angina83 Re: Jak oceniacie OC w AXA 28.08.09, 15:14 Źle. I nie chodzi tu o samo ubezpieczenie, bo generalnie jeżdżę póki co bezszkodowo i nie miałam okazji sprawdzić. Chodzi o podejście samej firmy do klienta... W zeszłym roku chciałam zerwać umowę z Axą, bo wbrew reklamom nie jest taka tania. Wysłałam przed końcem umowy wypowiedzenie, ale na moje nieszczęście doszło dzień po dopuszczalnym terminie a ja w tym czasie zdążyłam zawrzeć już umowę z innym ubezpieczycielem i ją opłacić. No i się zaczęło... Axa przedłuzyła ze mną umowę bez mozliwości rezygnacji. Napisałam prośbę do nich o umorzenie składki, choćby częściowe. W dodatku straciłam w tym czasie pracę, więc z kasą było krucho, a chodziło o kwotę prawie tysiąc złotych! Dwa miesiące po wysłaniu pisma nadal nie otrzymałam odpowiedzi, w zamian za to zaczęła się do mnie dobijać firma ściągająca długi. Zaczęłam więc sama się dobijać o odpowiedź i regularnie raz w tygodniu dzwoniłam do Axy z pytaniem o decyzję w mojej sprawie. Raz mówili, że już wysłana, za tydzień że jeszcze nie i tak w kółko. W sumie męczyłam ich telefonami ponad miesiąc zanim łaskawie odesłali mi pisemną odpowiedź. Strach pomyśleć, w jakim tempie są rozstrzygane wypłaty odszkodowań... Decyzja oczywiście była negatywna (w końcu sama wpadłam w ich łapy, żal wypuścić). Axa stwierdziła, że "nie ma możliwości umorzenia składki". Tak się składa, że możliwość jest, tylko chęci zabrakło. Efekt jest taki, że musiałam zapłacić im kasę, bo prawo jest jakie jest. W zasadzie ta składka to pieniadze wyrzucone w błoto, bo jedno ubezpieczenie już miałam. Kolejne nic nie wnosi, tylko opróżnia moją kieszeń. Mnie też zabrakło chęci aby mieć z tą firmą cokolwiek do czynienia. Jest to firma żerująca na takich przypadkach jak mój, spowodowanych zbyt długim doręczaniem listu przez pocztę. Mój przypadek nie jest odosobniony, wiele osób się na Axę skarży, że jest nieugięta w kwestii podwójnych ubezpieczeń, ale sami sobie bicz kręcą. Jednego klienta już stracili, bo choćby byli najtańsi więcej do ich drzwi nie zapukam. Nie warto. Odpowiedz Link
grupa.hr Re: Jak oceniacie OC w AXA 05.11.09, 16:28 Firma nie jest winna w najmniejszym stopniu. To polskie prawo wymaga, aby ubezpieczyciel otrzymał wypowiedzenie przed terminem rozpoczęcia kolejnego okresu ubezpieczeniowego. Jeśli takie wypowiedzenie nie dotarło to MA OBOWIĄZEK przedłużyć OC (jest to przecież ubezpieczenie obowiązkowe!) na kolejny rok. Ubezpieczyciel ponosi przecież ryzyko, bez względu na to, że zawarłaś umowę z nowym zakładem ubezpieczeniowym. Rozwiązanie takiej umowy również nie jest możliwe, bo zabrania tego polskie prawo. Co więc miała zrobić AXA? Nie brać od Ciebie pieniędzy, a później Ty mając wypadek doszłabyś do wniosku, że jednak od AXY, a nie nowego ubezpieczyciela chcesz odszkodowanie. I musieliby Ci wypłacić! Niewiedza kosztuje - smutne, ale prawdziwe! Dlatego musiałaś zapłacić. I nie ma co ufac poczcie polskiej, lepiej wysłać wypowiedzenie faksem i mieć problem z głowy. Odpowiedz Link
lynx.lynx Re: Jak oceniacie OC w AXA 09.02.10, 18:25 Nieprawda. Tylko od dobrej woli firmy ubezpieczeniowej zależy czy taką niechcianą polisę rozwiąże i umorzy składkę. Za rozwiązanie takiej polisy nic firmie nie grozi. Mogła by rozwiązać i zyskać uznanie klienta za ludzkie podejście. Ale woli wydrzeć tego tysiaka od człowieka, byle się nachapać. Moim zdaniem takim podejściem do klientów firma axa dużo nie zyska. Odpowiedz Link
lynx.lynx Re: Jak oceniacie OC w AXA 09.02.10, 18:32 www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Problem_podwojnego_ubezpieczenia_OC_posiadaczy_pojazdow_mechanicznych__55 Opinie rzecznika ubezpieczonych. "W opinii Rzecznika Ubezpieczonych, pomimo przedstawionych powyżej regulacji prawnych, konsument, w sytuacji podwójnego ubezpieczenia, powinien mieć jednak możliwość rozwiązania jednej z umów i z tych względów Rzecznik zainicjował odpowiednie zmiany legislacyjne. Ponadto, można spotkać się ze zdaniem, iż jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego jest chroniony dwiema umowami ubezpieczenia, to tylko jedna z tych umów spełnia przesłanki umowy ubezpieczenia obowiązkowego i podlega reżimom art. 33 ustawy. Druga umowa, powinna być tym samym traktowana jak dobrowolna, a w związku z tym, posiadacz pojazdu mechanicznego ma prawo w każdym momencie żądać jej rozwiązania. Argumenty potwierdzające takie stanowisko w tej kwestii, zostały ostatnio opublikowane w Gazecie Prawnej . Dr Marcin Orlicki z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - specjalista w zakresie ubezpieczeń - wskazał, iż: "rozwiązanie jednej z umów obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów lub wielokrotnego ubezpieczenia uzależnione jest od woli stron. Mają one swobodę w zakresie umówienia się o zakończeniu ubezpieczenia, jeżeli tylko zapewnione pozostaje dalsze trwanie odpowiedzialności któregokolwiek z ubezpieczycieli na poziomie minimalnej sumy gwarancyjnej i przez wymagany przez ustawodawcę czas. (...) Należy bowiem uznać, że osoba, która ma polisę OC komunikacyjnego, już spełniła ciążący na niej obowiązek. Kolejna umowa ubezpieczenia OC nie jest więc już umową ubezpieczenia obowiązkowego i nie stosują się do niej ograniczenia dotyczące jej rozwiązywania"." Odpowiedz Link
marek_1971 Re: Jak oceniacie OC w AXA 22.01.10, 12:50 Uwaga! Promocja w Axa. Co prawda nie ma się co rzucać na te 50 / 100 zł jak szczerbaty na suchary bez wcześniejszego sprawdzenia wysokości składki - w moim przypadku AXA była najtańsza. Proszę powołać się na mój numer polisy AC1688381/00 przy zakupie ubezpieczenia. Zasady promocji są opisane na stronie: www.axadirect.pl/axa- direct/aktualnosci-6-polec-axa-direct.html Korzyść rzeczywiscie jest dwustronna:) Pozdrawiam... Odpowiedz Link
krzysiekis Re: Jak oceniacie OC w AXA 16.02.10, 13:39 Promocja w axa "poleć axa Ubezpieczenia znajomym": Podając nr mojej polisy: bc/1309815/00 uzyskasz dodatkową zniżkę 50zl (oc lub ac) lub 100zl (pełen pakiet) na ubezpieczenie twojego auta. Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam Krzysiek. Odpowiedz Link