Gość: Prawnik Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.chello.pl 19.01.09, 21:46 Opinie widzę są różne ale żadna nie widzi istoty sprawy. Mianowice czy firmie prywatnej wolno blokować nasze samochody na parkingach prywatnych. Slusznie facet zrobił bo też chce wiedzieć czy im tak wolno i czy to zgodne z prawem. Może ktoś ma jakieś rzeczowe argumenty to proszę napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cho Re: Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.chello.pl 20.01.09, 21:30 Skoro takie ma pan problemy z akceptacją blokady, że ignoruje pan sedno sprawy, to ja mam inne rozwiązanie - przy każdym samochodzie bez właściwego oznaczenia, który będzie stał dla miejscu dla inwalidy, postawić ochroniarza, który poczeka na pana kierowcę i bez zakładania blokady skasuje go na opłatę. Tylko, że wtedy ta opłata wyniesie 3000, a nie 300 zł, bo tych wszystkich czekających też ktoś musi wyżywić. Pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.09, 21:54 W Niemczech jest bardzo prosta regulacja prawna. Parkujesz na miejscu dla inwalidy bez zezwolenia (niepelnosprawni maja takowe i lezy na podszybiu), dojrzal to policjant lub kontroler parkwania, dostajesz mandat a samochod jest wywozony na lawecie (miejsce parkowania dla inwalidy musi byc wolne!). Najpierw szukasz samochodu (ktora firma wywiozla twoj samochod i gdzie), lapiesz taksowke, placisz gotowka za transport i przechowanie samochodu (150 - 280€), mandat placisz przelewem do 10 dni. Jak nie przez rozum to przez kieszen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to je ono Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.gprs.plus.pl 19.01.09, 22:26 W czeskiej Pradze policja miejska "kierowcom" parkującym na miejscu dla inwalidy przykleja na przednią szybę żółtą kartkę w rozmiarze uniemożliwiającym poruszanie się pojazdem. Długie zeskrobywanie przyklejonego papieru z informacją o wykroczeniu - oczywiście dużymi i drukowanymi literami skutecznie zniechęca do ponownego szybkiego parkowania w centrum miasta. Taki wstyd ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Prosta sprawa IP: 82.160.115.* 19.01.09, 22:49 Poniewaz to teren prywatny wystarczy ze wywiesza tabliczke z regulaminem parkingu i bedzie tam napisane: Na miejscach "dla inwalidow" bez oplaty parkowac moga tylko osoby niepelnosprawne,pozostali kierowcy za parkowanie w tym miejscu placa 300zl. Pozniej ochrona sprawdza kto parkuje i albo czeka na delikwenta (ktory nie jest niepelnosprawny) i pobiera oplate zgodnie z regulaminem,lub w razie niecheci takiego pajaca do uiszczenia oplaty kieruje sprawe do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.toya.net.pl 19.01.09, 22:58 Ale polacy to sa beznadziejni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obierzyswiat Re: Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 23:22 No to dalej w tym kierunku : A w Pitigrilandii to jak kto stanie na miejscu dla niepelnosprawnych to mu lamią ręce i nogi... i zostawiają w spokoju ... bo już jest niepełnosprawny. Znawcy Europy a wiecie Wy o tym że wszędzie tam masz prawo parkować gdy wozisz do marketu osobę niepełnosprawną - sam niepełnosprawny być nie musisz ani mieć zadnego kwitu na to. I żaden policaj nic Ci za nie zrobi - patrzy tylko z kim przyjechałeś. Drodzy dobrotliwi obrońcy niepełnosprawnych i ich wypasionych bryk - stańcie który przy wejściu głównym do Plejady, tam są cztery takie miejsca. Popatrzcie uważnie jacy strasznie niepełnosprawni wysiadają z parkujacych tam autek. A może największy sens byłby w weryfikacji, bardzo łatwych do załatwienia uprawnień do parkowania na tych miejscach ? Oceniam że 80 % to lewe kwity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.subscribers.sferia.net 19.01.09, 23:28 sm jesteś beznadziejny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Coz to za durny kraj ta Polska, IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.09, 23:28 gdzie na parkingach panuje wolna amerykanka, a nie dziala prawo. W normalnym swiecie za niedozwolone zaparkowanie na miejscu dla inwalidy placi sie za pierwszym razem $500, a za nastepnym $5.000 i po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
magic3 Łyżka dziegciu 20.01.09, 00:52 Polacy to w większości przyzwoici ludzie, ale wystarczy nawet 5 buraków-wieśniaków na 100 osób i jest wrażenie, że wszystko to g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrsosnowiec Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 08:40 Synuś Kulawika jest niepełnosprawny umysłowo dlatego tam zaparkował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figo-fago Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 17:24 ... z tego co mi wiadomo wszyscy bedą musieli zapłacic. Rozmawiałem z właścicielami AUTCLAMB-u i potwierdzili to powiedzieli takze ze zostały wyslane pierwsze wezwania do SADU i miedzy innymi synowi od Kulawiaka... aha tak apropo 3małbym sie panie Kulawiak mocno na Pana miejscu bo co mi wiadomo takie akcje są rejestrowane. Takze powodzenia z panami z AUTOCLAMB... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opiekunka Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.chello.pl 21.01.09, 11:44 Jestem oburzona postawą panów- ojca i syna - Kulawiaków.Wiem co to znaczy poruszanie się po mieście z osobą na wózku.Niejednokrotnie, kiedy musiałam "nadrabiać" drogi bo przez złe ustawienie samochodu, nie można było przejechać, okropnie złorzeczyłam.A, nawiasem ileż lat ma młody Kulawiak, że dzwonił do ojca, a więc liczył na to, że jak radny to załatwi. WSTYD!!! panie radny Kulawiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ k-ce Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.gb.net.pl 21.01.09, 11:44 To jest równouprawnienie czy go nie ma?Co to za przywileje jeśli wszedzie sie mówi,by trkatować jeden drugiego równo i bez uprzedzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynik Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.chello.pl 23.01.09, 17:51 jak na mój gust to jest taki artykuł w kodeksie karnym mówiący o tym, że kto powołuje się na wpływy osoby zajmującej stanowisko publiczne etc.etc. oraz kto wykorzystuje zajmowane stanowisko publiczne i jeszcze na dokładkę o przekroczeniu uprawnień i jak na mój gust to Wojciech Kulawiak powinien mieć sprawę karną a mowa o honorze w samorządzie wśród osób od wielu lat gnieżdżących stanowiska kierownicze w instytucjach publicznych(patrz cv pana radnego) to jakaś horrendalna pomyłka. Uczciwy człowiek to by jeszcze krótko mówiąc synowi w twarz dał że szarga imię, ale.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jayson pracownik Do Pana któy pisał o odcholowaniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 09:52 Zapewniam Pana iż firma AutoClamb moze rownież odcholować pojazd następuje to zazwyczaj po 24H pozostawienia pojazdu na terenie prywatnym. Oczywiscie wiąże sie to z większymi opłatami bo wiadomo musi przyjechac laweta i wywieźc samochód na własnie taki praking, o którym Pan wspominał. Doba na takim parkingu to opłata 200 zł. A przyjazd specjalnej lawety to koszta prawie 600zł. I jeszcze jedno jeśli właściciel pojazdu się nie zgłosi po miesiącu pojazd zostaje wystawiony na aukcje, lub wywieziony na pobliskie złomowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajdej Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: 188.33.23.* 03.07.09, 10:57 ta firma i jej pracownicy sa niekompetentni, nie uznaja nawet dokumentow osob nie pelnosprawnych kiedy zaparkowalem obok miejsca dla inwalidow w miejscu tam gdzie sa paski ta firma zalozyla mi blokade, to bylo w stycznu a teraz juz bede mial 3 sprawe w sadzie przez nich. nie dajcie sie nim a ich blokady rozwalajcie bo oni nie maja prawa zakladac blokad na kola tylko straz miejska i policja a nie jakies auto clamb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: why Plejada co jeszcze wymyślą? Może klimatyczne? IP: *.quarto.pl 09.12.09, 23:33 Witam, chciałbym dodać że inne centra handlowe tj. Auchan czy Decathlon, Tesco mają wielkie tabliczki z informacją że jest to miejsce dla inwalidy, Pomalowane farbą na niebiesko czy jakiś inny jaskrawy kolor, gdzie w zimę napewno będzie wiadomo że tam nie wolno stawać. Następna kwestia to zatoczki wykreskowane na Plejadzie w Sosnowcu. Po co są takie duże i czy nie da się tego zrobić tak jak Na M1, że jest z kostki zatoczka zrobiona. Odpada wtedy następny problem jakim jest stawanie na wykreskowanych zatoczkach. Ale w tym sęk że komuś się opłaca żeby było tak jak jest. Zamiast zatrudniać złodziejską firmę trzeba się zastanowić może nad modernizacją parkingu. Powiększeniem miejsc, bo ludzie na wózkach i tak mają problem z wydostaniem się z samochodu. Także wystarczy troszkę podpatrzeć u konkurencji. www.swietekrowy.pl/index.php?c=details&photo=1145 Na załączonym linku jest widoczne jak to w Plejadzie powiększono sprytnie wkreskowaną zatoczkę, wysepkę. Po co? żeby kusiła żeby na niej zaparkować? Zastanówcie się czasami, nie dajcie sobą manipulować i łykać wszystko co wam ktoś wbija do głowy. Troszkę zdrowego rozsądku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba81 Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: *.chello.pl 08.03.10, 14:35 Też posiadam taką legitymację. Choruję na cukrzyce. Orzecznictwo wystawiło mi opinie że jestem ograniczony ruchowo i mam prawo do korzystania z takiego miejsca. Parkuje na takich miejscach, a nawet więcej mam swoje miejsce pod blokiem. Niech wezmą się za tych co nie mają wogóle, albo parkują na obcą kartę. Nie mówię o przypadkach gdy ktoś podjerzdża po osobę niepełnosprawną i wkłada jej karte za szybę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Seba81 Re: Zajmujesz miejsce dla inwalidy? Zapłać za to IP: 87.204.221.* 08.03.10, 17:36 Jeśli nie mam Cię traktować jako ciężko poszkodowanego... umysłowo to wejdź na link: www.sosnowiec.info.pl/informacje/koniec-z-nieuprawniona-blokada-kol,1,4,16722 ...i spokojnie poczytaj o co chodzi w tej wielkiej i dobrotliwej akcji ścigania źle parkujących kierowców pod Plejadą. Od pilnowania przepisow i srogiego karania tych co przepisów nie przestrzegają są TYLKO I WYŁĄCZNIE uprawnione służby a nie jakaś prywatna firma która nabija własną kieszeń. Też mam grupę i też na początku dałem się na to nabrać ale jak parę razy zobaczyłem prace tych ochroniarzy pod Plejadą wiem już na pewno - nikt nie może robić interesów na naszym nieszczęściu. Odpowiedz Link Zgłoś