terminal_slawkow 30.04.04, 12:37 Pod tym adresem znajdą państwo uzasadnienie dlaczego należy się spieszyć z tą inwestycją. bi.gazeta.pl/im/2050/m2050257.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cover_wielki Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 30.04.04, 13:42 Nie spamuj. Ten wątek już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Terminal już stoi !!! 30.04.04, 14:17 No i sam terminal nam nic nie da jeśli gęstość naszej sieci autostrad nie będzia równa choćby połowie gęstości sieci w Niemczech. Zresztą na mapce wszystko widać. Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Terminal Sławków 01.05.04, 01:03 Sławków ma, albo za chwilę będzie miał bardzo dobre połączenia we wszystkich kierunkach. Przecież za rok zostanie ukończony brakujący odcinek autostrady A4 na Śląsku i będzie można bez kłopotów dojechać do Niemiec. Budowane już są w tej chwili drogi ekspresowe łączące Bielsko Białą z Czechami i Słowacją. W niedalekich planach jest przecież autostrada A1 północ - południe. Ze Sławkowa towary sypkie mogą być dostarczane do Gliwic, gdzie po odnowieniu i pogłębieniu Odry mogą być spławiane dalej. Czy trzeba jeszcze lepszych połączeń? Po co dostarczać towary z Rosji do jakiegoś portu bałtyckiego, a potem statkami do Hamburga i dalej samochodami. Przecież znacznie taniej i łatwiej było by je przewieźć do Sławkowa, a potem dalej, z ominięciem portów bałtyckich. Na mapce widać to doskonale. Rosja, Chiny i cała Azja idą w szybkim tempie do przodu i wymiana handlowa z tymi krajami będzie coraz większa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oli Re: Terminal Sławków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 14:04 Oczywiście, że masz rację ale ... nasze szanowne Władze wolą wydawać nasze pięniądze na zupełnie inne rzeczy /zasiłki dla bezrobotnych, trzynastki dla urzedników, dopłaty do niczego, .../, aniżeli skoncentować się na rozwoju, bo tak można opisać inwestycję w Sławkowie i nie tylko ją. Jak popatrzymy na Polskę przedwojenną to niestety okazuje się, że wtedy właśnie zbudowano port w Gdyni, wiele zakładów obróbki chemicznej, stalowej, maszynowej i inne. I to wszystko powstało po zaledwie 21 latach /1918 - 1939/ od uzyskania niepodległości. Teraz upłynęło już piętnaście od rozpoczęcia przemian i jak na razie to zajmujemy się tylko łataniem dziur w drogach. W takim tępie dojdziemy do Europy za 100 lat:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciota Re: Terminal Sławków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 16:46 Nasze szanowne Władze nie tylko łatają dziury w drogach, ale przede wszystkim zamykają zakłady państowowe, których zresztą już niewiele pozostało:( Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 04.05.04, 00:21 Oczywiście, że masz rację ale ... nasze szanowne Władze wolą wydawać nasze pięniądze na zupełnie inne rzeczy /zasiłki dla bezrobotnych, trzynastki dla urzedników, dopłaty do niczego, .../, aniżeli skoncentować się na rozwoju, bo tak można opisać inwestycję w Sławkowie i nie tylko ją. Jak popatrzymy na Polskę przedwojenną to niestety okazuje się, że wtedy właśnie zbudowano port w Gdyni, wiele zakładów obróbki chemicznej, stalowej, maszynowej i inne. I to wszystko powstało po zaledwie 21 latach /1918 - 1939/ od uzyskania niepodległości. Teraz upłynęło już piętnaście od rozpoczęcia przemian i jak na razie to zajmujemy się tylko łataniem dziur w drogach. W takim tępie dojdziemy do Europy za 100 lat:( Bardzo on mnie zastawnowił i zmartwił. Co Polska osiągnęła przez te 15 lat od zmiany ustroju. Co nowego wybudowano. Z tego co widzę to cały czas się tylko sprzedaje pozostałości. Polska w okresie międzywojennym miała bardzo duże osiągnięcia gospodarcze. Czy my doczekamy się mądrych rządów? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . sŁAWKÓW DO WOJ,MAŁOPOLSKIEGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.04, 22:41 tE KILKA LAT W WOJ.ŚLĄSKIM TO KILKA LAT STRACONYCH BRAK JAKICHKOLWIEK DZIAŁAŃ WŁADZ WOJEWÓDZKICH ,JAKICHKOLWIEK INWESTYCJI WOJEWÓDZKICH (była jedna woj.małopolskie budowała salę w Słakowie nawet wtedy gdy był on woj.śląskim) A POW.BĘDZIŃSKI TO JEDNO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE TO ZNACZY BEZROBOCIE Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Sławkow jest w woj. śląskim 05.05.04, 20:02 Sławkow jest w wojewodztwie śląskim. Jednak to nie oznacza, że posłowie z Małopolski nie mogą pomóc w budowie terminalu w Sławkowie. Natomiat nie słyszałem, by chcieli oni w jakiś sposób pomóc w budowie i pchnąć sprawę do przodu. Szkoda, że tak jak i powiat olkuski, gdzie panuje bieda, Sławków nie ma pomocy z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOWY Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 20:01 MIEJMY NADZIEJĘ, ŻE SPOŁECZEŃSTWO KIEDYŚ SIĘ OBYDZI BO JAK NA RAZIE TO JEST TO TYLKO WEGETACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 23:26 Szkoda że posłowie śląscy zakończyli swój popis erydycji zakonczyli na przyłaczeniu Sławkowa do woj.śląskiego Szkoda że coraz biedniejsze woj.śląskie ma takich marnych posłów którzy nakrzyczeli a teraz siedzą cicho Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 09.05.04, 22:52 Tutaj się bardzo mylisz. Sławków do województwa śląskiego przyłączył się sam, a ludzie mieszkający w tym mieście byli bardzo oburzeni wcieleniem do małopolski. Podobnie było w innych gminach powiatu olkuskiego. Mam nadzieję, że to nieporozumienie zostanie naprawione i np Olkusz, Bukowno, Klucze czy Jaroszowiec ponownie zostaną połączone z Zagłębiem. Co do terminalu w Sławkowie to obciąża on całą klasę polityczną w Polsce, która zamiast powodować powstawanie nowych miejsc pracy woli zajmować się sama sobą. Państwo przyznająć dodatkowe fundusze spowodowałoby rozwój nie tylko terminalu, ale i całej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz_jerczynski Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 09.05.04, 23:16 terminal_slawkow napisał: > Tutaj się bardzo mylisz. Sławków do województwa śląskiego przyłączył się sam, a > ludzie mieszkający w tym mieście byli bardzo oburzeni wcieleniem do małopolski > . > Podobnie było w innych gminach powiatu olkuskiego. Mam nadzieję, że to nieporoz > umienie zostanie naprawione i np Olkusz, Bukowno, Klucze czy Jaroszowiec ponown > ie zostaną połączone z Zagłębiem. > Co do terminalu w Sławkowie to obciąża on całą klasę polityczną w Polsce, która > zamiast powodować powstawanie nowych miejsc pracy woli zajmować się sama sobą. > Państwo przyznająć dodatkowe fundusze spowodowałoby rozwój nie tylko terminalu, > ale i całej okolicy. Czy Państwo nie zaryzykuje? Przecież te fundusze rozkradniecie, zagłębiowskim zwyczajem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 10.05.04, 09:25 Panie Dariuszu. Tu nie chodzi o to by komuś dawać pieniądze do ręki. Oczywiście należy stworzyć dobry projekt przejęcia przez Polskę (a dokładniej przez terminal w Sławkowie) dużej częćsi towarów, które płyną do Europy z Azji. Tu nie ma mowy o ryzyku. Pieniądze zainwestowane w ten terminal na pewno się zwrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witz Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.gronet.pl / 83.16.105.* 10.05.04, 18:49 Mylisz się, jeżeli sądzisz, że na forum występują sami urzędnicy. Ja do nich nie należę, a również jestem za terminalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tim Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:59 Kolejna klapa komuchów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 12:31 Następna chała Szarawarskiego i SLD! Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 28.10.04, 11:19 Coraz częściej się mówi o budowie drogi ekspresowej do terminalu w Sławkowie. W budżecie województwa śląskiego przygotowano nawet w przyszłym roku fundusze na ten temat. Myślę, że obecna epika ma rok czasu by zrewanżować się wyborcom i stworzyć 1000 nowych miejsc pracy w Sławkowie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FullAS Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:57 chyba sam nie wierzysz w to co mówisz, i przyznam się że ja również w to nie wierzę:( Jak popatrzysz na ludzi którzy się zajmuja tą sprawą, to nie wypada nic innego jak tylko płakać:( Brak młodzierzy w strukturach rządzących, bo to jesli już to właśnie oni będzą zdolni do zrobienia czegoś dobrego. Dobrym przykładem jest minister rolnictwa - taki młody i mu się chce i co może ważniejsze ma wyniki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop WIELKA KLAPA SŁAWKOWA NA ŚLĄSKU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 21:40 tYLKO TYLE ZOSTAŁO SŁAWKOWIANOM WSPOMINAĆ JAK WALCZYLI O MITYCZNE WOJ,ŚLASKI JEST WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKI MITY SIĘ SKOŃCZYŁY ZACZEŁA SIĘ BIEDA Odpowiedz Link Zgłoś
terminal_slawkow Sławków ma dużą szansę w śląskim! 01.11.04, 11:11 Bieda to jest w tych miastach, które pozostały w Małopolsce. Przyznaję, że sprawa idzie dosyć niemrawo, ale droga do terminalu jest w najbliższych planach. Dzięki powstaniu suchego portu w Sławkowie ten region moze zwalczyc bezrobocie. Myślę, że nie zaprzepaści takiej szansy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichaŁ Re: Sławków ma dużą szansę w śląskim! IP: *.gronet.pl / *.gronet.pl 01.11.04, 17:30 Sławków z suchym portem może być alternatywą dla Gliwic, które mają Kanał Gliwicki. Przy czym jest to bardzie okno na Wschód. Przy czym o ile nie tak dano dużo się mówiło w różnych środkach przekazu na temat tego terminalu, tak teraz wszystko jakby ucichło:( Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Sławków ma dużą szansę w śląskim! 01.11.04, 22:37 Czyżby kolej przez Syberię okazała się droższa od drogi morskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 13:49 Czy ktoś wie, jak wygląda sprawa dojazdu do terminalu? Jak rok temu tamtędy przejeżdżałem tamtędu, to o mało nie uszkodziłem resorów:( nie śmiej się ze mnie bo słoma wcale mi z butów nie wystaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.04, 19:06 Jechałem tam kilka dni temu Slalom jest ekstra Każda pomyłka to koło mniej . Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Należy ekspresowo budować terminal w Sławkowi 07.11.04, 11:35 A wszystko prze to, że nie jest to droga publiczna... Sławków by ją przejął... ale dopiero jak będzie wyremontowana. Odpowiedz Link Zgłoś