Dodaj do ulubionych

Akcent śląski :(

07.06.11, 12:44
Hej. Ja mam takie pytanie: czy można się nauczyc akcentu ślaskiego jezeli sie przebywa z jakąś osobą przes jakiś czas np. na uczelni ale to i tak sporadycznie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Witek Re: Akcent śląski :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 13:22
      Nie. Tego się nie nauczysz, chyba po dwudziestu latach życia wśród Ślązaków. Ale i tak każdy z nich rozpozna, że nie jesteś Ślązakiem. Nie ma mowy. Trzeba się z tym urodzić, osłuchiwać i ćwiczyć od małego :)
      • gosc1991 Re: Akcent śląski :( 07.06.11, 13:50
        Gość portalu: Witek napisał(a):

> Nie. Tego się nie nauczysz, chyba po dwudziestu latach życia wśród Ślązaków. Al
        > e i tak każdy z nich rozpozna, że nie jesteś Ślązakiem. Nie ma mowy. Trzeba się
        > z tym urodzić, osłuchiwać i ćwiczyć od małego :)
        No i dobrze, ja nie chcę miec takiego nawyku jeżeli to tak możne nazwac :) Nie podoba mi sie śląski dialekt :( Dlatego pytałam czy przypadkiem mi to nie przejdzie, bo ja jakos tak ale nie wiem może jestem za bardzo przewrażliwiona na tym punkcie, ale jakos tak mi się wydaje że troche tak "zaciągam" końcówki czasami po śląsku. nie wiem . . . :((( ja mam ten cichy glos tak z natury, jestem cichą osoba także nie weim co o tym myślec . . . :((
        • Gość: oo Re: Akcent śląski :( IP: *.wpr.3s.pl 07.06.11, 14:04
          siedź u siebie w grajdole a nie szukaj szczęścia w wielkim świecie znaczy na Śląsku :)
    • Gość: aga Re: Akcent śląski :( IP: *.cable.smsnet.pl 07.06.11, 15:57
      no na wioske wracaj a nie zajmuj miastowym miejsc na studiach , i w ogóle co za pomysł to pytanie na sosnowcu...............................
    • Gość: do1991 Re: Akcent śląski :( IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 16:05
      Na pewno byś mógł się nauczyć ale to nie jest proste od jednej osoby. Piszesz jakby nasi sąsiedzi chorobę nosili dialekt jak dialekt dla mnie mogą nawet po Rosyjsku rozmawiać. Ale jedno jest pewne zanim zapytasz o podobną głupotę na forum to najpierw porozmawiaj z rodzicami. Nie wróże Ci kariery naukowej ale powodzenia na studiach.
      • Gość: Normalny Ten temacik to kolejna podpucha??? IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.11, 19:23
        Najprawdopodobniej ten temacik to kolejna podpucha jakiegoś sfustrowanego egocentryka anty albo prośląskiego. Normalni raczej takich problemów nie miewają, mają mózg którego używają. Bo problem jest znany nauce jako tzw. syndrom papugi. Oczywistością jest że przebywając wśród Górali zaczniesz "góralić" a wśród Mazurów zaczniesz "mazurzyć" Taki mamy naturalny instynkt ale każdy przeciętnie inteligentny człowiek wracając do swojego środowiska, wraca do "swojej" mowy.
        Dokładnie tak samo jak z nauką jezyków, wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji, tego jak kto się tego języka uczy i na ile jest tym obcym językiem nasłuchany. Wystarczy posłuchać jaka piekną polszczyzną mówią stare pokolenia emigracyjne i porównać do współczesnych młodych gastarbaiterów powracających z roboty na zmywakach - oni zwykle już po paru miesiącach zapominają polskiej mowy.
        A tak nawiasem - nie ma jednej gwary ślaskiej, góralskiej, mazurskiej, kaszubskiej. Jak kto pojeździł po kraju i siedział wśród ludzi to dobrze o tym wie. Nawet jak słowa są takie same to zdecydowanie różnie się je wymawia i akcentuje.
    • Gość: haha Suchej konskuf dohtora Mjoda abo Brzezinoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 15:22
      I zarouski bydzies godou jak richtich Szlysjer:-)

www.youtube.com/watch?v=JdUOGd0Ww44
      • Gość: Zoguymbjok Re: Suchej konskuf dohtora Mjoda abo Brzezinoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 14:01
        www.youtube.com/watch?v=VGNaVlf41mM
        • Gość: hanysztyłka Re: Suchej konskuf dohtora Mjoda abo Brzezinoka IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 14:08
          ale osrajny ryjjj hohohoh asz zem sek na zoloo hoho spodł ho ho
          • Gość: slonski brynol Re: Suchej konskuf dohtora Mjoda abo Brzezinoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 17:52
            no dyc rze ja pra rze toc jo ida sie ulicom nadupcony jak dziyko sfinja lalala!!!

Pyrsk lojte!
            • Gość: ! Re: Suchej konskuf dohtora Mjoda abo Brzezinoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 19:24
              www.youtube.com/watch?v=FygDs26VC2M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka