Dodaj do ulubionych

Oto Siedlce

26.11.05, 11:42
W muzeum jest otwarta nowa wystawa foto "Kolory miasta". Autorem jest lokalny
artysta Andrzej Ruciński.
Warto zobaczyć rzeczy, które mijamy codziennie i do których się przyzwyczailiśmy.
Zdjęcia z lat 2003/2004 ale obiekty i ich wygląd są znane dużo wczesniej.
To miasto takie właśnie jest - umalowana elewacja na parterze i od frontu a
wyżej strupy tynku, a z tyłu śmietnik.
Obserwuj wątek
    • brytanbrytan Re: Oto Siedlce 26.11.05, 16:57
      Są też z tego roku.
      Ale naprawdę warte obejrzenia. Polecam - choćby ze względu na patriotyzm
      lokalny.
      Muzeum oczywiście Regionalne, czyli to pod Jackiem. Co do "lokalnego artysty" -
      dziwnie brzmi takie okreslenie i sam A.R. chyba nie byłby z niego zadowolony.
      • cannella Re: Oto Siedlce 27.11.05, 13:50
        Do kiedy ta wystawa?
        • brytanbrytan Re: Oto Siedlce 27.11.05, 17:58
          Do 7 czy 8 stycznia. Szczegóły pewnie np. na stronie internetowej Muezum.
          • 12b5 Re: Oto Jeden Fotograf 28.11.05, 00:26
            Prowadzi jakieś zajęcia z fotografii więc ciągle muszę oglądać jego zdjęcia.
            Zostawmy przydomek lokalny a nawet zabierzmy mu jakikolwiek bo znam Mistrzów
            tego fachu z Siedlec, którym nie będzie dane wystawić swych prac bo nie mają
            odpowiednich konekcji. Nie mówmy tu w żadnym razie o sztuce. Nazwalbym to
            raczej dobrą znajomością z dyrektorem Muzeum.
            • demolca Re: Oto Jeden Fotograf 28.11.05, 12:17
              Co do znajomości to nie wiem.

Sztuka to czy nie sztuka to kwestia indywidualnego odbioru dzieła a jego
              sformułowanie należy do twórcy.
              Ja też znam wielu "artystów" opiewanych w mediach, których twórczość ma u mnie
              niskie notowania.
              Chciałbym tylko powiedzieć, że ta wystawa daje jakąś odpowiedź na pytania
              pojawiające się na tym forum: dlaczego nie ma tego czy tamtego w Siedlcach,
              dlaczego nie ma inwestora/sklepu/empiku itp. Przecież Siedlce są takie wspaniałe
              i powinny mieć/być .....

• 12b5 Oto dwóch pracowników 28.11.05, 16:45
                Dlatego nie ma tego czy tamtego w Siedlcach bo pod artystów w Siedlcach
                umiejętnie podszywają się pracownicy ośrodków. Zamiast sami zająć się
                uaktywnianiem innych zdolnych mieszkańców wykorzystują swoje stanowiska po to
                by stać się kimś wyższym. Ewidentnie przykladem na to są pan Ruciński
                wykorzystujący Bialą Salę oraz pan Skarus, którego prace non stop przez caly
                rok wiszą w Paradise. A o poziomie artystycznym tych prac pozwolicie, że
                wypowiadal się nie będę bo nie lubię polityki. Mam nadzieję, że w skrócie
                wyjaśnilem dlaczego w Siedlcach nigdy nie będzie prawdziwej sztuki no i Empiku.
                Pstryk supermarket, pstryk Hot- Dog.
                • picasso123 Re: Oto dwóch pracowników 28.11.05, 17:26
                  "Zamiast sami zająć się
                  uaktywnianiem innych zdolnych mieszkańców "
                  chodzi o ciebie ? :))

zdrowia i mniej nerwów z poniedziałku
                  • 12b5 Fotografia to nie wasza dziedzina 28.11.05, 17:46
                    Prawda w obiektyw kole urzędaski?
                    Uaktywniać to móglbym ja tych dwóch niedowartościowanych pracowników.
                • demolca Re: Oto dwóch pracowników 29.11.05, 12:27
                  Rozumiem ból młodych* twórców, brak szansy na wystawy, brak miejsca, układy itp.
                  Naprawdę.
                  Ale...
                  Popatrzcie na miasto na tych zdjęciach. Fajnie jest?

* skreślić jeśli nie dotyczy :)
                  • horus8 Re: Oto dwóch pracowników 29.11.05, 13:24
                    Nie jest fajnie, to grajdół.

A z tym "bólem młodych twórców" to przesadzasz. Z trudnościami w wystawianiu
                    też. Kto im zabrania wystawiać? Raczej nie mają czego pokazać. Ale nosy w
                    górze... Artyści.
              • horus8 Re: Oto Jeden Fotograf 29.11.05, 13:20
                A ja myślę, że Ruciński nie korzysta ze znajomości dyrektorskich, po prostu od
                lat prowadzi sekcję foto w MOK, organizuje plenery i ma prawo pokazać co
                zrobił - nawet powinien.

Co do twórców siedleckich to uważam, że specjalnych orłów tu nie ma. Może
                inaczej: może i są, ale jakoś nie mogą zaistnieć gdzieś indziej, stać się
                znanymi. Pomimo wystaw, pisaniny o nich itp. O czymś to świadczy. Siedleccy
                artyści uprawaiają szukę typowo dekoracyjną - kolorki, kwiatki i nastroje. Żeby
                dziełko sprzedać szybko, i żeby można je było zawiesić na ścianie. Podsumowując
                ten niebezpieczny wątek uważam, że - z wyjątkiem trzech, czterech osób - nie
                mają za wiele do powiedzenia, malują, żeby malować, czy fotografują, żeby
                fotografować.

Poza tym wysoko zadzierają nosy i z powodu poczucia wyższości nie są w stanie
                czegoś zrobić wspólnie. Nie ma w nich niepokoju twórczego, jest za to niepokój
                o własną pozycję. Dlatego spotykając ich, trzeba ich głaskać, chwalić i
                rozmawiać z szacunkiem. Robię tak z powodów psychoterapeutycznych, w trosce o
                nich.

A co do empiku to śpieszę wyjaśnić, że może powstać tylko w mieście liczącym
                ponad 100 tys. mieszkańców. Inaczej nie udzielą fraczyzy, sprawdzałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka