Tuska!! IP: 81.15.159.* 04.09.05, 22:05
                  no to Ekolog jesteś w błędzie. Interesuję się i to bardzo, ale jak
                  widzę "bandycką" kampanię, słyszę o kupowaniu głosów i uwikłaniu służb
                  specjalnych w wybory i "szyciu butów" konkurentowi to na co mam głosować? Na
                  tego co kupuje, czy na tego w którego imieniu działają służby specjalne. Dla
                  jasności powiem ci, że mogłem głosować w wyborach do parlamentu już 2 razy,
                  teraz będę mógł trzeci. Mówiąc prawdę myslałem, że wreszcie zagłosuję, ale
                  patrząc na to co się dzeje to nie chcę do tej "demokracji" przykładać ręki.
                  Może doczekam przwdziwej?
                  • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 07:17
                    Poczekaj z wyrokiem na więcej informacji. Polityka to nieco bardziej
                    skomplikowana sprawa, gdzie prowokacje, zaciemnianie faktów, wykorzystywanie
                    niedomówień, pomówienia itp szczególnie w kampanii wyborczej sa na porządku
                    dziennym. Mnie też się to nie podoba - lubię czystą grę, ale gdy stawki są duże,
                    niektórzy nie wytrzymują. Człowiek inteligentny i odpowiedzialny potrafi znaleźć
                    w tym bagnie coś szlachetnego i na podstawie tego dokonać wyboru. Na marginesie
                    - jestem przekonan, że wojna sztabów (nie kandydatów) przyniesie jeszcze wiele
                    innych, dziwnych i zaskakujących sytuacji.
                    • hejj1 Re: Lis obnażył Tuska!! 08.09.05, 23:20
                      Ale lipa!!! ja wysyłałem smsy na jednego a moja żona na drugiego kandydata.
                      Potwierdzenia przychodziły tylko na Tuska(zmienialiśmy telefony, skutek ten
                      sam) . A tak wogóle to podtrzymuję, że Tusk nie ma nam nic do zaproponowania,
                      poza złodziejskim (dla biednych)podatkiem 3X15%. Dalej twierdzę, że Tusk nie
                      nadaje się na prezydenta. Pomimo, ze nie jestem zwolennikiem lewicy jednak
                      zagłosuję na Cimoszewicza, albo wcale. Jednak Tusk to prostak. Taka jest prawda
                      mariano.
                      • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 08:46
                        > poza złodziejskim (dla biednych)podatkiem

wiesz co dzieki takim ludziom jak Ty ten kraj sie rozwija tak wolno. Nie
                        zdajecie sobie sprawy (mowie o Tobie , Cimoszewiczu i wszystkim tak myslacym) ze
                        to ludzie tworzacy miejsca pracy sa motorem napedowym. Podatek liniowy jest
                        szansa na zmniejszenie bezrobocia , ci naprawde bogaci nie placa podatkow uwierz
                        mi :).
                        Osobiscie znam firmy ktore obchodza ten podatek tak aby pracownicy dostawali
                        wieksze wyplaty - a wiec wieksze zaangazowanie w prace. Zapamietaj - to nie
                        biedni i bezrobotni tworza miejsca pracy ale ludze z inicjatywą. Dajac tym
                        ostatnim szanse dajesz szanse na prace wielu ludziom tym biednym i bezrobotnym ,
                        ale podatki dla tych aktywnych musza byc nizsze.
                      • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 08:52
                        hejj1 napisał:

> poza złodziejskim (dla biednych)podatkiem 3X15%.

Złodziejski to jest teraz podatek. Tylko nieudacznicy walczą za wszelką cenę o
                        to, aby zabrać jak najwięcej najbogatszym. Jestem zwolennikiem podatku
                        liniowego.
                      • no_login Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:04
                        > poza złodziejskim (dla biednych)podatkiem 3X15%.
                        zastanawiam(*) sie dlaczego propozycja podatku liniowego
                        wzbudza w niektórych tyle sprzeciwów?
                        każdy powinien płacić takie same (w procentach) podatki,
                        a likwidacja wszelakich ulg tez nie jest najgłupszym
                        pomysłem...
                        jedna stawka, prosty system, taki żeby nawet dr C.
                        potrafił wypełnic deklaracje bez pomyłek
                        • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:09
                          no_login napisał:

> > poza złodziejskim (dla biednych)podatkiem 3X15%.
                          > zastanawiam(*) sie dlaczego propozycja podatku liniowego
                          > wzbudza w niektórych tyle sprzeciwów?

Może dlatego, bo nie każdy rozumie, że 15% od 10 000 zł to zupełnie inna kwota
                          niż 15% od 150 000...:-)
                        • no_login Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:15
                          Sorry zapomniałem o jednym... :-0
                          > zastanawiam(*)
                          (*)-zastanawiam nie równa się zdziwiony
                        • pigula5 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:23
                          A nie przemawia do Was reklama PiS z pustą lodówką jak wejdzie podatek 3X15? Hejj popieram Cię masz rację!!!!! 3ź15 to złdziejski podatek a szczególnie dla biedaków np takich jak ja.
                          • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:26
                            a moze zabrac bogatym i dac biednym ?

:>
                            • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:42
                              bambii napisał:

> a moze zabrac bogatym i dac biednym ?
                              >
                              no przecież właśnie teraz tak jest, że najbardziej po dupie dostają Ci, którzy
                              mają najwięcej. Jak można się zgodzić na uczciwy, liniowy podatek skoro trzeba
                              z naszej kieszeni wyłożyć kasę np. na górników...
                              • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:10
                                pawelek.mar napisał:

> bambii napisał:
                                >
                                > > a moze zabrac bogatym i dac biednym ?
                                > >
                                > no przecież właśnie teraz tak jest, że najbardziej po dupie dostają Ci,
                                którzy
                                > mają najwięcej. Jak można się zgodzić na uczciwy, liniowy podatek skoro
                                trzeba
                                > z naszej kieszeni wyłożyć kasę np. na górników...
                                >
                                >

bede niedobrym wujkiem teraz:)) niekonsekwencję widzę w waszym myśleniu.
                                najpierw piszecie (zwolennicy liniowego), że najbogatsi nie płacą podatku a
                                chwile później, że jednak się im je zabiera:)
                                • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:19
                                  aha i jeszcze tu się często powołujecie na przykład liberalnej gospodarki
                                  ameryki, a tam jakby też progresywny jest:) ba najbogatsi nie chcą niższych
                                  podatków dla siebie:))
                                  ja sam nie wiem, który byłby teraz w naszych warunkach lepszy. i nie powołujcie
                                  się na boga na jakieś niby dane lub też opinie polityków, bo są gó.. warte.
                                  jestem pewien (daję głowę od razu), że nie istnieje ŻADNA szczegółowa analiza,
                                  która pozwoliłaby powiedzieć, który podatek jest lepszy. wprowadzanie nowegoi
                                  systemu byłoby więc eksperymentem na ca. 38 mln osób, a to mi się nie podoba.
                                  co innego jeśli urzędnicy ruszyliby dupę, zebrali dane z całego kraju,
                                  przeprowadzili symulacje. po kilku latach pracy byłoby coś wiadomo. jeśli
                                  okazało by się, że na podstawie zebranych danych można stwierdzić, że jest duże
                                  prawdopodobieństwo dobrych skutków wprowadzenia 3x15 to proszę bardzo, nie mam
                                  nic przeciwko i pierwszy będę uciszał oponentów.

uff, ale dałem czadu
                                  • krzycho1252 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:40
                                    36100.Gratulacje. Nie wiem dlaczego się napalają na to co powiedział któryś tam
                                    kandydat na prezydenta? Prezydent to może.... Z braku osobowości w polskiej
                                    polityce lider partii (kandydat na prezydenta) ciągnie całą listę. Wczoraj po
                                    tej wzajemnej adoracji i szacunku wyłączyłem telewizor. Tusk więcej
                                    gestykulował a Cimoszewicz złożył ręce ala Lepper.Tyle zapamietałem. Wybory do
                                    sejmu mogą coś zmienić. Tylko co? Gospodarka kręci się bez względu czy rządzą
                                    komuchy czy liberałowie. Nasi lokalni,polityczni liderzy patrzą z plakatów i
                                    śmieją się dobrotliwie. "Liderzy" ? Są w Siedlcach? Nikt nikogo nie obnażył.
                                    Lis buduje swoją pozycję.
                                    • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:47
                                      > Gospodarka kręci się bez względu czy rządzą
                                      > komuchy czy liberałowie.

No tutaj musze polecic Ci prace niejakiego Keynes'a :) niestety nie jest tak jak
                                      piszesz
                                  • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:44
                                    No kolego Emilu , jak na dziennikarza nie wykazales sie rzetelnoscia.
                                    Nie zauwazulem zeby ktos w tym watku powolywal sie na gospodarke USA ("często
                                    powołujecie").
                                    To ze najbogatsi nie płacą wynika z omijania prawa i dotyczy to najbardziej
                                    bogatych , mam nadzieje ze taki stan nie jest dla Ciebie satysfakcjonujacy.
                                    Eksperymetow na sluzbie zdrowia, ZUS, szkolnictwie etc. to jakos sie nie bali :>.
                                    Nie ulega watpliwosci ze jesli przedsiebiorcy placili by mniej to mogliby
                                    inwestowac w rozwoj swoich firm. Jak na razie jest to jeden z powodow dla
                                    ktorych przegrywamy : wysoki koszt pracy, wysokie podatki.
                                    • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 14:36
                                      bambii napisał:

> No kolego Emilu , jak na dziennikarza nie wykazales sie rzetelnoscia.
                                      > Nie zauwazulem zeby ktos w tym watku powolywal sie na gospodarke USA ("często
                                      > powołujecie").
                                      no daj spokój. jakbym sie nie wykazywał to bym w pierdlu dawno siedział:) a z
                                      tym USA nie twierdziłem wcale, ze ktoś w tym wątku (oprócz mnie i ciebie teraz:)
                                      o tym liberalnym "raju" mówił. miałem na myśli raczej wcześniejsze dyskusje.

> To ze najbogatsi nie płacą wynika z omijania prawa i dotyczy to najbardziej
                                      > bogatych , mam nadzieje ze taki stan nie jest dla Ciebie satysfakcjonujacy.

no pewnie, że nie jest. ale nie robią nic sprzecznego z prawem:)

> Eksperymetow na sluzbie zdrowia, ZUS, szkolnictwie etc. to jakos sie nie
                                      bali :

NO i teraz widać tego skutki:)

> >.
                                      > Nie ulega watpliwosci ze jesli przedsiebiorcy placili by mniej to mogliby
                                      > inwestowac w rozwoj swoich firm. Jak na razie jest to jeden z powodow dla
                                      > ktorych przegrywamy : wysoki koszt pracy, wysokie podatki.
                                      >

ależ wątpliwości są duże. zapewniam cię, że chętniej ludzie podejmuą
                                      jakąkolwiek inicjatywę jeśli wiedzą, że ktoś nie będzie im rzucał kłód pod nogi
                                      i oto w tym chodzi, żeby urzędnicy nie przeszkadzali. wysokość (nie tylko
                                      sposób naliczania) podatków jest na dalszym miejscu.

pozdrawiam cieplutko
                                • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:41
                                  emektb napisał:

> pawelek.mar napisał:
                                  >
                                  > > bambii napisał:
                                  > >
                                  > > > a moze zabrac bogatym i dac biednym ?
                                  > > >
                                  > > no przecież właśnie teraz tak jest, że najbardziej po dupie dostają Ci,
                                  > którzy
                                  > > mają najwięcej. Jak można się zgodzić na uczciwy, liniowy podatek skoro
                                  > trzeba
                                  > > z naszej kieszeni wyłożyć kasę np. na górników...
                                  > >
                                  > >
                                  >
                                  > bede niedobrym wujkiem teraz:)) niekonsekwencję widzę w waszym myśleniu.
                                  > najpierw piszecie (zwolennicy liniowego), że najbogatsi nie płacą podatku a
                                  > chwile później, że jednak się im je zabiera:)

jacy WY Emku? Nie stawiaj mnie proszę w żadnej grupie bo cholernie daleko mi do
                                  jakiejkolwiek organizacji innej niż związek z żoną i synem :-) tymbardziej, że
                                  słowem nie wspomniałem o tym, że bogaci nie płacą (przyznaję, padły na tym
                                  forum takie słowa, ale nie ode mnie) :-)
                                  Jestem zwolennikiem podatku liniowego, gdyż tylko taka forma, w moim
                                  przekonaniu, jest sprawiedliwa. Co to za chory układ, aby płacić 40 % podatku,
                                  tylko dlatego, że lepiej się zarabia niż Kowalski z drugiego piętra. Przecież
                                  to z samej definicji nie jest normalne! Poza tym tak szybko sobie liczę na
                                  kalkulatorze i wychodzi mi, że moja lodówka może się bardziej zapełnić przy
                                  propozycji PO....a ja, jak się pewnie domyślasz, jestem i wygodny i
                                  konsumpcyjny ;-)))

zdrówka
                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 14:12
                                    mówiąc WY mam na myśli zwolenników 3x15 do których przy pewnych warunkach też
                                    się pewnie zaliczam:)) a twoja lodówka nie wypełni się bardziej mój drogi
                                    pawełku, nie wierz w takie banialuki. (hehe byłem kiedyś w bania luce:)
                                    obniżenie vatu na pewne produkty nie przełoży się na totalne obniżenie cen.
                                    wzrosną za to ceny na produkty rolne przynajmniej o 12 proc., bo o tyle
                                    wzrośnie vat na nie.
                                    • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 15:55
                                      emektb napisał:

> mówiąc WY mam na myśli zwolenników 3x15 do których przy pewnych warunkach też
                                      > się pewnie zaliczam:)) a twoja lodówka nie wypełni się bardziej mój drogi
                                      > pawełku, nie wierz w takie banialuki. (hehe byłem kiedyś w bania luce:)
                                      > obniżenie vatu na pewne produkty nie przełoży się na totalne obniżenie cen.
                                      > wzrosną za to ceny na produkty rolne przynajmniej o 12 proc., bo o tyle
                                      > wzrośnie vat na nie.

dużo masz racji, ale zawsze jest ta druga strona, gdyż zmalałby vat na
                                      materialy budowlane, co oznacza, że ceny mieszkań choć pewnie nie zmaleją to
                                      przynajmniej znacznie nie wzrosną...co jest dla mnie bardzo ważne :-), nie
                                      mówiąc juz o tym, że i co miesięczny zastrzyk na konto byłby bardziej okazały
                                      :-)

zdrówka
                          • no_login Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:31
                            Nie widziałem tej reklamówki, niestety, więć nie wiem
                            czy moja rada w czyms pomoże :-(
                            Jeżeli masz lodówkę np. 220 l, a w niej stoi mleko
                            to lodówka jest bardzo pusta, nieprawdaż?
                            To samo mleko stojące w lodówce 120 litrowej
                            już takiego wrażenia pustki nie wprowadza.
                            Może warto więć rozejrzeć się za mniejszą lodówką?
                            będzie zawsze pełna...
                      • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:09
                        Bardzo podoba mi sie Twoja rzeczowa i merytoryczna argumentacja.
                        I wytłumacz mi na czym poleg złodziejskość podatku liniowego wg Ciebie - mam
                        nadzieję, że użyjesz nieco więcej argumentów.
                        PS.
                        A nawiasem mówiąc nie rozumiem na czym polega lipa z audiotele - ja wysłałem
                        sms to otrzymałem potwierdzenie udziału w głosowaniu - a nie otrzymałem
                        potwierdzenia na kogo. Ale zawsze byłem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów:(
                        • pawelek.mar Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:11
                          Gość portalu: mariano napisał(a):

> A nawiasem mówiąc nie rozumiem na czym polega lipa z audiotele - ja wysłałem
                          > sms to otrzymałem potwierdzenie udziału w głosowaniu - a nie otrzymałem
                          > potwierdzenia na kogo. Ale zawsze byłem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów:

ech, bo sld zawsze w tym kraju było dyskryminowane :-)))
                        • no_login Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 09:19
                          > - mam nadzieję, że użyjesz nieco więcej argumentów.
                          naprawdę masz taką nadzieję?
                          > - ja wysłałem sms
                          a ktoś inny zarabia na tym sporą kasę
                        • hejj1 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 12:26
                          otóż mariano. Myślę, że oglądałeś wczorajszy program to C.W. dał doskonałą argumentację pod którą się podpisuję. Po drugie jak zauważyłem Twoi przyszli koalicjanci tj. PiS argumentuje to (jak napisała już pigula) doskonale na przykładzie pustej lodówki. Bardzo wymowna reklama. Mówienie, że na 3X15 nikt nie straci jest tzw kiełbasą wyborczą. Jak może nikt nie stracić jeżeli wszystko co obłożone jest Vatem 7% czy 0% będzie musiał zapłacić 15%. Większość Polaków płaci dziś faktycznie ok 13% podatku (odliczając ulgi, wspólne rozliczanie) a nie 19%. Po Waszej wspaniałej propozycji będzie ta grupa płacić 15%. Opowiadanie, że biednym się dołoży nasuwa pytanie z czego? Mam znajomego tzw biznesmena który dziś płaci tylko 19%, a kiedyś płacił 40% i zamiast stworzenia - jak to się mówiło - nowych miejsc pracy zamiast do Hiszpanii pojechał na urlop na W-py Kanaryjskie i kupił nowe auto. A że Tusk wypadł blado to wynika z wielu komentarzy na wielu portalach - poczytaj np na WP. Na Cimoszewicza nie mam zamiaru głosować, ale na Tuska też nie! (oleję wybory na praezdenta) bo on nie ma pomysłu na Państwo. A na koniec chcę Cię zapytać gdzie można znaleźdź program - konkretny- PO, który mówiłby o sposobie "uleczenia" tego co dziś się dzieje. Niestety nie ma takiego. Więc z czym do gości? Daliście również d...y z pieniędzmi z budżetu państwa dla partii. Wczoraj u M. Olejnik Wasz przedstawiciel powiedział, że za każdego posła weźniecie pieniądze - między innymi moje. A ja się na to nie zgadzam. Wiem, że tutaj zaraz napadną na mnie wszystkowiedzący,ale ja przecież nikomu nie ubliżam tylko mówię to co myślę. Za komuny byłem za młody, ale moi rodzice, którzy do żadnej partii nigdy nie należeli i nie należą, mówią (dużo słuchają i są dobrze wykształceni) "to co się dziś dzieje w kraju to dwa razy gorsze jak rządy komuny". A ja im wierzę, choć jestem na własnym grnku i mam swoją rodzinę. Powtarzam po raz wtóry TUSK co najwyżej nadaje się na wójta w gminie. Zresztą pamiętam i mam wycinki z czasów kiedy był w KLD. Poczytaj co wtedy mówił. Choć podobno tylko krowa nie zmienia poglądów. Pozdrawiam.
                          • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 12:59
                            > Daliście również d...y z pieniędzmi z budżetu państwa
                            > dla partii. Wczoraj u M. Olejnik Wasz przedstawiciel powiedział, że za każdego
                            > posła weźniecie pieniądze - między innymi moje. A ja się na to nie zgadzam.
                            Po ostatnich wyborach nie braliśmy pieniędzy z banku, ale okazało się, że
                            nikogo to nie obchodziło. Stąd konieczność wzięcia kredytu na obecne wybory.
                            Nie udało się zmienić ustawy, w związku z czym po wyborach za każdego posła
                            będziemy otrzymywali pieniądze z budżetu - z mocy prawa tak jak i inne partie.
                            Odnośnie podatków - powiedz ile osób z tych najmniej zarabiających korzysta z
                            ulg, odliczeń itp. Ilu z nich remontuje i inwestuje? Ilu z nich więc tworzy te
                            13 procent, o których piszesz. Mnie się zawsze wydawało, że to ci których stać
                            dokonują odliczeń i zaniżają średnią podatkową do 13? Ile można zainwestować za
                            13 tysięcy złotych dochodu rocznie? To właśnie ta grupa straci na wprowadzeniu
                            podatku liniowego - a dla nich szykowane są działania osłonowe. Nikt nie może
                            stracić na obniżce podatków. Reklama PiS oszukuje - udział VAT 7 procentowego w
                            rynku jest nieporównywalnie mniejszy niż VATu 22 procentowego. Po wprowadzeniu
                            VAT do poziomu 15 procent (porównując VAT 7 DO 22) realnie zmniejszą się koszty
                            utrzymania przeciętnego Polaka.
                            • hejj1 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:15
                              No to mariano weź papier i policz. Ja to zrobiłem. Rozliczam się z żoną i jeżeli nam to zabierzecie - a chcecie to dostanę w d...ę około 2,5tyś. O dopłatach tymnajbiedniejszym przestań gadać głupoty, bo to bzdura, która przekłada się na 40 zł m-c dla najuboższych z MOPR. Jeszcze odnosnie audiotele we wczorajszym programie. Jak mówiłe dzwoniliśmy z dwóch róznych tel tej samej sieci i podziękowania z oddaniem głosu z tego na Tuska przychodziły po 10-15 sek, a z tego na Cimoszeicza przyszły o 23.58 czyli dawno po programie. Zostawiłem w telefonie jako dowód. Na temat vatu jest doskonałe uzasadnienie w jednej z ostatnich nr Polityki, wypowiadają się na ten temat fachowcy i to nie z lewicy. Powiedz skąd będą pieniądze w budżecie po zmniejszeniu wydatków. Ja wiem z ograniczenia waloryzacji emerytur, braku podwyżki kasy na FOZ, dopłat do leczenia, szkół, wprowadzenia odpłatności za studia, czyli z Waszych "nowych" propozycji.
                              • Gość: ktos Re: Lis obnażył Tuska!! IP: 81.15.159.* 09.09.05, 13:33
                                www.funiaste.net/image.php?image=\2005\sierpien\22\TuskSzczecin.jpg
                                • Gość: jaro Re: Lis obnażył Tuska!! IP: 81.15.159.* 09.09.05, 17:17
                                  z linka się nie otwiera, trzeba choć raz wejść na stronę
                              • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 13:34
                                no ja mariusz też muszę ci dołożyć trochę zdrowia. nie zaperzam się w
                                poglądach, ale hejj ma bardzo dużo racji. nie postępujcie z ludźmi jak z
                                debilami tylko dlatego, że macie inne poglądy m.in. na temat podatków. wzajemne
                                inwektywy niewiele dadzą, bo z powodów urażonych ambicji będziecie tylko uperać
                                się (wszysyc pewnie) przy swoich poglądach, choćby argumenty przeciwnika były
                                bardziej logiczne.
                                dobry przykład wzrostu VAT jest w rolnictwie. ja wiem, że powinniśmy w UE
                                ujednolicać VAT dla pewnych grup, ale inne kraje jakoś trzymają się
                                różnicowania VAT-u i jest okej. więc nie ma co być bardziej świętym od świętego
                                piotra:))

pozdro
                                • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 14:02
                                  Zresztą, nie stawki podatkowe są najważniejsze. Jeszcze ważniejsze są progi
                                  podatkowe. Polski podatnik od dochodu wynoszącego 37 024 zł płaci podatek w
                                  wysokości 6500 zł. W USA zapłaciłby od takiego samego dochodu 884 zł, w Wielkiej
                                  Brytanii 1000 zł, we Francji 2600 zł, a w Niemczech taka kwota w ogóle nie jest
                                  opodatkowana. Dlatego w tych państwach może się rozwijać klasa średnia, a u nas
                                  nie.
                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 14:14
                                    a widzisz bambi ty ponad poziomy wzlatujesz:) jak sam widzisza dobre są różne
                                    rozwiązania
                                • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:31
                                  Emilu jakie inwektywy? Staram się spokojnie wytłumaczyć - ale pewnie się nie da
                                  bo mamy rózne podejście do spraw podatków, że po zważeniu koszykó 7% do 22%
                                  widać jak na dłoni, że podatki z pierwszej grupy stanowią zaledwie około
                                  dwudzieściaparę procent. Większość artykułów obciążona jest 22%VATem. Po
                                  zrównaniu podatku do 15% w sumie wychodzi się na plus. Wiem, że PiS ma swój
                                  kalkulator, inni dysponują jeszcze kolejnymi i każdemu wychodzi inaczej. Dla
                                  mnie sprawa jest jasna - system podatkowy w Polsce jest skomplikowany, pełno w
                                  nim ulg, odliczeń i innych obejść, z których nie korzystają najbiedniejsi, ale
                                  Ci których stać na odliczenia, lub potrafią kręcić. Prosty podatek, proste
                                  rozliczenie, zmniejszenie podatków dla tworzących miejsca pracy to jest to, co
                                  musi zrobić każdy następny rząd. Zwiększenie progów podatkowych, o którym pisze
                                  Bambii to również element nowego systemu PO. Czym zrekompensować mniejsze wpływy
                                  do budżetu? Proste. Liczymy na to, że małymi podatkami ale płaconych przez
                                  większą grupę, niż dużymi podatkami, które płacą nieliczni (większość stara się
                                  obejść przepisy). Ziarnko do ziarnka, małą łyżeczką.
                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 14:44
                                    drogi mariano, gdyby to było takie proste (a piszesz, że jest) to już dawno
                                    ktoś by to wprowadził. przecież twoi koledzy z partii nie raz byli już przy
                                    władzy i mieli okazję to zrobić.
                                    w jednym się z tobą zgodzę system podatkowy mamy poje..y totalnie. na początek
                                    wystarczyłoby go uprościć i zobzcyć jakie to efekty przyniesie. wiesz tak jak
                                    sam mówisz małymi kroczkami:)) lub jak wolisz łyżeczką:)
                                    • Gość: n_l Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 15:09
                                      no to na początek 3x15% i żadnych ulg
                                      tak żeby, jak juz pisałem wcześniej, nawet dr C. mógł bezbłędnie
                                      wypełnić deklarację
                                  • hejj1 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 18:49
                                    emektb mariano stara się wytłumaczyć swojego szefa. Ale co tu tłumaczyć jeżeli
                                    Tusk w swojej politycznej biografii pamięta tylko o sukcesach. Porażek nie
                                    pamięta, a takich jest wiele. Coćby: był wiceszefem Gazety Gdanskiej, która pod
                                    jego rządami szybko zrobiła plajtę. To samo było z Przegladem Politycznym. W
                                    swojej książce pisze, że był likwidatorem RSW Prasa...., ale nie podaje, że w
                                    efekcie jego pracy cała prasa w kraju przeszła w ręce niemieckie. W książce
                                    mówi też o KLD, ale nie pisze jaką straszną klęskę KLD poniósł w wyborach 1993r
                                    obiecując milion nowych miejsc pracy. Krytykuje korupcję a nie pisze o swoich
                                    kolegach "aferałach" (tak ich nazywano) prywatyzujących PRL za czasów
                                    Bieleckiego i Suchockiej. Nie chwali się również że jedynie w PRL żył na własny
                                    rachunek(sp-nia Świetlik), a później już tylko jako poseł, senator, lider
                                    partii, wicemarszałek, czyli już zawsze z podatników. Tusk głosi idee wolnego
                                    rynku, ale kasę bierze i brał jako kapitalista poltyczny. Tusk "podczepia" się
                                    pod "S" choć jest wolnorynkowy i antysocjalny. ...A można by długo, ale
                                    liberałów się nie przekona, oni są tacy zapatrzeni w siebie jak ich szef, który
                                    pracą fizyczną zarabiał na utrzymanie rodziny hihihi. Po co nam taki prezydent,
                                    który liczy tylko na oklaski, choć te oklaski.. - jak to powiedział Ryszard
                                    Marek Groński - "są to oklaski, po których należy myć ręce. Coraz częściej
                                    słyszę takie oklaski i tęsknię za mydłem"
                                    • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 19:10
                                      > Liberałów się nie przekona.
                                      Hejj1 w PO jest wielu ludzi o wielu poglądach. Swoje życiorysy mają różne. Część
                                      z nich była w KLD, SKL, UW - zdecydowana większość nie była nigdzie. Nie bronię
                                      Tuska za wszelką cenę. Nie zawsze się z nim zgadzałem i nie wszyskie jego
                                      wypowiedzi akceptuję bezkrytycznie. Nie rozumiem Twoich zarzutów co do
                                      podczepania się pod "S"- trochę się moim zdaniem zagalopowałeś. Dyskutowaliśmy o
                                      podatkach - zszedłeś na Tuska prywatnie i historycznie. Twój wybór i wybacz ale
                                      nie podejmę polemiki historycznej bo mnie ona nie interesuje, tak jak nie
                                      interesuje mnie na temat np. Cimoszewicza. Wolę mówić o tym co teraz i co w
                                      przyszłości. Na temat antysocjalizmu liberałów słów kilka - wiem, że Samoobrona
                                      i LPR zrobiła z tego pojęcia symbol wszystkiego co złe. Jestem liberałem i
                                      dobrze mi z tym. Wierzę w drugiego człowieka, w jego samodzielność, wolność
                                      wyboru, prawo do samostanowienia. Ale również jako liberał wiem, że państwo ma
                                      obowiązki, a jednym z nich jest również obowiązek zadbania o najsłabszych. Tylko
                                      sposoby tej pomocy są inne - można jak samoobrona każdemu dać po tysiąc złotych,
                                      a mozna stworzyć warunki by ta jednostka miała możliwość samorealizacji i
                                      zadbania o siebie. Dać rybę czy dać wędkę? Tu się pewnie różnimy. Szanuję Twoje
                                      odmienne zdanie - nie głosuj na Tuska bo Ci nie odpowiada. Ale dokonaj wyboru bo
                                      to Twój obywatelski obowiązek i niech Ci się nie wydaje, że jak nie pójdziesz
                                      zagłosować to nie wpłyniesz na wynik wyborów. Nie głosowanie paradoksalnie to
                                      również dokonanie wyboru.
                                      • hejj1 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 19:37
                                        Jeżel nie rozumiesz podczepiania sie pod Solidarność, to albo nie widzisz albo
                                        nie chcesz słyszeć, że mocno się z nią identyfikuje, a tam przeciż (80r) nie
                                        było i raczej nie ma miejsca dla liberałów. Szkoda, że boicie się polemiki
                                        historycznej na swój temat, ale chętnie wspominacie historię innym. Ja też
                                        wierzę w drugiego człowieka, ale nie we wszystkich. Wiesz doskonale, że nie
                                        każdy potrafi być samodzielnym, a wy liberałowie o tym nie chcecie pamiętać.
                                        Niestety nie było do tej pory rządu i nie zanosi się szybko na to, że będzie
                                        taki który by potrafił zakopać "topory wojenne" i poprosić o zakasanie rękawów
                                        przez wszystkich Polaków. Może jeszcze raz daliby sie oszukać - tylko z lepszym
                                        skutkiem. Ale to będzie trudne, bo jak słusznie dał do zrozumienia -moim
                                        zdaniem - Piłsudski jesteśmy narodem idiotów.
                                        • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 20:33
                                          jak będziesz chciał podyskutować ze mną a nie z nami to zapraszam. Nie bardzo
                                          sobie kiedy kogokolwiek zdyskredytowałem z powodu jego przeszłości historycznej,
                                          co wielu moich kolegów - wcale nie z PO - wypomina mi kiedy im mówię, że jestem
                                          w stanie do moimi kolegów radnych z SLD odnosić się z szacunkiem. Jestem zbyt
                                          młody by móc powiedzieć o sobie, że byłem w "S" ale gwarantuje Ci, że była ona
                                          obecna w moim domu. Doprowadziło to zresztą w konsekwencji do wyjazdu (ucieczki)
                                          mojego ojca z kraju w grudniu 81. Ale to nikogo nie obchodzi i nie jest to w tej
                                          chwili ważne. Wiem, że nie każdy potrafi być samodzielnym i dlatego uważam, że
                                          takiego człowieka trzeba chronić. Ale nie poprzez rozdawictwo i wzmacnianie w
                                          nim wyuczonej bezradnosci ale poprzez stymulowanie go wykazywania inicjatywy.
                                          Owszem są tacy, których nie uda nam się zmienić i im trzeba udzielać pomocy
                                          systemowo, ale nie godzę się na to, by młodych ludzi uczyć, że państwo im
                                          wszystko da i wszystko za nich zrobi.
                                          Co do Twojego - nie Piłsudskiego - stwierdzenia - pominę je milczeniem, bo nie
                                          utożsamiam się z nim.
                                          • krzycho1252 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 21:37
                                            A wy chłopcy dalej ciągnięcie spór ,który jest już po 25cio leciu Solidarności
                                            sporem tylko o historię.Wielkie słowa. Piłsudski, Wałęsa i co...? Moja żona
                                            będzie głosować na Tuska, ja na Kaczyńskiego. I co ? I co ? Masakra? I spór
                                            jest taki bez przekonania,bo i tak każdy z nas (was ) wie na kogo będzie
                                            głosował. Tych nieprzekonanych przekonał Lepper i Giertych. Niektórych nawet
                                            Bochniarz, Tymiński i więcej grzechów nie pamiętam...
                                            • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 22:35
                                              O! fajna dyskusja. Muszę powiedzieć, że w wielu przypadkach zgadzam się z
                                              hejj1, choć i mariano ma trochę racji, ale gdybym musiał być arbitrem to wynik
                                              byłby 70% dla hejja a 30% dla mariano. Słuchaj hejj ja też mam dylematy podobne
                                              jak TY ale wiem, że liberałów trudno przekonać - mam jednego zatwardziałego w
                                              rodzinie - do nich wiele argumentów nie trafia (choć nie wszystkie), oni po
                                              prostu wiedzą lepiej. A wiesz dlaczego? bo są to w zasadzie nieźle lub dobrze
                                              sytuowani ludzie i nie wiedzą co to bieda. Gdybym był w PO to zmieniłbym szefa,
                                              tam potrzebny jest ktoś poważniejszy. Tusk ani na prezydenta, ani na szefa
                                              partii się nie nadaje. To żaden autorytet. Niestety takie jest moje zdanie.
                                              Rozmawiałem kiedyś z jednym z dwójki pozostałych b.liderów PO i po
                                              wypowiedzeniu mojego zdania na temat Tuska podał mi rękę i powiedział "ma pan
                                              rację, i niech pan wybaczy, że ja nie będę już nic dodawał, bo pan w zasadzie
                                              wszystko powiedział". Myślę że nie mówił tego z zazdrości, że Tusk a nie on
                                              jest szefem.
                                              • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 22:58
                                                no i "r" nie wymawia. ja z nim kiedyś gadałem i trzeba przyznać, że przydałyby
                                                mu się korki z logiki czy coś...
                                              • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:59
                                                :( to przegrałem w przeciwieństwie do mojego "szefa" i to nawet w stosunku
                                                gorszym niż on - he he.
                                                Przepraszam Was chłopaki, ale z argumentem - liberałów trudno przekonać nie
                                                wygram, nie umiem znaleźć kontrargumentów.
                                                A może mi tak wytłumaczycie, jeżeli Was to jeszcze bawi - co to znaczy być
                                                liberałem? Jak rozumiecie to słowo - bo czasami mam wrażenie, że utożsamiane
                                                jest ono z ludożerstwem, dewiacją i innymi określeniami wyrażającymi wszystko to
                                                co najgorsze.
                                                Hmm - nie lubię w tym tonie, ale trochę mnie prowokujecie. Wyobraź sobie
                                                neutron, że wiem co to bieda. Wychowywany z bratem przez matkę pielęgniarkę z
                                                pensji pielęgniarskiej całe lata osiemdziesiąte miałem okazję poznać dobrobyt
                                                socjalizmu. Do Siedlec przyjechałem z walizką i wspólnie z żoną ciężko
                                                pracowaliśmy na to, by teraz w miarę rozsądnie i na w miarę rozsądnym poziomie
                                                żyć. I proszę nie używajcie argumentów, że TYCH to trudno przekonać, tylko
                                                dlatego, że należą do tej a nie innej grupy. Użyjcie argumentów - a Ty neutron,
                                                bo znamy się przecież - potrafisz argumentować.
                                                Pozdrawiam
                                                • krzycho1252 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:09
                                                  No.., bo , wiesz, liberał to tak jak libertyn czyli wszystko co najgorsze..
                                                  Neutron6 gdzieś napisał, że POzostaje przy swoim.
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:12
                                                    Na POhybel z kaczyńśkim(i)!:))
                                                  • krzycho1252 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:23
                                                    Tak nie POzostań z tym (PO)hyblem. Pozdrowienia.
                                                  • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:42
                                                    Zaczynasz mysleć POzytwnie ;)
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:46
                                                    żeby z tego jakieś niePOrozumienie nie wynikło...
                                                • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:20
                                                  Jak mnie kedyś uczono to liberalizm kojarzy się z burżuazją, jest oparty na
                                                  indywidualistycznej koncepcji człowieka, dążący do usuniecia interwencji
                                                  panstwa, braku ryoryzmu, dążący do zagwarantowania swobody działania jednostkom
                                                  w dziedzinie zarówno politycznej i gospodarczej. A przede wszystkim nie
                                                  interesujący sie dolą i niedolą jednostek, które "źle sobie pościeliły"
                                                  • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:24
                                                    ale fajna godz wyskoczyła w poprzednim "wejsciu" powinna być 23.20
                                                  • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:26
                                                    patrzcie poprawili
                                                  • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 07:23
                                                    neutronie - proszę nie załamuj mnie, bo się rozpłaczę. Jak mnie kiedyś ucznono -
                                                    komunizm to system, w którym wszyscy są równi, każdy ma takie same prawa, a
                                                    klasa robotniczo - chłopska jest najważniejszą i jedyną siłą narodu i że jest
                                                    to jedyne słuszny kierunek rozwoju społecznego.
                                                    Liberałowie uważają, że ani rząd, ani żadna grupa czy jednostka społeczna, nie
                                                    powinny w żaden sposób zakłócać wolności jednostki. Tylko gdy jednostka stanowi
                                                    zagrożenie dla wolności lub mienia państwo ma obowiązek interwencji.
                                                    Klasyczny liberalizm opowiada się za demokracją, z zapewnieniem ochrony
                                                    mniejszości przed tyranią większości.
                                                    Ekonomicznie liberałowie uważają, że ingerencja państwa w gospodarkę jest
                                                    niepotrzebna i szkodliwa. Liberałowie są przekonani, ze likwidacja biedy możliwa
                                                    jest dzięki rozwijającej się gospodarce. Liberalizm z zasady przeciwny jest
                                                    socjaldemokratycznemu modelowi państwa, jednakże nie wyklucza umiarkowanej
                                                    ingerencji państwa w służbę zdrowia, edukację, emerytury, walkę z biedą i
                                                    bezrobociem - całkowity zakaz ingerencji preferuje libertynizm często stosowany
                                                    przez populistów do straszenia ludzi nie odróżniających bądź nie wiedzących na
                                                    czym polega liberalizm.
                                                    Społecznie liberalizm postuluje zachowanie i rozszerzenie praw i wolności
                                                    obywatelskich - wolność słowa, prasy, religii, równouprawnienie niezależnie od
                                                    płci, rasy, koloru skóry itd. Zakazują dyskryminacji w miejscu pracy. Partie
                                                    liberalne nie są antyklerykalne.
                                                    Oczywiście jest wiele odmian liberalizmu, to co wpisałem wyżej mnie przekonuje.
                                                    A tak poza tym to zachęcam do przestudiowania J. Lock'a, z którego myślą
                                                    filozoficzną utożsamiam się chyba najbardziej.
                                                  • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 10.09.05, 14:18
                                                    mariano o ile pamięć mnie nie myli to J.Lock w swojej teorii(jednej z wielu)
                                                    uznawał np wymuszenie uległości jeżeli ktoś nie był posłuszny władzy, jak
                                                    również karę smierci, a mnie to nie odpowiada. Wolę poglądy (dot. władzy)
                                                    Szczepańskiego.
                                                  • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 17:35
                                                    Locke twierdził, że państwo powinno funkcjonować na zasadzie demokracji.
                                                    Demokracja tworzona może być tylko przez świadomych swych praw ludzi.
                                                    Społeczność funkcjonuje w oparciu o Konstytucję, formalną umowę zawartą rzez
                                                    wszystkich członków wspólnoty. Umowa ta powinna być tak sporządzona, aby dawać
                                                    tylko absolutnie niezbędną władzę wspólnocie nad jej członkami, tak aby każdy z
                                                    jej członków musiał rezygnować w jak najmniejszym stopniu z interesu własnego.
                                                    Umowa ta staje się pewnego rodzaju suwerenem takiej wspólnoty, tj. cała władza
                                                    we wspólnocie ma swoje źródło w tym tekście, a nie w osobistym zdaniu jakiegoś
                                                    pojedynczego człowieka. Umowa ta stanowić musi podstawowe prawo danej wspólnoty,
                                                    nie może być "tajna" i wszystkie późniejsze akty prawne nie mogą być z nią
                                                    sprzeczne Drugim warunkiem sprawnego funkcjonowania takiej społeczności muszą
                                                    być rządy prawa - czyli uznanie, że wspólnota ma prawo użyć siły przeciw swojemu
                                                    członkowi dopiero wtedy gdy ten złamie prawo. Prawo to musi być stanowione przez
                                                    wszystkich członków wspólnoty na drodze dyskusji i znajdowania wspólnego
                                                    stanowiska, oraz jego treść musi być łatwo dostępna dla wszystkich. Trzecim
                                                    warunkiem było stworzenie systemu, w którym władza wykonawcza, zajmująca się
                                                    bieżącym zarządzaniem spraw wspólnoty (czyli rząd) musi także być wybierana na
                                                    zasadzie ugody wszystkich jej członków np. poprzez wybory. Rząd w takiej
                                                    wspólnocie nie ma władzy suwerena, lecz jego władza jest "delegowana" przez
                                                    wszystkich członków wspólnoty na zasadzie przekazania prerogatyw, które mówią
                                                    tej władzy, co ma robić i co jej wolno robić. Prerogatywy te, ze względu na
                                                    zasadę minimalnego ograniczania wolności poszczególnych członków wspólnoty,
                                                    powinny być możliwe jak najmniejsze, tylko takie jakie są absolutnie niezbędne
                                                    do sprawnego funkcjonowania rządu. Ostatnim warunkiem jest wreszcie to, aby
                                                    prawa i rząd pod żadnym pozorem nie ograniczały tzw. praw naturalnych członków
                                                    wspólnoty, a więc prawa do wypowiadania własnego zdania, bez którego nie ma
                                                    szans na prowadzenie uczciwych dysput politycznych, prawa do zrzeszania się, bez
                                                    którego nie ma możności forsowania własnych poglądów w ramach wspólnoty, oraz do
                                                    prowadzenia własnej działalności gospodarczej, co pociąga też za sobą prawo do
                                                    posiadania własnego majątku.
                                                    Nie znalazłem nic o karze śmierci i ani nic o wymuszaniu posłuszeństwa.
                                                  • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 10.09.05, 18:12
                                                    Nie bedę dyskutował na temat teorii J. Locke bo nie miałem go w swojej
                                                    literaturze podczas studiów( jeden semestr filozofii to za mało). To nazwisko
                                                    pozostało mi tylko w głowie na zasadzie, że ktoś taki był i podobno głosił
                                                    teorie o których pisałem i coś jeszcze chyba o tolerancji. Jeżeli znajdę czas
                                                    sprawdzę, bo jednak coś mi się "kołacze' że mam rację. Ale nie upieram się.
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 10.09.05, 21:47
                                                    uuu mario dawno sie tak nie uśmiałem:D najlepsze było na początku z tą
                                                    demokracją i tworzeniem jej przez świadomych swoich praw obywateli:D mało nie
                                                    umarłem:D
                                                  • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 08:55
                                                    To prawie tak jak ja, kiedy słucham Nałęcza i Borowskiego:D Boki zrywam i łzy mi
                                                    ciurkiem z oczu lecą:D
                                                    Ale muszę Ci się do czegoś przyznać - jak czytam niektóre posty to widzę sens
                                                    mojej pracy na AP, z drugiej zaś strony stwierdzam, że nauczyciele WOS mają
                                                    jeszcze wiele do zrobienia.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 12.09.05, 09:42
                                                    nie wiem co prawda jaki głębszy związek z teoriami na temat demokracji ma
                                                    borowski i nałęcz:) ale co tam.
                                                    śmiałem się, bo pisałeś o utopi:) jeszcze raz podkreślam - świadomi swych praw
                                                    obywatele:)
                                                  • Gość: mariano Re: Lis obnażył Tuska!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 09:58
                                                    Wielkie idee łączą ludzi:)
                                                    P.S Komunizm i socjalizm ten były i są utopiami.

Ale co tam - mam nadzieję, że przełamiemy stereotypy i okaże się, że każdego,
                                                    niezależnie od tego czy jest socjalistą, liberałem, chrześcijańskim demokratą i
                                                    kim tam sobie jeszcze kto życzy być, można przekonać, jeżeli używa się argumentów.
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 12.09.05, 10:05
                                                    tak, ale nie jeśli chodzi o politykę:)
                                      • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:03
                                        Gość portalu: mariano napisał(a):

> Nie rozumiem Twoich zarzutów co do
                                        > podczepania się pod "S"- trochę się moim zdaniem zagalopowałeś.

no mi też to podczepianie się wygląda źle. i wcale się nie zagolopował. mi też
                                        jakoś tak nie grają z natury robotnicze (ba zawsze trochę komunistyczne)
                                        związki zawodowe i liberałowie. trochę to jak godzenie ognia z wodą. wychodzi
                                        zz tego para. z gwizdka.

PS> no chyba, że chodzi tylko o interesy
                                        • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:46
                                          Maynard Keynes, który był twórcą teorii manipulowania globalnym popytem w celu
                                          ożywienia gospodarki przyparty kiedyś do muru, na pytanie, jak jego teoria
                                          będzie się sprawdzała "w długiej perspektywie", odpowiedział: "W długiej
                                          perspektywie wszyscy będziemy martwi...".

Powodzenia wszystkim :)
                                          • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 09.09.05, 23:53
                                            keynes jest do dupy. teoretyk. choć jak sie człowiek zastanowi to można coś tam
                                            jeszcze zanleźć w tych jego teoriach:) poza tym wielu tutaj prawicowcom on sie
                                            może nie podobać. miał ruskie żone:)
                                            • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 11.09.05, 11:14
                                              emektb jak sobie przypomnę Keynes"a i innych "mędrców" oraz egzamin z historii
                                              doktryn ekonomicznych z prof. Kudłą to jeszcze dziś skóra na plecach mi się
                                              marszczy. Szkoda głowę sobie zaprzątać teoretykami.
                                              • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 11.09.05, 16:55
                                                A.Einstein tez byl teoretykiem :)
                                                • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 11.09.05, 18:37
                                                  nie ulega wątpliwości, że Einstein to jeden z największych fizyków-teoretyków
                                                  XX wieku. A tak na marginesie to zajmował się jeszcze dużo muzyką.
                                                  • bambii Re: Lis obnażył Tuska!! 12.09.05, 09:08
                                                    > nie ulega wątpliwości [cut]

dlatego nie dyskredytowałbym prac teoretyków szczególnie tej klasy co Keynes
                                                  • emektb Re: Lis obnażył Tuska!! 12.09.05, 09:44
                                                    i kobietami. był znanym kobieciarzem. jako fizyk (nie tylko teoretyk:)
                                                    wiedział, że ciało w ciemności traci na oporności:))
                                          • neutron6 Re: Lis obnażył Tuska!! 11.09.05, 17:54
                                            bambi - i w tym miejscu miał napewno rację.
    • no_login z innej beczki 09.09.05, 23:58
      Tusk nie, Cimoszewicz (mam nadzieję)-nie...
      to kto?
      pamietajcie tylko że cud nad Wisłą
      drugi raz może sie nie powtórzyć,
      zeby nie było nieporozumień-myślę o tym militarnym "cudzie"
      • krzycho1252 Re: z innej beczki 10.09.05, 00:10
        Poważny problem. Beczka pełna miodu,gazu,ropy i dzięgciu może być a o beczkę
        śmiechu też ci nie chodziło ? "Cudu ?" Cudu.
        • szaman.morski Re: z innej beczki 10.09.05, 22:02
          dziegciu,dziegieć-produkt destylacji rozkładowej różnych rodzjów drewna
          (za encyklopedia powszechną PWN)
      • Gość: Pawełek Re: z innej beczki IP: *.de.deuba.com 12.09.05, 08:55
        no_login napisał:

> Tusk nie, Cimoszewicz (mam nadzieję)-nie...
        > to kto?

Rozumiem, że jest to pytanie retoryczne, bo z całą pewnością na tym forum nie
        ma ani jednej osoby, która jest w stanie w sposób wiarygodny obronić swojego
        kandydata.
        Znowu stajemy przed wyborem, który właściwie polega na odrzucaniu najbardziej
        śmierdzących zjawisk. Jak na razie osobiście, z tych liczących się kandydatów
        najmniej śmierdzi mi Tusk...
        • emektb Re: z innej beczki 12.09.05, 09:53
          on wcale ni śmierdzi najmniej. po prostu wywołuje najwięcej pozytywnych
          konotacji i emocji.
          • pawelek.mar Re: z innej beczki 12.09.05, 10:09
            emektb napisał:

po prostu wywołuje najwięcej pozytywnych
            > konotacji i emocji...

...które trzeba mieć na czym oprzeć...Cimoszewicz od wielu lat się perfumuje i
            jakoś moje nozdrza tego nie wytrzymują...jest takie powiedzenie: Nie ma
            większego smrodu, niż perfumowany gnój...:-)
            Tuskowi, w moim mniemaniu, baaardzo daleko do idealnego kandydata, problem
            polega na tym, że pozostałym zawodnikom brakuje jeszcze więcej.

zdrówka
            • emektb Re: z innej beczki 12.09.05, 10:16
              no widzisz paweł, ale z twojej wypowiedzi jasno wynika, że nie kierujesz się
              rozumem, tylko emocjami:) dla klarowności sytuacji podam, że nie będę głoswał
              ani na tuska, ani na cimoszewicza, ani na kaczyńskiego, ani borowskiego:) nie
              wiem, czy w ogóle będę głosował.
              • pawelek.mar Re: z innej beczki 12.09.05, 11:23
                emektb napisał:

> no widzisz paweł,
                ale z twojej wypowiedzi jasno wynika, że nie kierujesz się
                > rozumem, tylko emocjami:)

emocjami? nie śmiem zaprzeczyć, masz rację, ale nie tylko emocjami. Moje emocje
                mają racjonalne podłoże (przynajmniej żywię taką nadzieję) :-). Moje emocje
                mają być trzeźwe, moje emocje muszą być zgodne z moim prywatnym obrazem
                poszczególnych kandydatów...
                Kontynuując Twoją myśl powiem więcej. W Polsce kampania oparata na programie
                nie ma sensu. Kontrowersyjne? Pozornie. Ludzie co 4, względnie co 5 lat wołają:
                a jaki ONI mają program, a i tak decyzja zawsze jest przede wszystkim
                emocjonalna. Program jest tego tłem. Najlepszym przykładem i potwierdzeniem
                tego o czym piszę były pewne wybory prezydenckie, podczas których Ś.P. Jacek
                Kuroń stwierdził, iż ludzie mają dosyć wizerunku, ludzie głośno pytają się o
                program, więc Kuroń swoją kampanię oparł wyłącznie na programie...jaki był tego
                efekt sam wiesz.
                Każde emocje muszą mieć swoje podłoże racjonalne. Cimoszewicz, Lepper czy
                Giertych mogą mieć najlepszy program gospodarczy, przyklaśnięcie
                najwybitniejszych ekonomistów świata, ale nie zmieni to faktu, że nie zaufam im
                za grosz...Tak, pod tym względem mój wybór jest emocjonalny...:-)
                Moje emocje zakłóca nieco podatek liniowy, do którego podchodzę bardzo
                poważnie. Podatek ten jest mi na rękę.

dla klarowności sytuacji podam, że nie będę głoswał
                > ani na tuska, ani na cimoszewicza, ani na kaczyńskiego, ani borowskiego:) nie
                > wiem, czy w ogóle będę głosował.

Emek, Ty nie będziesz głosował? Nie wierzę :-)

zdrówka

PS. Sam się sobie dziwię, dlaczego w tak polityczną rozmowę się zaangażowałem ;-
                )))
                • emektb Re: z innej beczki 12.09.05, 12:08
                  emocje:))
        • no_login Re: z innej beczki 12.09.05, 19:51
          > Rozumiem, że jest to pytanie retoryczne, bo z całą pewnością na tym forum nie
          > ma ani jednej osoby, która jest w stanie w sposób wiarygodny obronić swojego
          > kandydata.
          chyba zbyt wiele oczekujesz od niektórych :-)
          nawet nie myślę że ktos mógłby bronić swojego kandydata
          nikt nawet nie wskazał na innego!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka