Gość: teodor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 00:13 Jak były wybory, to coś się działo (medialnie) w specjalnej strefie ekonomicznej. Teraz chyba jest kompletny zastój. Zupełana cisza i plaża. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirek Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: 80.51.7.* 24.07.04, 17:41 na tym właśnie polega propaganda:( Ciekawe jak długo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:11 Dobra strefa bez inwestycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 23:58 Ile z 20 tys. miejsc pracy w Strefie jest w Sosnowcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosn Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 12:56 A możre Sosnowiec nie jest atrakcyjny dla inwestorów ? Albo władze miasta nie potrafią go reklamować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToJa Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:08 ciekawe jest to, że takie miasta jak Tychy i Gliwice zdołały sprowadzić dzisiątki firm, a do tego wszystkiego inwestują kolejne firmy, a w Sosnowcu nic nie wychodzi:( Nie wiem, czy jest to kwestia zarządu sosnowieckiej częsci Specjalnej Strefy Ekonomicznej? Jest to o tyle przykre, że w Sosnowcu jest tak duży poziom bezrobocia oraz że miasto to straciło tak dużo przemysłu w ostatnich latach:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanessa00 Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.borotek.pl 27.10.04, 21:48 ToJa, moim zdaniem Gliwice a Sosnowiec to ogień i woda. Z tą różnicą, że kiedyś były całkiem blisko siebie (jeżeli chodzi o dynamikę rozwoju). Teraz Gliwice mają pod sobą około połowy wspóczesnych miast wojewódzkich, o Łomży nie wspominając (z całym szacunkiem dla Łomżynian). Było nie było budujący się już węzeł autostradowy, rozbudowana infrastruktura kolejowa (nie mylić z PKP i 2856 spółek zależnych), czy wreszcie dostęp do portu (transport wodny w określonych warunkach to też niegłupi pomysł) są istotnymi argumentami wpływającymi na decyzję o alokacji środków inwestycyjnych, zwłaszcza tych długoterminowych. Sosnowiec blado wypada na tym tle. Co się tyczy Tychów zaś, sukces tamtejszej strefy ekonomicznej, wg wyjaśnień uzyskanych od kolegi właśnie z Gliwic, polega na tym, że kiedyś grupa rządząca wpadła na zdawałoby się banalny pomysł, by zamiast "przeżerać" (ładniej: konsumować) budżet, przeznaczyć go na uzbrojenie terenów, "odświeżenie" ich dokumentacji geodezyjnej, itp. I to tyle. Po latach poskutkowało. A Sosnowiec, cóż, jak wyżej. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToJa Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 18:07 Pewnie w dużej mierze masz rację Vanesso, ale kiedyś czytałem wywiad z prezesem podestrefy gliwickiej i .... okazało się, że tam władze strefy staraja się rozwiązywać problemy potencjalnych inwestorów, ułatwiają działalność, próbuja przewidywać ich potrzeby i to naprawdę jest przez nich dobrze odbierane:) Czy w Sosnowcu jest podobnie to tego nie wiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichaŁ Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.gronet.pl / *.gronet.pl 01.11.04, 17:33 Sam pamiętam, jak podawano w środkach przekazu, że w Sosnowcu ma zainwestować firma Catepillar 100 mln USD i co? Po tej inwestycji pozostał tylko szyld informacyjny na Dańdówce:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Specjalna strefa bez nowych miejsc pracy - k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 13:54 Ostatnio zaglądałem na stronę KSSE i niestety wymienieni są tam jacyś dziwni inwestorzy, którzy wcale nie zainwestowali w strefie, np. Vitrum, AV-EL czy Catepillar. Sama strona już prawie dwa lata nie była aktualizowana i dlatego nie wiem czy osoby zarządzające naszą podstrefą na nią w ogóle zaglądają? nie śmiej się ze mnie bo słoma wcale mi z butów nie wystaje Odpowiedz Link Zgłoś