Dodaj do ulubionych

PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI

25.03.11, 14:49
W ZWIĄZKU Z ODDANIEM GARAŻY JEST ZADOWOLONY ŻE MAMY W KOŃCU GDZIE PARKOWAĆ SWOJE SAMOCHODY JEDNAK MUSIMY OTWORZYĆ W KOŃCU OCZY NA NIEUCZCIWE OSOBY ( CWANIACZKÓW ) KTÓRZY PARKUJĄ SWOJE SAMOCHODY NA MIEJSCACH DLA GOŚCI. NOTORYCZNIE DZIEŃ W DZIEŃ, NOC W NOC SĄ TAM ZAPARKOWANE TE SAME SAMOCHODY. MUSIMY COŚ Z TYM ZROBIĆ ŻEBY TE OSOBY NIE PRZYZWYCZAJAŁY SIĘ DO PARKOWANIA TAM. SKORO NIKT NIE REAGUJE MOŻE UZNAJĄ ONE ŻE RESZTA TO TOLERUJE.

SAMOCHODAMI, KTÓRE NOTORYCZNIE TAM PARKUJĄ SĄ:
OPEL CORSA - TSA GM78
VOLKSWAGEN BORA - WSK L392
PEUGEOT 207 ( LUKAS BANK ) - DW 829GN
TOYOTA AVENSIS - WD 0067L
FIAT PUNTO II - LPU 20565
RENAULT SCENIC - GA 0082J
FIAT PUNTO - WPH 6581

SĄ TEZ SAMOCHODY KTÓRE PARKUJĄ NA TYŁACH TAM GDZIE JEST PLAC MANEWROWY DLA STRAŻY POŻARNEJ.
VOLVO V40 - WE 1015R
VOLKSWAGEN GOLF - WPY 39GK

MUSIMY SIĘ JAK NAJSZYBCIEJ ZEBRAĆ I COŚ Z TYM ZROBIĆ.

MOJE PROPOZYCJE
1). PIERWSZYM PROPOZYCJĄ - NAPISANIE PISMA DO DEWELOPERA ABY W RAMACH JAKIEJŚ REKOMPENSATY ZA OPÓŹNIENIA NA TYCH MIEJSCACH POSTAWIŁA TZW "BLOKADĘ PARKINGOWĄ" KOSZT TAKIEJ BLOKADY TO OK 140-250 ZŁ SZTUKA ZALEŻY OD MODELU.
2). DRUGA PROPOZYCJA - ZAŁÓŻMY TAKIE BLOKADY NA WŁASNY KOSZY - PO ROZŁOŻENIU SUMY NA WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW TO WYJDĄ NAPRAWDĘ GROSZE.
3). TRZECIA PROPOZYCJA - W KOŃCU OCHRONA OD CZEGOŚ JEST WIĘC NIECH PILNUJE PORZĄDKU NA OSIEDLU.
4). CZWARTA PROPOZYCJA - JAK NAJSZYBCIEJ ZAŁOŻYĆ REGULAMIN OSIEDLA I POJAZDOM TAM PARKOWANYM ZAKŁADAĆ BLOKADY NA KOŁA ( TRZEBA KUPIĆ KILKA BLOKAD KOSZT OK 350 ZŁ SZTUKA) I ZA ZDJĘCIE TAKIE BLOKADY LICZYĆ NP: 50 ZŁ.

PO ZAŁOŻENIU TYCH BLOKAD PARKINGOWYCH KLUCZYK DO NICH BĘDZIE MIAŁA OCHRONA I WPUSZCZAJĄC GOŚCI NIECH IM OTWIERA TAKIE MIEJSCE.

JEŚLI KTOŚ MA JAKIŚ INNY POMYSŁ JAK POZBYĆ SIĘ NIEUCZCIWYCH KIEROWCÓW PARKUJĄCYCH NA MIEJSCACH DLA GOŚCI NIECH PISZE, GDYŻ TRZEBA Z TYM COŚ JAK NAJSZYBCIEJ ZROBIĆ ABY POKAZAĆ IM ŻE TEGO NIE TOLERUJEMY.

POZDRAWIAM

P.S
JEŚLI KTOŚ WIE O INNYCH POJAZDACH KTÓRE TAM PARKUJE NIECH WPISZE MARKĘ I NR. REJESTRACYJNY NA TY FORUM.
Obserwuj wątek
    • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 16:33
      Witam,

Jestem całkowicie za, rozmawiałem z deweloperem na ten temat i odpowiedz jest taka że "pracują nad tym". Podobno mają być karnety na miejsca dla gości, które będzie miała ochrona. Pan Jakub obiecał zainstalowanie blokady na wysokości placu zabaw. Ma też być nowa ochrona bo z tą jak widać jest średnio - prawda jest taka że wpuszczają prawie każdy samochód który przyjeżdża. Blokady parkingowe są dobrym pomysłem jednak sami możemy to zrobić dopiero jak wspólnota przyjmie osiedle.
      Proponuje żeby każdy indywidualnie zgłaszał takie rzeczy do dewelopera i co jakiś czas pytał co z tym dalej - zobaczymy co tym zrobią.

Pozdrawiam
      • kerajm Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 17:47
        ...zgadzam się w pełni z przedmówcami, blokady na wysokości "placu zabaw" raz na zawsze rozwiążą problem z parkowaniem, co do miejsc dla gości, trochę kłopotliwe, chyba, że wjeżdżać będą tylko osoby które mają kluczyk od bramki (czyli mają miejsce postojowe), jak goście przyjadą do takich osób to po zgłoszeniu ochronie spokojnie wjadą.
      • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 17:47

co do blokad - to chyba nie jest najlepszy pomysł, osiedle jest zamknięte i nie ma potrzeby zakładania takich blokad, co innego gdyby to tych miejs postojowych miały dostęp osoby z poza osiedla. po co robić coś co może zaszkodzić wizerunkowi osiedla (chodzi mi o wygląd całości) blokady będą dziwnie wyglądać. poprostu należy z takimi osobami porozmawiać i zaproponować wynajecie miejsca w garażu - koszt np 200 zł (z czego czynsz będzie ok 80 zł może 90 zł a reszta będzie za uzywanie miejsca)

z tego co zauwazyłem to niektóre z tych samochodów wcześniej widziałem zaparkowane w garażu. pytanie dlaczego teraz nie są zaparkowane skoro mają swoje miejsca ...

może niech właściciele tych samochodów wypowiedzą się na ten temat.

a tak żartem - to parking kauflanda jest duży :P tam też można parkować
        • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 18:03
          Witam wszystkich. Ja rowniez jestem za tym aby miejsca dla gości były miejscami wyłącznie dla gości i myślę, że wspólnie sobie z tym poradzimy.
          Osoba o nicku obecnymieszkaniec zaproponowała blokady ale niestety ochrona nie jest służbą upowaznioną do tego i żaden regulamin osiedla nic tu nie zmieni, ponieważ samochód jest mieniem prywatnym i nikt nie ma prawa go tknąć bez zgody i wiedzy właściciela. Przykładem może być inne osiedle w Ząbkach, całkiem blisko naszego, gdzie Wspólnota wymyślila sobie naklejanie nalepek na szyby zle zaparkowanych samochodów i ochrona wykonywała to postanowienie regulaminu aż znalazł się uparty człowiek, który nie robił o to awantur ochronie tylko wezwał policję i skonczyło się.
          • onaion_a3 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 18:37
            Póki co jeszcze nie mieszkam na osiedlu ale to się niebawem zmieni. Mam wykupione dwa miejsca garażowe i co z tego skoro nie mogę do niego wjechać i korzystać z tego co moje (wątek poruszany w poprzednich postach) i przykro mi ale też będę stawiała jeden samochód na miejscu dla gości dopóki wjazd do garażu nie zostanie poprawiony.
          • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 18:38
            ale na początek wypadało by porozmawiac z tymi którzy nie mają wykupionych miejs.
            rozumiem że ktoś nie dostał wiekszego kredytu albo brakło mu pieniędzy na garaż. ale ten ktoś musiał się liczyć z tym że nie będzie miał gdzie trzymas swojego samochodzika.

a parkowanie na tzw krzywy ryj tutaj nie jest na miescu i nie jest to fer w stosunku do tych kótrzy wykupili garaż i mało z tego ale będą musieli płacic czynsz za uzywanie garażu. też chcaiłbym parkować za darmo :) ale rzeczywistość jest brutalna i czas najwyższy zrobić z tym porzadek.

dlaczego pisałem o wcześniejszej rozmowie z tymi co parkują na zewnątrz. sam mam niskozawieszony samochodzik i obcieram spodem jak wjeżdzam do zjazdu do garażu a co gorsza mocno obcieram zderzakiem przy samym zjeździe w garażu. nie mogę doczekać się jak poprawią ten zjazd. może ci co parkują boją się że ich samochodzik ucierpi podczas zjazdu
            • morpheus33 Re: problem z zasiegiem pilotów 25.03.11, 18:42
              jeszcze jedna sprawa. zanim brama popsuła się :) zauwazyłem że moje piloty mają bardzo mały zasięg. praktycznie musiałem zjechać na dół żeby pilot zadziałał,
              pilot bezprzewodowy który działa z odległości ok 2 metry od barmy. czy ktoś z was to zauwazył. problem juyż został zgłosozny do GH. może wygiagniecie na zewnątrz anteny by cos pomogło

dodam że pilot był przypiety do kluczyków przy stacyjce.
    • smile53 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 18:49
      wystarczy zarządać wywiązywania się ze swoich obowiązków przez pracowników ochrony
      • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 25.03.11, 19:08
        czy uważasz że to coś da, będzie tak samo jak było wcześniej,
        ktoś powie ochronie że wjedzie tylko na chwilę albo ze ma rzeczy do rozładownia albo coś innego. ochrona go wpusci ale jak na wyegzekfować konsekwencje od takiego delikwenta który jednak nie wyjedzie.

odcholować mu samochód to chyba ostateczność, naprawdę najlepiej będzie zrobić zebranie z osobami które nie wykupiły miejsca, a na zebraniu wyjaśnić sprawę z parkowaniem poniekąd nielegalnym, no bo przecież te osoby nie mają prawa parkować jak nie maja miejsca.
        • bronik4 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 08:12
          www.wykop.pl/link/678995/karna-pytka-dla-stojacych-ponad-prawem/ :)
          • hoogan Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 14:58
            takie coś można przykleić właścicielowi Audi A6 :) może wkońcu coś dotrze te tej pustej pały.
            poza tym że parkuje jak mu się podoba to wogole nie zwraza uwagi na innych !!!
            ten patafian nie rozumie że na terenie osiedla nie wolno jeżdzić szybciej niż 20km/h. dzisiaj rano miał może ok 40 do 60 km/h. totalnie pogieło tego typka !!!!
    • karamuda0011 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 17:59
      Niektóre z wymienionych samochodów zaparkowały w garażu.
      • kasuer Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 18:20
        Jeśli chodzi o samochód punto LPU 2065 to był zaparkowany na parkingu dla gości tylko raz. Wtedy kiedy była popsuta brama do garażu. Mam wykupione miejsce garażowe. A skoro nie można było wjechać do garażu to zaparkowałem obok mojego bloku, to nie jest nieuczciwe.
        • obecnymieszkaniec Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 21:19
          punto LPU 2065 - jeżeli jest tak jak mówisz to kwestia nieuczciwego parkowania cię nie dotyczy, więc nie ma problemu
          • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 22:29
            witam,
            to może skoro już tak oficjalnie wymieniane są tu nr rej a wiadomo też do kogo <nick> należy dane auto to może tego też się dowiemy oficjalnie ? :) może to jest właśnie dobra metoda - wskazywania palcem !!!!
    • signat Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 26.03.11, 20:35
      Witam sąsiadów. Chciałem uzupełnić listę parkujących cwaniaków na placu manewrowym:
      Ford Fokus WW4519G
      Opel Omega RBR 45ES.
      Wiem do kogo należy Ford i dziwi mnie,że ten człowiek tworzył różnego rodzaju wątki na forum oraz nieustannie uczestniczył w dyskusjach. Między innymi poruszył temat parkowania na osiedlu. Zawsze się wypowiadał, a teraz zamilkł. Drogi sąsiedzie z budynku C, nie rób sobie jaj i parkuj swój samochód poza osiedlem. Chyba, że masz już miejsce w garażu podziemnym. Ale dlaczego w takim razie auto stoi na zewnątrz??? To samo odnosi się do innych właścicieli aut po chamsku parkujących na osiedlu. Miejcie, ludzie, cywilną odwagę i dostosujcie się do jakiś reguł.
      • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 27.03.11, 10:35
        Tym bardziej że sporo ludzi kupiło mieszkania w budynkach C1,C2,B2,D i E żeby im samochody nie jeździły pod oknami i chamstwem jest nie respektowanie zasad. Każdy od początku wiedział że na wysokości placu zabaw ma się kończyć ruch na osiedlu. Mam nadzieje że blokada i znak pojawią się jak najszybciej bo widzę że tylko to może powstrzymać bydło przed wjeżdżaniem na plac manewrowy.
        Po tym jak pojawią się znaki zabawa się skończy bo będziemy mogli wg nowego już przyjętego prawa wzywać policję żeby wlepiała mandaty. Także lepiej pomyślcie już nad wynajęciem garażu bo zapewniam was że czynsz jest mniejszy niż mandat :-)
        Pozdrawiam:-)
      • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 27.03.11, 23:38
        Signat, Focus pisze sie przez C a nie K.

To moje auto sluzbowe. Jak juz napisalem w innym wątku, nie starczylo mi kasy na garaz i niestety narazie jestem zmuszony parkowac tu gdzie jest mozliwosc. Nie widze w chwili obecnej (w chwili obecnej) zadnego problemu z pozostawieniem auta przy budynku 113C. Komu to przeszkadza??? Dlaczego na sile niektorzy problemu szukaja?

Jezeli mieliscie kase na garaz podziemny, zazdroszcze. Nikt jednak nie ma prawa zabrac mi prawa do wjazdu na osiedle i pozostawienie auta w miejscu, ktore w niczym nikomu nie przeszkadza. Z niektorych wypowiedzi tutaj widze, ze malo co sie nie posracie szukajac na sile problemu. Jezeli zmienia sie warunki, bedzie zakaz oficjalny to OK, dostosuje sie.

Teraz problemu nie widze.
        • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 00:04
          PS. Dlaczego nikt do tej pory nie porozmawiał ze mną że przeszkadza komukolwiek zaparkowane w tym miejscu auto? Nie jest to miejsce dla gosci, nie utrudnia zadnego ruchu czy manewrow. Gdybym nie wszedl na forum, nie wiedzialbym, ze jest jakis z tym problem i nie dowiedzialbym sie, ze jestem chamem i chamsko parkuje :)

Zapraszam do rozmowy. Chetnie porozmawiam na zywo z kims, komu moje auto przeszkadza. Nie oceniajmy ludzi tu na forum nie znajac ich w ogole.

OK?

Jezeli ktos widzi problem, zapraszam do rozmowy na zywo.
          • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 00:47
            PS. Bardzo chętnie wynajmę od kogoś miejsce w garażu podziemnym przy budynku 113C.
            Nie mam swojego garażu, więc chętnie wynajmę od kogoś, kto ma wolne miejsce. Narazie parkuję przy 113C. Jeżeli ktoś z Was ma możliwość wynajęcia - prośba o kontakt: grzegorz.gwiazda@onet.eu (czarny Ford Focus WW4519G)
            • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 01:43
              witaj grzegorzu,
              nie chodzi o to czy komuś przeszkadza czy też nie ale chodzi o zasady.
              dlaczego ja i wiele innych osób zapłaciliśmy niemałem pieniądze za garaż do tego jeszcze dojdzie czynsz za to niejsce postojowe?

chodzi o zasady - dlaczego my zapłaciliśmy a ktoś ma mieć to samo za darmo?
              parkowanie pod chmurką na zamniętym osiedlu to też spory przywilej i co najważniejsze za darmo.

nie kieruję tego postu do ciebie ale do wszystkich osób które czują się bezkarnie i mysleli że jak nie wykupili miejsca to myślą że i tak będą mogli parkować na terenie osiedla.

ja i podobnie jak większość osób które zapłaciły za miejsca posotowe jesteśmy przeciwnie parkowaniu samochodów mieszkanców bez wykupionego garażu na miejscu dla gości.

jak sama nazwa wskazuje - to jest miejsce dla gości.
              a dojazd do placu manewrowego zostanie zamknięty, ciekawe co wtedy zrobią tzw, cwaniaczki. wspólnota osiedlowa szybko upora się z takimi osobami.

np. wieczorem przyjedzie laweta i pozbierają samochody nielegalnie stojące na terenie osiedla :) czyli ktoś kto nie ma miejsca rano znajdze swój samochodzik na parkingu straży miejskiej :) :) :)

z drugiej strony zostało trochę miejsc niewykupionych, zawiąże się wspólnota i zapewne będzie możliwośc wynajęcia takiego niczyjego miejsca w garażu.
              a jeśli mimo to nadal ktoś będzie zostawiał samochód na zewnątrz to zawsze problem się rozwiąże - samochodzik na lawetę. nieuczciwy straci kasę i do tego straż zarobi kase = musi być równowaga.

chciałbym poruszyć inny temat związany z parkowaniem. należy wprowadzić jakieś karty uprawniając do stania na miejscach dla gości. czyli osoba która przyjeżdza w odwiedziny i zostawi amochód na noc dostanie kartę i umieści ją za szybą w widocznym miejscu, w taki sposób będzie można rozróżnić odwiedzających od mieszkańców. oczywiście zawsze znadzie się ktoś kto będzie chciał podrobić taką kartę ale to będzie znartwienie ochrony żeby takich delikwentów wyłapywać - podrabiaie czegokolwiek jest przestępstwem !

z drugiej strony każdemu z mieszkańców może coś się stać z samochodem. w takiej sytuacji najrozsądniej będzie go zostawić na zewnątrz i żeby ktoś się do tego nie przyczepił to też trzeba będzie umieścic kartę w takim samochodzie w widocznym miejscu. w ten sposób można uniknąć wielu nieporozumień, bo skad ktoś ma wiedzieć że ten samochód jest popsuty.
              wrazie czego to z tych garaży ciężko będzie wyjechać (sholować) unieruchomiony samochód. chyba wiecie co mam na myśli
              • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 01:45
                trochę namotałem,
                no wiecie późno jest i sprać się chce. sorki za byki
                • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 01:58
                  Jedyny problem jest w tym, ze naprawde nie mialem juz kasy na garaz. Wy placicie za garaz pod swoim budynkiem. Na Wasze auto snieg nie pada, jest zamkniete.

Chcialbym zwrocic uwage, ze nie bylo zadnych zasad jak kupowalem mieszkanie. Zasady powstaja w trakcie i to Wy niby ustalacie teraz zasady majac gdzies to ze inni w Waszym ustalaniu zasad nie uczestnicza. Mam takie same prawa jak Wy. Wy macie garaz pod ziemia, ja nie. Teraz pozostaje kwestia dogadania sie, ustalenia wspolnie zasad a nie ze Wy ustalicie zasady i ja mam sie do nich dostosowac teraz.

Porozmawiajmy na zywo a nie tutaj. Narazie nie ma zadnego zakazu, wiec moge parkowac. Nie jestem cwaniakiem, jestem normalnym czlowiekiem takim jak Wy - tyle ze bez garazu. Skoro w chwili obecnej mam mozliwosc parkowania, to parkuje. Jak bedzie zakaz, to nie bede parkowac. Tak trudno to zrozumiec? Zasad narazie nie ma a jezeli beda ustalane, chcialbym w nich uczestniczyc a nie dostosowac sie do zasady, ktora ktos z Was ustali bez mojej obecnosci czy wiedzy.

Z drugiej strony - to ciekawi mnie... Skad wzial sie tak powazny problem? Zwroccie uwage ze robimy z igly widly. Ja moge powiedziec, ze przestane parkowac jak ktos naprawi szkody, ktore zrobil rozwalajac sciany na klatce schodowej miedzy parterem a 1 pietrem w 113C. To moja zasada. Fajnie teraz? Nie. Po co mamy w ten sposob podchodzic do kazdego tematu?

Jak bedzie zakaz, parkowac nie bede. Skoro zakazu nie ma, to mozna parkowac, tymbardziej, ze nie mam garazu. Powtarzam jeszcze raz, ze ani razu nie zaparkowalem na miejscu dla goscia.

PS2. Teraz zwroccie uwage - jestem OK do czasu, kiedy wyszlo, ze parkuje przy 113C. Okazuje sie, ze jestem cwaniakiem i chamem, a przeciez nim nie jestem. Chamem moze byc ktos, kto zniszczyl sciany przy moim mieszkaniu wnoszac swoje meble. Cwaniakiem moze tez byc ktos, kto ma psa ktory nasral przy 113C? Cwaniakiem moze byc tez Pan, ktory resztki z obiadu zamiast w worku wyrzucil kolo smietnika i jest syf? Cwaniakiem moze byc tez ktos, kto rzuca pety przez balkon, ktore mi wpadaja na moj balkon. Zasady ustalamy wszyscy razem a nie kazdy swoje osobno. Do tego potrzebna jest rozmowa a nie oczernianie tu na forum.
                  • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 02:36
                    Święte słowa Grzesiu. Zgadzam się, że należy rozmawiać, chociaż sądzę że w tym przypadku nie uda się osiągnąć żadnego kompromisu. Chyba że jakimś nadzwyczajnym cudem nasza wspólnota będzie składała się z samych rozsądnych i wyrozumiałych ludzi, biorących pod uwagę wyjątkowość każdej sytuacji i ze względu na takową, zgodzi się np wynająć Ci jedno z miejsc przeznaczonych dla gości ( o ile już nie będzie chętnych do wynajęcia ich w garażu ) - w tym momencie sam się uśmiałem :-)
                    Zasady o tym, że miejsca dla gości są tylko i wyłącznie dla gości nie zostały ustalone teraz i przez nas tylko przez samego dewelopera, który przecież mogł po prostu posprzedawać te miejsca zamiast jest udostępniać jako "części wspólne" i nie sądzę aby ktoś udzielił Ci informacji w stylu: "proszę się nie przejmować brakiem miejsca bo zawsze gdzieś tam się da zaparkować na osiedlu" :-) a jeżeli tak było to "szacun" dla marketingowca, który to sprzedał :-)
                    Teraz troszkę mniej poważnie to my staramy się zrozumieć Ciebie ale Ty też postaraj się zrozumieć nas, bogaczy i "hadziajów" z samochodami i miejscami w garażu, że strasznie nas boli kiedy my za coś płacimy a komuś mogłoby się udać mieć to za darmo. Wtedy wychodzimy na debili i nasze poczucie "hadziajstwa" bardzo na tym cierpi :-) :-)
                    I jeszcze słowo wyjaśnienia, mianowicie nawet jeżeli zostały jakieś miejsca garażowe to deweloper będzie nimi dysponował a nie wspólnota, chyba że je wcześniej od dewelopera kupi :-)
                    Pozdrawiam serdecznie Feudałów i Wasali, bogaczy i biedotę, Panów i Chamów (oczywiście w tym przypadku chodzi o potomków Chama) :-)
                    • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 08:13
                      Zakaz wjazdu dalej niż plac zabaw został ustalony w fazie projektu osiedla i każdy był przez dewelopera informowany. Nie przewidziano tam miejsc parkingowych. Obecny zakaz wynika to z przepisów pożarowych.
                      • daleko-od-szosy Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 11:20
                        zgadzam się z Przyborp, niestety jest to plac do ew. zawracania dla śmieciarki lub straży pozarnej, taka informacja była mi przekazana przy zakupie mieszkania.
                        pozdrawiam,
                        • signat Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 12:13
                          Witam sąsiadów. Skoro właściciel Forda "FOCUSA" sam się ujawnił i zaproponował szczerą rozmowę, to trzeba się spotkać i wszystko sobie wyjaśnić. Właściciela "FOCUSA" oraz innych parkujących za free sąsiadów proszę o zaproponowanie jakiegoś rozsądnego terminu, żeby wszyscy chętni mogli być i wypowiedzieć się na ten temat.
                          • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 12:40
                            Ale nad czym mamy dyskutować? Zasady były jasne od początku. Jakbym wiedziała, że będę mogła parkować dla miejscach dla gości to zaoszczędziłabym kilkanaście tysięcy złotych.
                            • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 13:44
                              Chciałbym ponownie zaznaczyć, że nie parkuję na miejscach dla gości. Ani razu jeszcze nie postawiłem auta na miejscu dla gościa.
                              • wawa69 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:01
                                Proszę Pana. Nie może Pan parkować ani na miejscach dla gości, ani TYM BARDZIEJ NA PLACU MANEWROWYM STRAŻY POŻARNEJ. Musi to Pan wreście zrozumieć!!! A w razie pytań proszę się zwracać do osób, które sprzedawały Panu mieszkanie.
                                • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:14
                                  Zapraszam do rozmowy na zywo.
                                  • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:27
                                    Na jaki temat ma być ta rozmowa? Ktoś ma Cię przekonywać, że nie możesz parkować na placu manewrowym dla straży pożarnej i miejscach dla gości? Przecież dobrze o tym wiesz i wiedziałeś w momencie zakupu mieszkania. Sam musisz poszukać innych rozwiązań, nikt za Ciebie tego nie zrobi.
                                    • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:45
                                      Szanowni sąsiedzi. Nie chcę być tu generatorem problemu...

W chwili obecnej nie ma jeszcze zakazu. Nie ma nigdzie w regulaminie informacji, że nie można tam zaparkować auta. Wiem, że istnieją również zasady ogólnospołeczne. Uważam, że w chwili obecnej naprawdę nikomu nie przeszkadza auto pozostawione w takim miejscu.

Jeżeli faktycznie znajdzie się gdziekolwiek zapis, że nie mogę tam parkować - dostosuję się bez żadnego problemu. Jeżeli ktokolwiek udowodni mi, że pozostawione auto jest faktycznie problemem - dostosuję się i nie będę parkował. Teraz słyszę tylko argumenty, które nie są dla mnie wystarczające do tego abym dostosował się do zasady ustalonej przez jakąś osobę z osiedla, która nie jest osobą decyzyjną.
                                      • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:47
                                        Napiszę Ci jeszcze raz: PRZEPISY PRZECIWOŻAROWE. Zapoznaj się.
                                    • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:45
                                      Grzegorz, zakładasz ciągle wątki że ktoś niszczy klatke, że rzuca Ci pety, parkuje na trawniku i masz rację ale czemu masz pretensje do innych skoro sam nie przestrzegasz przyjętych zasad. I to nie my je ustalamy tylko takie były założenia osiedla, masz prawa jak każdy inny ale masz też obowiązki jak każdy inny.
                                      • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 14:54
                                        Przepominasz mi człowieka którego spotkałem ostatnio w garażu z papierosem. Porosiłem go żeby zgasił bo w garażu nie wolno palic a on na to że nie widział karteczki z zakazem.
                                        Są sprawy regulowane generalnymi przepisami.
                                        Czy skoro nie wywiesiłes karteczki żeby nie rzucac Ci petów na balkon to uważasz że sąsiedzi mogą to robic? Czy jesli kogos zobaczysz jak niszczy sciane to zadowoli Cie odpowiedz ze nie ma kartki żeby nie niszczyc? Pomyśl rozsądnie:-)
                                        • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:15
                                          W przyszłym tygodniu rusza popisywanie aktów notarialnych. Z chwilą popisania pierwszego aktu zawiąże się wspólnota mieszkaniowa a to oznacza, że osiedle będzie miało Zarządcę (nie mylić z Zarządem) - konkretną osobę do której będzie można się zwrócić w sprawie tego co dzieje się na osiedlu, zostaną skonstruowane regulaminy - to dla tych co muszą mieć zapisane, że nie można palić na klatkach i wyrzucać śmieci z balkonu :)

• grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:23
                                            PS. W tym tygodniu zgłoszę się do dewelopera. Narazie nie róbcie problemu z tym autem. Mysle, ze przestane tam parkowac. Dajcie mi czas :-) Musze tylko z deweloperem pogadac w tej sprawie :-)

Pozdrawiam :-)
                                            • signat Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:35
                                              Czy developer ma wskazać Ci gdzie masz parkować samochód??? Dla mnie sprawa jest jasna: osoby, które nie wykupiły miejsc w garazu parkują poza osiedlem. Inaczej miałaby się sprawa, gdyby na osiedlu były miejsca sprzedawane w niższej cenie niż w garażu i przeznaczone dla mieszkańców. Gdybyś miał takie miejsce nikt nie miałby do Ciebie pretensji że parkujesz na placu manewrowym. Takich osób jak ty napewno byłoby więcej i zaraz będziemy mieć taką sytuację na osiedlu, że każde wolne miejsce będzie zająte przez samochód osoby, która uważa że nikomu ten samochód nie przeszkadza. To, że nie ma napisanego tego na papierze to nie znaczy, że reguły nie obowiązują. A Pan Grzegorz z uporem maniaka trzyma się tego, że jego samochód nikomu nie przeszkadza. Przeszkadza tym, którzy wyłożyli ciężkie pieniądze na garaż przewidując, że jak na większości osiedli obecnie i tutaj będą problwmy z prakowaniem.
                                              • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:42
                                                Wyłożyłeś kasę na garaż, to w nim parkuj. Masz zimą czyste auto. Za to płacisz. Wygoda.
                                                • signat Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:50
                                                  Nie zapłaciłeś za garaż to parkuj za osiedlem. Za to nie zapłaciłeś.
                                                  • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:54
                                                    Wyluzujmy wszyscy. Napisalem juz, ze nie bede parkowal tu zawsze. Na chwile obecna jest taka sytuacja, ze parkuje. Moze sie to juz zmienic za kilka dni.

Nie przesadzajmy z tym wszystkim. Szkoda, ze tu jest kazdy madry a nikt nie podejdzie i nie porozmawia normalnie tylko tu sie na forum zali. Chetnie porozmawiam, tak jak mowilem, z kimkolwiek, komu teraz te auto przeszkadza - ale na zywo jak czlowiek z czlowiekiem.
                                                  • karthoon Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 11:20
                                                    grzegorz.gwiazda napisał:

> Wyluzujmy wszyscy. Napisalem juz, ze nie bede parkowal tu zawsze. Na chwile obe
                                                    > cna jest taka sytuacja, ze parkuje. Moze sie to juz zmienic za kilka dni.

Wyluzujmy wszyscy. Na razie nie mam jeszcze urządzonej łazienki (zabrakło mi kasy, tak bywa), więc będę się załatwiał na chodniku przy wejściu do klatki. Nie będę tego robił na zawsze. Na chwilę obecną jest taka sytuacja, że tak robię. Może się to zmienić za jakiś czas.
                                                    Nie przesadzajmy z tym wszystkim. Przecież to nikomu nie przeszkadza.
                                                • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 15:56
                                                  Grzegorzu proszę o uczciwa odpowiedź na pytanie: czy w momencie zakupu mieszkania nie byłeś informowany o wyłączeniu z ruchu samochodowego części osiedla oraz o braku możliwości parkowania na osiedlu dla osób, które nie wykupią miejsca garażowego?

"Wyłożyłeś kasę na garaż, to w nim parkuj. Masz zimą czyste auto. Za to płacisz.
                                                  Wygoda" - kasę to się wykłada na zakup części garażu a opłaty ponosi się za eksploatację a nie za wygodę. Miejsca postojowe będą wchodziły do części wspólnej członków wspólnoty, a ewentualne opłaty eksploatacyjne będziemy ponosić wszyscy wg. udziałów. Ja nie zgadzam się na to abyśmy wszyscy byli sponsorami miejsc parkingowych dla bezczelnych cwaniaczków.
                                                  • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 16:01
                                                    Po raz kolejny, nie wiem juz ktory raz, pisze, ze ani razu nie zaparkowalem jeszcze na miejscu dla goscia.

Nie jestem bezczelnym cwaniaczkiem. Napisalem juz, ze parkuje na chwile obecna, ale to sie zmieni, wiec ponownie prosze o wyluzowanie.
                                                  • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 16:05
                                                    "Wyłożyłeś kasę na garaż, to w nim parkuj. Masz zimą czyste auto. Za to płacisz. Wygoda" - to zdanie oraz to ze nie widzisz problemu parkując w miejscu niedozwolonym świadczy o Twojej bezczelności.
                                                  • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 16:08
                                                    Zapraszam do rozmowy na zywo, chyba ze nie umiesz rozmawiac z kims w 4 oczy po tym jak oceniasz ludzi poprzez forum.

Koniec tematu. Napisalem co mialem napisac. Niebawem przestane parkowac na terenie osiedla (po raz kolejny pisze, ze ani razu nie zaparkowalem na miejscu dla goscia). Do tego czasu prosze o wyluzowanie.

Bezczelny cwaniak Grzegorz.
                                                  • nikowa Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 16:13
                                                    Oczywiście jak tylko zobaczę zaparkowany samochód w miejscu niedozwolonym i jego właściciela to chętnie zwrócę mu uwagę. Dyskutować nie zamierzam bo nie ma o czym.
                                                  • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 16:49
                                                    Dla rozwiania wątpliwości to napiszę, że ja również jestem przeciwnikiem parkowania mieszkańców na miejscach dla gości czy placu manewrowym itp ale ludzie czyście już naprawdę zdurnieli?? Grzegorz jako jedyny z parkujących tam, uczciwie się odezwał sam zapowiedział, że nie będzie tam parkował i dostosuje się do wszystkich zakazów i zakazów więc dajcie już spokój. Będzie szlaban to nikt nie przejedzie za placyk zabaw i sprawa rozwiązana ale na razie takowego nie ma a ten plac i tak jest zawalony a to kontenerem a to piachem i innymi materiałami budowlanymi więc póki co to faktycznie nie widzę problemu aby ktoś tam sobie parkował. Co do ruchu pod oknami to jest i będzie jeszcze przez dłuższy czas bo dojeżdzać muszą ekipy remontowe, przeprowadzkowe, dostawcze itp więc myślę, że samochód Grzesia aż tak bardzo nikomu nie uprzykrzy mieszkania. Jeżeli ktoś jest jednak zbyt wrażliwy to może trzeba się było wprowadzić dopiero jak wszelkie prace, przeprowadzki itp zastaną zakończone.
                                                    Dajcie już spokój z tym umoralnianiem na siłę osoby, która się jako jedyna odezwała i zapowiedziała, że nie będzie parkować, bo to jest już śmieszne. Reszta parkujących pewnie nawet nie czyta tego forum i ma to wszystko gdzieś więc jeżeli ktoś już koniecznie odczuwa potrzebę "społeczniakowania" to niech się przeleci po mieszkaniach, odnajdzie pozostałych właścicieli i osobiście przekaże wszystkie uwagi. Echhhh!!!
                                                  • coswstylunicka Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 18:32
                                                    Kruq, uwzgledniaj, że jako ci "sprawiedliwi" nie możemy dać moralnego wsparcia takiemu postępowaniu i tokowi myślenia, jaki reprezentuje Grzegorz. Po prostu, dla zasady. Nie wystarczy, że się pokajał. Jeśli wszyscy by tu napisali "spoko Grzesiek, parkuj, jak dla mnie luz", to od jutra mielibyśmy obstawione całe osiedle. I nie ma tłumaczenia: "to tylko tak na razie", nie ma wyjątków.
                                                  • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 18:41
                                                    Pewnie coś w tym jest ale jednak w tej chwili można uwzględnić takie "póki co" bo dostęp do placu i tak jest, sam plac raczej nie spełnia norm, ruch będzie się tam odbywał i różne samochody i tak będą parkowały, sama ochrona nie ma jeszcze żadnych dokładnych wytycznych odnośnie postępowania w takich sytuacjach.
                                                  • coswstylunicka Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 19:32
                                                    To, że realia są takie a nie inne, ochrona nie jest superszczelna ,a mieszkańcy superuczciwi i rzetelni - niestety wiem. Ale to, że tak jest nie znaczy, że tak powinno być i że tak może zostać. Przykre, że mieszkańcy sami nie stosują się do założenia, które zostało im przedstawione przez dewelopera (ba, było nawet chwytem marketingowym sprzedawców!) i na które się godzili a nawet zapewne z zadowoleniem kiwali nad nim głowami. Teraz pozostanie tylko egzekwowanie wszystkiego przez "Prawa i Obowiązki Mieszkańca" spisane "krwią na byczej skórze". Inaczej się niestety nie da. A spisanie wyżej wymienionych no cóż - nie łudźmy się - zajmie trochę czasu.
                  • smile53 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 19:31
                    Jak kupowałem mieszkanie (ponad 2 lata temu) wiedziałem (zostałem poinformowany), że osiedle będzie zamknięte z miejscami garażowymi i wydzielonymi miejscami dla gości.
          • smile53 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.03.11, 19:27
            To Twój problem. Nie masz miejsca garażowego to i nie masz prawa parkować na terenie osiedla - tak to trudno zrozumieć.
            • dor-79 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:10
              no to teraz wiemy jak będzie wyglądała nasza wspólnota mieszkaniowa:):):)

Grzegorz jak dla mnie możesz parkowac gdziekolwiek:)
              • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:24
                No i mamy nowego uczestnika forum:)
                Dor-79 czyżby cisza jaka zapadła od godziny 19 Cię zaniepokoiła ? :) :)
                • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:31
                  Cisza zapadła bo wszyscy zainteresowani pewnie czatowali na placu manewrowym na Grzesia, żeby mu wyjaśnić gdzie (nie) jest jego miejsce :-)
                  • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:34
                    No to Grześ lusterek już nie ma :)
                    • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:45
                      A to byłoby akurat bardzo nieprzemyślane bo jak teraz Grześ będzie cofał? Wjedzie w naszą osiedlową zieleń i nie będzie jego wina :-)
                      • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 00:56
                        To my mamy jakąś zieleń ????????????? :)
                        • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 02:46
                          Miała być ale ciągle ktoś ją niszczy :-)
                          • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 08:47
                            Witam. Lusterka o dziwo nie zostały mi w nocy zniszczone. Nie miałem nawet rysy na aucie nowej :-)

PS. Chyba znalazlem odpowiednie miejsce do parkowania auta, ktore nikomu nie powinno przeszkadzac, takze mysle, ze temat FOCUSA sie skonczy dzisiaj. :-)
                            • obecnymieszkaniec Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 10:53
                              Jeżeli to miejsce znajduje się w garażu podziemnym albo całkowicie poza terenem naszego osiedla to na pewno rozmowy na temat parkowanio Forda się skończą. Chyba że jesteś tak bezczelny i zaczniesz parkować np. obok kontenera od strony osiedla Dozbudu i znowu uznasz że nikomu to nie przeszkadza albo w innym miejscu gdzie nie jest wyznaczono miejsce dla gości a dla takich cwaniaków dogodne aby wcisnąć auto to brak słów. Zrozum wreszcie Gwiazdo że poza miejscami w garażu podziemnym nie wolno parkować mieszkańcom na osiedlu.
                              • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 12:12
                                to już jest irytujace.
                                przecież Grzegorz napisał że miejsce jest poza ogrodzeniem osiedla.
                                proszę o dokładniejsze czytanie postów.

dodam że też jestem przeciwny odnośnie parkowania na miejscach dla gości. podobnie jak wy też zapłaciłem za garaż. proponuję zamknąć ten temat.

będzie wspólnota wtedy będą podejmowane decyzje
                                • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 12:15
                                  Popieram. Temat sie zrobił chory niczym ten dzieci kontra psy.
                              • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 12:13
                                Za przeproszeniem, ale chętnie bym z Tobą na żywo porozmawiał bo widzę, że już z góry zakładasz, że znalazłem sobie miejsce przy innym śmietniku albo zaraz napiszesz, że znalazłem sobie miejsce na trawniku.

Kur.....a, ręce opadają. Ludzie! Wyluzujcie bo naprawdę mam dość oskarżania mnie o chamstwo i cwaniactwo a sami to pokazujecie ze swojej strony! Na siłę problemu szukacie!
                                • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.03.11, 12:39
                                  Moim zdaniem Grzesiu, niepotrzebnie reagujesz. Wypowiedziałeś się raz i bardzo ładnie, więcej nie trzeba było. Zobacz, inni parkujący na chodniku pod klatkami czy na placu manewrowym nie odzywają się i mają gdzieś to co tutaj jest wypisywane. Ty piszesz, więc można się na Tobie "wykazać"
                                  • setif Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 30.03.11, 10:10
                                    Dawno nie byłam na forum, a tyle się dzieje ostatnio.
                                    Do obecnegomieszkanca: skoro twierdzisz, że pewne samochody NOTORYCZNIE dzień w dzień noc w noc parkują w miejscach dla gości, to proszę podać mi KONKRETNE daty, kiedy biały fiat punto lpu parkował w niedozwolonym miejscu. A skoro tego nie wiesz (bo wiedzieć nie możesz) to prosze na forum przeprosić właściciela tego samochodu.
                                    Jak już kiedyś pisałam, mam wykupione miejsce w garażu, a nie mam samochodu, więc swoje miejsce udostępniłam bliskiej mi osobie, właścicielowi białego punto. Wiec w/w samochód parkuje w garażu, na miejscu dla gości zaparkował RAZ, kiedy była zepsuta brama. A jeśli przyjedzie do mnie gość lepszym samochodem to zaparkuje w garażu, a punto na dworze, i nic Ci do tego. Mój garaż i takie są MOJE zasady.
                                    • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 13:35
                                      Szanowni sąsiedzi. Wracając do tematu parkowania aut na terenie osiedla, dziwię się, że nie reagujecie na inne auta parkujące. Najlepszym przykładem jest np. Toyota Auris. Jest wiele aut, które parkują a Wy nie reagujecie.

Czyżby przeszkadzał tylko Focus? Jezeli inne auta mogą parkować, ja też mogę w takim razie.
                                      • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 13:53
                                        Inne auta też nie moga parkowac, tyle że chyba nie oczekujesz że ktoś z nas będzie ich ścigał.
                                        Od tego jest administrator i ochrona (nowa), którzy to niedługo mają się pojawic i liczę że będą tych przepisów pilnowac.
                                        Podpisując akt notarialny trzeba oświadczyc ze sie zgadza na wykorzystanie miejsc jako dla tylko dla gości i że nie będzie się rościc do nich żadnych praw, więc każdorazowe postawienie samochodu na miejscu dla gości będzie złamaniem regulaminu i myślę że wspólnota będzie mogła ukarac za to mandatem.
                                        • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 13:58
                                          Dobre to było z tym mandatem :-) Zaraz później nasza Wspólnota powoła Milicję Obywatelską do pilnowania porządku :-)
                                      • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 13:56
                                        Widzisz Grzesiu, inni nie popełnili błędu i nie próbowali być uczciwi, tylko robią swoje, mając gdzieś "forumowych krzykaczy" Ty jeden niepotrzebnie wdałeś się w dyskusję i do tego ustąpiłeś. Po takim spektakularnym sukcesie nikt nie będzie się narażał na porażkę, próbując walczyć z pozostałymi, którzy mają to gdzieś głęboko :-)
                                        Będzie wspólnota, regulamin, oficjalne zakazy i przede wszystkim egzekwowanie ich przez ochronę to wtedy wszyscy będą równi. Póki co to parkuj Grzesiu i nie reaguj więcej na zaczepki i moralizatorskie wywody :-)
                                        • przyborp Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 14:07
                                          Pewnie rób co chcesz tylko się nie dziw że inni wrzucają Ci pety na balkon, chodzą po trawniku, obijają ściany, nie sprzątają po psach i jeżdzą po osiedlu 60km/h bo przecież skoro nikt nie pilnuje to wolno.
                                          Super rozumowanie. Tylko od kultury i wychowania zależy jak się ktoś zachowuje i najlepiej zacząc od siebie a ciągle "bo inni".
                                      • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 14:03
                                        co do parkowania, to w akcie notarialnym jest wzmianka że te miejsca przeznaczone są wyłącznie dla gości i my jako nabywcy mieszkań nie mamy i nie będziemy ich zajmować tak jak obecnie robi to koleś z toyoty.
                                        też mnie krew zalewa jak widzę tych niby spryciarzy którzy sobie za darmochę parkują, ale niebawem to się skończy,

należy uczulić nową ochronę że jeśli ktoś nie ma pilota to nie ma prawa wjechać na teren osiedla, no chyba że przewozi rzeczy, z pewnością właściciel toyoty nie przewozi rzeczy więc nie ma potrzeby wjeżdzać na osiedle....

GG puki co przecież możesz wjechać i zaparkować na miejscach dla gości
                                        przejdz może do biura i zapytaj jak na obecną chwilę wygląda sprawa z wynajęciem wolnego miejsca od developera w garażu. może coś dało by się wynajać i reszta przestała by się czepiać. jeśli nie w garażu pod twoim budynkiem to w mniejszym garażu będzie wolne miejsce.

tak przy okazji - co jakiś czas pojawia się samochód z reklamą FRANKIN czy tam FRANKLIN (taki biały :) ) : wynajmowanie samochodów dostawcych. z tego samochodu wycieka dużo oleju !!!! a co za tym idzie są plamy oleju na kostce, takim samochodom należy bezwzględnie zakazać wjazdu na osiedle !!!!!!!
                                        • grzegorz.gwiazda Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 14:22
                                          Mysle, ze nie ma sensu robic zakazu wjazdu osobom, ktore nie maja pilota do bramki.
                                          Nie mam garazu, to nie wjezdzam do garazu.
                                          Miejsca dla gosci sa dla gosci, wiec nie parkuje na tych miejscach. Moze kiedys bedzie mozliwosc np. wykupienia takiego miejsca ... ale narazie nie ma i tematu nie ma co ruszac.
                                          ...
                                          ale ... jezeli nie mam pilota, nie mam garazu, nie mam wykupionego miejsca, to mimo wszystko mam prawo wjechac na teren osiedla jak bede mial potrzebe. Nie mowie tu o parkowaniu, bo napisalem o tym wyzej. Jak bede mial cos do wypakowania albo zalozmy sytuacje, kiedy wlamia mi sie do auta i nie bede mogl go zamknac ... to wtedy uprzedzam ochrone, ze mam taka awaryjna sytuacje i przez 1-2 dni moge miec potrzebe parkowania na osiedlu. Przyklad, ktory moze nigdy nie wystapic, ale moze :-)
                                          • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 28.04.11, 16:28
                                            zgadzam się z tobą w tej kwestii,
                                            wkońcu teren osiedla należy do mieszkańców, a w razie awarii samochodu sądzę że nie będzie problemów z wjazdem,

zastanawia mnie tylko fakt co myślą osoby które nie kupiły miejsca ????
                                            jak sobie wyobrażali fakt parkowania ? tego mie mogę zrozumieć.

na każde zamknięte osiedle mogą wjeżdzać wyłącznie ci którzy mają garaż a ci którzy nie kupili miejsca mają problem i to jest ich problem gdzie parkują, ochrona siedzi i wrazie czego może wpuscić takiego co nie ma garażu pod warunkiem że taka osoba wyjedzie póżniej samochodem,

póżniej zawsze można wynjąć miejsce od wspólnoty :)
                                            • tojatojazlapmnie Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 10:37
                                              puknijcie się w głowę.
                                              Znowu krzykacze nawiedzają forum i robią z igły widły.
                                              Proponuję też zakazać wjazdu jak ktoś ma kolor tapicerki nie pasujący do zasłon w mieszkaniach na parterze. JAK TO PRZECIEŻ WYGLĄDA! Jak gówno w lesie...
                                              Rzucajmy sobie petami po balkonach. Co tam petami. Rzucajmy odchodami! Będzie weselej.

Niektórzy piszący tutaj to mają po prostu nudne życie skoro co chwila wymyślają kolejne fikcyjne problemy... Radziłbym też zacząć korzystać ze słownika ortograficznego.
                                              • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 11:00
                                                a ja uwielbiam to forum...fikcyjne problemy jak również fikcyjnych użytkowników :) ale z drugiej strony dobrze, że tak mało osób mieszka na parterze bo mogłabym nie ogarnąć różnorodności zasłon :)
                                                • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 12:18
                                                  A czy brani są również lokatorzy mający mieszkania po zewnętrznych stronach?
                                              • smile53 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 13:13
                                                Chyba odnalazł się właściciel Toyoty Auris, który permanentnie parkuje w miejscu wyznaczonym dla gości...
                                                • kruq_1 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 13:34
                                                  I co, już nie będzie parkował? :-)
                                                  • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 15:20
                                                    ładna dziś pogoda :)
                                                  • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 17:04
                                                    morpheus wie wszystko !!! :) :) :)
                                                  • morpheus33 Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 17:20
                                                    abra kadabra :) czary i magia .... i takie tam :P

a doomina jest słoneczkiem w tym pięknym dniu :)
                                                    ładna pogoda i piękne słońce :)
                                                  • doomina Re: PARKOWANIE NA MIEJSCACH DLA GOŚCI 29.04.11, 17:34
                                                    no to zostałam.... zaczarowana :) :)
                                                    i po co tu się kłócić z Sąsiadami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka