Dodaj do ulubionych

Kobieta i Excel ;)

29.12.05, 09:16
Hejka!

Chciałabym stworzyć w arkuszu kalkulacyjnym Excel dwie tabele:
- pierwsza, w której wpiszę osobiście datę zakupu danego papieru np.: 29.12.2005
- druga, w której otrzymam automatycznie datę powiększoną o 3 dni od daty,
którą wpisałam w pierwszej tabeli, czyli 01.01.2006.

Czy może ktoś mi podpowiedzieć, jak to otrzymać? :)

Pozdrawiam!

Honorcia
Obserwuj wątek
    • Gość: Wątpiący Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.05, 09:47
      kolumna pierwsza :wpisz datę np. w takim formacie: 29/12/05. w kolumnie drugiej
      zrób odnośnik do wpisanej uprzednio daty, jednak sformatuj tę komórkę jako
      liczbową. trzecia kolumna: kolumna druga + 3, kolumna sformatowana jako data.
    • Gość: JS Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:50
      Dla obu komórek, tej do wpisywania daty i tej z otrzymywanym wynikiem,
      ustawiasz format komórki > data i wybierasz z listy sposób wyświetlania daty.
      Następnie w drugiej komórce tej w której ma pojawiać się wynik wpisujesz =
      (zaznaczasz pierwszą komórkę )+ 3. I to wszystko.
      • Gość: g Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.chello.pl 29.12.05, 09:56
        na litośc boską honorka i ty szastasz pieniedzmi na giełdzie...
        • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 10:00
          Ta-a-ak! :) Wiem wiem... I do tego mam wynik dodatni :D

Honorcia
      • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 10:04
        Dziękuję wszystkim serdecznie :) Jestem zielona z takich spraw męskich ;)

Honorcia
    • Gość: Terefereqq Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:06
      to juz wiadomo do czego sluzy mezczyzna ;-))
      • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 10:17
        :P

Honorcia
    • Gość: bandit600 Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:46
      pamietaj, ze mowa o 3ech dniach ROBOCZYCH!

pzdr
      • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 11:55
        No właśnie :D Dobrze, że powiedziałeś! To jak to Panowie uzyskać, jak mam
        weekend po drodze? :) Czarna magia :)

Honorcia
        • Gość: JS Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:38
          Proponuję w jednej kolumnie utworzyć kalendarz na caly rok ( wpisać trzy
          pierwsze daty i przeciągnąć ). Nastepnie w pierwszym tygodniu zaznaczyc sobotę
          i niedzielę, na przykład innym kolorem komórki. W drugiej kolumnie wprowadzić
          wyliczenia dla całego tygodnia. Dla poniedziałku i wtorku będzie to wartość
          komórki z pierwszej kolumny + 3. Dla środy, czwartku i piątku - wartość z
          pierwszej kolumny +5. Teraz w drugiej kolumnie zaznaczyć cały tydzień ( łącznie
          z sobotą i niedzielą ) i metodą przeciągnięcia skopiować to na cały rok.
          Powstaną dwie kolumny pierwsza z datą, druga z datą + 3 sesje. Jest jedno
          ale... W tygodniu w którym wypadają jakieś święta trzeba wprowadzić "ręcznie"
          korektę,
          • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 13:42
            ;) Pewnie to co napisałeś ma sens, ale czy mógłbyś przygotować w pliku to, co
            właśnie tutaj ładnie ująłeś? Byłabym wdzięczna.

Honorcia
            • Gość: JS Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 14:16
              Proponuję podział pracy. Ja zrobię arkusz z wszystkimi wyliczeniami a tygodnie
              ze świętami skorygujesz sama. Zresztą poza Wielkanocą, Bożym Narodzeniem i
              urodzinami ojca Rydzyka nie znam dat innych świąt. Plik możesz pobrać za ok 5
              min z adresu : www.stylpol.com/rozne/Zeszyt1.xls
              • hurtor Re: Kobieta i Excel ;) 29.12.05, 14:20
                Jesteś wielki! Dziękuję :) Pozdrawiam...

Honorcia
    • Gość: JS Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 14:40
      Cieszę się jeśli mogłem pommóc. Pozdrawiam
      • Gość: g Re: Kobieta i Excel ;) IP: *.chello.pl 29.12.05, 15:05
        Przerażające!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka