Dodaj do ulubionych

PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN

IP: *.stat.gov.pl 28.07.05, 10:50
Ciekawe kto jest tym tajemniczym kredytobiorcą ??? Ostatnia rekomendacja dla
PKO BP nie była wyssana z palca !!! Ale oni teraz setek milionów zarobią na
tym kredycie !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Inw Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:23
      Więcej zarobią na mld z kredytów hipotecznych, które mają bardzo dobre.
      • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 28.07.05, 11:53
        Tym lepiej dla nich i ich akcjonariuszy że mają tyle tak dochodowych możliwości
        zarobkowania !!! Zorientowałem się już że to PGNiG wziął u nich taki ogromny
        kredyt !!!
        • Gość: soros Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: 212.160.138.* 28.07.05, 12:22
          Zarobią albo i nie. A skąd to wiecie ? Informacja jest taka: jest kredyt na
          około 600 mln zł. I tyle. Czy zarobią to się dopiero okaże.
          • Gość: xxx Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:39
            Kto jest tak wielkim kredytobiocą? Pewnie ZUS. Nie od dzisiaj wiadomo że
            ta "instytucja" ma pustki w kasie i działa jeszcze tylko dzięki kredytom. Bo
            pieniądze im gdzieś lewą stroną wypływają...
            • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 28.07.05, 12:44
              To jednak nie ZUS !!! To PGNiG !!! Z całą pewnością jest to bardzo wartościowy
              i bezpieczny kredytobiorca !!!
            • Gość: jipp Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.ciech.waw.pl 28.07.05, 16:14
              jesli skredytowali jakas kopalnie to wcale nie jest powod do zadowolenia
          • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 28.07.05, 12:42
            Kredytów nie udziela się po to żeby na nich stracić zwłaszcza jak
            większościowym włascicielem jest Skarb Państwa !!!
            • Gość: soros Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: 212.160.138.* 28.07.05, 15:39
              Tak samo jak nie inwestuje się, żeby stracić. Eh Gorbi, poraziłeś mnie logiką
              tej wypowiedzi.
              Pozdrawiam
              • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 28.07.05, 15:59
                Zainwestowałem już W PKO BP i wcale nie zamierzam stracić. Większość rynku
                dowie się o wynikach banku dopier4o 16 sierpnia ale wtedy to już będzie za
                późno żeby dobrze na tym zarobić.
                • Gość: soros Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: 212.160.138.* 28.07.05, 16:04
                  Więc doskonale rozumiem dlaczego piszesz w ten sposób. I tym się różnimy - ja
                  zawsze szukam dziury w całym a szczególnie w inwestycjach, które poczyniłem. Ty
                  szukasz tylko plusów. moim zdaniem to duży błąd.
                  • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 10:14
                    Jak może zdążyłeś się już zorientować inwestuję głównie w banki gdyż jako
                    absolwent Bankowości najlepiej się na tym znam zwłaszcza że pracę magisterską
                    pisałem na temat kredytów właśnie. Zaletą tej branży jest to że osoba szerzej
                    orientująca się w temacie jest w stanie z wyprzedzeniem, teoretycznie
                    przewidzieć jakie zagrożenia czekają inwestującego w tą branżę. Ponieważ
                    zagrożenia nawet w najbardziej pesymistycznych scenariuszach są mało istone
                    więc należy się skupić wyłącznie na pozytywach. Wstrzelenie się w moment kiedy
                    taki pozytyw dociera do rynku jest dobrą okazją na godziwe zyski bez ryzyka.
                    Chyba pamiętasz co zrobiły akcje BPH po informacji o fuzji. Udzielenie przez
                    PKO BP tak znaczącego kredytu jest podobną informacją choć może nie tak
                    wielkiego kalibru. Ponieważ jednak grając na branżę bankową trzeba robić
                    posunięcia wyprzedzające w danym momencie dla rynku dany bank może nie wyglądać
                    wcale interesująco. Tylko że na przykład po miesiącu wszyscy się wręcz zabijają
                    o akcje danego banku. Zobaczysz co się będzie działo na PKO BP w dniu 16
                    sierpnia.
                    Powodzenia.
                  • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 12:29
                    Mam nadzieję soros że zdążyłeś załapać się na PKO jeszcze po 27 zł.
    • Gość: AMIGO Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:55
      Jeśli jest to kredyt tylko dla jednego klienta to nie jest to informacja
      oszałamiająca. Ile będą mieli prowizji i ile marży? Przy tak dużych sumach
      wielkości te są negocjowane i znacznie niższe niż średnia. Kolejne pytania to
      oczywiście kredytobiorca, cel (inwestycyjny czy obrotowy) i inne warunki.
      Pomijam ryzyko kredytowe również obciąża Bank (a jeśli kredytobiorcą jest PKP?
      albo NFZ?). W przypadku kłopotów z płaceniem i renegocjacji zyski na tym
      kredycie mogą być żadne. Trzeba również wziąć pod uwagę poziom rezerw banku i
      malejący? stan depozytów przy malejących stopach. Bardziej bym się cieszył
      jeśli udzieliliby więcej drobnych kredytów które pozwalają realizować większą
      marże. Co pokaże połowa sierpnia - zobaczymy. Zwykle po obniżkach stóp banki
      mogą realizować większe marże różnicując wprowadzanie zmian do depozytów w
      stosunku do kredytów. Może to być również okazja do zwiększenia marży.
      Swoją drogą, jestem źle nastawiony do spółek z dominującym udziałem skarbu
      państwa więc w PKOBP nie inwestuję i nawet nie interesuję się ich wskaźnikami.
      A CO DO BPH- które lubię to:
      Faktem jest, że Unicredito szukało od jakiegoś czasu możliwości konsolidacji i
      HVB był jednym z niewielu banków który na logikę wchodził w grę. Kto
      zaryzykował i wykorzystał plotki - zarobił (Brawo Gorbi)
      • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 13:28
        Widzę że też jesteś bardzo dobrze zorientowany:) Tyle tylko że gdybym ja
        analizował tak sytuację jak Ty to po pierwsze bał bym się wejść w jakąkolwiek
        spółkę a po drugie długo analizując nigdy nie zdążyłbym wejść w akcje w
        najbardziej optymalnym momencie:) Co do branży bankowej jetem na tyle pewien
        swojej wiedzy że wystarczają mi szczątkowe pozytywne informacje żeby szybko
        korzystnie zakupić akcje:)
    • Gość: soros Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: 212.160.138.* 29.07.05, 14:05
      Ta dyskusja to typowy przykład rozmowy z imprezy weekendowej, gdzie, w trakcie
      hossy, panowie rozmawiają o inwestycjach giełdowych. Oczywiście wszyscy są
      super fachowcami, kończyli najlepsze szkoły a teraz, podczas gdy panie
      orzeźwiają się lekkimi drinkami, oni podrzucają sobie świetne strzały na
      kolejny tydzień.
      Panowie, wszystko fajnie ale jest hossa i większość jest zarobiona na
      czymkolwiek (oczywiście nie na wszystkim bo niektóre spółki jakoś nie chcą
      rosnąć). A na czym można zarobić wystarczy spojrzeć na parę kresek. Teraz to
      generalnie prościzna i fakt, że jakis bank udzielił dużego kredytu jest kolejną
      informacją, którą omawiani panowie rozstrząsają w podnieceniu.
      A prawda jest taka, że prawdziwych inwestorów poznaje się w bessie (to taki
      cytat z filmu "Wall Street").
      A co do PKO BP - Gorbi, bank jest O.K. wszystko fajnie ale akurat tego banku
      nie mam bo nie mozna mieć wszystkiego. Mam inne, też całkiem niezłe spółki.
      Pozdrawiam
      • Gość: Amigo Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:42
        Skoro grasz technicznie(?) to trudniej ci zrozumieć że są inwestorzy którzy nie
        przesiadują godzinami przed wykresami a mimo to potrafią zarabiać, i to całkiem
        nieźle. Dyskusje na forum dla wielu graczy to sposób na oderwanie się od spraw
        bieżących i owszem powinny być traktowane jako dyskusja weekendowa przy drinku.
        Nie posądzam Pana Sorosa o zbyt poważne traktowanie forum jako miejsca
        pozyskiwanie informacji. Jest to miejsce wymiany opinii i gdzie każdy może
        głosić swoje poglądy. OD TEGO JEST FORUM. Hossa trwa mimo naszego pisania i kto
        ma zarobić ten zarobi. Gracze grający w dłuższej niż tydzień perspektywie nie
        są skazani na ciągłą obserwację tego co się dzieje na rynku. Cytując mistrza
        Eldera " nie ważne aby grać często - ważne aby grać dobrze" Mnie wystarczają
        alarmy w programie abym mógł spokojnie wykonywać inne zajęcia niż podniecać się
        hossą.
        z poważaniem
        Friend
        • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 15:03
          Nikt nie twierdzi że aby zarobić trzeba przesiadywać godzinami przed ekranem i
          podniecać się Hossą :) Ale są różne typy ludzi :) Ty na przykład inwestujesz na
          dłuższy okres i nie masz czasu przyglądać się co się dzieje ale na przykład ja
          też inwestuję na dłuższe okresy ale mnie po prostu sprawia przyjemność
          obserwowanie co się dzieje i ewentualne reagowanie na to :)
      • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 14:47
        Doskonale Cię rozumiem bo sam w całości mam tylko PKO a chciałbym mieć jeszcze
        kilka innych ciekawych spółek:) Nie jestem takim inwestorem który patrzy
        wyłacznie na to czy akurat jest Hossa czy Bessa i na tym korzysta bo kupno PKO
        zaplanowałem jeszcze w kwietniu dokładnie na dzień 20 lub 21 lipca czyli moment
        wyjścia z Handlowego którego zresztą w pełni świadomie kupiłem jeszcze w maju.
        Co się tyczy akurat filmu Wall Street to był on podstawą do zaliczenia jednego
        z przedmiotów na studiach więc wiem o co biega :)
        • Gość: amigo Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:36
          "wpatrywanie się w ekran" było raczej moją reakcją na komentarz pogaduszek przy
          drinku. Sz.P. Soros jest, zdaje się, inwestorem grającym szybko i technicznie.
          Stąd taka treść mojego postu. Szanuję technikę ale stosuje ją w ograniczonym
          zakresie ( w moim horyzoncie inwestycyjnym większą wagę przywiązuję do
          fundamentów spółek, otoczenia rynkowego i zdolności zarządów do wykorzystywania
          ikoniunktury. Z wykształcenia też jestem bankowcem. pozdro:-)
          • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.stat.gov.pl 29.07.05, 15:53
            Czasami dobrze jest szybko wyjść z dobrej inwestycji żeby wejść w jeszcze
            lepszą ale mimo to preferuję trzymanie się wcześniej przyjętego planu mimo
            różnych okazji na rynku bo bezpieczniejsza jest przemyślana od początku do
            końca inwestycja niż skakanie z kwiatka na kwiatek :) Rozumiem że tak jak ja
            masz wielu znajomych pracujących w bankach :)
            • Gość: Amigo Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:31
              Lista znajomych ze studiów się skraca. To było 15 lat temu. Poza nielicznymi
              Wyjątkami to URZĘDNICY BANKOWI a nie bankowcy.Rozmawiając z nimi czasem odnoszę
              wrażenie, że minęli się z powołaniem. Co do informacji i rozmów to lepsze są
              rekomendacje i opinie zasłyszane na spotkaniu RC niż uzyskane od nich. Z resztą
              to widać po oficjalnych rekomendacjach banków.
              miłego weekendu :-)
              • Gość: soros Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 23:44
                Hmm...widzę, że dominuje branża bankowa. Zaskoczę Was , Panowie - też jestem z
                tej branży. Ale w banki juz mniej inwestuję, choć na branżę się nie obrażam.
                Preferuję nieruchomości ale to inna historia.
                Pozdrawiam Amigo (też drażnią mnie urzędnicy bankowcy - ludzie, którzy robią w
                finansach ale jeśli chodzi o ich osobiste finanse to...szkoda gadać - masz
                rację Amigo, oni pomylili się z powołaniem ale tacy są już ludzie) i Gorbi.
                • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:29
                  Milego weekendu.
              • Gość: Gorbi Re: PKO BP - KREDYT NA 600 MLN PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:26
                To prawda. Najlepiej ufac tylko sobie. Milego weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka